Αλφ Ράμσεϊ: Ένας Σερ στον Παναθηναϊκό!

Αλφ Ράμσεϊ: Ένας Σερ στον Παναθηναϊκό!

Θάνος Σαρρής
Αλφ Ράμσεϊ: Ένας Σερ στον Παναθηναϊκό!

bet365

Ο Σερ Αλφ Ράμσεϊ, ο οποίος οδήγησε την Αγγλία στο Μουντιάλ του 1966, βρέθηκε στο πλευρό του Παναθηναϊκού στα πρώτα του βήματα στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα! Το gazzetta.gr ερευνά τον ρόλο και την επιρροή του με ντοκουμέντα και μαρτυρίες.

Κάθε χρονιά που μια μεγάλη διοργάνωση πλησιάζει, η τεράστια προσωπικότητα του Σερ Αλφ Ράμσεϊ επιστρέφει στην επικαιρότητα της Εθνικής Αγγλίας και των οπαδών της. Είναι ο μοναδικός που κατάφερε, το 1966, να οδηγήσει τα «Τρία Λιοντάρια» σε τίτλο, κατακτώντας το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η προτομή του κοσμεί την έξοδο των παικτών στο τούνελ του Γουέμπλεϊ, θυμίζοντάς τους τη βαριά κληρονομιά του. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο, αλλά όχι το μοναδικό προπονητικό παράσημο του τεχνικού από το Έσεξ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 28 Απριλίου του 1999. Στην πρώτη του δουλειά, αφού οδήγησε την Ίπσουιτς από την τρίτη στην πρώτη κατηγορία. Και εκεί, έκανε ό,τι και με την Τότεναμ όταν αγωνιζόταν ακόμα ως δεξί μπακ. Πήρε το Πρωτάθλημα με νεοφώτιστη!

Ένα χρόνο αργότερα, ανέλαβε τα ηνία της Εθνικής Αγγλίας. Με έμφαση στη φυσική κατάσταση και την πειθαρχία, ανέπτυξε το 4-3-3 και αργότερα, εφαρμόζοντας έναν τακτικό νεοτερισμό στο 4-4-2 που έδωσε στην Εθνική το προσωνύμιο «Wingless Wonders», έγραψε ιστορία κατακτώντας την κούπα. Στην Εθνική έμεινε μέχρι το 1974, όταν και αποχώρησε, μετά την αποτυχία πρόκρισης στο Μουντιάλ της Δυτικής Γερμανίας. Έπειτα από ένα διάλειμμα τριών ετών επέστρεψε στην προπονητική για τη Μπέρμιγχαμ Σίτι, την οποία δεν κατάφερε να σώσει από τον υποβιβασμό και πριν αποσυρθεί τελείως από το ποδόσφαιρο, είχε μια ακόμα δουλειά. Στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό! Το gazzetta.gr έκανε... βουτιά στο Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών, ψάχνοντας κάθε φύλλο της Αθλητικής Ηχούς από την ημέρα που ανέλαβε το πόστο του συμβούλου στον Παναθηναϊκό, μέχρι τη μέρα που έφυγε και παρουσιάζει το στόρι της παρουσίας του Σερ στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τις μαρτυρίες δύο πρώην παικτών που τον έζησαν από κοντά.

Ο Σερ του επαγγελματικού ποδοσφαίρου

Η σεζόν 1979-80 ήταν αρκετά ιδιαίτερη για το «τριφύλλι», από πολλές απόψεις. Αρχικά το καλοκαίρι του 1979 θεσπίστηκε η Επαγγελματική Ποδοσφαιρική Κατηγορία και όλες οι ομάδες που έλαβαν μέρος στην Α' Εθνική σύστησαν ΠΑΕ. Οι προσπάθειες των ποδοσφαιριστών για επαγγελματικό συμβόλαιο έγιναν πραγματικότητα, επομένως πλέον τα χρήματα μπορούσαν να διαδραματίσουν διαφορετικό ρόλο στη δυναμική του κάθε συλλόγου. Η αλλαγή αυτή βρήκε τους «πράσινους» σε περίοδο κρίσης. Η σύσταση του Επαγγελματικού Πρωταθλήματος έκανε ακόμα πιο άμεση την ανάγκη εύρεσης λύσης στα οικονομικά προβλήματα που από τα μέσα των 70ς ταλαιπωρούσαν το τριφύλλι. Τα χρέη άγγιζαν τα 30 εκατομμύρια και υπήρξε άμεση απειλή ακόμα και για κατάσχεση στα γραφεία του συλλόγου!

Για να ξεκινήσει η επόμενη μέρα, προκηρύχθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 80 εκατομμυρίων, όμως οι προσπάθειες κάλυψής του μέσω της Γενικής Συνέλευσης απέβησαν άκαρπες. Το ταξίδι στη Γερμανία για την προετοιμασία στις 7 Ιουλίου αναβλήθηκε, ενώ οι οργανωμένοι οπαδοί της Θύρας 13 προσπάθησαν και εκείνοι να ενισχύσουν την προσπάθεια, συγκεντρώνοντας πέντε εκατομμύρια. Λίγα 24ωρα πριν την καταληκτική ημερομηνία για την αύξηση, εμφανίστηκε ο Γιώργος Βαρδινογιάννης. Έχοντας ήδη έλθει στο προσκήνιο στην αρχή της δεκαετίας με έκτακτες οικονομικές εισφορές, αγόρασε μετοχές αξίας 5 εκατομμυρίων και δήλωσε: «Το μετοχικό κεφάλαιο θα καλυφθεί εξ΄ολοκλήρου. Δεν θα αφήσουμε τον αγαπημένο μας Παναθηναϊκό εκτεθειμένο. Το σύνθημα που θα κυριαρχεί στο σύλλογο θα είναι πάνω από όλα ο Παναθηναϊκός». Στις 17 Ιουλίου ο σύλλογος πέρασε και επίσημα στα χέρια της οικογένειας, η οποία ανέλαβε να οδηγήσει το σύλλογο στην νέα επαγγελματική εποχή και έχοντας ως όραμα να ξαναδημιουργήσει ομάδα αντίστοιχη του Γουέμπλεϊ.

Στο πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα λοιπόν ο Παναθηναϊκός μπήκε με προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο. Πήρε τη θέση του ο Γαβρήλος Γάζης μετά την ήττα από τη Λάρισα ως υπηρεσιακός και η χρονιά βγήκε με το Μπρούνο Πεζάολα, τον Αργεντινό τεχνικό που με... ιταλικές πινελιές έχτισε πάνω στην αμυντική λειτουργία. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης όμως είχε στο μυαλό του ένα διαφορετικό μοντέλο.

Στην Ελλάδα χωρίς ξεκάθαρο ρόλο

Ήδη από τις 23 Σεπτεμβρίου του 1979, περίπου μια βδομάδα πριν την πρώτη σέντρα στο Πρωτάθλημα, στο πρωτοσέλιδο στην Αθλητική Ηχώ υπάρχει το εξής χτύπημα: «Έρχεται Βούλγαρος τεχνικός στον ΠΑΟ, για να αναλάβει τους ερασιτέχνες. Βαρδινογιάννης: Θα κάνουμε πρότυπη Ακαδημία Ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, οι νέοι παίκτες πρέπει να είναι και θεωρητικά καταρτισμένοι γι' αυτό θα τους δώσουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια». Βούλγαρος δεν προέκυψε, όμως αργά το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου, ο 59χρονος Σερ Άλφ Ράμσεϊ «προσγειώθηκε» στην Ελλάδα. Δεν ήταν βέβαιος ο λόγος. «Να συζητήσει με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού το θέμα της προσφοράς υπηρεσιών του στον σύλλογο που αποβλέπει στην εκ βάθρων ποδοσφαιρική οικοδόμηση του Παναθηναϊκού», έγραφε το σχετικό ρεπορτάζ ενώ ο Άγγλος δήλωνε: «Είμαι ευχαριστημένος που έρχομαι στην Ελλάδα και θα αισθανθώ πολύ ικανοποιημένος αν μπορέσω να βοηθήσω τον Παναθηναϊκό. Τον θυμάμαι από την εποχή που αγωνίστηκε στο Γουέμπλεϊ. Τότε κυριολεκτικά με είχε εντυπωσιάσει».

