Όταν η Χούντα έδιωξε τον Μπούκοβι (vid&pics)

Όταν η Χούντα έδιωξε τον Μπούκοβι (vid&pics)

Παναγιώτης Δαλαταριώφ
Όταν η Χούντα έδιωξε τον Μπούκοβι (vid&pics)

bet365

Σαν σήμερα το 1967 ο Μάρτον Μπούκοβι αποχαιρετούσε τον Ολυμπιακό και την Ελλάδα της Χούντας, αφήνοντας εδώ το όνομά του, ένα τραγούδι και μια... ιστορία που παραμένει ανεξίτηλη στον χρόνο.

Δεν υπάρχει Ολυμπιακός, είτε της παλιάς είτε της νέας εποχής που να μην θυμάται ή να μην γνωρίζει κάτι για τον Μάρτον Μπούκοβι.

Πέρυσι, μάλιστα, συχνά αναφερόταν το όνομά του στο Λιμάνι με το Μάρκο Σίλβα τελικά να σπάει το ρεκόρ των 11 σερί νικών που κρατούσε 48 χρόνια.

Ο Ούγγρος τεχνικός ήρθε στο Λιμάνι το 1965 και έφυγε σαν σήμερα, στις 13/12 του 1967 εξαιτίας της Χούντας.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν εξασφαλίσει τον δεύτερο σερί τίτλο επί Μπούκοβι, νικώντας την Προοδευτική με 4-0 και στο Λιμάνι φοβόντουσαν ότι δεν θα ανανεωθεί η άδεια του δηλωμένου κομουνιστή Μπούκοβι. Κάτι τέτοιο εξάλλου είχε συμβεί και με τον Μπόμπεκ κι ο φόβος που επικρατούσε για την επανάληψη του εν λόγω σεναρίου ήταν μεγάλος.

Ο ΓΓΑ Ασλανίδης ήταν ξεκάθαρος πώς τόσο ο Μπούκοβι όσο κι ο Λάντος θα παραμείνουν. Φυσικά, το έκανε αυτό για να αποπροσανατολίσει το λαό και να έχει έρεισμα σ΄αυτόν.

Το καλοκαίρι που ήρθε δεν προχώρησε ο μεταγραφικός σχεδιασμό και η ολική ρήξη ήρθε όταν ο Ολυμπιακός πήγε στον Καναδά με προπονητή τον... Δρόσο! Ο λόγος; Δεν εξασφάλισαν βίζες κι ο Μπούκοβι και ο Λάντο.

Παρόλα αυτά, ο «γέρος» το... καταπίνει αυτό και συνεχίζει τη δουλειά του. Τα προβλήματα όμως έρχονται και πάλι από τη διοίκηση στην οποία η Χούντα είχε τους ανθρώπους της, όπως και σε όλες τις ομάδες, για να μπορεί να ελέγχει τις καταστάσεις.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Ζαρντέρογλου στο gazzetta.gr για το αν τον Μπούκοβι τον.. έστησαν οι παίκτες:

«Όχι, δεν μπορώ να πω ότι ήθελαν κάποιοι να φύγει από τους παίκτες. Πιστεύω ήταν η δικτατορία. Άλλαξαν τη διοίκηση, άλλαξαν τα πάντα και στο τέλος άλλαξαν και τον προπονητή. Από τους παίκτες δεν γίνονταν τέτοια πράγματα. Το μόνο που ίσως μπορεί να έγινε ήταν να φούσκωσε το μυαλό μας, να πήρε αέρα και να παίξουμε ορισμένα ματς με υπεροψία».

Ξεκάθαρος ήταν κι ο Πολυχρονίου επίσης μιλώντας στο gazzetta.gr στο πλαίσιο του φακέλου «Μπούκοβι» που σας... άνοιξε ο Θάνος Σαρρής.

«Τον έδιωξε η χούντα. Είμαι ξεκάθαρος σε αυτό», είχε πει χαρακτηριστικά.

Η είδηση της αποχώρησής του κάνει χιλιάδες φίλους της ομάδας να τον επισκεφτούν στο ξενοδοχείο όπου διέμενε με το βοηθό του, τον Λάντος. Η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη και έτσι ο κορυφαίος Μαγυάρος αποχωρεί. Η Χούντα των Συνταγματών τον έβαλε στο αεροπλάνο της επιστροφής.

Φεύγοντας, όμως, ο Μπούκοβι άφησε κάτι εδώ. Το όνομα του. Αυτό έμεινε και περνάει από φίλαθλο σε φίλαθλο. «Του Μπούκοβι την ομαδάρα», εξάλλου, δεν υπάρχει Ολυμπιακός που να μην την έχει τραγουδήσει!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα