«Πολύ ψηλά στο draft ο Ντόρσεϊ!»

«Πολύ ψηλά στο draft ο Ντόρσεϊ!»

Φάνης Παναγιώτου
«Πολύ ψηλά στο draft ο Ντόρσεϊ!»

bet365

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου ήταν ο πρώτος προπονητής του Τάιλερ Ντόρσεϊ στην Ελλάδα και μίλησε για την ανάπτυξη του νεαρού γκαρντ, ο οποίος φαίνεται θα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή στο ΝΒΑ!

Όσα δήλωσε o Ηλίας Παπαθεοδώρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

– Πως έγινε η… ανακάλυψη Τάιλερ Ντόρσεϊ;

«Αρχικά έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο ένας Έλληνας δημοσιογράφος, ο οποίος έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις με την Αμερική και το ΝΒΑ και νομίζω ότι αυτός ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έμαθε για την ύπαρξη του Τάιλερ Ντόρσεϊ και την ελληνική καταγωγή του. Ενημέρωσε αυτόματα την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και στη συνέχεια ανέλαβε δράση ο Παναγιώτης Φασούλας. Το χειρίστηκε προσωπικά και έπαιξε τεράστιο ρόλο στο να πείσουμε το παιδί να έρθει στην Ελλάδα να φτιάξει τα χαρτιά του, να οργανώσει το ταξίδι, να γνωρίσει την πατρίδα του και να αγωνιστεί με τη χώρα καταγωγής του. Όπως είπα ο Παναγιώτης Φασούλας έπαιξε τεράστιο ρόλο σε διάφορα σημαντικά διαδικαστικά προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι κάθε φορά που υπάρχει μία αντίστοιχη περίπτωση με αυτή του Ντόρσεϊ περνάει πολύ χρόνος, αλλά έτσι όπως το χειρίστηκε ο Φασούλας όλα κινήθηκαν γρήγορα. Σίγουρα πάντως τα εύσημα πάνε και στην ΕΟΚ, η οποία χειρίστηκε πολύ αποτελεσματικά την όλη υπόθεση».

– Από πού έχει τις ελληνικές ρίζες, όμως, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ;

«Ο Ντόρσεϊ είχε ελληνικές ρίζες από την πλευρά της μητέρας του και συγκεκριμένα από τον παππού του που ήταν Αθηναίος με το επίθετο Κωνσταντινίδης».

– Οι πρώτες του μέρες στην Ελλάδα, πέρυσι, πριν τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Εφήβων (U19) της Κρήτης, πώς ήταν;

«Ο Τάιλερ είναι ένα παιδί πολύ χαμηλών τόνων. Πρόκειται για έναν κλειστό χαρακτήρα και εξαιρετικό άνθρωπο. Η ποιότητα του σαν χαρακτήρας τον κάνει να ξεχωρίζει. Ο Ντόρσεϊ δεν ήταν πέρυσι από την αρχή της προετοιμασίας μαζί μας. Ήρθε στη μέση και του πήρε λίγο χρόνο να προσαρμοστεί, να καταλάβει τι ζητάμε από αυτόν, να νιώσει λίγο το παιχνίδι της ομάδας και να έρθει λίγο πιο κοντά με τα παιδιά. Η ομάδα τον αγκάλιασε, ο ίδιος πήρε πρωτοβουλίες και ένιωσε καλύτερα μαζί μας. Έβγαλε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ταλέντου του μέσα στα παιχνίδια. Εμείς το είχαμε δει, γνωρίζαμε το ταλέντο του, αλλά αυτός το επιβεβαίωσε μέσα στο τουρνουά και ενώ δεν είχε πάρα πολύ χρόνο προετοιμασίας».

– Ήσουν ο πρώτος εν Ελλάδι προπονητής του. Ποια είναι τα στοιχεία που διαθέτει και έχεις ξεχωρίσει;

«Είναι ένα παιδί που έχει πολλά πλεονεκτήματα, δεν μπορούμε να περιοριστούμε μόνο σε ένα-δύο ποιοτικά χαρακτηριστικά. Θα έλεγα ότι ξεχωρίζει για την ταχύτητα και την αθλητικότητα, ενώ είναι ένα επίπεδο πάνω από τα παιδιά της ηλικίας του. Ένα άλλο κομμάτι που ξεχωρίζει είναι το μακρινό σουτ, το σουτ τριών πόντων και μετά από ντρίπλα. Επίσης διακρίνεται στην πάσα. Είναι ένα παιδί δηλαδή που έχει τα βασικά χαρακτηριστικά: πάσα, ντρίπλα, σουτ, σε συνδυασμό με την αθλητικότητα του και αυτό τον κάνει ξεχωριστό».

