Το… μικρό θαύμα της Άουγκσμπουργκ

Το… μικρό θαύμα της Άουγκσμπουργκ

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την εκπληκτική Άουγκσμπουργκ και τον «μάγο» Μάρκους Βάιντσιρλ.

«Η τολμηρή Άουγκσμπουργκ αξίζει να ονειρεύεται», έγραψε η Welt μετά τη νίκη στο «Μπορούσια Παρκ» επί της Γκλάντμπαχ (2-1). Το τέλος της 24ης αγωνιστικής την βρήκε στην 6η θέση, που δίνει ένα από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Ξαφνικά, 10 αγωνιστικές πριν το τέλος οι «μικροί» της Βαυαρίας καλούνται να κάνουν την υπέρβαση στα ματς που ακολουθούν (Σάλκε, Βόλφσμπουργκ, Λεβερκούζεν, Μάιντς και Μπάγερν) για το… θαύμα.

Είναι μόλις η 3η τους σεζόν στην Μπουντεσλίγκα. Από την «αναγνωριστική» πρώτη, όταν το πρώτο τρίποντο ήρθε στην 9η αγωνιστική (τελείωσε τον πρώτο γύρο με 15 βαθμούς), για να μείνει με αντεπίθεση στον δεύτερο γύρο και στην αποχώρηση του Λουχουκάι μέχρι την εκπληκτική φετινή. Ο Ολλανδός είχε διαφωνήσει με τη διοίκηση και το καλοκαίρι του 2012 υπέγραψε στην Χέρτα, που είχε υποβιβαστεί.

Αντικαταστάτης του ένας 37χρονος προπονητής, που μόλις είχε πανηγυρίσει την άνοδο με την Ρέγκενσμπουργκ από την 3η στη 2η κατηγορία. Ο Μάρκους Βάιντσιρλ μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να θεωρείται ένα από τα hot ονόματα στους πάγκους της Μπουντεσλίγκα. Η πρώτη σεζόν δύσκολη. Πολύ δύσκολη. Μετά το τέλος του πρώτου γύρου η Άουγκσμπουργκ είχε μόλις 9 βαθμούς…

Η διοίκηση, όμως, αποφάσισε τον δύσκολο δρόμο. Εκείνον της στήριξης του προπονητή. Φυσικά, ήταν η σωστή. Κάνοντας εκπληκτικό δεύτερο γύρο η Άουγκσμπουργκ τελείωσε τη σεζόν με 33 βαθμούς και σώθηκε την τελευταία αγωνιστική με τη νίκη 3-1 επί της Γκρόιτερ Φιρτ. Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που οι Βαυαροί βρέθηκαν εκτός της τελευταίας 3άδας. Μόνο οι Μπάγερν, Ντόρτμουντ, Λεβερκούζεν και Σάλκε είχαν περισσότερες νίκες από τις 7 της Άουγκσμπουργκ στο δεύτερο μισό της σεζόν 2012-13.

«Οι κούκλες τραγουδάνε ακόμα στην Μπουντεσλίγκα», έγραφαν τα μπλουζάκια των παικτών μετά το τελευταίο σφύριγμα. Βλέπετε, η Άουγκσμπουργκ συνεργάζεται με το τοπικό κουκλοθέατρο (με πανέξυπνους τρόπους). «Πάντα θα μπορούσα να πω ότι το πλάνο μου ήθελε την ομάδα να φορμαρίζεται στον δεύτερο γύρο, καθώς σημασία έχει ο τερματισμός. Υπόσχομαι την επόμενη σεζόν να ξεκινήσουμε καλύτερα», είχε σχολιάσει ο Βάιντσιρλ.

Η υπόσχεσή του... λόγος. Ρεκόρ συγκομιδής στον πρώτο γύρο για την Άουγκσμπουργκ και ρεκόρ βαθμών από τον Φεβρουάριο. Μετά την εκτός έδρας νίκη επί της Φράιμπουργκ (4-2) με 34 βαθμούς ξεπέρασε την καλύτερη – περσινή - με 33! Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχε έρθει και το άλλο ρεκόρ με 8 συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς ήττα. «Από τον Ιανουάριο του 2013, παίζουμε σε πολύ υψηλό επίπεδο», δήλωσε ο Κάλσεν Μπράκερ μετά τη νίκη επί της Γκλάντμπαχ.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχουμε ήδη 38 βαθμούς. Μετά το τέλος του αγώνα αναρωτιόμουν: είναι αλήθεια;», σχολίασε ο Βέρνερ στο Kicker. «Για την Άουγκσμπουργκ πάντα ο πρωταρχικός στόχος είναι η παραμονή. Θέλουμε να ζήσουμε το όνειρό μας στην Μπουντεσλίγκα», ολοκλήρωσε ο μέσος με το… φαρμακερό αριστερό.

