Ο Σουάρες και ο Μαραντόνα

Ο Σουάρες και ο Μαραντόνα

Θανάσης Λιοντζόπουλος
Ο Σουάρες και ο Μαραντόνα

bet365

Ο Θανάσης Λιοντζόπουλος γράφει για τις συγκρίσεις που έχουν αρχίσει και γίνονται για τους δύο λατινοαμερικάνους ηγέτες τον Λουίς Σουάρες - πού έχασε τη μάχη όχι τον πόλεμο κόντρα στη Σίτι - και τον Ντιέγκο Μαραντόνα, τους συλλόγους Λίβερπουλ - Νάπολι και το Μουντιάλ.

Υπερβολικό ή όχι έχουν αρχίσει οι συγκρίσεις, άνισες προς το παρόν, του Λουίς Σουάρες με τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Όσοι βλέπουν πιό μακριά θεωρούν ότι θα είναι ο επόμενος... Ντιέγκο, επηρεασμένοι προφανώς από τον άστατο χαρακτήρα του, το λατινοαμερικάνικο αίμα που ρέει στις φλέβες του, ακόμη και το... χέρι που έκανε σε μεγάλη διοργάνωση! Στο Μουντιάλ του 1986 ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα το που χαρακτηρίστηκε ως το «χέρι του Θεού» κόντρα στην Αγγλία και ο Λουίς Σουάρες στο Μουντιάλ κόντρα στη Γκάνα το 2010, όπου απέκρουσε με το χέρι πάνω στη γραμμή. Ο Μαραντόνα ήταν ο πιό μισητός άνθρωπος στην Αγγλία για εκείνο το χέρι και ο Σουάρες στη Γκάνα (δόθηκε πέναλτι στο 120΄, η μπάλα πήγε στο δοκάρι και στα πέναλτι προκρίθηκε η Ουρουγουάη- ενώ η αφρικανική ομάδα θα ήταν η πρώτη που πήγαινε στις 4).

Κυρίως, όμως αυτά που συνδέουν τον ουρουγουανό επιθετικό με τον αργεντίνο θρύλο είναι το γεγονός ότι ζει σε άλλους ρυθμούς το παιχνίδι της ομάδας του, ο μεν με τη Λίβερπουλ-που απέχει 3β από την κορυφή- και ο τέως με τη Νάπολι, αλλά και το ότι είναι ο ηγέτης έτοιμος να σηκώσει όσο βάρος κι αν χρειαστεί στην πλάτη του!

Στο εξωτερικό και ειδικά στην Αγγλία έχουν αρχίσει ήδη οι συγκρίσεις και τα μισόλογα. Οι επικριτές του, θεωρούν ότι θα ξεφουσκώσει, καθώς ο ρυθμός με τον οποίο σκοράρει θυμίζει... καταιγίδα έχοντας φτάσει ήδη τα 19 γκολ. Εϊναι μέσα στα φαβορί για το χρυσό παπούτσι στην Ευρώπη και έχει καλύτερη στατιστική από τον Ρονάλντο. Όπως και ο Μαραντόνα τότε, δεν τον ενδιαφέρει να γίνει αρεστός σε όλους. Τις περισσότερες αντιπάθειες απέκτησε με εκείνο το δάγκωμα την ώρα παιχνίδιού, όμως αν θυμηθείτε τα καμώματα του Μαραντόνα είναι τόσα πολλά... Ακόμη και σε δημοσιογράφους είχε ρίξει εκτός αγώνων με αεροβόλο!

«Ο Σουάρες είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά ο Μαραντόνα ήταν τότε στον κόσμο» είναι μία θεωρία που βρίσκει πολλούς σύμφωνους. 'Ομως ο 26χρονος ουρουγουανός ενδεχομένως να μπει σφήνα στο εγγύς ή απώτερο μέλλον, αν καταφέρει το εξής: Να κατακτήσει το πρωτάθλημα με την Λίβερπουλ και να πάρει το παγκόσμιο με την Ουρουγουάη το ερχόμενο καλοκαίρι ή στο μέλλον! Θυμάστε πολλούς ποδοσφαιριστές να έχουν πάρει από το χέρι μία ομάδα, να κάνουν τόσο πολύ την διαφορά και να την οδηγούν στο πρωτάθλημα; Να έχουν τόσο μεγάλο μερίδιο σε έναν τίτλο; Ναι, ο Μαραντόνα το είχε καταφέρει με τη Νάπολι, ενώ ακόμη και ο Μέσι, πολλοί συμφωνούν ότι είναι σούπερ παίκτης, όμως στη Μπαρτσελόνα, έχει πολλούς παικταράδες δίπλα του, όπως και ο Ρονάλντο στη Ρεάλ. Τότε με τη Νάπολι η Μίλαν ήταν ιδιαίτερα δυνατή.

Κάποιοι τον έχουν- λόγω Λίβερπουλ- παρομοιάσει με τον Κένι Νταγκλίς, όμως το ταμπεραμέντο του, η «φωτιά» που βγάζει αυτό το παλικάρι, δεν έχει σχέση με τον... ψυχρό πρώην παίκτη της αγγλικής ομάδας. Είπαμε: δεν είναι μόνο τα γκολ που τον συνδέουν με τον Μαραντόνα, είναι πολλά άλλα...

Ακόμη και το παιδικό όνειρο να φτάσει ψηλά, η παιδιάςτικη επιθυμία να μεγαλουργήςει, το γεγονός ότι ήταν γιός μίας οικογένειας που ζούσε σε γκέτο. Ένας αμετανόητος εγωιστής, που δεν παύει να έχει κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενώ πρόσφατα έγινε ο πιό ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Λίβερπουλ. Κάτι μου λέει, πως τα επεισόδια αυτού του τρελο-ουρουγουανού θα είναι πολλά, με χρυσές και μαύρες στιγμές. Οι χρυσές πάντως, ας μην είναι κόντρα στην Εθνική μας...

 

Τελευταία Νέα