– Έχει γραφτεί ότι φέρει στοιχεία από παίκτες του ΝΒΑ, αλλά και το ελληνικού πρωταθλήματος, όπως του Βασίλη Σπανούλη. Η δική σας η άποψη;

«Δεν χρειάζεται να μοιάζει σε κάποιον. Πρέπει να είναι ο εαυτός του, να βγάλει τα προτερήματα του. Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι οι προπονητές. Κάθε φορά που επιστρέφει στην Ελλάδα θα πρέπει να νιώθει οικεία. Να τον αγκαλιάσουμε όλοι, όπως έχει γίνει από την πρώτη στιγμή εδώ. Κάτι που έπαιξε σημαντικό ρόλο ήταν η συμπεριφορά των συμπαικτών του στη Κρήτη, της Ομοσπονδίας και των προπονητών, γιατί για να έρθει ένα παιδί από την Αμερική για πρώτη φορά δεν είναι εύκολο, όπως επίσης αν δεν του αρέσει δεν θα ξαναέρθει. Ο Τάιλερ πέρυσι πέρασε πάρα πολύ όμορφα. Του άρεσε που φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής και έφυγε χαρούμενος. Γι` αυτό και στο πρώτο προσκλητήριο ανταποκρίθηκε και βρίσκεται κοντά μας».

– Η επιτυχία του σε μελλοντική διαδικασία του ντραφτ του ΝΒΑ είναι σίγουρη;

«Το θεωρώ σίγουρο. Αν έχει την υγεία του και συνεχίσει σε αυτό τον αγωνιστικό ρυθμό θα διακριθεί, καθώς έχει όλες τις προδιαγραφές. Πρόκειται για ένα παιδί το οποίο πριν κλείσει τα τέσσερα χρόνια της κολεγιακής του καριέρας θα το δούμε στο ντραφτ και σε υψηλή θέση. Άλλωστε ήδη βρίσκεται στις προβλέψεις των Αμερικανών. Στο κολέγιο σαν freshman έκανε καταπληκτική χρονιά. Οδήγησε το Όρεγκον μετά από πολλά χρόνια στους τελικούς της Δύσης στο NCAA. ο ίδιος είχε υψηλό σκορ, ασίστ, δημιουργία. Δεν είναι εύκολο για έναν παίκτη στην πρώτη του χρονιά να συγκεντρώσει όλα τα παραπάνω. Έχει ποιότητα, θέληση και το μέλλον του ανήκει».

– Η Ελλάδα και ο τρόπος παιχνιδιού που διδάσκεται στη χώρα μας μπορούν συμβάλουν στη βελτίωση ενός παίκτη που έρχεται από πρωτάθλημα του εξωτερικού;

«Αυτοί οι παίκτης γνωρίζουν κι άλλα πράγματα στη χώρα μας που δεν είναι εύκολο να τα διδαχθούν στην Αμερική, όπως το κομμάτι της τακτικής. Το μπάσκετ δεν το ανακαλύψαμε εμείς οι Έλληνες και δεν ελέγχουμε τα πάντα… Το μπάσκετ είναι παιχνίδι ενστίκτου, διασκέδασης και ταλέντου. Από εκεί και πέρα ορισμένα στοιχεία όπως η αναγνώριση καταστάσεων και η τακτική μπορούν να βοηθήσουν ένα παίκτη, όπως ο Τάιλερ, να ανεβάσουν πολύ το επίπεδο και να γίνουν κορυφαίοι. Οι… πινελιές που παίρνει τα καλοκαίρια από την Εθνική είναι πολύτιμα. Είναι ένα παιδί που έχει θετική αύρα θέλει να μάθει και να τα εντάξει στο παιχνίδι του».

– Ανήκει ο Ντόρσεϊ στο μέλλον της Εθνικής;

«Η δεύτερη φουρνιά παικτών που έρχεται είναι εξαιρετική. Όλα όμως είναι εκτιμήσεις. Εκτίμηση μου, όμως, είναι σίγουρα ότι θα είναι ένα παιδί που θα αποτελεί τον κορμό της Εθνικής Ανδρών τα επόμενα χρόνια».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα