To... έως που διαλύει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό

Δήμος Μπουλούκος
To... έως που διαλύει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό

bet365

Ο Δήμος Μπουλούκος αποκαλύπτει τα... ψίχουλα που θα πάρει φέτος ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και την απαξίωση που συνεχίζεται από πλευράς Πολιτείας.

Μία μαύρη χρονιά, η χειρότερη από τότε που ξέσπασε η κρίση θα είναι το 2015 για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τα αθλήματα εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Παρά τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης για ενίσχυση των υπόλοιπων αθλημάτων στην πράξη δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Οπως αποκαλύπτει το gazzetta.gr εδώ και λίγες ημέρες, έχουν πάρει στα χέρια τους όλες οι αθλητικές ομοσπονδίες τη σχετική ειδοποίηση με τα ποσά που έχει υπολογίσει η Πολιτεία για τη φετινή χρονιά και στις περισσότερες περιπτώσεις η μείωση αγγίζει το 50% . Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της άρσης βαρών που από τα 480.000 ευρώ του 2014 έχει ειδοποιηθεί ότι θα πάρει φέτος 250.000 αλλά και του τάεκβοντο όταν από 280.000 θα πέσει στα 180.000 ευρώ. Κι όπως λένε οι άνθρωποι του αθλητισμού, εντύπωση τους κάνει η μείωση, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει το τέλος των μνημονιακών πολιτικών άρα και των μειώσεων στις παροχές.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι για το 2015 οι ομοσπονδίες των Ολυμπιακών αθλημάτων θα πάρουν περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ, όταν την περσινή χρονιά που θεωρητικά ήταν η χειρότερη, μετά και την παρέμβαση του τότε Πρωθυπουργού μοιράστηκαν κάτι παραπάνω από 19 εκατομμύρια ευρώ!

Ωστόσο υπάρχει και μία μαγική λέξη που μπορεί να μειώσει και άλλο τα χρήματα, ενδεχόμενο που πραγματικά τρομάζει όλους τους αθλητικούς παράγοντες. Στην επιστολή που τους εστάλη για τους προυπολογισμούς του 2015, πριν από το ποσό, έμπαινε η λέξη ... έως, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για τα ακριβή χρήματα που θα καταλήξουν στα ταμεία τους. Οταν για παράδειγμα στην άρση βαρών αναφέρεται ότι η επιχορήγηση θα είναι «έως 250.000 ευρώ», κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι αν θα πάρει αυτά τα χρήματα, ή τελικά εισπράξει 200.000, 150.000 ευρώ ή ακόμα λιγότερα!

Κι όλα αυτά τη στιγμή που μπήκε ο τέταρτος μήνας του 2015 και στις αθλητικές ομοσπονδίες δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ από το κράτος, την ίδια στιγμή που τρέχουν οι αγώνες, οι υποχρεώσεις των αθλητών και των εθνικών ομάδων.

Η ανησυχία ήταν έντονη στη χθεσινή Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής, στην οποία τελικά δεν παρέστη ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής παρότι το είχε πει ότι θα πάει, με τους ανθρώπους του αθλητισμού να λένε ότι πλέον αυτά τα χρήματα με το ζόρι φτάνουν για τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων κι όχι για αθλητικό έργο, ενώ απορούν για το ψαλίδι που έχει πέσει στον αθλητισμό, το οποίο είναι το μεγαλύτερο από κάθε άλλο τομέα της ζωής στην Ελλάδα. Η μείωση από το 2009 έχει φτάσει στο 80% και στο 65% από το 2011.

Παράλληλα εκφράζεται το παράπονο ότι δεν έχει βρεθεί καμία άλλη λύση σε προβλήματα των αθλητικών ομοσπονδιών, πέρα από το οικονομικό, όπως το πλεονάζων προσωπικό ή οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και παραγωγικά! Κι αντιλαμβάνονται όλοι ότι τα ταμεία του κράτους είναι άδεια, αλλά η απορία είναι γιατί για τον αθλητισμό έχουν αδειάσει εδώ και χρόνια...

 

Τελευταία Νέα