Ο χορός των πάγκων

Ο χορός των πάγκων

bet365

Οι μισές ομάδες στην Ισπανία αλλάζουν προπονητή και ο Τάσος Κολλίντζας ρίχνει μια ματιά στις εξελίξεις στους πάγκους της Πριμέρα Ντιβισιόν.

Η προσοχή όλων αυτές τις μέρες στην Ισπανία μπορεί να είναι στραμένη στη Ρεάλ Μαδρίτης και στον Κάρλο Αντσελότι, όμως δεν είναι μόνο οι μαδριλένοι που βρίσκονται σε αναζήτηση προπονητή. Από τις 20 ομάδες που πήραν μέρος στο φετινό πρωτάθλημα της Πριμέρα Ντιβισιόν, εκτιμάται ότι οι μισές θα έχουν νέο καπετάνιο στο τιμόνι τους την ερχόμενη σεζόν. 'Αλλοι έρχονται, άλλοι φεύγουν και ορισμένες αλλαγές έχουν οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις στις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος.

Με τους προπονητές που είχαν φέτος στους πάγκους τους θα πορευθούν και του χρόνου οι Μπαρτσελόνα (Βιλανόβα), Ατλέτικο Μαδρίτης (Σιμεόνε), Μπέτις (Πέπε Μελ), Ράγιο (Πάκο Χέμεθ), Σεβίλλη (Έμερι), Χετάφε (Λουίς Γκαρθία), Εσπανιόλ (Αγκίρε), Γρανάδα (Αλκαράθ), Οσασούνα (Μεντιλίμπαρ), Θέλτα (Ρεσίνο).
Σε αλλαγή προπονητή έχει ήδη προχωρήσει η Βαλένθια με την πρόσληψη του Τζούκιτς αντί του Βαλβέρδε, ενώ σε αναζήτηση βρίσκονται ακόμα οι Ρεάλ Μαδρίτης, Σοθιεδάδ, Μάλαγα, Λεβάντε και Βαγιαδολίδ. Συγκεχυμένη είναι η κατάσταση στην Μπιλμπάο όπου δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα παραμείνει ο Μπιέλσα ή θα επιστρέψει ο Βαλβέρδε.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τί γίνεται σε κάθε ομάδα.

Μπαρτσελόνα

Ο Τίτο Βιλανόβα πήρε το πρωτάθλημα με διαφορά 15 βαθμών από τη Ρεάλ Μαδρίτης και παρά την αποτυχία της Μπαρτσελόνα στο Τσάμπιονς Λιγκ και στα ντέρμπι με τη Ρεάλ, η πρώτη του χρονιά στο πάγκο των μπλαουγκράνα κρίθηκε πετυχημένη. Η νέα περιπέτεια με την υγεία του προκάλεσε κάποιες αμφιβολίες για τη νέα σεζόν όμως ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι νιώθει δυνατός για να συνεχίσει κι έτσι γρήγορα μπήκε ένα τέλος στα σενάρια που ήθελαν την διοίκηση να εξετάζει ένα “plan B”.

Ρεάλ Μαδρίτης

Η Ρεάλ έχει ήδη περάσει στη μετά – Ζοσέ Μοουρίνιο εποχή, με τον Πορτογάλο τεχνικό να αποχωρεί μετά από τρία χρόνια παρουσίας του στο “Μπερναμπέου”. Στη “shortlist” του Φλορεντίνο Πέρεθ υπάρχει ένα και μοναδικό όνομα, αυτό του Κάρλο Αντσεολότι, και από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόσληψή του.

Ατλέτικο Μαδρίτης

Ο Ντιέγο Σιμεόνε έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία της Ατλέτικο, οδηγώντας την μετά το Γιουρόπα Λιγκ, στην κατάκτηση και του κυπέλλου αλλά και στην κατάληψη της τρίτης θέσης στο πρωτάθλημα. Μέσα στη σεζόν ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2017 και αναμένεται να συνεχίσει ως προπονητής της Ατλέτικο για πολύ καιρό ακόμα.

Ρεάλ Σοθιεδάδ

Η μεγάλη ευχάριστη έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή αφού ο Φιλίπ Μοντανιέ επέλεξε να επιστρέψει στην πατρίδα του για να αναλάβει τη Ρεν. Αν δεν βρεθεί καποια καλή λύση από το εξωτερικό (ήδη ναυάγησε η περίπτωση του Τάτα Μαρτίνο της Νιούλες Ολντ Μπόις ) το πιθανότερο είναι πάρει προαγωγή ο Χάκομπα Αρασάτε.

Βαλένθια

Το μέλλον του Ερνέστο Βαλβέρδε στη Βαλένθια βρισκόταν στον “αέρα” εδώ και αρκετό καιρό. Ο πρώην τεχνικός του Ολυμπιακού αποφάσισε να αποχωρήσει (πιθανότατα για την Αθλέτικ Μπιλμπάο) και η διοίκηση των “νυχτερίδων” δεν έχασε χρόνο, προσλαμβάνοντας στη θέση του έναν παλιό παίκτης της, τον Μίροσλαβ Τζούκιτς που άφησε τη Βαγιαδολίδ.

