Γιουβέντους-Ρόμα: Αντίδραση ή νοκ άουτ;

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Γιουβέντους-Ρόμα: Αντίδραση ή νοκ άουτ;

bet365

Εχει ζωή η Ρόμα ή θα την τελειώσει η Γιουβέντους; Το gazzetta.gr γράφει για το ντέρμπι που θα κλείσει την 21η αγωνιστική της Serie A.

Πριν ένα γύρο, στις 30 Αυγούστου, οι Πιάνιτς και Τζέκο έδιναν στους Τζαλορόσι τη νίκη (2-1) επί των Μπιανκονέρι, οι οποίοι για πρώτη φορά στην ιστορία τους έπρεπε να ξεκινήσουν με δύο ήττες. Το 4-0 που έδειχνε εκείνη την στιγμή ο βαθμολογικός πίνακας, θα γινόταν και... 23-12 στην 10η αγωνιστική αλλά κάπου εκεί όλα άλλαξαν. Η Γιούβε αντέδρασε, έδειξε χαρακτήρα και με τον καιρό απέκτησε ομοιογένεια, με αποτέλεσμα ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι να είναι πιο δυνατός από ποτέ. Η Ρόμα, από την άλλη, άρχισε να παίρνει την κατιούσα, μέχρι που τελικά ήρθε η αποχώρηση του Ρούντι Γκαρσία και η πρόσληψη του Λουτσιάνο Σπαλέτι. Ο οποίος Σπαλέτι, στο πρώτο του... κανονικό ματς μετά την επιστροφή του στην Αιώνια Πόλη, αντιμετωπίζει την ομάδα που έβαλε τέλος στην προηγούμενη θητεία του σε αυτόν τον πάγκο...

Ηταν 30 Αυγούστου 2009 όταν η Γιουβέντους περνούσε από το Olimpico με 3-1, έχοντας για πρώτη και τελευταία φορά ως πρωταγωνιστή τον Βραζιλιάνο Ντιέγκο. Η ήττα αυτή οδήγησε στην παραίτηση τον Σπαλέτι, οι σχέσεις του οποίου με τα αποδυτήρια είχαν χαλάσει και έτσι έκλεινε μια τετραετής θητεία, στην οποία είχε δημιουργήσει μια ομάδα που έπαιζε ωραίο ποδόσφαιρο, κατακτώντας δύο Coppa Italia και ένα Σούπερ Καπ. Ο allenatore έφυγε για την Ρωσία, κατέκτησε τίτλους με την Ζενίτ και τώρα, 6,5 χρόνια μετά, επέστρεψε στην ομάδα με την οποία ταυτίστηκε.

«Γυρίζω για να ολοκληρώσω αυτό που άφησα στη μέση», ήταν η ατάκα του προς τους φίλους του σύμφωνα με την Corriere dello Sport αμέσως μετά την συμφωνία με τον Τζέιμς Παλότα αλλά με το... buongiorno κατάλαβε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Η Ρόμα έμεινε στο 1-1 με την ουραγό Βερόνα απογοητεύοντας με την εμφάνιση της οπότε ο καθένας μπορεί να πει πως είναι ό,τι χειρότερο το να πρέπει τώρα να ανηφορίσει ως το Τορίνο. Λάθος... Για τους Τζαλορόσι αυτό το ματς μάλλον είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να τους τύχει αυτή την στιγμή καθώς η ομάδα, θέλοντας και μη, θα συσπειρωθεί ενώ αυτά που έχει να κερδίσει είναι περισσότερα από αυτά που έχει να χάσει.

Τα προβλήματα, άλλωστε, που αντιμετωπίζει η Ρόμα δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε λίγες μέρες και αυτό το ξέρουν όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Τζέιμς Παλότα. Ο πρόεδρος, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ζήτησε από τον Σπαλέτι την έξοδο στο Champions League καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι Ρωμαίοι θα μπουν σε περίοδο λιτότητας στις μεταγραφές αλλά για τον προπονητή προέχει το να γίνουν ομάδα και από εκεί και πέρα βλέπουμε... Και για να γίνουν ομάδα, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και πάλι σε επιλογές, οι οποίες αρχικά μπορεί και να εκπλήξουν.

