Στα χνάρια του Γκόμες ο Βέρνερ

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Στα χνάρια του Γκόμες ο Βέρνερ

bet365

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τον 17χρονο Τίμο Βέρνερ, που είναι ό,τι καλύτερο έχει «βγάλει» η Στουτγκάρδη μετά τον Μάριο Γκόμες.

Τη σεζόν 2003-04 ο Μάριο Γκόμες είχε πετύχει 14 γκολ σε 11 αγώνες με την ομάδα κάτω των 19 ετών της Στουτγκάρδης, 6 γκολ σε 19 αγώνες με την δεύτερη ομάδα (στην 3η κατηγορία) και τελικά ανάγκασε τον Μάγκατ να του δώσει την ευκαιρία να κάνει ντεμπούτο στην 32η αγωνιστική στην ήττα 2-1 από το Αμβούργο.

Η εξέλιξη από τότε είναι γνωστή, με τον Σούπερ Μάριο να σκοράρει 87 φορές σε 156 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και να φέρνει και περίπου 30 εκατ. ευρώ στα ταμεία με την πώλησή του στην Μπάγερν. Η σεζόν ξεκίνησε με όνειρα στην Mercedes-Benz-Arena, όμως γκρεμίστηκαν πολύ γρήγορα. Η μία ήττα διαδεχόταν την άλλη, όμως τελικά κάτι καλό μπορεί να βγήκε. Ο Μπρούνο Λαμπαντία πλήρωσε το μάρμαρο, έγινε ο πρώτος που απολύθηκε στην Bundesliga και στη θέση του ανέλαβε ο Τόμας Σνάιντερ. Ο 40χρονος τεχνικός δεν κατάφερε να γλιτώσει τα χειρότερα στο Europa League, όπου ήρθε ο αποκλεισμός από την Ριέκα, όμως στο πρωτάθλημα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Τη σεζόν που μας πέρασε ο Τίμο Βέρνερ πέτυχε 24 γκολ σε 23 αγώνες με την ομάδα U19 και συνολικά 43 γκολ και 9 ασίστ σε 41 παιχνίδια με τους μικρούς της Στουτγκάρδης και τις εθνικές U17 και U19! Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προκριματική φάση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U17 (η Γερμανία αποκλείστηκε στον Elite Round) είχε 13 γκολ σε 6 παιχνίδια.

Φυσικά, το ταλέντο του ήταν γνωστό εντός συνόρων, όμως πλέον είναι σε όλους. Τον περασμένο Αύγουστο κατέκτησε το... χρυσό Fritz Walter Medal (για τους καλύτερους νέους) στην κατηγορία U17, βραβείο που στο παρελθόν έχουν κερδίσει για παράδειγμα – στην ίδια κατηγορία - οι Γκορέτσκα, Τσαν, Γκέτσε και Λαρς Μπέντερ. Μετά τον Γκόμες στη Σουτγκάρδη έχουν την... ευλογία να βλέπουν ακόμη ένα τεράστιο ταλέντο, τον καλύτερο Γερμανό επιθετικό στην ηλικία του (γεννημένος το 1996). Γέννημα-θρέμμα της, καθώς βρίσκεται στις ακαδημίες των Σουηβών από ηλικία 6 ετών, είναι έτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά.

Έτσι, ο Μπρούνο Λαμπαντία αποφάσισε να του δώσει προαγωγή στην πρώτη ομάδα το περασμένο καλοκαίρι και σε ηλικία 17 ετών έκανε το ντεμπούτο του στην εντός έδρας ήττα 1-0 από την Λεβερκούζεν (17/08). Πριν από λίγες ημέρες στο πρώτο του ξεκίνημα στην 11άδα με τον Σνάιντερ πλέον στον πάγκο στη νίκη 6-2 επί της Χόφενχαϊμ έγινε ο νεότερος σε ηλικία που δίνει ασίστ στην Μπουντεσλίγκα σε ηλικία 17 ετών και 5 μηνών! Όχι, μόνο αυτό, αλλά τελικά μετά την πρώτη ασίστ στον Μαξίμ (για το 3-1), μοίρασε ακόμη μία αυτή τη φορά στην Ιμπίσεβιτς (για το 6-1).

Στο παιχνίδι με την Χόφενχαϊμ ελέω και της παρουσίας του Ιμπίσεβιτς στην 11άδα κινήθηκε περισσότερο αριστερά, ενώ πατούσε συχνά-πυκνά περιοχή, έχοντας τις 3 τελικές του προσπάθειες από μέσα. Στα 103' που έχει παίξει στην Μπουντεσλίγκα έχει δημιουργήσει 8 ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του, έχει 5 προσπάθειες για γκολ και 2 ασίστ σε μόλις 39 επαφές με την μπάλα (στα παιχνίδια με Λεβερκούζεν και Χόφενχαϊμ).

Στο πρώτο γράφημα οι ασίστ (πηγή Four Four Two) και στο δεύτερο οι τελικές του προσπάθειες στο ματς με την Χόφενχαϊμ (πηγή squawka).

«Δε νομίζω ο Τίμο να επηρεαστεί από τον θόρυβο γύρω από το όνομά του. Είναι πολύ απλός άνθρωπος, πολύ προσγειωμένος χαρακτήρας και έχει καλή παιδεία. Επίσης, ξέρει πολύ καλά ότι δεν πρέπει να επαναπαύεται», ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Φρίντελ Σροφ, που ήταν υπεύθυνων των ακαδημιών για 29 ολόκληρα χρόνια, στην Bild.

«Είναι γρήγορος και έχει όλα αυτά που θέλεις από έναν επιθετικό. Η εκρηκτικότητα και η αντίληψή του είναι απίστευτη. Είναι πολύ ευφυής», συνέχισε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον νέο τεχνικό. «Τώρα είναι σε σωστά χέρια, εκείνα του Σνάιντερ. Με αυτόν επιτέλους η Στουτγκάρδη έχει έναν προπονητή που καταλαβαίνει την αξία του να έχεις «δικούς» σου παίκτες. Πέρα από τον Τίμο, υπάρχουν και άλλοι όπως ο Ράνι Κεντίρα. Δυστυχώς, η πολιτική της Στουτγκάρδης σχετικά με τις ακαδημίες είχε παραμεληθεί εδώ και καιρό».

Κάποτε, ο Ντράξλερ είχε κλειστό το κινητό του, όταν ο Λεβ τον έπαιρνε τηλέφωνο να του πει ότι θα είναι στην προεπιλογή για το Euro του 2012. Δεν είχε απαντήσει πολύ απλά επειδή ήταν στο μάθημα στο σχολείο. Σήμερα (09/09) ο Τίμο Βέρνερ έδωσε κανονικά το παρών στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς... Σε ένα από τα λεγόμενα elite σχολεία, φυσικά, τα οποία έχει χρηματοδοτήσει και η Ομοσπονδία. Χρόνος για να τελειώσει το 2013 υπάρχει ακόμα, όμως ήδη ο Βέρνερ έγινε ο 6ος 17χρονος που κάνει το ντεμπούτο του στην Μπουντεσλίγκα.

Follow me @entanovasilis

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα