Stop στη... στέψη

Stop στη... στέψη

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την Μάιντς, τον Τόμας Τούχελ και την αναμέτρηση με την Μπάγερν, που μπορεί από τώρα να αναδειχθεί πρωταθλήτρια.

Πέρυσι, οι Βαυαροί είχαν κατακτήσει τον τίτλο στις αρχές του Απρίλη. Η πιο γρήγορη στέψη στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα. Φέτος, όλα δείχνουν ότι αυτή θα έρθει από τον Μάρτιο. Αν όχι αυτό το Σάββατο, μεσοβδόμαδα ή το επόμενο. Αν η Μπάγερν κερδίσει στο Μάιντς και αποτύχουν να το κάνουν οι Σάλκε (εντός με Μπράουνσβαϊγκ) και Ντόρτμουντ (εκτός με Ανόβερο) τότε και μαθηματικά θα είναι πρώτη μέχρι το τέλος.

Το σενάριο δύσκολο. Όχι μόνο γιατί οι άλλες δύο είναι δύσκολο να χάσουν αμφότερες βαθμούς, αλλά και γιατί αν υπάρχει ένα παιχνίδι που μπορεί να στοιχίσει ακόμη και το αήττητο στην Μπάγερν είναι αυτό. Στην Coface Arena ο Τούχελ και οι παίκτες του περιμένουν στη… γωνία. «Έχω τουλάχιστον τρεις στρατηγικές στο μυαλό μου. Πρέπει να συνδυάσουμε την στρατηγική με το θάρρος, αν θέλουμε να πετύχουμε το εξωπραγματικό. Μοιάζει κάπως με το σχολείο. Αν ο μικρός θέλει να νικήσει τον μεγάλο, τότε δεν το κάνει στην αίθουσα ή στο προαύλιο, αλλά τον παρασέρνει σε μία μικρή γωνία», σχολίασε ο 40χρονος τεχνικός, που θεωρείται - όχι άδικα - από τους κορυφαίους στην Μπουντεσλίγκα.

Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου στο Μόναχο το σκορ σταμάτησε στο 4-1. Τα 4 γκολ ήρθαν για την Μπάγερν στο δεύτερο 45λεπτο. Στο πρώτο οι παίκτες του Τούχελ έβαλαν πολύ δύσκολα στους αντιπάλους τους, τους ανάγκασαν (έχει σημασία) να κάνουν μία από τις χειρότερες φετινές τους εμφανίσεις, είναι χαρακτηριστικό ότι δεν είχαν ούτε σουτ εντός εστίας και το σκορ στο ημίχρονο ήταν 0-1. Τη διαφορά έκαναν οι αλλαγές του Γκουαρδιόλα (κυρίως ο Γκέτσε) και μάλλον εκείνο το παιχνίδι ήταν από τους κυριότερους λόγους, που λίγες ημέρες αργότερα ο Καταλανός είχε κάνει την περίφημη δήλωση περί «αλλαγής της ιδέας μου».

Φυσικά, όπως και αυτό, έτσι και εκείνο το παιχνίδι ήταν εκτός «προγράμματος» για την Μάιντς. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς οι γηπεδούχοι πλησιάζουν αγώνα με αγώνα στην Ευρώπη και αυτή τη στιγμή βρίσκονται μόλις στο -3 από την Λεβερκούζεν και το όνειρο του Champions League. Αν υπάρχει ένα ματς που θα τους δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση, είναι αυτό απέναντι στους πρωταθλητές.

«Η προπόνηση ήταν εξαιρετική. Το καλύτερο ξεκίνημα. Χρειαζόμαστε, επίσης, μία… εξωπραγματική εβδομάδα. Θα χρειαστούμε μαζί μας όλους τους παράγοντες που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να πιστέψουμε στους εαυτούς μας και να το προσπαθήσουμε. Μοιάζει απίθανο, όμως οι συνθήκες δε θα μπορούσαν να είναι καλύτερες για εμάς. Αν όχι τώρα, τότε πότε;», δήλωσε ο Τούχελ στην Bild. Ο νεαρός τεχνικός είναι από τους λίγους που μοιάζει να έχουν βρει το… κουμπί των Βαυαρών. Έχει ποσοστό νικών στο 33%, το καλύτερο αυτή τη στιγμή στην Μπουντεσλίγκα.

Η Μάιντς έχει μπάτζετ για μισθούς λίγο πάνω από τα 20 εκατ. ευρώ και όμως η δουλειά του Τούχελ είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Δεν είναι τυχαίο ότι όποτε ψάχνει η Σάλκε προπονητή, το όνομά του είναι πάντα στην πρώτη θέση των υποψηφίων. «Ένα από τα πιο συναρπαστικά πρότζεκτς», χαρακτήριζε η FAZ αυτό της Μάιντς. Από την στιγμή που ανέλαβε ο Τούχελ το καλοκαίρι του 2009 μόνο οι Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Σάλκε, Λεβερκούζεν και Γκλάντμπαχ έχουν περισσότερους βαθμούς από την «μικρή» ομάδα του.

Φυσικά, έσπασε το ρεκόρ βαθμών του Κλοπ (115) στην Μπουντεσλίγκα, καθώς πλέον έχει φτάσει στους 227, ενώ η σύγκριση του μέσου όρου ανάμεσά τους στην πρώτη κατηγορία θέλει τον νυν τεχνικό της Ντόρτμουντ στο 0,88 (102 αγώνες) και τον Τούχελ στο 0,71 (161 αγώνες). Σε άρθρο του στην DW o Ross Dunbar έγραψε για τα δύο πράγματα που έκαναν τη διαφορά από την πρώτη μέρα του Τούχελ. Το ένα ήταν ότι τα κρούσματα απειθαρχίας και αδιαφορίας σταμάτησαν, καθώς πρώτο του μέλημα ήταν όλοι να νιώθουν «οικογένεια». Το δεύτερο ο τρόπος προπόνησης. Ο Τούχελ ρυθμίζει στις διαστάσεις του γηπέδου ανάλογα με τον αντίπαλο. Έτσι, τη μία μπορεί να μετατρέψει τον αγωνιστικό χώρο σε «τρίγωνο», την επόμενη σε «κύκλο», την επόμενη σε παραλληλόγραμμο ορθογώνιο κοκ. Αυτό του δίνει το πλεονέκτημα οι παίκτες του να μπορούν να προσαρμόζονται άμεσα στην αλλαγή συστήματος, κάτι που ελάχιστες ομάδες στην κατηγορία μπορούν να κάνουν με επιτυχία.

«Taktik-Chamäleon» λένε τον τεχνικό της Μάιντς στην Γερμανία και για καλό λόγο. «Η Μάιντς μπορεί να παίξει με διαφορετικά συστήματα και τρόπους. Αυτό την κάνει επικίνδυνη», είπε ο Κρόος, με τους Βαυαρούς να αναγνωρίζουν τη δυσκολία της αναμέτρησης.

Στον δεύτερο γύρο μόνο η Μπάγερν (24) και η Σάλκε (19) έχουν περισσότερους βαθμούς από τους 17 της Μάιντς, η οποία στα τελευταία 11 ματς έχει μόλις 1 ήττα. Με 41 βαθμούς, μάλιστα, σε αυτό το σημείο της σεζόν είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοσή της στην Μπουντεσλίγκα μετά τους 43 της σεζόν 2010-11. Τότε τερμάτισε με 58 στην 5η θέση και στο -2 από το 4ο Ανόβερο (από την Μπουντεσλίγκα έβγαιναν στο Champions League οι 3 πρώτοι).

«Δεν ξέρω πως, όμως έχουμε καταφέρει να ανέβουμε στην 5η θέση και πιστεύω ότι μπορούμε να χτίσουμε σε αυτό», σχολίασε ο αναγεννημένος φέτος Οκαζάκι, που με 11 γκολ κάνει την καλύτερη σεζόν του στην Μπουντεσλίγκα. «Θέλουμε να τους βάλουμε δύσκολα. Αν τα καταφέρουν, τότε θα τους δώσουμε συγχαρητήρια. Όχι, όμως, εκ των προτέρων», σχολίασε ο Τούχελ, ο οποίος από την Τετάρτη (19/03) δείχνει το ένα video μετά το άλλο στους παίκτες του, αναλύοντας την Μπάγερν.

Το σημαντικότερο, όμως, δεν είναι η αναγνώριση, αλλά το γεγονός ότι σιγά-σιγά η Μάιντς χτίζει χαρακτήρα. Ακόμη και όταν κάποιοι από τους καλύτερους παίκτες της (ο Κου για παράδειγμα, η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της) δέχονται κριτική, η ομάδα του Τούχελ καταφέρνει να κάνει εκπληκτική ανατροπή και από το 0-2 να κερδίσει 4-2 την ασταθή, όμως εξαιρετική επιθετικά Χόφενχαϊμ, στο Σίνσχαϊμ.

«Δεν είμαι σίγουρος αν μπορώ να αναλύσω το παιχνίδι. Ήμασταν πολύ κατώτεροι για 65’ και θα μπορούσαμε να βρεθούμε πίσω στο σκορ ακόμη και με 3 ή 4-0. Μετά το 2-1 η ψυχολογία και η αυτοπεποίθησή μας ανέβηκε. Παραμένει μία εκπληκτική νίκη, όμως ήταν πολύ παράξενη», είπε ο Τούχελ. Η Μάιντς έχει βρεθεί πίσω στο σκορ φέτος 11 φορές, όμως έχει χάσει μόλις τις 5 από αυτές.

Η τελευταία φορά που η Μπάγερν δεν κατάφερε να σκοράρει στην Μπουντεσλίγκα ήταν πριν από 62 ματς, στις 14 Απριλίου του 2012, απέναντι στην Μάιντς. Αυτή τη φορά, όμως, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι για να χάσουν οι Βαυαροί θα πρέπει να δεχθούν τουλάχιστον δύο γκολ.

«Σήμερα εξαντλήσαμε την τύχη μας», είχε δηλώσει ο Τούχελ μετά το ματς με τη Χόφενχαϊμ, όμως για να κερδίσει την Μπάγερν του είναι απαραίτητη. «Είμαστε ένας σκαραβαίος του 1970 απέναντι σε ένα μονοθέσιο της φόρμουλα ένα. Είναι λογικό στο τέλος να μας έχουν κερδίσει», είχε πει μετά το ματς του πρώτου γύρου. «Ο προορισμός του Τούχελ είναι κάποια μέρα να προπονήσει την Μπάγερν», δήλωσε πριν από λίγες εβδομάδες ο Γιουπ Χάινκες και μένει να δούμε αν ο... σκαραβαίος το έχει μέσα του.

Follow me @entanovasilis

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα