Ο τελικός των απουσιών

Τάσος Κολλίντζας
Ο τελικός των απουσιών

bet365

Ο Τάσος Κολλίντζας γράφει για τις σημαντικές απουσίες της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα στον τελικό του Κόπα Ντελ Ρέι. Ποια έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα;

Πάνε πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που ένα ντέρμπι Ρεάλ – Μπαρτσελόνα είχε τόσες σημαντικές απώλειες και από τη μία και από την άλλη πλευρά. Μερένχες και μπλαουγκράνα φτάνουν στον τελικό του Κόπα ντελ Ρέι χωρίς κάποια από τα πιο δυνατά όπλα τους και ο Τάτα Ματίνο με τον Κάρλο Αντσελότι έχουν τα χέρια τους δεμένα σε ένα παιχνίδι που μπορεί να κρίνει τη χρονιά και για τους δύο.

Κριστιάνο Ρονάλντο, Μαρσέλο, Χεσέ, Αρμπελόα και Κεντίρα από τη μία, Πικέ, Βίκτορ Βαλτνές και πιθανότατα Μπάρτρα και Πουγιόλ από την άλλη. Με μια πρώτη ματιά, στο απουσιολόγιο ξεχωρίζει το όνομα του Κριστιάνο Ρονάλντο αλλά μια πιο προσκτική ματιά οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχει η Μπαρτσελόνα.

Ο Πορτογάλος σταρ ταλαιπωρείται από ένα μυϊκό τραυματισμό που αρχικά δεν είχε φανεί τόσο σοβαρός, όμως τελικά θα τον κρατήσει εκτός δράσης για δύο εβδομάδες με αποτέλεσμα να δίνει τώρα αγώνα δρόμου για να προλάβει τον πρώτο ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στην Μπάγερν. Χωρίς το Ρονάλντο εννοείται πως η Ρεάλ χάνει πολύ μεγάλο μέρος τις επιθετικής της δύναμης και η γύμνια της ομάδας στον επαναληπτικό με την Ντόρτμουντ, όπου και πάλι έπαιξε χωρίς τον κορυφαίο σταρ και ηγέτη της, είναι σοβαρός λόγος για ανησυχία. Στην επιθετική γραμμή όμως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και το πιθανότερο σενάριο θέλει τον Άνχελ Ντι Μαρία να αφήνει την τριπλέτα του κέντρου και να προωθείται στο δεξί άκρο της επίθεσης για να πλασιώσει τους Μπενζεμά και Μπέιλ. Από τη θέση του δεξιού εξτρέμ άλλωστε έκανε ένα από τα καλύτερα φετινά παιχνίδια του κόντρα στην Αλμερία το περασμένο Σάββατο.

Ο Αντσελότι όμως έχει τις αμφιβολίες του και αν κρίνουμε από τις (όχι και τόσο πετυχημένες) εκπλήξεις που επιφύλαξε σε προηγούμενα κρίσιμα παιχνίδια φέτος, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αλλαγή των πλάνων του την τελευταία στιγμή. Ο Ιταλός έχει ξεκαθαρίσει ότι η απουσία του Ρονάλντο δεν θα επηρεάσει την τακτική της ομάδας κι έτσι θεωρείται δεδομένο ότι η Ρεάλ θα αγωνιστεί με 4-3-3. Έχοντας καταλήξει στους 10 από τους 11 που θα ξεκινήσουν, παίζεται μία θέση στο κέντρο ανάμεσα στον Ιγιαραμέντι και τον Ίσκο. Αν προτιμηθεί ο δεύτερος θα χρειαστεί να περιμένουμε για να δούμε που θα παίξει ο Ντι Μαρία. Κόντρα στην Αλμερία ο Αργεντινός ξεκίνησε στο κέντρο με τον Ίσκο σε ρόλο εξτρέμ όμως στο πρώτο κιόλας δεκάλεπτο ο Αντσελότι τους άλλαξε θέση και λογικά πρέπει να έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Αυτό άλλωστε επιτρέπει και στον Μπέιλ να αγωνιστεί στη φυσική του πλευρά όπου αποδεδειγμένα αισθάνεται πολύ πιο άνετα.

Το βασικό πρόβλημα της Ρεάλ λοιπόν είναι ο Ρονάλντο όμως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η θέση του θα καλυφθεί έστω και αν το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο. Η απουσία του Μαρσέλο δεν επηρεάζει τόσο γιατί υπάρχει η Φάμπιο Κοεντράο που δείχνει να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ενώ οι Κεντίρα, Αρμπελόα και Χεσέ είναι γνωστές απώλειες με τις οποίες οι μαδριλένοι έχουν μάθει να ζουν. Το σημαντικότερο στοίχημα για τη Ρεάλ σε αυτόν τον τελικό δεν είναι τόσο η κατάκτηση του κυπέλλου, αφού παραμένι στο κυνήγι των δύο βασικών στόχων της που είναι το Τσάμπιονς Λιγκ και το πρωτάθλημα, όσο το να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να βυθιστεί και πάλι στην ανασφάλεια και την αμφισβήτηση που ακολούθησαν την παρολίγο τραγωδία του “Βεστφάλεν” και αυτό μπορεί να στοιχίσει ακριβά ενόψει Μπάγερν αλλά και των τελικών του πρωταθλήματος. Αποτελεί επίσης ένα πολύ σημαντικό τεστ για τον Κάρλο Αντσελότι ο οποίος πρέπει να αρχίσει να αποδεικνύει ότι είναι σε θέση να οδηγήσει την ομάδα του με επιτυχία στα must win παιχνίδια.

Ο πραγματικός πονοκέφαλος όμως είναι για τον Τάτα Μαρτίνο. Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται σε κρίση, όλοι μιλούν ανοιχτά πια για τέλος εποχής και πιθανή απώλεια του κυπέλλου θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες που ίσως καταδικάσουν την ομάδα στη μάχη που δίνει και για το πρωτάθλημα. Ο Μαρτίνο έχει μετατραπεί σε σάκο του μποξ, έχει χάσει την εμπιστοσύνη όλων στη Βαρκελώνη και κατά γενική ομολογία μετράει μέρες στον πάγκο της ομάδας. Μέσα σε όλα αυτά καλείται να σώσει κάτι από τη φετινή χρονιά παρατάσσοντας την ομάδα του χωρίς το βασικό της τερματοφύλακα και χωρίς ούτε ένα καθαρόαιμο κεντρικό αμυντικό.

Ο Πίντο μπορεί να είναι ο τερματοφύλακας του κυπέλλου τα τελευταία χρόνια και να έχει σηκώσει δύο τρόπαια αλλά αυτή τη στιγμή είναι πολύ μακριά από το επιπέδο που απαιτείται για μια ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα. Δεν εμπνέει καμία σιγουριά στους συμπαίκτες του και με την μπάλα στα πόδια είναι κίνδυνος – θάνατος. Κάθε φορά που του τη γυρίζουν (και για κακή του τύχη λόγω συνήθειας το κάνουν συχνά) το ένστικτό του μοιάζει να λέει “απλώς διώχτην!” όμως από καθήκον αισθάνεται αναγκασμένος να παίξει με πάσα, με αποτέλεσμα να μην κάνει ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Το μεγάλο αγκάθι για τον Μαρτίνο όμως είναι το κέντρο της άμυνας. Χωρίς Πικέ και κατά πάσα πιθανότητα χωρίς Πουγιόλ και Μπάρτρα, ο Αργεντινός τεχνικός είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε κάποια αλχημεία για να βρει παρτενέρ στον Χαβιέρ Μαστσεράνο. Κόντρα στη Γρανάδα το Σάββατο έβαλε εκεί τον Μπουσκέτς και τον Σονγκ στα χαφ. Όχι μόνο δεν του βγήκε αλλά ουσιαστικά χάλασε δύο γραμμές του αφού αποδυναμώθηκε και το κέντρο εκεί όπου ο Σονγκ είναι φανερό ότι δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του Μπουσκέτς. Ο Τάτα κάνει το σταυρό του μήπως προλάβει τελικά το ματς ο Μπάρτρα και τον βγάλει από τη δύσκολη θέση. Αν όχι θα πρέπει να επιλέξει ξανά ανάμεσα σε Μπουσκέτς και Σονγκ, έχοντας και την εναλλακτική του Αντριάνο.

Στη σούμα, πιο λαβωμένη παρουσιάζεται η Μπαρτσελόνα. Η Ρεάλ δεν θα έχει το πρώτο της βιολί όμως από τη μεσαία γραμμή και μπροστά έχει και άλλους παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ειδικά από τη στιγμή που απέναντί τους θα βρουν μια γυμνή άμυνα η οποία ακόμη και στα καλύτερά της, ακόμα και πλήρης, ήταν πάντα προβληματική.

 

LA LIGA Τελευταία Νέα