Μάλαγα

Ο Μανουέλ Πελεγκρίνι έκανε εξαιρετική δουλειά στα τρία χρόνια του στη Μάλαγα, ήθελε να συνεχίσει όμως η τιμωρία της ομάδας από την ΟΥΕΦΑ και η πρόταση που ήρθε από τη Μάντσεστερ Σίτι, τον οδήγησε στο να φτιάξει τις βαλίτσες του για την Πρέμιερ Λιγκ. Υπάρχει μία γενικότερη αβεβαιότητα στη Μάλαγα ενόψει της νέας χρονιάς και μέχρι στιγμής δεν έχουν ακουστεί ονόματα για τον αντικαταστάτη του Χιλιανού.

Μπέτις

Μαζί με τη Σοθιεδάδ ήταν η ευχάριστη έκπληξη της σεζόν. Ο Πέπε Μελ είχε προτάσεις από το Βέλγιο (με τις οποίες θα μπορούσε να διπλασιάσει – ακόμα και να τριπλασιάσει τις αποδοχές του) όμως η Μπέτις έκανε τα πάντα για να τον κρατήσει κι έτσι ο Μαδριλένος τεχνικός ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2017!

Ράγιο Βαγιεκάνο

Ο Πάκο Χέμεθ συνεχίζει κανονικά έχοντας οδηγήσει τη μικρή ομάδα της Μαδρίτης στην καλύτερη πορεία της ιστορίας της στην Πριμέρα Ντιβισιόν.

Σεβίλλη

Δεν έχει τεθεί θέμα προπονητή στη Σεβίλλη με τον Ουνάι Έμερι να παραμένει στο τιμόνι της ομάδας, έχοντας αναλάβει τις τύχες της στα μέσα της σεζόν αντί του Μίτσελ.

Χετάφε

Η ομάδα απέφυγε τις περιπέτειες στην ουρά, με λίγη τύχη θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και ο Λουίς Γκαρθία θα συνεχίσει στο τιμόνι της για τρίτη σερί χρονιά.

Λεβάντε

Μόλις χθες ανακοινώθηκε η λύση της συνεργασίας με τον Χουάν Ιγκνάθιο Μαρτίνεθ ο οποίος αποχωρεί μετά από δύο χρόνια παρουσίας στην ομάδα. Πιθανότερος αντικαστάτης του θεωρείται ο Χοακίν Καπαρός που βρίσκεται χωρίς δουλειά από τα μέσα της σεζόν όταν απολύθηκε από τη Μαγιόρκα. Ο Μαρτίνεθ ακούγεται για τη Βαγιαδολίδ.

Αθλέτικ Μπιλμπάο

Είναι η μία ομάδα στην οποία τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα. Η χρονιά ήταν δύσκολη για τους Βάσκους, ο κόσμος θέλει τον Μαρσέλο Μπιέλσα όμως υπάρχει κόντρα με τη διοίκηση και όλα δείχνουν ότι οι δρόμοι τους θα χωρίσουν. Πολλοί θεωρούν βέβαιη την επιστροφή του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Εσπανιόλ

Νωρίτερα σήμερα η Εσπανιόλ ανακοίνωσε ότι ο Χαβιέρ Αγκίρε θα συνεχίσει και τη νέα χρονιά. Ο Μεξικανός τεχνικός είχε μαγικό ραβδάκι φέτος καθώς ανέλαβε την Εσπανιόλ σε πολύ δύκολη θέση στα μέσα του πρωταθλήματος και την έσωσε από τον υποβιβασμό. Η συνέχεια της συνεργασίας τους ήταν δεδομένη.

Βαγιαδολίδ

Ο Μίροσλαβ Τζούκιτς ανέβασε την ομάδα πέρσι στην Πριμέρα, την οδήγησε φέτος χωρίς άγχη στη σωτηρία και η εξαιρετική δουλειά του ανταμείφθηκε με μία “μεταγραφή” στη Βαλένθια στη οποία υπέγραψε για δύο χρόνια. Για διάδοχός του στη Βαγιαδολίδ προορίζεται ο Χουάν Ιγκνάθιο Μαρτίνεθ.

Γρανάδα

Λούκας Αλκαράθ και του χρόνου. Ο πρώην τεχνικός του Άρη κατάφερε κι έσωσε τη Γρανάδα έχοντας αναλάβει αντί του Ανκέλα στα μέσα του πρωταθλήματος με την ομάδα στη ζώνη του υποβιβασμού.

Οσασούνα

Η ομάδα απέφυγε τον υποβιβασμό, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει ακόμα συμβόλαιο και η διοίκησηση ανακοίνωσε ότι συνεχίζει κανονικά.

Θέλτα

Η σωτηρία επιτεύχθηκε με δραματικό τρόπο την τελευταία αγωνιστική και ο Αμπελ Ρεσίνο (ανέλαβε τον Φεβρουάριο αντί του Πάκο Ερέρα) κέρδισε την ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι το καλοκαίρι του 2014.

Σε ότι αφορά τις ομάδες που έχασαν τη κατηγορία, φαίνεται πως και οι τρεις προπονητές θα πληρώσουν τον υποβιβασμό. Ο Μανόλο Χιμένεθ αποχωρεί από τη Σαραγόσα, το ίδιο συμβαίνει και με τον Γκρεγόριο Μανθάνο στη Μαγιόρκα, ενώ παίζεται ακόμα η παραμονή του Φερνάντο Βάθκεθ στον πάγκο της Ντεπορτίβο.

Εσύ ποια ομάδα υποστηρίζεις και ποιον θα ήθελες για προπονητή σου;

 

LA LIGA Τελευταία Νέα