Eνα ντέρμπι που έμοιαζε με γουέστερν! (pics)

Σταύρος Σουντουλίδης
Eνα ντέρμπι που έμοιαζε με γουέστερν! (pics)

bet365

Ο ΠΑΟΚ του Λες Σάνον, έπαιζε μπαλάρα, ήταν αήττητος και πρωτοπόρος, μετά από 20 αγωνιστικές, ο Ολυμπιακός ήταν το αντίπαλο δέος, αλλά την παράσταση έκλεψε ο αλήστου μνήμης, Αθηναίος ρέφερι Νίκος Φακής. Το gazzetta.gr θυμάται τι είχε συμβεί πριν 44 χρόνια.

Βρισκόμαστε στα τέλη Φεβρουάριου του 1973. Ολόκληρη η ποδοσφαιρική Ελλάδα, αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές – κοινωνικές αναταραχές της εποχής, στρέφει την προσοχή της στο ντέρμπι κορυφής, ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον ΠΑΟΚ, μόνο που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η ομάδα της Θεσσαλονίκης ήταν αυτή στην πρώτη θέση, με τους Πειραιώτες να ακολουθούν έχοντας μέχρι τότε (20η αγωνιστική) μόλις μια ήττα στο παθητικό τους, κι αυτή στην Τούμπα!

Ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στον Πειραιά πρωτοπόρος και αήττητος. Δέκα μέρες πριν είχε κάνει την Ευρώπη να παραμιλάει στο φιλικό κόντρα στον σπουδαίο Άγιαξ της εποχής. Η ομάδα του Σάνον, κακά τα ψέματα, έμοιαζε ακαταμάχητη, ήταν στο συν τρία από τους «ερυθρόλευκους», ακόμη και η ισοπαλία έμοιαζε με ήττα για τους Πειραιώτες. Για κακή του τύχη ο «Δικέφαλος» έπεσε πάνω στο Νίκο Φακή. Για τους φίλους του, ο Αθηναίος ρέφερι, ανήκει από τότε στο… «πάνθεον των χασαπηδων με σφυρίχτρα»!

Για τα «όργια Φακή» στο ντέρμπι του Φαλήρου, όπου παραλίγο να ξεκληριστεί σχεδόν ολόκληρη η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ από τα δυνατά (sic) μαρκαρίσματα των παικτών του Ολυμπιακού, έχουν χυθεί τόνοι μελάνης.

Χωρίς τηλεοπτική κάλυψη, το ντέρμπι της 25ης Φεβρουαρίου 1973, έμεινε στην ιστορία για τα σκληρά έως αντιαθλητικά χτυπήματα των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα ο «Δικέφαλος» να χάσει δύο ποδοσφαιριστές στα πρώτα 23 λεπτά. Αρχικά αποχώρησε με εξάρθρωση ωμοπλάτης ο Κώστας Ιωησφίδης, που έπαιξε 6-7 λεπτά με βγαλμένη την ωμοπλάτη, ακολούθησε ο Αχιλλέας Ασλανίδης, ενώ είχαν ήδη δεχθεί σκληρά «προειδοποιητικά» μαρκαρίσματα οι Σαράφης και Αποστολίδης και ακολούθησαν κι άλλα πάνω στους Κούδα και Τερζανίδη. Σ’ ένα από τα δύο σκληρά κι αντιαθλητικά μαρκαρίσματα, ο Κούδας έβγαλε την ωμοπλάτη του!

Ο Φακής έβγαλε τη μία και μοναδική κίτρινη κάρτα στο Θανάση Αγγελή για διαμαρτυρία, κι όλα καλά… Οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν 1-0, με γκολ του Λοσάντα στο 75ο λεπτό και για να τα λέμε όλα ο Αθηναίος διαιτητής, με το σκορ στο 1-0, δεν είδε πεντακάθαρο πέναλτι υπέρ των γηπεδούχων στο 81’ σε ανατροπή του Γκαϊτατζή από τον Χατζηαντωνίου.

Η ζημιά, πάντως, στο στρατόπεδο του «Δικεφάλου» από αυτή την ήττα ήταν ανεπανόρθωτη. Όσοι έχουν ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και έχουν κλωτσήσει μπάλα αντιλαμβάνονται καλύτερα το τι είχε συμβεί και το τι ακολούθησε…

Μια ολόκληρη εβδομάδα η διοίκηση του ΠΑΟΚ απειλούσε με αποχή, τελικά η ομάδα κατέβηκε στην Αθήνα και έπαιξε στον Ταύρο, πέφτοντας θύμα του «φονέα των γιγάντων», Φωστήρα (1-0).

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα