Τα 10... θαύματα του Air! (vids)

Τα 10... θαύματα του Air! (vids)

Φάνης Παναγιώτου
Τα 10... θαύματα του Air! (vids)

bet365

Ο Μάικλ Τζόρνταν γιορτάζει σήμερα (17/02) τα γενέθλια του και το gazzetta.gr θυμάται 10 σπουδαία επιτεύγματα του καλύτερου παίκτη... ever! Το ανθρώπου που άλλαξε το μπάσκετ.

Κανείς δεν περίμενε πως ο Μάικλ Τζορνταν θα έχει τέτοια εξέλιξη. ΟΚ, ήταν ένας ταλαντούχος από το North Carolina, ωστόσο ελάχιστοι ήταν εκείνοι που περίμεναν αυτά που έκανε στα παρκέ του ΝΒΑ. Ίσως και κανείς, όπως είπαμε.

Η ιστορία, όμως, έγραψε πως ο Air ήταν εκείνος που άλλαξε το μπάσκετ! Εντάξει. Είναι αρκετοί εκείνοι που έχουν στο μυαλό τους κάποιον άλλον ως τον καλύτερο παίκτη του αθλήματος. Όπως τον Μάτζικ Τζόνσον για παράδειγμα. Εκείνος, όμως, που... απογείωσε το μπάσκετ κι άλλαξε ήταν ο Μάικλ Τζόρνταν! Κι αυτό είναι κάτι που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης!

Ο Air γίνεται σήμερα (17/02) 53 ετών. Μεγαλώνει, αν και λένε πως οι Θεοί δεν έχουν ηλικία. Το gazzetta.gr, λοιπόν, παρουσιάζει 10 λόγους για τους οποίους ο Τζόρνταν είναι μοναδικός. Εννοείται πως είναι λίγοι, αφού η ζωή του σπουδαίου αυτού αθλητή είναι γεμάτη από ιστορικές στιγμές, ωστόσο τα όσα θα διαβάσετε παρακάτω αποτελούν ένα μικρό δείγμα του... μύθου εκείνου του παικταρά με το Νο.23!

1. Κατέκτησε 6 Πρωταθλήματα. Τρία από το 1991 έως το 1993 και άλλα τρία από το 1996 έως το 1998. Σε όλες τις σειρές των Τελικών ο MVP ήταν ο ίδιος. Και δεν ήταν άλλος από τον Air!

2. Χωρίς πολλά λόγια: Είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των playoffs του ΝΒΑ (33.4 μ.ο.), έχει πετύχει τους περισσότερους πόντους στη regular season (30.1 μ.ο.) ο πρώτος σκόρερ των Σικάγο Μπουλς και 10 φορές πρώτος σκόρερ της χρονιάς! Μοναδικός!

3. Ποιος σας είπε ότι το ταλέντο του Μάικλ Τζόρνταν είχε να κάνει μόνο με την επίθεση; Συνολικά στην καριέρα του ήταν 9 φορές στην καλύτερη αμυντική πεντάδα, το 1988 αναδείχθηκε κορυφαίος αμυντικός, ενώ τρεις χρονιές ήταν πρώτος στα κλεψίματα!

4. Το 1987 και το 1988 αναδείχθηκε νικητής στον διαγωνισμό καρφωμάτων. Η... μονομαχία του με τον Ντομινίκ Ουίλκινς μνημονεύεται ακόμα και σήμερα!

5. Τι άλλο πέτυχε στην καριέρα του ο Air; Συνολικά αναδείχθηκε 14 φορές All Star, ήταν ο κορυφαίος rookie το 1985 και συνολικά έχει πέντε βραβεία MVP στη συλλογή του.

6. Ήταν μέλος της... κανονικής Dream Team. Αν θέλετε της μοναδικής Dream Team, αφού οποιαδήποτε άλλη σύγκριση είναι τουλάχιστον ατυχέστατη. Φυσικά αναφερόμαστε στην φοβερή Team USA του 1992!

7. Πριν κατακτήσει τον κόσμο, κατάφερε να γράψει ιστορία και στο κολέγιο. Ως παίκτης του North Carolina υπό τις οδηγίες του Ντιν Σμιθ πανηγύρισε με την ομάδα του τον τίτλο του NCAA το 1982.

8. Οι Σικάγο Μπουλς απέσυραν τη φανέλα με το νούμερο 23. Λογικό. Το ίδιο και το North Carolina. Επίσης λογικό. Το να αποσύρει, όμως, τη φανέλα με το Νο.23 ομάδα στην οποία δεν έχεις αγωνιστεί είναι κάτι μοναδικό. Το κατάφερε κι αυτό ο Τζόρνταν, αφού οι Μαϊάμι Χιτ απέσυραν τη συγκεκριμένη εμφάνιση πριν από το τελευταίο ματς του Air τη σεζόν 2002-03.

9. Τα μεγάλα του Air είναι πολλά. Πάρα πολλά. Το περίφημο «Flu Game», όμως, έχει μείνει στην ιστορία! Ο Μάικλ Τζόρνταν καθάρισε με... πυρετό τους Γιούτα Τζαζ! Απλά, δείτε το video:

10. Εκτός από μεγάλος αθλητής, ο Μάικλ Τζόρνταν διαχειρίστηκε εξαιρετικά το όνομα του και στο... επαγγελματικό κομμάτι. Τα παπούτσια του πουλάνε σαν τρελά ακόμα και πολλά χρόνια μετά το οριστικό του αντίο στα παρκέ, ενώ πρόσφατα έγινε γνωστό πως πρόκειται για τον πρώτο παίκτη του ΝΒΑ που γίνεται δισεκατομμυριούχος! Αυτή την περίοδο ασχολείται εκτενώς με τους Σάρλοτ Χόρνετς ως ιδιοκτήτης της ομάδας, ενώ στα highlights της ζωής του μπαίνει σίγουρα το Space Jam!

 

NBA Τελευταία Νέα