Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας: Η πρώτη φορά (pics)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός – Ερυθρός Αστέρας: Η πρώτη φορά (pics)

bet365

Πριν από 47 χρόνια διεξήχθη η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ Παναθηναϊκού-Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι, με τους «πράσινους» να χρησιμοποιούν τον πρώτο ξένο στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 1969. Η αποστολή του μπασκετικού Παναθηναϊκού υπό τις οδηγίες του Κώστα Μουρούζη, βρίσκεται στο Βελιγράδι όπου θα αντιμετώπιζε τον Ερυθρό Αστέρα για το κύπελλο πρωταθλητριών της σεζόν 1969-70.

Ήταν η πρώτη φορά που οι δύο ομάδες θα διασταύρωναν τα ξίφη τους, ενώ έμελλε να ακολουθήσουν άλλες 11 αναμετρήσεις μέχρι αυτήν του «Νίκος Γκάλης» το βράδυ της 28ης Οκτωβρίου 2016. Σε εκείνο το ματς, οι «πράσινοι» ήθελαν ένα θετικό αποτέλεσμα ενόψει του επαναληπτικού στο Καλλιμάρμαρο μία εβδομάδα αργότερα. Ομως, υπολόγιζαν χωρίς τους... ξενοδόχους.

Τόσο τους γηπεδούχους, όσο και τους δύο διαιτητές του αγώνα, τον ιταλό Ροσίνι και τον Τσέχο Ντάντα. Μάλιστα σε εκείνο το ματς έμελλε να καταγραφεί και ένα ιστορικό γεγονός, αφού ο Παναθηναϊκός χρησιμοποίησε τον πρώτο ξένο στην ιστορία των ελληνικών ομάδων. Ο λόγος για τον Κρεγκ Γκρίνγουντ, ένας Αμερικανός ο οποίος είχε αποκτηθεί ύστερα από αγώνες που είχε δώσει ομάδα επιλέκτων από τις ΗΠΑ στο κλειστό του Σπόρτιγκ.

Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο του Ερυθρού Αστέρα ήταν... κολασμένη από 3.500 Σέρβους, οι οποίοι είδαν την ομάδα τους να κερδίζουν τους «πράσινους» με 91-65 και να παίρνουν ισχυρό προβάδισμα πρόκρισης.

Τα παράπονα της ελληνικής ομάδας ήταν πάρα πολλά. Μπορεί η διαφορά να ήταν μεγάλη, αλλά οι «φωνές» για την αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού δεν είχαν σταματημό μετά το τέλος του αγώνα. Μάλιστα, ο Κώστας Μουρούζης διαμαρτύρονταν έντονα, επειδή θεωρούσε ότι η γραμματεία είχε προσθέσει ένα καλάθι στον Ερυθρό Αστέρα τη στιγμή που έκανε το 57-38 στο δεύτερο ημίχρονο. Συγκεκριμένα είχαν κάνει το σκορ 59-38 και ο τεχνικός των «πρασίνων» έλεγε χαρακτηριστικά: «Ένα καλάθι σε ένα τέτοιο ματς παίζει μεγάλο ρόλο ενόψει της ρεβάνς...» Παρόλα αυτά υπήρχε ένας φοβερός και τρομερός Βλαντιμίρ Τσβέτκοβιτς στο ρόστερ των Γιουγκοσλάβων, ο οποίος είχε τελειώσει το ματς με 44 πόντους δίνοντας στην ομάδα του σκορ πρόκρισης.

«Πιστεύω απόλυτα στη ρεβάνς. Πιστεύω στους παίκτες και στην ώθηση που θα πάρουμε από τον κόσμο. Οι Γιουγκοσλάβοι δεν είναι θηρία. Διαθέτουν πολύ καλή ομάδα, αλλά όχι και αχτύπητη. Μας κυνήγησε η ατυχία και η σφαγιαστική διατητησία του Τσέχου Ντάντα» συμπλήρωνε ο Μουρούζης μετά το τέλος.

Στον επαναληπτικό της Αθήνας, ο Παναθηναϊκός μπορεί να κέρδισε με 83-75 ωστόσο δεν μπόρεσε να καλύψει το -25 από το ματς του Βελιγραδίου.

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ – ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 91-66 (ΗΜ. 38-24)

ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Τσβέτκοβιτς 44, Κάπιτσιτς 18, Σιμόνοβιτς 13, Τζούριτς 6, Βούτσινιτς 8, Πάβλοβιτς 3, Σλάτνικ 10, Λαζάρεβιτς

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Κολοκυθάς 15, Κόντος 13, Ιορδανίδης 11, Γκρίνγουντ 8, Πολίτης 2, Χαϊκάλης 6, Παναγιωταράκος 7, Πέππας 4, Κορωναίος.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα