«Σήκω Τότι, παίζεις... » (vid)

«Σήκω Τότι, παίζεις... » (vid)

Κώστας Ζάλιαρης
«Σήκω Τότι, παίζεις... » (vid)

bet365

Ζέσταμα για... λίγα δευτερόλεπτα. «Πάγωμα» στο άκουσμα πως θα μπει στο γήπεδο. Πέρασαν 24 χρόνια. Ο Φραντσέσκο Τότι, στις 28 Μαρτίου του 1993, πραγματοποιούσε την πρώτη του συμμετοχή με τη Ρόμα...

Έχει πλέον μετρήσει 25 αγωνιστικές περιόδους στη Serie A, με τη φανέλα των «τζιαλορόσι», έχοντας φτάσει σε σημείο να θεωρείται... Αυτοκράτορας της Ρώμης!

Από εκείνη την ημέρα, από την οποία συμπληρώνονται ακριβώς 24 χρόνια, την 28η Μαρτίου, ο Ιταλός θρύλος έχει συμπληρώσει 778 συμμετοχές με 307 γκολ και 123 ασίστ.

Στα 40 του, σκέφτεται να ρίξει τους τίτλους τέλους το φετινό καλοκαίρι και στο... φιλμ της καριέρας του, πάντοτε η πρώτη εμφάνιση θα έχει ξεχωριστή σημασία.

Γαλλία - Ισπανία με επιστροφή αν σκοράρει ο Γκριζμάν ανοίξει το σκορ.

Ο τότε προπονητής των Ρωμαίων, ο αείμνηστος Βουγιαντίν Μπόσκοφ, ήταν ο άνθρωπος που έδωσε στον Φραντσέσκο Τότι να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του με την ανδρική ομάδα του συλλόγου.

Τον πέρασε με αλλαγή στο 88ο λεπτό του αγώνα, στη θέση του Ριτσιτέλι και ήταν η πρώτη σελίδα μιας ιστορίας που ελάχιστοι στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχουν γράψει.

Για το ντεμπούτο του, ο Τότι έχει γράψει στην αυτοβιογραφία του που κυκλοφόρησε το 2007:

«Θυμάμαι εκείνο το Σάββατο έπαιζα με τη δεύτερη ομάδα κόντρα στην Άσκολι. Πέτυχα δύο γκολ από το πρώτο ημίχρονο εκείνου του αγώνα και ο προπονητής με έβγαλε στο ημίχρονο και μου είπε ότι θα ταξίδευα με την πρώτη ομάδα στη Μπρέσια για το παιχνίδι πρωταθλήματος!

Δεν περίμενα και πολλά κι εκείνη τη στιγμή θεωρούσα πραγματικά Θείο Δώρο ακόμα και την συμμετοχή μου στην αποστολή της Ρόμα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Μπρέσια, ο κ.Μπόσκοφ γύρισε κάποια στιγμή και μου είπε “σήκω, κάνε ζέσταμα κι ετοιμάσου... Θα μπείς κι εσύ”!

Κοίταξα τον Ρομπέρτο Μούτσι, τον οποίο είχα δίπλα μου, αλλά εκείνος μου είπε “εσένα λέει, άντε πήγαινε”. Έκανα ζέσταμα για... δεκα δευτερόλεπτα και μπήκα. Το ματς είχε τελειώσει κι έπαιξα για πέντε λεπτά, όμως ακόμα κι αυτά ήταν σημαντικά. Ήμουν ευτυχισμένος».

Ο Κάρλο Ματσόνε, τότε προπονητής των Ρωμαίων, είχε πάρει... πολύ προσωπικά την περίπτωση του Τότι και παραδέχεται ότι ήταν τρομερά αυστηρός ο τρόπος με τον οποίο τον προστάτευε και τον κρατούσε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και από σκάουτερ που θα μπορούσαν να του... φουσκώσουν τα μυαλά.

«Είχα δώσει ρητή εντολή στους βοηθούς μου, να μην μιλήσουν για το πόσο καλός ήταν ο Τότι. Όλοι ξέρουμε τη Ρώμη... Δεν ήθελα κανείς να του χαλάσει ή να του επηρεάσει τη βελτίωση και την αγωνιστική ωριμότητα.

Παραδέχομαι ότι ήταν κάπως... εγωιστική η συμπεριφορά μου γιατί σκεφτόμουν ότι δεν ήθελα να τον ανακαλύψουν άλλες ομάδες. Στα 17 σου χρόνια είναι πολύ εύκολο να σου φουσκώσουν τα μυαλά και να στα γεμίσουν φρούδες ελπίδες. Γι' αυτό και προσπαθούσα να τον προστατεύσω» ήταν τα λόγια του Ματσόνε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SERIE A Τελευταία Νέα