Ο Σερ Άλφ Ράμσεϊ παρακολούθησε από κοντά το ντέρμπι με την ΑΕΚ όπου οι «πράσινοι» επικράτησαν 1-0 με γκολ του Όρε, όμως οι μέρες περνούσαν και ο ρόλος του δεν είχε ξεκαθαρίσει. Έτσι στις 12 Οκτωβρίου η Ηχώ βγαίνει με πρωτοσέλιδο: «Κλονίζουν το ηθικό του Παναθηναϊκού οι ψίθυροι για Ράμσεϊ». Το βασικό θέμα ήταν αφιερωμένο στις φήμες που είχαν κυκλοφορήσει ότι ο Βαρδινογιάννης δεν έφερε τον Ράμσεϊ για την οργάνωση των ακαδημιών, αλλά για να αντικαταστήσει στην πρώτη στραβή τον Πετρόπουλο! Τελικά, το φύλλο της επόμενης μέρας κυκλοφόρησε με την πληροφορία ότι ο Έλληνας τεχνικός θα έμενε στον πάγκο του τριφυλλιού για δύο ακόμα χρόνια, ανανεώνοντας το συμβόλαιό του.

Παρότι ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού στηρίζει ανοιχτά τον προπονητή, το νέο συμβόλαιο που προαναγγέλλεται δεν υπογράφεται. Έτσι, στις 23 Οκτωβρίου η Ηχώ μεταφέρει ρεπορτάζ ότι εκτός του Ράμσεϊ, έρχεται και άλλος Άγγλος. «Δηλαδή φέρνουν τον Ράμσεϊ για μάνατζερ και έναν άλλο για προπονητή κατά το αγγλικό σύστημα, αφού είναι γνωστό ότι ο... σερ δεν μπορεί πια να αποδώσει έργο στο γήπεδο αλλά μόνο θεωρητικά. Και γιατί δεν βγαίνουν να το πουν καθαρά αν είναι αλήθεια; Γιατί δεν βγαίνουν να πουν ότι "έτσι μας αρέσει και διώχνουμε τον Πετρόπουλο;"». Τα σενάρια περί «φαγώματος» του Έλληνα τεχνικού συνεχίζονται και τελικά, πριν το τέλος του μήνα αναγγέλλεται ότι θα αναλάβει ο Μπράιαν Μπερτς επικεφαλής δύο προπονητών (Παπαεμμανουήλ, Μανωλά), την ερασιτεχνική ομάδα του ΠΑΟ (τα τσικό), ενώ «ο Ράμσεϊ θα έρθει την άλλη βδομάδα με τα... σχέδια». Λίγες μέρες μετά, η εβδομαδιαία αθλητική εφημερίδα «Μπάλλα» γράφει για σχέδιο κάθαρσης στον Παναθηναϊκό, με τον Βαρδινογιάννη να έχει έτοιμους τους Ράμσεϊ-Μπερτς σε περίπτωση ήττας από την ΑΕΚ, η οποία όμως δεν ήρθε ποτέ.

Ο Μπερτς μένει μόλις δύο μέρες και φεύγει απροειδοποίητα και το άλλο όνομα που έρχεται στην ομάδα για προπονητή των ερασιτεχνών του Παναθηναϊκού είναι αυτό του Λες Σάνον, η δήλωση του οποίου έχει τη σημασία της: «Έρχομαι αν πάρω 200.000 μισθό, δεδομένου ότι ο Ράμσεϊ παίρνει 300.000». Η επιστροφή του Ράμσεϊ στην Αθήνα ανακοινώνεται για τις 8 Νοεμβρίου, με την περιγραφή που τον συνοδεύει να ξεκαθαρίζει πλέον το ρόλο του: «προσωπικός τεχνικός σύμβουλος του κ. Γ. Βαρδινογιάννη, ο οποίος έχει έτοιμα τα σχέδια για την οργάνωση της ποδοσφαιρικής Ακαδημίας του Παναθηναϊκού». Έτσι κι έγινε, με τον Σερ να καταλύει στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία».

Ο Άγγλος πιάνει δουλειά και ξεκινάει την αξιολόγηση του υπάρχοντος υλικού στους ερασιτέχνες του Παναθηναϊκού. Μάλιστα, φέρεται να απεφάνθη προς τον Βαρδινογιάννη ότι «3 από τους ερασιτέχνες είναι μεγάλα ταλέντα», ενώ του ζήτησε να πάει στην Πάτρα, μια μέρα πριν τον αγώνα με την ΑΕΛ στις 12 Νοεμβρίου για να τους δει εν δράσει, με τον Σάνον να μην έχει ακόμα συμφωνήσει. Η ήττα από τους «βυσσινί» όμως αποτελεί το κύκνειο άσμα του Πετρόπουλου και η κάλυψη του πάγκου για την πρώτη ομάδα γίνεται προτεραιότητα. Η παρουσία του Ράμσεϊ στο πλευρό του Βαρδινογιάννη δίνει τροφή στα σενάρια για γνωστό Άγγλο τεχνικό. Όμως, εκφράζει σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής την ικανοποίησή του για τον τρόπο που «έτρεχε» την ομάδα ο υπηρεσιακός Γαβρήλος Γαζής και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης συμμερίζεται την άποψή του.

Το αγγλικό μοντέλο και το σενάριο για Ντον Ρέβι Μπόμπι Μουρ

Η μεταγραφή Ρότσα και το θέμα του προπονητή μονοπωλούν το ενδιαφέρον του ρεπορτάζ πριν την αλλαγή του χρόνου. Μαζί με τον Κόβατς, που δείχνει να προτιμά ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, κυκλοφορούν δύο ακόμα ονόματα Άγγλων, μεταξύ των οποίων και του Ντον Ρέβι που μεγαλούργησε στη Λιντς. Τελικώς, αναλαμβάνει στις 23 Δεκεμβρίου ο Μπρούνο Πεζάολα. Ο Παναθηναϊκός χάνει 6-0 από τον Ηρακλή, όμως νικάει 2-0 τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι «αιωνίων» και το κλίμα βελτιώνεται. Στο μεταξύ, ο Ράμσεϊ όταν ερωτάται από δημοσιογράφους για την ομάδα η απάντησή του είναι πως «δεν είναι δική μου δουλειά η ομάδα, αφεντικό της είναι ο κύριος Πεζάολα». Μετά το ντέρμπι «αιωνίων» οι «πράσινοι» αναδεικνύονται 0-0 στην Καβάλα με την ομώνυμη ομάδα και ο Άγγλος προσωπικός τεχνικός σύμβουλος του Γιώργου Βαρδινογιάννη τονίζει: «Στην Καβάλα διαπίστωσα μια μεγάλη και ελπιδοφόρα αλλαγή. Νομίζω ότι συνεχώς θα καλυτερεύει». Συνόδευσε τον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ και στη Θεσσαλονίκη για το ματς με τον Άρη, που έληξε 0-0 και το σχόλιό του ήταν επίσης θετικό.

