Όπως το '97 στην Ρώμη... (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Όπως το '97 στην Ρώμη... (pics & vids)
Σαν σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ημέρα που ο Ολυμπιακός ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης και έκανε το πρώτο βήμα που άλλαξε την «ερυθρόλευκη» πορεία.

Παίξε νόμιμα στην Sportingbet με επιστροφή στοιχήματος στο Πεσκάρα – Ρόμα, αν ο Τζέκο ανοίξει το σκορ (21+).

Για να βαδίσεις σε ένα σταθερό μονοπάτι και να χτίσεις τον «μύθο» σου πρέπει το πρώτο βήμα να είναι σίγουρο, υπερβατικό και εντυπωσιακό, ώστε αυτό που καταφέρνεις να σε ακολουθεί και να «λάμπει» στην ιστορία σου σαν ένα μοναδικό κομμάτι.

Έτσι «λάμπει» και η πρώτη Euroleague στην τροπαιοθήκη του Ολυμπιακού.

Μια χρονιά όνειρο έζησαν το 1997 και το πρώτο ευρωπαϊκό των «ερυθρόλευκων» έμελλε να γίνει η αρχή για μια πορεία που αποτελεί το καμάρι των οπαδών της.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης είδε μια ομάδα που παρέλαβε χωρίς προοπτική να ακουμπά το μεγαλείο και να σηκώνει μια κούπα που γέμισε υπερηφάνεια κάθε οπαδό.

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 20 χρόνια από το Ευρωπαϊκό τρόπαιο που κατέκτησε ο Ολυμπιακός στην Ρώμη και τόσα πολλά έχουν γίνει σε τόσα λίγα χρόνια.

Ο Μίλαν Τόμιτς, ο Ρίβερς, ο Τάρλατς τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς που ήταν ο στρατηγός αυτής της προσπάθειας κατάφεραν και έβαλαν ακόμα ένα κομμάτι σε ένα παζλ που όταν το βλέπεις συνολικά έχει ταλέντο, πείσμα, δάκρυα, χαμόγελα, αμφισβήτηση, αλλά και

αμέτρητους τίτλους.

Δύσκολη αρχή!

Όπως σε όλα τα παραμύθια η αρχή δεν ήταν η καλύτερη. Η χρονιά για τον Ολυμπιακό δεν ξεκίνησε καλά (σε ένα deja vu που συνέβη και πριν το ευρωπαϊκό του 2012).

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν εκείνος που αντικατέστησε τον Ιωαννίδη, ενώ ο Ρίβερς είχε μπει στο στόχαστρο ακούγοντας ποικίλα σχόλια.

Η σεζόν δεν ξεκίνησε καλά και οι «ερυθρόλευκοι» τέλειωσαν τον πρώτο γύρο όντας στην 5η θέση με ρεκόρ 5-5 ακολουθώντας τις Φορτιτούντο, Εστουντιάντες, Τσιμπόνα και Άλμπα με την Σαρλερουά να συμπληρώνει την εξάδα.

Προσπερνώντας την δύσκολη αφετηρία ο Ολυμπιακός βρέθηκε στους «16» του θεσμού, όπου βρήκε απέναντι του την Παρτίζαν, αλλά το μτας στο ΣΕΦ δεν πήγε καλά ηττήθηκε με 60 – 61 και η πρόκριση στην επόμενη φάση θα κρινόταν στο Βελιγράδι.

Με... φόντο την επόμενη φάση και τον Παναθηναϊκό που περίμενε εκεί οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν εξαιρετικό παιχνίδι, επικράτησαν με 74 – 69 και πήραν την πρόκριση στους «8».

Ο δρόμος περνούσε από το ΟΑΚΑ!

Για να βρεθεί ο Ολυμπιακός στο Final 4 της Ρώμης μόνο εύκολο έργο δεν είχε. Έπρεπε να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό με μειονέκτημα έδρας για να είναι εκείνος που θα προχωρούσε.

Η ιστορία έχει δείξει ότι αυτή η σειρά έκανε τον τίτλο του 1997 να έχει μια γλύκα διαφορετική.

Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν αποφασισμένη να κάνει την διαφορά. Μπήκε πιο δυνατή στους αγώνες και τα πάντα πήραν απόχρωση... ερυθρόλευκη.

Το πρώτο διπλό μέσα στο ΟΑΚΑ έληξε με 49 – 69 και το εισιτήριο σφραγίστηκε στο ΣΕΦ με την νίκη με 65 – 57.

Τα πάντα είχαν «πάρει» κατεύθυνση προς Ρώμη με παίκτες αλλά και κόσμο να γίνονται μια γροθιά για την προσπάθεια στην «αιώνια» πόλη.

Ο Ρίβερς «σκότωσε» την Ολίμπια!

Ολυμπιακός, Μπαρτσελόνα, Ολίμπια Λουμπιάνας και Βιλερμπάν ήταν οι 4 που βρέθηκαν στην γιορτή της Ρώμης και η ομάδα του Πειραιά δεν πρόκειται να άφηνε κανέναν περιθώριο αμφισβήτησης.

Πρώτη αντίπαλος της ελληνικής ομάδας ήταν η Ολίμπια με τον Μάρκο Μίλιτς να αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο, αλλά τον Γιώργο Σιγάλα να είναι εκείνος που ανέλαβε να «καθαρίσει» για την ομάδα του.

Εκείνος έπαιξε εξαιρετική άμυνα πάνω του, αφόπλισε το βασικό όπλο στην επίθεση των αντιπάλων και έδωσε την σκυτάλη στον Ρίβερς για να πάρει το «όπλο» του στην επίθεση και να καθαρίσει την υπόθεση τελικός.

Ο Ρίβερς τέλειωσε το παιχνίδι με 28 πόντους, κάνοντας «μαγικά» μέσα στο παρκέ και ο Ολυμπιακός νικώντας με 74 – 6 την αντίπαλό του και βρέθηκε στον πιο σημαντικό τελικό της σύγχρονης ιστορίας του.

Ο κόσμος ζούσε για αυτή την στιγμή, ο Ολυμπιακός είχε κάνει έναν άθλο και αυτός ο ευρωπαϊκός τίτλος θα ήταν το κερασάκι σε μια τούρτα που θα άρχισε να τρώγεται από το 97' και μετά.

Ολυμπιακός-Ολίμπια 74-65

Ολυμπιακός: Ρίβερς 28, Νάκιτς 10, Τάρλατς 10, Τόμιτς 8, Σιγάλας 7, Φασούλας 6, Παπανικολάου 5, Βελπ, Γαλακτερός, Μπακατσιάς

Ολίμπια: Στεπάνια 12, Ντανέου 11, Χάουπτμαν 10, Τούσεκ 7, Μακ Ντόναλντ 7, Χένρι 6, Μίλιτς 5, Χόρβατ 4, Νεστέροβιτς 3, Κράλιεβιτς

Μια βόλτα που έμεινε στην ιστορία!

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς βλέποντας την ομάδα του να είναι μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση, αποφάσισε να την πάει αντί για προπόνηση να την βγάλει... βόλτα. Μια βόλτα που έμεινε στην ιστορία.

Οι παίκτες επιβιβάστηκαν στο πούλμαν για να πάνε στο «Παλαέουρ», αλλά τελικά βρέθηκαν στην παραλία της Όστια να πετούν βότσαλα και να κάνουν διαγωνισμό για το ποιος θα το πετάξει πιο μακρυά.

Η ομάδα είχε ανεβασμένη ψυχολογία και όλα έγιναν ακριβώς έτσι όπως έπρεπε για να αποδώσουν οι παίκτες τέλεια και να κατακτήσουν τον τίτλο.

Πρώτη Euroleague και... χαμός!

Ήταν Μεγάλη Πέμπτη η 24η του Απρίλη του 1997 και ο Ολυμπιακός θα έκανε ανάσταση δύο ημέρες νωρίτερα.

Η μεγάλη αντίπαλος ήταν η Μπαρτσελόνα και παράλληλα και το μοναδικό εμπόδιο μπροστά στην κούπα.

Η αλήθεια είναι ότι οι παίκτες του Ίβκοβιτς χρειάστηκαν λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν στον αγώνα, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να βρίσκονται μπροστά στο ημίχρονο με 31-29.

Το δεύτερο ημίχρονο όμως όλα αλλάξαν. Ο Ολυμπιακός δεν θα έφευγε από την Ρώμη χωρίς την κούπα και το έκανε σαφές.

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν αγριεμένοι, ο Ρίβερς έκανε τα... δικά του και το παιχνίδι πήρε τον δρόμο του. Ο Αμερικανός γκαρντ πήρε το όπλο του και όντας απολαυστικός στον ανοιχτό γήπεδο τέλειωσε το παιχνίδι με 26 πόντους.

Με 54 πόντους στο Final 4 φυσικά και αναδείχτηκε MVP της διοργάνωσης και με άξιους συμπαραστάτες τον Τάρλατς και τον Παπανικολάου έδωσαν την δική τους «ερυθρόλευκη» παράσταση που θα έμενε στην ιστορία.

Το τελικό σκορ ήταν 73 – 58 και ο Ολυμπιακός ήταν ο βασιλιάς της Ευρώπης

Το τρόπαιο σηκώθηκε στον ουρανό της Ρώμης στα χέρια του Σιγάλα και μαζί σήμανε μια νέα εποχή για τον Ολυμπιακό.

Η ιστορία στις 24 Απριλίου του 1997 ξεκίνησε να γράφει τρόπαια και οι οπαδοί της ομάδας εκείνη την βραδιά την «ερωτεύθηκαν» λίγο παραπάνω.

Η επιστροφή της ομάδας στην Ελλάδα τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής συνδυάστηκε με την απόλυτη «τρέλα» στο αεροδρόμιο και άπαντες ήξεραν ότι η πιο λαμπρή ιστορία άρχισε να γράφεται με «ερυθρόλευκο» χρώμα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 73-58

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Μπακατσιάς 1, Σιγάλας 7, Παπανικολάου 11, Γαλακτερός, Νάκιτς, Φασούλας 6, Τόμιτς 9, Tάρλατς 11, Βελπ 2, Ρίβερς 26

Μπαρτσελόνα (Ρενέσες): Χιμένεθ 16, Γιοφρέσα 9, Εστεγέρ 3, Ρίβας 6, Αντρέου 2, Φερνάντεθ, Τζόρτζεβιτς 6, Μπος, Ντουένας 2, Καρνισόβας 14

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.