«Το να ονειρευόμαστε επιτρέπεται, όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», δήλωσε ο Αλτίντοπ, που φέτος μοιάζει αναγεννημένος. «Δεν γνωρίζω το ταβάνι της ομάδας. Αν καταφέρουμε να βγούμε στην Ευρώπη, έχει καλώς», αρκέστηκε να πει ο Βάιντσιρλ.

Οι αναγνώστες του Kicker ψήφισαν τον τελευταίο 4ο καλύτερο προπονητή για την προηγούμενη σεζόν. Αν βγάλουμε από την εξίσωση – για ευνόητους λόγους – τους Γκουαρδιόλα και Κλοπ τότε είναι δεδομένα ο καλύτερος φέτος. Ο νεότερος σε ηλικία στην Μπουντεσλίγκα (39 ετών). «Στόχος μας είναι να απολαμβάνουμε μεγαλύτερο σεβασμό και αναγνώριση», σχολίασε ο Γερμανός τεχνικός.

Ανάμεσα σε όλα τα θετικά ήταν και η κλήση του εκπληκτικού Αντρέ Χαν (10 γκολ, 5 ασίστ) στην Εθνική από τον Λεβ (έστω και αν δεν αγωνίστηκε στο φιλικό με την Χιλή πριν από λίγες ημέρες). Ο 23χρονος μέσος ήταν από τις μεταγραφές του Βάιντσιρλ, που τον γνώριζε από τις ημέρες του στην 3η κατηγορία. Η Άουγκσμπουργκ τον απέκτησε τον Ιανουάριο του 2013 για μόλις 250.000 ευρώ από την Όφενμπαχ. Πέτυχε το παρθενικό του γκολ στην Μπουντεσλίγκα φέτος (τον περασμένο Σεπτέμβριο) και από τότε δεν λέει να σταματήσει.

«Ό,τι και να δοκιμάζω αυτή τη στιγμή, η μπάλα απλά πηγαίνει στα δίχτυα», σχολίασε ο Χαν, που δεν μπορούσε να πιστέψει την κλήση του στα Πάντσερ. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με το… θαύμα της περσινής σεζόν, την Φράιμπουργκ. Η τελευταία έκανε εκπληκτική σεζόν πέρυσι, απόρροια της εξαιρετικής δουλειάς του Κρίστιαν Στράιχ, όμως φέτος παλεύει για την σωτηρία. Το... πλάτσικο του περασμένου καλοκαιριού από τη μία (Κρούζε, Καλιγκιούρι, Φλουμ, Ρόζενταλ, Μακιάντι) και οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις την «γονάτισαν».

Ανάμεσα στις δύο ομάδες υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές. Όπως ο Κρούζε για παράδειγμα είχε ρήτρα 2,5 εκατ. ευρώ και αποφάσισε να υπογράψει στην Γκλάντμπαχ, έτσι και ο Χαν έχει ρήτρα 2,25 εκατ. ευρώ και ήδη απασχολεί μέχρι και την Ντόρτμουντ. Η Άουγκσμπουργκ, όμως, και καλύτερο συμβόλαιο μπορεί να του προτείνει, ώστε να τον κρατήσει για τουλάχιστον ακόμη μία σεζόν, ενώ μέχρι και την Εθνική έφτασε.

«Για τον Ρόιτερ (σ.σ. τεχνικός διευθυντής), το γεγονός ότι ένας παίκτης μας κλήθηκε στην Εθνική, είναι μεγάλο πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις», τόνισε ο εμπορικός διευθυντής των Βαυαρών, Πέτερ Μπιρκς.

Μόνοι οι Μπράουνσβαϊγκ και Φράιμπουργκ έχουν μικρότερο μπάτζετ από την Άουγκσμπουργκ. Οι μέρες που η Καϊζερσλάουτερν ανέβαινε από την 2η κατηγορία και κέρδιζε το πρωτάθλημα έχουν περάσει και κανείς δεν ξέρει αν θα ξαναέρθουν στην Μπουντεσλίγκα. Έτσι, η υπέρβαση γίνεται με διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις. Όμως παραμένει υπέρβαση. «Ένα σύγχρονο παραμύθι», έγραψε η Augsburger Allgemeinen για την ομάδα που έχει κάνει και με το παραπάνω περήφανους τους οπαδούς της.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Βάιντσιρλ υπέγραψε νέο συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2017, όμως είναι δεδομένο ότι στο τέλος της σεζόν θα έχει προτάσεις. Εκεί θα φανεί και η πορεία του πρότζεκτ. «Είναι (σ.σ. Βάιντσιρλ), όπως και ο Ρόιτερ. Θεία τύχη», είχε πει Μπιρκς. Το σύνθημα «Zweite Liga, nie mehr, nie mehr», «Δεύτερη κατηγορία ποτέ ξανά, ποτέ ξανά», ακούγεται όλο και πιο συχνά. Στο τέλος της επόμενης σεζόν και όχι από τώρα θα φανεί αν πρέπει επιτέλους να αλλάξει...

Follow me @entanovasilis

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα