H AEK στον θρόνο της μετά από 32 χρόνια! (pics & vids)

H AEK στον θρόνο της μετά από 32 χρόνια! (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
H AEK στον θρόνο της μετά από 32 χρόνια! (pics & vids)

bet365

Ήταν 11/4 του 2000 όταν η ΑΕΚ έφτασε σε ακόμα μια τεράστια ευρωπαϊκή επιτυχία, κατέκτησε το κύπελλο Σαπόρτα και «έγραψε» ακόμα μια σελίδα χρυσής ιστορίας.

Το ελληνικό μπάσκετ μας έχει τόσο κακομαθημένους όλους τους Έλληνες. Κάθε ημερομηνία είναι σημαδιακή και η ιστορία που έχει γραφτεί από τις ελληνικές ομάδες, έχει δημιουργήσει το μονοπάτι και τις βάσεις για να υπάρξουν όλα αυτά που έχουμε καταφέρει σήμερα.

Τα λόγια φτωχαίνουν και λιγοστεύουν μπροστά στα κατορθώματα που έχουν πετύχει οι ελληνικοί σύλλογοι.

Καθημερινά ειδικά στοιχήματα στη Novibet (21+).

Η ΑΕΚ πριν 17 χρόνια μπήκε στο αεροπλάνο με προορισμό την Λωζάνη, με μοναδικό στόχο, 32 χρόνια μετά την πρώτη και τεράστια ευρωπαϊκή της επιτυχία να κατακτήσει το κύπελλο Σαπόρτα που θα την έβαζε και πάλι πίσω στον θρόνο που πρέπει να κάθεται η σωστή «Βασίλισσα».

Ο Ίβκοβιτς πήρε το τιμόνι στα χέρια του, η πίστη και το ταλέντο έγιναν τα μοναδικά όπλα στην παρέα αυτών των παιδιών με τα...κιτρινόμαυρα και το αποτέλεσμα δεν γινόταν να είναι άλλο από ακόμα μια νίκη, ακόμα ένα τρόπαιο που πήρε την θέση του δίπλα σε πολλά άλλα που έχουν φέρει το

ελληνικό μπάσκετ στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε το ταξίδι της με συγκρατημένη αισιοδοξία. Η αντίπαλος ήταν η Κίντερ και άπαντες στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο ήξεραν ότι έπρεπε να ξεπεράσουν φόβους και αδυναμίες για να σηκώσουν το πολυπόθητο τρόπαιο.

Άλλωστε τα 32 χρόνια μακριά από τις επιτυχίες ήταν πολλά και άπαντες στην ομάδα πάτησαν το πόδι τους στο αεροπλάνο με μια και μοναδική σκέψη. Την νίκη.

Οι δηλώσεις του Ντούσαν Ίβκοβιτς πριν την αναχώρηση της ομάδας ήταν χαρακτηριστικές των σκέψεων και των επιθυμιών:

«Η Κίντερ είναι μεγάλος αντίπαλος και εμείς προετοιμαστήκαμε όσο μπορέσαμε μ' ένα φιλικό κόντρα στον Ολυμπιακό, το οποίο μας βοήθησε, καθώς μετά το κύπελλο είχαμε το μυαλό στα πανηγύρια.

Βέβαια, η Κίντερ είχε πλήρες αγωνιστικό πρόγραμμα αλλά πιστεύω ότι θα το πάρουμε.

Μίλησα με τον Φώτη Κατσικάρη και θα τα πούμε ξανά στη Λωζάνη για την Κίντερ.

Θα δούμε το τελευταίο της παιχνίδι με τη Σκαβολίνι σε βίντεο αφού εξασφαλίσαμε την κασέτα. Η Κίντερ είναι έμπειρη ομάδα αλλά μην ασχολείστε τόσο πολύ στα πρωτοσέλιδα μαζί της. Είμαστε κι εμείς εδώ...

Ο Ντανίλοβιτς είναι μεγάλος παίκτης αλλά μην περιμένετε να πετύχει εναντίον μας 32 πόντους (6/7 3π.), όπως με τη Σκαβολίνι. Το κλειδί θα είναι η άμυνα».

Με αυτά τα λόγια θα μπει στο αεροπλάνο έχοντας μαζί του στην αποστολή και τους 15 παίκτες του, γιατί, όπως χαρακτηριστικά είχε πει αυτήν την εμπειρία πρέπει να τη ζήσουν όλοι.

Από την πλευρά των παικτών μίλησε ο Δήμος Ντικούδης δίνοντας και εκείνος το σύνθημα της «μάχης»:«Υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία μετά την κατάκτηση του κυπέλλου και το κλίμα είναι πολύ καλό.

Από μας εξαρτάται, είναι θέμα της δικής μας απόδοσης και νομίζω ότι το σημαντικότερο στοιχείο είναι η αυτοσυγκέντρωση. Θεωρώ ότι η ΑΕΚ χρωστά κάτι στην Κίντερ εδώ και δύο χρόνια».

ΑΓΩΝΑΣ ΤΙΤΛΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΧΑΘΕΙ!

Η ΑΕΚ πήγε στον τελικό για να κερδίσει με τις σκέψεις να μην αφήνουν περιθώριο για απαισιοδοξία.

Βρέθηκε με το «σπαθί» της στον τελικό του Κυπέλλου Σαπόρτα, μόλις ένα παιχνίδι μακρυά από τον δεύτερο ευρωπαϊκός της τίτλο και αυτές οι ευκαιρίες είναι που γράφουν ιστορία.

Η δημόσια τηλεόραση αποφασίζει να βάλει στην περιγραφή του αγώνα τον Βασίλη Γεωργίου για να δώσει ίσως κάτι από την «αύρα» του ανθρώπου που έζησε και περιέγραψε το παιχνίδι με την Σλάβια Πράγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Το παιχνίδι μπορεί να χαρακτηριστεί και ως αντίστροφό του τελικού του 1998.

Η ΑΕΚ τότε είχε ηττηθεί, αφού κυνήγησε από την αρχή το σκορ, κατάφερε να επιστέψει αλλά το τρόπαιο τελικά πήγε στους Ιταλούς.Αυτό δεν βγήκε από το μυαλό κανενός και τα πράγματα το 2000 ήταν διαφορετικά.

Ο Νίκος Χατζής θα σηκώσει την πολυπόθητη κούπα στους ουρανούς της Λωζάνης και το ελληνικό μπάσκετ μετρά ακόμα μια στιγμή υπερηφάνειας του.

Μπορεί ένας Έλληνας να προσπαθούσε να κάνει την ζημιά, αφού ο Οικονόμου ήταν αυτός που κράταγε την Κίντερ στο παιχνίδι, αλλά η ΑΕΚ ήταν εκεί, έτοιμη για να μην αφήσει κανέναν να της το στερήσει.

Η Κίντερ μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι και προηγήθηκε. Στο 10 λεπτό το παιχνίδι ήταν στο 22 -22 και έως εκείνο το σημείο ο Ντανίλοβιτς έκανε τα πάντα. Φαινόταν ότι ήταν αποφασισμένος να πάρει το κύπελλο σπίτι του. Αλλά είχε υπολογίσει χωρίς τον Νίκο Χατζή.

Ο 'Ίβκοβιτς τον έριξε πάνω στο μαρκάρισμα του Σέρβου και ο Χατζής όχι μόνο τον περιόρισε, αλλά και στην επίθεση προσέφερε 11 πόντους βοηθώντας την να κάνει την αντεπίθεση της.

Με το επιμέρους σκορ στο 17- 4 η ΑΕΚ κλείνει το ημίχρονο στο 46-33. Αλλά η ΑΕΚ ήταν πολύ σκληρή για να πεθάνει. Όποιος παρακολουθούσε το παιχνίδι το καταλάβαινε, το ένοιωθε...

Έβλεπε τον παλμό να χτυπά στο στήθος, κάτω από την κιτρινόμαυρη φανέλα και συνειδητοποιούσε ότι η ΑΕΚ θα έγραφε ιστορία.

Η «'Ένωση» ήταν εκεί κρατούσε στην πίεση, αλλά η Κίντερ συνέχιζε την αντεπίθεση της.

Στο 28' ο πίνακας του σκορ έγραψε 61 - 48 και κάπου εκεί η πίεση ξεκίνησε με μπροστάρη έναν Έλληνα.

Μέσα σε 5 λεπτά το σκορ είχε γίνει 71 - 64 με τον Οικονόμου να «παίρνει από το χέρι» την ομάδα του και να δηλώνει ότι ο αγώνας δεν έχει τελειώσει.

Τρία λεπτά πριν το τέλος το «θρίλερ» αρχίζει. Η Κίντερ έφτασε σε «απόσταση βολής» και το σκορ έγινε 76 – 74. Κάπου εκεί η «Βασίλισσα» έδειξε τον χαρακτήρα της.

Ο Μιούρσεπ πήρε τα ριμπάουντ, ευστόχησε στις κρίσιμες βολές και η ΑΕΚ έκανε το 79 - 74 και άπαντες κατάλαβαν ότι εκείνη θα είναι η νικήτρια αυτού του τελικού. Το τελικό σκορ: 83-76.

Το Κύπελλο «βάφεται» κιτρινόμαυρο και η ΑΕΚ επιστρέφει στον «θρόνο» της.

Μεγάλοι πρωταγωνιστές για την ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς ήταν αρχικά ο Μιούρσεπ που στα δύσκολα «καθάρισε» και ο Αντονι Μπούι με την εμπειρία του ήταν εκείνος που σε εξαιρετικά κρίσιμες στιγμές έδειξε την κλάση του.

Από κοντά και ο Μιχάλης Κακιούζης που είχε ίσως την πιο σταθερή απόδοση απ' όλους τους συμπαίκτες του και η άμυνα του στον Σκονικίνι ήταν για... σεμινάριο.

Ο Κορωνιός, από την πλευρά του, φορτώθηκε γρήγορα με 4 φάουλ, όμως έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Τσακαλίδης αμυντικά δεν είχε αντίπαλο, ενώ ο Στιβ Χάνσελ αντικατέστησε με σοβαρότητα τον Κορωνιό, για όσο χρειάστηκε να του δώσει ανάσες. Όμως η ΑΕΚ σε αυτόν τον «άθλο» δεν ήταν μόνη της.

Εκτός από τους ηρωικούς της φίλους που βρέθηκαν στην Ελβετία και με φωνή τους και την παρουσία έσπρωχναν τους «κιτρινόμαυρους» σε κάθε ευκαιρία, χαμός έγινε και στην Ελλάδα.

Περίπου 3.5000 κόσμος γέμισε το κλειστό «Γ. Μόσχος» για να παρακολουθήσει τον τελικό από γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί και αυτό που ακολούθησε ήταν αντίστοιχο με την τεράστια επιτυχία της ομάδας του. Η ΑΕΚ ήταν και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης.

Η «Βασίλισσα» κάθισε και πάλι στον θρόνο της και πρόσθεσε ακόμα μια τεράστια επιτυχία στο δικός της αλλά και στο ελληνικό παλμαρέ.

Ακόμα μια επιτυχία που προσθέτει ένα κομμάτι στο εξαιρετικό ψηφιδωτό που έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια οι ελληνικές ομάδες και έχουν καταφέρει να κερδίσουν τον σεβασμό όλου του κόσμου.

ΑΕΚ: Χατζής 16, Κορωνιός 11, Μούρσεπ 15, Μπούι 15, Κακιούζης 12, Τσακαλίδης 7, Ντικούδης 7, Χάνσελ, Ο Σάλιβαν

ΚΙΝΤΕΡ: Ντανίλοβιτς 18, Αμπιο 17, Οικονόμου 16, Σκονοκίνι 9, Αντερσεν 2, Στομπέργκας 13, Φροζίνι 2

 

Τελευταία Νέα