Ως τέτοια, για παράδειγμα, λογίζεται η χρησιμοποίηση του Ναϊνγκολάν σε έναν ρόλο κάτι σαν... trequartista, πίσω από τον Τζέκο, καθώς ο 56χρονος προπονητής θεωρεί ότι μπορεί να δώσει πολλά από εκεί. Σύμπτωση ή όχι, ο Βέλγος σκόραρε την περασμένη Κυριακή με την Βερόνα και ο Σπαλέτι φέρεται να είναι αποφασισμένος να τον μονιμοποιήσει εκεί αφού πιστεύει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να πιέσει σωστά τον αντίπαλο στην πρώτη πάσα. Ειδικά με αντίπαλο την Γιουβέντους είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο και έτσι ο Ναϊνγκολάν ετοιμάζεται για τη νέα του θέση, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι έβλεπαν τον Πιάνιτς ως καταλληλότερο για εκεί.

Για τον Σπαλέτι, όμως, δεν είναι, τουλάχιστον με βάση την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ρόμα. Ο Βόσνιος, που έχει πει αρκετές φορές ότι του αρέσει ο ρόλος του ελεύθερου πίσω από τον επιθετικό, προορίζεται για regista πλέον, αναλαμβάνοντας να κάνει ό,τι και ο Πίρλο. Να παίρνει, δηλαδή, την μπάλα από την άμυνα και να αρχίζει σωστά το παιχνίδι της ομάδας από πίσω. Για να γίνει πιο κατανοητό όλο αυτό στον Πιάνιτς, η Gazzetta dello Sport έγραψε ότι το βράδυ της Δευτέρας ο Βόσνιος δείπνησε με τον Φραντσέσκο Τότι, ο οποίος ανέλαβε να του εξηγήσει τον τρόπο δουλειάς του Σπαλέτι και τι ακριβώς θα πρέπει να κάνει ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Στο μυαλό του προπονητή ο Πιάνιτς είναι ο Πιζάρο της πρώτης του θητείας στη Ρόμα, ο Ναϊνγκολάν είναι ο αντίστοιχος Περότα και ο Ντε Ρόσι θα πρέπει να γίνει ο... Μασεράνο των Τζαλορόσι: Ο ένας από τους δύο του κέντρου στο 4-2-3-1 που είναι το αγαπημένο σύστημα του Σπαλέτι αλλά και κεντρικός αμυντικός όποτε χρειαστεί. Είτε στο ίδιο σύστημα είτε σε άμυνα τριών, δοκιμή που φέρεται να έχει γίνει τις τελευταίες μέρες στις προπονήσεις των Ρωμαίων σαν απάντηση στο 3-5-2 της Γιουβέντους. Το θέμα είναι πώς θα βρει την απάντηση ο allenatore και στην αφλογιστία του Τζέκο, ο οποίος μοιάζει χαμένος και αδύναμος στον αγωνιστικό χώρο... Στην πρώτη θητεία του Σπαλέτι, εκεί ήταν ο Τότι. Τώρα;

Απέναντι στους δυσάρεστους προβληματισμούς του συναδέλφου του της Ρόμα, ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι έχει τους δικού του, οι οποίοι είναι ευχάριστοι. Με τον Μπαρτσάλι να έχει επιστρέψει στις προπονήσεις και με τον Περέιρα να αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα, θα μείνει μόνο ο Λεμινά στη λίστα με τους τραυματίες. Σημαντικό, με δεδομένο το πρόγραμμα που ακολουθεί και το οποίο μόνο εύκολο δεν το λες. Η Γιουβέντους έπαιξε την Τετάρτη με την Λάτσιο, την Κυριακή αντιμετωπίζει την Ρόμα και τρεις μέρες μετά είναι ο πρώτος ημιτελικός του Coppa Italia με την Ιντερ. Γενικά, για να καταλάβει ο καθένας τι έρχεται, οι Μπιανκονέρι από σήμερα και για τις επόμενες 35 μέρες έχουν να παίξουν με την Ρόμα, έχουν τρία ματς (δύο κυπέλλου συν το πρωτάθλημα) με την Ιντερ, έχουν το ντέρμπι με τη Νάπολι και έχουν και το πρώτο παιχνίδι με την Μπάγερν Μονάχου!

Για την περσινή Γιούβε, που παρουσίασε τον δεύτερο μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας σε τελικό Champions League (πίσω από την Μίλαν του 2005), ήταν απαραίτητο το να καθαρίσει από νωρίς το πρωτάθλημα ώστε να έχει ανάσες για τις άλλες διοργανώσεις. Για την φετινή, που έχει κατεβάσει πάρα πολύ τον μέσο όρο ηλικίας και έχει πολύ νέο αίμα, ίσως είναι και καλύτερο το να βρίσκεται συνεχώς στην... τσίτα με την αδρεναλίνη στα ύψη. Αυτό, όμως, θα φανεί στο γήπεδο. Εκεί όπου προς το παρόν οι Τορινέζοι μοιάζουν ασταμάτητοι. Με δέκα σερί νίκες στο πρωτάθλημα (και άλλες δύο στο Coppa Italia) η Γιουβέντους έχει καταφέρει να τους προσπεράσει όλους πλην της Νάπολι, από την οποία βρίσκεται μόλις στο -2.

Η ομάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση που αναγκάζει τους περισσότερους στην Ιταλία να της δίνουν τον τίτλο του φαβορί για το scudetto αλλά οι Μπιανκονέρι αποφεύγουν, όπως πάντα, τα λόγια και δείχνουν απόλυτο σεβασμό σε όλους. «Οι πέντε πρώτες ομάδες παραμένουν στο κυνήγι του τίτλου, όλες και όχι μόνο οι πρώτες δύο ή τρεις», είπε ο Αλέγκρι μετά την πρόκριση στο κύπελλο επί της Λάτσιο ενώ οι Μπουφόν και Μπονούτσι τόνισαν για την κυριακάτικη αναμέτρηση με την Ρόμα ότι «είναι μια μετωπική ανάμεσα σε δύο ομάδες που κυνηγάνε το πρωτάθλημα, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να νικήσουμε για να τους βγάλουμε νοκ άουτ».

Για να νικήσει, η Γιουβέντους αναμένεται να παραταχθεί για ακόμη μία φορά με το 3-5-2, το οποίο έδωσε τις εγγυήσεις που έψαχνε ο Αλέγκρι μετά το τραγικό ξεκίνημα στη σεζόν. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το «όπλο» των Μπιανκονέρι. Η άνεση με την οποία η ομάδα πήγε πέρυσι από το 3-5-2 στο 4-3-1-2 έδειξε ότι στις προπονήσεις ο Αλέγκρι δούλευε πολύ και κάτι τέτοιο γίνεται και φέτος. Οχι μόνο πάνω στον τομέα της φυσικής κατάστασης, με τον προπονητή να προειδοποιεί ότι τα πόδια σε κάποια ματς θα είναι βαριά γιατί «κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου προσπαθούμε, όπως και πέρυσι, να βάλουμε βενζίνη για να φτάσουμε ως το τέλος σε όλες τις διοργανώσεις» αλλά και στην τακτική, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Λιχτστάινερ: «Το 3-5-2 είναι εγγύηση αλλά να είστε σίγουροι ότι είμαστε έτοιμοι άνα πάσα στιγμή να παίξουμε δύο συστήματα. Μπορεί και τρία...».

Οπως και να έχει, είτε σε άμυνα τριών είτε σε τεσσάρων, η Γιουβέντους ξέρει ότι έχει καταφέρει να φέρει την κατάσταση εκεί που ήθελε. Ενδεχομένως και πιο γρήγορα από ό,τι θα περίμενε κανείς, όπως είπε ο πρώην Ροσονέρο και νυν σχολιαστής του Sky Italia, Αλεσάντρο Κοστακούρτα, φέρνοντας τους Μπιανκονέρι ως παράδειγμα προς μίμηση για τη νοοτροπία τους και τον συνολικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, αγωνιστικά και διοικητικά.

Παράδειγμα προς μίμηση ακόμη και για την Ρόμα, η οποία ελπίζει να μπει σε ένα δρόμο πλέον με τον Σπαλέτι. Τον προπονητή, δηλαδή, που σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του δεν έχει νίκη απέναντι στη Γιουβέντους σε αγώνα πρωταθλήματος. Μπορεί να σπάσει την παράδοση την Κυριακή;

 

SERIE A Τελευταία Νέα