Τα δεδομένα για Ολυμπιακό και Μαρινάκη

Τα δεδομένα για Ολυμπιακό και Μαρινάκη

Δήμος Μπουλούκος
Τα δεδομένα για Ολυμπιακό και Μαρινάκη

bet365

Αρκετές ώρες μετά την απόφαση για τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Δήμος Μπουλούκος, επιχειρεί να ρίξει μία πιο ψύχραιμη ματιά στην υπόθεση.

Η παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη στο γραφείο του ανακριτή και οι τρεις περιοριστικοί όροι που του επιβλήθηκαν, δημιουργούν νέα δεδομένα στο θέμα της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης που δρα στο ποδόσφαιρο.

Αποφεύγοντας τις προσωπικές εκτιμήσεις ή απόψεις και αναλύοντας προσεκτικά τα δεδομένα, βγαίνουν ορισμένα συμπεράσματα για τον Πρόεδρο του Ολυμπιακού.

Καταρχήν για πρώτη φορά επισημοποιείται η εμπλοκή του στην υπόθεση και είναι και με τη βούλα κατηγορούμενος, καθώς μέχρι τώρα θα μπορούσε να ισχυριστεί η πλευρά του Ολυμπιακού ότι όλα προέρχονταν από δημοσιεύματα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δικαστικούς ή μη κύκλους. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης άνοιξε παρτίδες με τη δικαιοσύνη αντιμετωπίζοντας πέντε βαρύτατες κατηγορίες.

Επίσης στον Πρόεδρο του Ολυμπιακού επιβλήθηκαν οι πιο αυστηροί περιοριστικοί όροι από όλους τους κατηγορούμενους στην υπόθεση. Μπορεί να μην του επιβλήθηκε η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα (κάτι που ζήτησε ο ίδιος λόγω των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων) αλλά έχει την υποχρέωση να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα, να πληρώσει τα περισσότερα χρήματα και να μην ασχολείται με το ποδόσφαιρο.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι κατηγορούμενος αλλά δεν είναι ένοχος. Το τεκμήριο της αθωώτητας ισχύει και για αυτόν, αλλά και για κάθε άλλο άτομο που εμπλέκεται στην υπόθεση, άρα θα ήταν καλό να ξεχωρίσουμε τις δύο έννοιες. Για να θεωρηθεί ένοχος, πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη και στην ακροαματική διαδικασία που θα ακολουθήσει να τον κρίνουν ένοχο οι δικαστές. Μέχρι τότε δεν είναι ένοχος και ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι…

Ο διοικητικός ηγέτης της «ερυθρόλευκης» ομάδας δεν είναι δεδομένο ότι θα παραπεμφθεί σε δίκη. Μπορεί οι αυστηροί περιοριστικοί όροι να δείχνουν ότι κάτι μπορεί να ανακάλυψε ο Γιώργος Ανδρεάδης, αλλά πρέπει να δούμε την πρόταση που θα κάνει ο ίδιος ο ανακριτής κατά της διαφθοράς προς το δικαστικό συμβούλιο και στη συνέχεια εάν το συγκεκριμένο όργανο της δικαιοσύνης τον παραπέμψει σε δίκη. Να θυμίσω ότι ήταν κατηγορούμενος για την υπόθεση των στημένων αγώνων του 2011 (με Μπέο, Ψωμιάδη, Τσακογιάννη κ.α.) αλλά σύμφωνα με πληροφορίες είναι απαλλακτική η πρόταση του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση.

Η ιδιότητα του ως κατηγορούμενου σε υπόθεση διαφθοράς στο ποδόσφαιρο αλλά και περιοριστικοί όροι, αποτελούν πλήγμα στο κύρος και την υπόληψη του, ενώ δημιουργούν και σύννεφα πάνω από τον Ολυμπιακό, όπως έγραψε σωστά από χθες ο Μιχάλης Τσόχος. Δεν είναι μικρό πράγμα ότι η είδηση για τον Πρόεδρο του Ολυμπιακού κάνει από χθες το γύρο του κόσμου!

Η επίσημη εμπλοκή στην υπόθεση του Μαρινάκη, δίνει δικαιολογημένα την αφορμή σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ να ξεκινήσουν το δικό τους αγώνα κατά του Ολυμπιακού. Μέχρι τώρα τα περισσότερα που κυκλοφορούσαν για τον ερυθρόλευκο Πρόεδρο θα μπορούσαν να θεωρηθούν και εικασίες, αλλά τώρα υπάρχει το επιχείρημα για τις δύο αυτές ομάδες, αλλά και για όποιον άλλο το επιθυμεί, να ζητήσει κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου. Ωστόσο κι εδώ ισχύει αυτό που έγραψα πιο πριν, για το τεκμήριο της αθωώτητας, καθώς ο Μαρινάκης είναι μόνο κατηγορούμενος και όχι ένοχος.

Οσον αφορά στη συμμετοχή του Ολυμπιακού στην Ευρώπη, ήδη η ΟΥΕΦΑ έχει ανάψει το πράσινο φως κι εδώ που τα λέμε, καλά έκανε. Θα ήταν τουλάχιστον υπερβολικό να υπάρξει οποιαδήποτε τιμωρία ή αποκλεισμός, πριν ακόμα τελεσιδικήσει η υπόθεση, είτε από τα πειθαρχικά όργανα είτε από τα δικαστικά!

Υπάρχει , όμως και κάτι που σηκώνει μεγάλη συζήτηση και για το οποίο πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να πάρει εύκολα θέση. Αυτό είναι η σχέση των φυσικών προσώπων με τις ομάδες και αν η ενδεχόμενη τιμωρία τους πρέπει να συμπαρασύρει και τους συλλόγους. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού αλλά όχι ο ίδιος ο Ολυμπιακός. Υπάρχουν λοιπόν όρια και διαχωρισμοί που μόνο οι δικαστικές αρχές μπορούν να καταγράψουν και να ερμηνέψουν, σε περίπτωση τιμωρίας των φυσικών προσώπων και της ευθύνης που μπορεί να έχει μία ομάδα.

Ωστόσο για όλα αυτά, θα έχουμε πολύ καιρό ακόμα να συζητάμε, καθώς νέες εξελίξεις στην υπόθεση δεν θα υπάρξουν μέσα στο 2015…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα