Μίλαν-Γιουβέντους: Οπως στα καλά χρόνια...

Μίλαν-Γιουβέντους: Οπως στα καλά χρόνια...

bet365

Το gazzetta.gr μπαίνει στο κλίμα ενός «ιστορικού» Μίλαν-Γιουβέντους το βράδυ του Σαββάτου.

Αν δεν αλλάξει κάτι και τελικά επιβεβαιωθούν όσα λέγονται και γράφονται επί πολλούς μήνες, τότε αυτό το Μίλαν-Γιουβέντους είναι το τελευταίο της εποχής Μπερλουσκόνι-Γκαλιάνι. Μια εποχή, στην οποία, όπως λέει και ο Σίλβιο, γράφτηκε η ιστορία των Ροσονέρι. Cavaliere και Dottore έκαναν πολλά λάθη την τελευταία τετραετία αλλά η γενική εικόνα δεν μπορεί να κρυφτεί. Και για όσα πρόσφεραν στη Μίλαν και στο calcio σε αυτά τα 30 χρόνια, τους αξίζει να δουν και θα δουν το San Siro κατάμεστο και να βράζει το βράδυ του Σαββάτου. Οχι εναντίον τους, όμως, αυτή τη φορά αλλά εναντίον της Γιουβέντους. Για ένα ντέρμπι κορυφής. Οπως θυμούνται όλοι τις αναμετρήσεις τους στα καλά χρόνια του Μπερλουσκόνι...

Μετά τη λήξη στον αγώνα με την Κιέβο, οι παίκτες της Μίλαν πιάστηκαν χέρι-χέρι και έτρεξαν προς την curva του Bentegodi που ήταν οι οπαδοί τους, για να κάνουν «όλε». Η σκηνή αποκτά σημασία επειδή κανείς δεν μπορεί να θυμηθεί εύκολα πότε ήταν η τελευταία φορά που είχε γίνει κάτι ανάλογο. Οι Ροσονέρι πήραν, βέβαια, κάποια... σκόρπια αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια αλλά ποτέ δεν έδωσαν την εντύπωση στους οπαδούς τους ότι πάνε να χτίσουν κάτι καλό, ποτέ την τελευταία 4ετία δεν υπήρξε μια σκηνή που να έδειχνε παρόμοιο δέσιμο ομάδας-εξέδρας. Αν όντως η Μίλαν χτίζει ή όχι κάτι ουσιαστικό, θα το δείξει φυσικά η εξέλιξη της σεζόν. Προς το παρόν, πάντως, το απολαμβάνουν.

«Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, στο Milanello μπορούν να παίξουν ακόμη και ράγκμπι με το χαμόγελο στα χείλη», έγραψε η Gazzetta dello Sport για να δώσει το κλίμα που επικρατεί και το οποίο δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τον αντίπαλο. «Ο ενθουσιασμός τους, μου θυμίζει τον δικό μας πριν λίγα χρόνια», είπε για παράδειγμα ο Τζίτζι Μπουφόν, προκαλώντας ικανοποίηση αλλά και προβληματισμό στον Βιτσέντσο Μοντέλα.

Ο allenatore θέλει να χτίσει πάνω στον ενθουσιασμό που υπάρχει αλλά προσπαθεί παράλληλα να κρατήσει τους πάντες με τα πόδια στο έδαφος. «Διάβασα και άκουσα όσα είπαν από τη Γιουβέντους τις τελευταίες μέρες για εμάς. Ξέρω ότι είναι ειλικρινείς αλλά παράλληλα έχουν και τη στρατηγική τους. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε», ήταν το σχόλιο του Μοντέλα, ο οποίος ξέρει πολύ καλά γιατί προσπαθεί να τους κρατήσει στο έδαφος.

Η Μίλαν έχει τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας και αυτό είναι καλό αλλά είναι και επικίνδυνο. Με την χαρακτηριστική υπερβολή τους, οι Ιταλοί τις προηγούμενες μέρες έγραψαν ότι οι Μιλανέζοι μπορεί να αποδειχθούν οι πραγματικοί αντίπαλοι της Γιουβέντους φέτος και αν το πιστέψουν από τώρα, μπορούν εύκολα να απογοητευθούν σε ένα-δύο άσχημα αποτελέσματα. Ο «οδηγός» δεν είναι μακριά... «Η Ιντερ πέρυσι μπήκε στην Ιανουάριο ως πρωτοπόρος και θυμόμαστε όλοι τι έγινε μετά», λέει ο Μοντέλα, ο οποίος έχει φτιάξει μια ομάδα νεανική και φθηνή.

Στον αγώνα με την Κιέβο, η 11άδα της Μίλαν κόστισε μόνο 45 εκατ. ευρώ. Αν έπαιζε ο Μπάκα, βέβαια, θα ανέβαινε το ποσό αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Είτε επειδή είχε μια τελευταία έκλαμψη ο Γκαλιάνι, είτε επειδή στάθηκε τυχερός, είτε επειδή ο προπονητής κάνει πολύ καλή δουλειά ως τώρα, η αλήθεια είναι ότι αυτή η ομάδα που αρέσει στους τιφόζι, είναι η ομάδα που ήθελε ο Μπερλουσκόνι και τα ΜΜΕ το παρουσίαζαν σαν... εφιαλτικό σενάριο: Ιταλική, νεανική και φθηνή.

«Πάντα πίστευα σε αυτό το γκρουπ. Μας έριξαν πολλή λάσπη αλλά υπάρχουν ποδοσφαιριστές ποιότητας, με υψηλές ηθικές αρχές και με την αίσθηση ότι ανήκουν εδώ. Υπάρχει ένα ωραίο ιταλικό γκρουπ», είπε στο Sky Italia ο Ινιάτσιο Αμπάτε, ο οποίος είναι αρχηγός μετά τον τραυματισμό του Μοντολίβο και μοιάζει με... βετεράνος των αποδυτηρίων. Αυτά τα αποδυτήρια, τα οποία -όπως συμπλήρωσε- έχουν την καθαρή τρέλα των πιτσιρικάδων, την θέληση των παλαιότερων για απαντήσεις και το κίνητρο όλων για μια νίκη που θα βάλει τέλος σε ένα σερί... δύσκολο: Στα τελευταία εννιά ντέρμπι με τους Μπιανκονέρι, σε οποιαδήποτε έδρα και για οποιαδήποτε διοργάνωση, η Μίλαν έφυγε εννιά φορές ηττημένη.

Αν στο Μιλάνο είναι ενθουσιασμένοι, στο Τορίνο είναι ήρεμοι και σίγουροι για τη δύναμη τους. Και αυτή η σιγουριά προκύπτει από την όχι καλή παρουσία της ομάδας μέχρι στιγμής. Η Γιουβέντους είναι στην κορυφή τόσο στη Serie A (με +5) όσο και στον όμιλο του Champions League, χωρίς να παίζει καλά. Τα αποτελέσματα, όμως, έρχονται, είτε λόγω του χαρακτήρα τους, είτε λόγω της ψυχολογίας που έχουν μετά από πέντε σερί πρωταθλήματα σπάζοντας κάθε ρεκόρ, είτε λόγω του ταλέντου που έχουν μαζέψει.

Ο Κουαδράδο για παράδειγμα, όπως έδειξε στη Γαλλία, μπορεί να μπει αλλαγή και με μια ενέργεια να καθαρίσει. Ο Ιγουαΐν έχει 7 γκολ σε 11 ματς και από αυτά μόνο το ένα (το πολύ δύο) έχει μπει επειδή πήρε ως φορ την μπάλα εκεί που ήθελε. Στη Γιούβε δεν ανησυχούν για την ως τώρα εικόνα τους, αφενός επειδή οι ομάδες του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι αργούν να πάρουν μπρος και αφετέρου επειδή έχουν αντικειμενικές δυσκολίες από την προετοιμασία μέχρι τώρα. Το EURO σημαίνει ότι οι διεθνείς είναι πίσω σε φυσική κατάσταση και η Γιουβέντους (μαζί με τη Λίβερπουλ, η οποία όμως έχει ένα ματς την εβδομάδα) ήταν η ομάδα με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές στα γαλλικά γήπεδα (13).

«Σε επίπεδο φυσικής κατάστασης είμαστε δύο ομάδες αυτη την στιγμή αλλά πλησιάζουμε στην ισορροπία», έχει πει αρκετές φορές ο Αλέγκρι, ο οποίος περιμένει πώς και πώς την επιστροφή του Μαρκίζιο για να λειτουργήσει καλύτερα το κέντρο, όπως περιμένει και οριστικά ευχάριστα νέα για την υγεία του μικρού γιου του Μπονούτσι, ο οποίος είναι φανερό σε αυτό το ξεκίνημα ότι δεν είναι 100% συγκεντρωμένος στο γήπεδο. Εκεί, όπου οι Μπιανκονέρι θέλουν και περιμένουν ότι σταδιακά θα... ομορφύνουν.

Το είπε ο Μπέπε Μαρότα, ο οποίος εστίασε στο γεγονός ότι πάντα οι ομάδες του Αλέγκρι αργούν λίγο, το τόνισε και ο Μπουφόν μετά τη νίκη επί της Λιόν: «Παραδόξως ήμασταν πιο συμπαγείς όταν μείναμε με 10 παίκτες και από εκείνη την στιγμή δείξαμε και τον χαρακτήρα μας, τη νοοτροπία μας, αφού ψάξαμε τη νίκη και με παίκτη λιγότερο. Από άποψη νοοτροπίας είμαστε όπως πρέπει, το θέμα είναι να βελτιωθούμε αγωνιστικά γιατί έχουμε τέτοιες δυνατότητες που θα είναι κρίμα αν δεν είμαστε έτοιμοι να τις δείξουμε στο 100% από τέλη Φεβρουαρίου και ως το τέλος της σεζόν».

Μέχρι τότε, όμως, υπάρχει καιρός. Για τη Γιουβέντους προέχει το ντέρμπι του San Siro, για το οποίο ο Μαρότα είπε με ειλικρίνεια ότι «δεν περίμενα πως θα ήταν ντέρμπι ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο αλλά το αξίζουν. Ο Γκαλιάνι ήταν καλός στο να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στασιμότητας που έδειχνε να επικρατεί και προώθηκε νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές. Για εμάς είναι ένα πολύ επικίνδυνο ματς».

Σε αυτό το ματς, λοιπόν, ο Μοντέλα δεν αναμένεται να εκπλήξει με τις επιλογές του. Ολα τα ρεπορτάζ λένε ότι η μοναδική αλλαγή σε σχέση με το ματς στη Βερόνα θα είναι η είσοδος του Μπάκα αντί του Λαπαντούλα. Από εκεί και πέρα, ο Ντοναρούμα στο τέρμα, οι Αμπάτε-Παλέτα-Ρομανιόλι-Ντε Σίλιο στην άμυνα, οι Κούτσκα-Λοκατέλι-Μποναβεντούρα στο κέντρο και οι Νιανγκ-Σούσο στα δύο άκρα σαν στηρίγματα στον φορ.

Από αυτούς τους δύο, που συνδυάζουν ταχύτητα και τεχνική, περιμένει πολλά ο τεχνικός των Ροσονέρι, ο οποίος είναι σταθερός πάντα στο 4-3-3 και ζητάει από τον regista, που ήταν ο Μοντολίβο και τώρα είναι ο Λοκατέλι, να μένει συνεχώς πιο πίσω για να υπάρχει στήριγμα στην άμυνα σε περίπτωση αντεπίθεσης. Κόντρα στην Κιέβο, πάντως, κάποια στιγμή το γύρισε και σε άμυνα τριών, ίσως για να είναι έτοιμος για παν ενδεχόμενο κόντρα στη Γιούβε, την οποία στο παρελθόν συνήθιζε να αντιμετωπίζει χρησιμοποιώντας το σύστημα της.

Ο Αλέγκρι, από την άλλη πλευρά, θα κάνει αλλαγές στην 11άδα σε σχέση με το ματς στη Γαλλία πριν λίγα 24ωρα. Ο Μπενάτια θα μπει αντί του Εβρά δίπλα σε Μπαρτσάλι-Μπονούτσι ενώ ο Ερνάνες θα πάρει τη θέση του Λεμινά μπροστά από τη άμυνα. Από εκεί και πέρα, ο Μπουφόν στο τέρμα, οι Πιάνιτς-Κεντίρα στο κέντρο, ο Αλεξ Σάντρο αριστερά, ένας εκ των Ντάνι Αλβες ή Λιχτστάινερ δεξιά («ο Κουαδράδο αξίζει να είναι βασικός αλλά τον χρειάζομαι ως αλλαγή αυτή την περίοδο», είπε ο Μαξ) και οι Ντιμπάλα-Ιγουαΐν μπροστά.

Αυτό που περιμένει από τους παίκτες του ο allenatore είναι «ισορροπία και μυαλό. Η Μίλαν είναι μια ομάδα που παίζει με ενθουσιασμό, θάρρος και... αναισθησία. Αυτή η αναισθησία δεν θα πρέπει να λείπει ούτε από εμάς, που όπως και να έχει είμαστε λίγο πιο έμπειροι. Και φυσικά να είμαστε έτοιμοι για να τρέξουμε όσο κι αυτοί, αλλιώς θα υπάρξει πρόβλημα».

Από την μία ο ενθουσιασμός, τα νιάτα και το κίνητρο της Μίλαν, από την άλλη η εμπειρία, ο πλουραλισμός και ο κυνισμός της Γιουβέντους. Οι Ροσονέρι έχουν δείξει χαρακτήρα κάνοντας ανατροπές όπως αυτή με τη Σασουόλο και τονώνουν την αυτοπεποίθηση τους, οι Μπιανκονέρι έχουν δείξει ότι μαθαίνουν από τα παθήματα τους (ήττα από Ιντερ) και ξέρουν πώς να διαχειρίζονται καταστάσεις ή αποτελέσματα.

Ο,τι κι αν επικρατήσει, θα το δουν περισσότεροι αφού αυτή τη φορά το Μίλαν-Γιουβέντους έχει μεγαλύτερο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Κι αν είναι να σπάσει αυτό το αρνητικό σερί των Μιλανέζων, οι Μπερλουσκόνι και Γκαλιάνι θέλουν να γίνει τώρα. Στο επόμενο ντέρμπι, θα υπάρχουν αρκετές άγνωστες φάτσες στα επίσημα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SERIE A Τελευταία Νέα