O Πεζάολα δήλωνε έτοιμος να ανανεώσει τη συνεργασία του με το τριφύλλι, ωστόσο έφυγε στις 24 Μαρτίου χωρίς να αποχαιρετήσει κανέναν, με παράπονο ότι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του. Τα αγγλικά ονόματα επανήλθαν στα ρεπορτάζ. Αρχικά ο Μάλερι, ο «πιο σοβαρός Άγγλος προπονητής που έχει την Μπράιτον». Διαβάζουμε στην Αθλητική Ηχώ: «Ο σερ Αλφ Ράμσεϊ που έχει εξουσιοδοτηθεί από την ΠΑΕ του Παναθηναϊκού να βολιδοσκοπήσει τον διάσημο Άγγλο τεχνικό ήλθε σε επαφή μαζί του - ήταν γνωστός του από την Εθνική και την Τότεναμ που ήταν προπονητής - και συζήτησε την πρόταση του Παναθηναϊκού». Παράλληλα, ο πρώην τεχνικός της Εθνικής Αγγλίας σύμφωνα με τα ρεπορτάζ είχε κουβέντα με έναν ακόμα θρύλο. Τον Μπόμπι Μουρ. «Πριν ο Ράμσεϊ ρίξει ολόκληρο το βάρος των προσπαθειών του για το κλείσιμο του Μάλερι, απέρριψε πρόταση του Μπόμπι Μουρ, του μεγάλου κάπτεν της Γ. Χαμ, της Φούλαμ και της Εθνικής, ο οποίος είχε προτείνει στον διάσημο πρώην προπονητή να μεσολαβήσει για να προσληφθεί από τον Παναθηναϊκό». Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι πλέον ο σύλλογος αποσκοπούσε σε έναν προπονητή της επιλογής του Ράμσεϊ, με τον οποίο θα είχε αγαστή συνεργασία για το σχεδιασμό.

Ο Ράμσεϊ έγινε... κύριος Νικολαΐδης!

Η υπόθεση του Μάλερι «κολλάει», όμως ο Σερ Άλφ Ράμσεϊ ετοιμάζεται για ταξίδι στην Αργεντινή προκειμένου να δει παίκτη, δείγμα του ρόλου του. «Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης μαζί με τον ιδιαίτερο σύμβουλό του επί ποδοσφαιρικών θεμάτων, διάσημο Άγγλο προπονητή σερ Αλφ Ράμσεϊ έχουν χαράξει το μεταγραφικό πλάνο μέσα στο οποίο θα κινηθεί ο Παναθηναϊκός», αναφέρει στις 2 Ιουλίου το ρεπορτάζ στην ΗΧΩ. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως ο Ράμσεϊ πήγε στην Αργεντινή για να παρακολουθήσει τον Αγκουερόπολι (Αργυρόπουλο) και κυρίως τον Αντρεούτσι, μεταμφιεσμένος και με το ελληνικό όνομα «μίστερ Νικολαΐδης», προκειμένου να μην καταλάβουν οι άνθρωποι της Κίλμες ότι είναι ο διάσημος Άγγλος προπονητής και ανεβάσουν την τιμή του Αργεντινού φορ! Στο θέμα του προπονητή, η απόκτηση του Μάλερι που ήταν ο εκλεκτός του Σερ «χάλασε» αφού η Μπράιτον δεν συναινούσε. Τελικά, στις 17 Ιουνίου εμφανίζεται στον Τύπο το όνομα του Ρόνι Άλεν, ο οποίος φέρεται να συζητά για αρκετές ώρες με τον Βαρδινογιάννη.

