Ζαλγκίρις - Φενέρμπαχτσε 57-66

Ζαλγκίρις - Φενέρμπαχτσε 57-66
Η Φενέρμπαχτσε έκανε τη δική της ανατροπή καθώς επικράτησε της Ζαλγκίρις στο Κάουνας με 57-66 και απέκτησε εκ νέου το πλεονέκτημα (2-1 νίκες) για πρόκριση στο Final 4.

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς έπαιξε τρομερή άμυνα στο δεύτερο ημίχρονο καθώς περιόρισε τους Λιθουανούς στους 23 πόντους.

Στο πρώτο δεκάλεπτο, η Φενέρμπαχτσε είχε διάθεση, όχι όμως και λογική. Διάθεση γιατί μάζεψε πέντε επιθετικά ριμπάουντ σε 3:30 αγωνιστικά λεπτά και έλλειψη λογικής διότι πήγε αποκλειστικά στο μακρινό σουτ και με 1/7 προσπάθειες δεν εξαργύρωσε την κυριαρχία της κάτω από τα καλάθια. Αντιθέτως, η Ζαλγκίρις ήταν πιο έξυπνη. Με κλειστή άμυνα για να βγάλει εκτός αγώνα τον Βέσελι, οξυδέρκεια στην ανάγνωση των φάσεων και μετά το αρχικό 2-6 έτρεψε 9-0 σερί και προηγήθηκε με 11-5. Η τελευταία φάση της περιόδου (σ. σ. ο Γουόκαπ μάζεψε αμυντικό ριμπάουντ και σε περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα διέσχισε όλο το γήπεδο και διαμόρφωσε το 19-15) ήταν η πλέον ενδεικτική της συμπεριφοράς της Φενέρμπαχτσε.

Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς συνέχισε να εκτελέσει από απόσταση (2/13) στη δεύτερη περίοδο, δίχως την υπομονή για την εύρεση καλύτερης επιλογής και η Ζαλγκίρις άδραξε της ευκαιρίας (26-17, 14’) με πρωταγωνιστές τους Γουόκαπ, Γουόλτερς. Η Ζαλγκίρις έμεινε για περίπου 3:30 αγωνιστικά λεπτά χωρίς καλάθι, αυτό εκμεταλλεύτηκε η Ζαλγκίρις με το δικό της επιμέρους σκορ 2-8 και μείωσε στο τέλος του ημιχρόνου σε 34-31 έπειτα από εύστοχο τρίποντο του Κώστα Σλούκα. Συνολικά στο πρώτο μέρος οι φιλοξενούμενοι είχαν 4/16 προσπάθειες, η δε Ζαλγκίρις ήταν μπροστά παρότι ήταν άποντος ο Μπράντον Ντέιβις ο οποίος αγωνίστηκε μόλις 08:29 καθώς συμπλήρωσε τρία φάουλ.

Η Φενέρμπαχτσε έπαιξε τρομερή άμυνα στο τρίτο δεκάλεπτο στηριζόμενη στα κλεψίματα των Βέσελι, Ντατόμε Γκιουλέρ και σε συνδυασμό με δύο τρίποντα του Γκούντουριτς προηγήθηκε με 37-39 και πάλι όμως η τρομακτική διάθεση στην άμυνα, σκόνταψε στην αστοχία της Φενέρμπαχτσε στην επίθεση (6/24 τρίποντα) καθώς είχε τη δυνατότητα να ξεφύγει με διαφορά, αλλά δεν το έκανε (41-47, 29’). Η Ζαλγκίρις δεν είχε τρόπο έκφρασης στην επίθεση, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι περιορίστηκε στους 12 πόντους στην 3η περίοδο (46-49,30’).

Οι σκληρές άμυνες ήταν το σήμα κατατεθέν και στην τελευταία περίοδο. Στηριζόμενη και πάλι στο επιθετικό ριμπάουντ και στις επιπλέον κατοχές, η Φενέρμπαχτσε προηγήθηκε με 48-54 λίγο πριν τη συμπλήρωση έξι λεπτών, αλλά πέντε γρήγοροι πόντοι των γηπεδούχων (53-54, 36:30) διατήρησαν τις λεπτές ισορροπίες. Ένα τρίποντο του Μέλι και μια εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Σλούκα-Βέσελι, έδωσαν αέρα πέντε πόντων (54-59) στη Φενέρμπαχτσε 90’’ πριν το τέλος. Ο Μαχμούτογλου βρήκε το πρώτο του καλάθι στο πιο καθοριστικό σημείο του αγώνα, 39’’ πριν το φινάλε και μάλιστα σε προσπάθεια τριών πόντων (56-62) κι εκεί ουσιαστικά σφραγίστηκε η νίκη της Φενέρμπαχτσε.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Φενέρμπαχτσε έδειξε τρομερή άρνηση συμβιβασμού με την ήττα, αυτό πιστοποιήθηκε μέσα από τα επιθετικά ριμπάουντ αλλά και τη σκυλίσια άμυνα που έπαιξε. Συν τοις άλλοις, στο κρίσιμο σημείο βρήκε δύο μεγάλα σουτ από τους Μέλι, Μαχμούτογλου

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Μάρκο Γκούντουριτς ήταν ο πιο συνεπής παίκτης της τουρκικής ομάδας στην επίθεση, ο Γιαν Βέσελι έκανε τρομερή δουλειά στην άμυνα, ομοίως και ο Λουίτζι Ντατόμε

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Μελίχ Μαχμούτογλου έβαλε το σημαντικότερο σουτ στον αγώνα.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Η Ζαλγκίρις έβγαλε σουτ για τον Μιλάκνις αλλά αυτός είχε 1/6. Οι Λιθουανοί πήραν ελάχιστα πράγματα στην επίθεση από τους Γκριγκόνις, Βέστερμαν. Δεύτερο διαδοχικό κακό παιχνίδι από τον Μπόμπι Ντίξον, εκτός αγώνα ήταν και ο Μάικ Γκριν, ομοίως και ο Νίκολα Κάλινιτς.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ της Ζαλγκίρις με τελευταίο αυτό του Μπράντον Ντέβινς 55’’ πριν το τέλος καθώς η Φενέρμπαχτσε απέκτησε δυνατότητα νέας επίθεσης, ο Μαχμούτογλου έβαλε το τρίποντο (56-62) κι εκεί τελείωσαν όλα.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Ζαλγκίρις έχασε πολλά αμυντικά ριμπάουντ, ενώ η Φενέρμπαχτσε έσπασε τα καλάθια έξω από τα 6,75

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το εντυπωσιακό κάρφωμα του Ουάιτ στο πρώτο δεκάλεπτο στην πρώτη φάση που βρήκε η Ζαλγκίρις στο ανοιχτό γήπεδο.

Τα δεκάλεπτα: 19-15, 34-31, 46-49, 57-66

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ – ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ 2-1

Φενέρμπαχτσε-Ζαλγκίρις 76-43
Φενέρμπαχτσε-Ζαλγκίρις 80-82
Ζαλγκίρις-Φενέρμπαχτσε 57-66
Ζαλγκίρις-Φενέρμπαχτσε 25/04
Φενέρμπαχτσε-Ζαλγκίρις 30/04 (αν χρειαστεί)