Ο Ράμσεϊ προχωρούσε την υπόθεσή του παράλληλα με αυτή του Μάλερι και είχε τον Άγγλο που είχε περάσει και από την Μπιλμπάο έτοιμο. Ο Άλεν φτάνει στις 24 Ιουνίου, ζητώντας σοβαρότητα και πειθαρχία προκειμένου να χτιστεί μια μεγάλη ομάδα. Ο πήχης μπαίνει ψηλά, αφού οι μεταγραφές προκαλούν αίσθηση. Αντρεούτσι (πρώτος σκόρερ της Κίλμες), Ντόρου Νικολάε, Ραούλ Αλφάρο (Μπιστάκης) Αγκουερόπολι (Αργυρόπουλος), αλλά και οι Έλληνες Καρούλιας και Σημαιοφορίδης. Ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, κατά την παρουσία του Άλεν στους ποδοσφαιριστές ζητάει και τα τρία Κύπελλα. Δηλαδή Πρωτάθλημα, Κύπελλο Ελλάδας και UEFA, όπου οι «πράσινοι» βρίσκουν στην πρώτη κλήρωση μπροστά τους τη Γιουβέντους. Το αγγλικό δίδυμο εμφανίζεται άκρως ικανοποιημένο από το έμψυχο υλικό. Η προετοιμασία γίνεται - που αλλού; - Στην Αγγλία! Βοηθός του Άλεν αναλαμβάνει ο Μάλιγκαν, ενώ το «τριφύλλι» δείχνει καλή εικόνα στα φιλικά με Άρσεναλ, Μίντλεσμπρο, Τσέλσι. Στα ελληνικά φιλικά όμως προβληματίζει και μάλιστα αποδοκιμάζεται στο 1-1 με την Καστοριά.

Στην πρεμιέρα του Πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός χάνει 1-0 από τα Γιάννενα, παρουσία του Τραπατόνι. Νικά τη Δόξα Δράμας 2-0, όμως στο Κομουνάλε, απέναντι στη Γιούβε, συντρίβεται 4-0. «Ο ιδιόρρυθμος αλλά και "παχυδερμικός" Ρόνι Άλεν "κρέμασε" στην κυριολεξία τον Παναθηναϊκό», αναφέρουν τα ρεπορτάζ την επόμενη μέρα, ψάχνοντας να βρουν γιατί ξεκίνησε την ομάδα χωρίς Αντρεούτσι-Ρότσα. Και ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, έξαλλος από το αποτέλεσμα, ανακοινώνει την απόλυσή του ύστερα από 50 μέρες στον πάγκο της ομάδας! Υπηρεσιακός αναλαμβάνει ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ.

Το αγγλικό μοντέλο στο οποίο τόσο πίστεψε ο διοικητικός ηγέτης του Παναθηναϊκού καταρρέει στα μάτια του. Ο Αυστριακός Χέλμουτ Σενέκοβιτς είναι η προσωπική του επιλογή για τη συνέχεια της σεζόν, την ώρα που η οργή του κόσμου και τα άσχημα αποτελέσματα τον κάνουν να... σφίξει τα λουριά προς τους ποδοσφαιριστές. Κάπως έτσι παροπλίζεται και ο Ράμσεϊ, στον οποίο χρεώνεται η επιλογή του Άλεν. Επίσημα, ο Άγγλος απομακρύνεται στις 17 Οκτωβρίου. Στην Αθλητική Ηχώ της επόμενης διαβάζουμε: «Έγινε χθες γνωστό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΟ κ Γ. Βαρδινογιάννης απεμάκρυνε τον μέχρι πρότινος τεχνικό του σύμβουλο Αλφ Ράμσεϊ, ο οποίος βαρύνεται εκτός των άλλων με την υπόδειξη του Άλεν ως κατάλληλου προπονητού της ομάδος. Ως γνωστόν τον Ράμσεϊ επλήρωνε με δικά του χρήματα χωρίς να βαρύνεται ούτε με μία δραχμή ο ΠΑΟ, ο κ. Γ. Βαρδινογιάννης».

«Ένας πραγματικός Σερ»

Ο Βασίλης Κωνσταντίνου, που τον έζησε από την πρώτη στιγμή, θυμάται στο gazzetta.gr: «Ήταν περισσότερο σαν τεχνικός σύμβουλος. Όταν έφυγε ο Πεζάολα έμεινε για λίγο, γιατί του χρεώθηκε η επιλογή του Άλεν. Ήταν ένας πραγματικός κύριος. Όπως είδαμε και στην Αγγλία, ήταν ένας κύριος ο οποίος ποτέ δεν φόρεσε φόρμα βέβαια στον Παναθηναϊκό. Τον είχαν φέρει για να επιβλέπει. Ήταν σε μεγάλη ηλικία, αλλά με τεράστιες επιτυχίες. Πολύ αναγνωρίσιμος σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Με τους ποδοσφαιριστές, εμάς, είχε επαφή. Μας μιλούσε για το πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε στον αγωνιστικό χώρο. Έβλεπε ότι υπήρχαν πολλές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, προς τους διαιτητές, τους αντιπάλους. Και όπως μας έλεγε, το μόνο με το οποίο έπρεπε οι ποδοσφαιριστές να ασχολούνται είναι με το πως να πετύχουν γκολ, πώς θα γυρίζουν πίσω να αμύνονται, να παίζουν μεν δυνατά αλλά μέσα στα αθλητικά όρια και ούτω κάθε εξής. Αυτά μας έλεγε περισσότερο. Ήταν όμως ένας κύριος. Ένας τζέντλεμαν. Δεν ήταν τυχαίο που τον έκαναν Σερ στην Αγγλία».

Παρότι λοιπόν ο Ράμσεϊ φερόταν αρχικά ότι ήρθε για να δώσει πνοή στο πλάνο της οργάνωσης της «βάσης» του Παναθηναϊκού, των ακαδημιών και των ομάδων κάτω από την πρώτη προκειμένου να βγουν παίκτες, ο ρόλος του ήταν περισσότερο σύνθετος. Αποτελούσε προσωπικό σύμβουλο του Γιώργου Βαρδινογιάννη, ο οποίος μάλιστα είχε αφαιρέσει τον μισθό του από το μπάτζετ της ομάδας και τον πλήρωνε προσωπικά. Τον εμπιστευόταν απόλυτα, εκτιμούσε πολύ την εμπειρία και την προσωπικότητά του, το κριτήριο και το ένστικτό του. Ο Σπύρος Λιβαθηνός τονίζει στο gazzetta.gr: «Ήταν σαν τεχνικός διευθυντής στην ουσία, υποτίθεται ότι ερχόταν να οργανώσει μια ομάδα από την αρχή. Όχι τις ακαδημίες, όλη την ομάδα, αφού είχε φέρει τον Άλεν για αυτό το λόγο. Εμείς φυσικά και τον βλέπαμε, απλά δεν είχαμε πολλά-πολλά. Δεν μας μιλούσε συχνά, δεν μας έκανε ομιλίες. Εγώ θυμάμαι μια φορά είχα μιλήσει μαζί του, ήταν κυρίως στο διοικητικό κομμάτι η παρουσία του. Ήταν τεράστια προσωπικότητα, αλλά είχε έρθει σε μεγάλη ηλικία στην Ελλάδα».

Ουσιαστικά, αυτό που του χρεώθηκε και αποτέλεσε την αρχή του τέλους ήταν το κακό ξεκίνημα με τον Άλεν και κυρίως η «τεσσάρα» από τη Γιουβέντους στο Τορίνο, η οποία έφερε την έκρηξη και την... τηλεφωνική απόλυση του Άγγλου. Από εκεί και πέρα ο Βαρδινογιάννης το πήρε περισσότερο πάνω του, με τελικό αποτέλεσμα την επίσημη απομάκρυνση του Ράμσεϊ...

*Ευχαριστούμε το Αρχείο Τύπου Εφημερίδων και Περιοδικών για τη διάθεση των φύλλων

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα