Νάπολι-Ρόμα: Scatenate l' inferno!

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Νάπολι-Ρόμα: Scatenate l' inferno!

bet365

Στα αγγλικά «unleash hell». Στα ελληνικά... Νάπολι-Ρόμα. Το gazzetta.gr γράφει για μια πρώην φιλία και για ένα ματς που θα αλλάξει τις δύο ομάδες.

Το να προκύψει μια βεντέτα στην Ιταλία, είτε είναι αγωνιστική, είτε παραγοντική, είτε οπαδική είναι εύκολο. Αυτό που έμοιαζε δύσκολο, αλλά τελικά αποδείχθηκε εύκολο αυτό, ήταν να προκύψει μια τέτοια μέσα από μια φιλία δεκαετιών. Νάπολι και Ρόμα, ή Ρόμα και Νάπολι, το κατάφεραν κι αυτό. Και αφού αποφάσισαν να γράψουν κανονικά την φιλία τους και να γίνουν εχθροί, τουλάχιστον το έκαναν πράξη την κατάλληλη στιγμή. Την δεκαετία του '80, όταν στο Campionato όλοι, από τον βορρά ως το νότο, ζούσαν στον παροξυσμό του scudetto. Οι Τζαλορόσι του Φαλκάο είχαν μεγάλη αγωνιστική κόντρα με την Γιουβέντους, οι Παρτενοπέι του Μαραντόνα με την Μίλαν και στο τέλος είπαν να... σκοτωθούν και μεταξύ τους.

Για τους Ιταλούς και όχι μόνο, Ρώμη και Νάπολη είναι οι δύο πόλεις με την μεγαλύτερη ιστορία. Απέναντι στον πλούσιο βορρά, η ιστορία ήταν επί δεκαετίες αυτό που είχαν να αντιπαρατάξουν πρωτευουσιάνοι και νότιοι. Κάπως έτσι, επομένως, το ποδόσφαιρο ήταν ένα πολύ καλό «όχημα» για να ανέβουν μαζί πάνω σε αυτό, κόντρα στους υπόλοιπους. Οι αναμετρήσεις των δύο ομάδων έγιναν γνωστές ως derby del Sole (σ.σ. το ντέρμπι του ήλιου) και για πάρα πολλά χρόνια ήταν μια γιορτή για τους οπαδούς τους. Οι οποίοι, σύμφωνα με όσα λένε οι παλαιότεροι, κάθονταν δίπλα-δίπλα χωρίς κανένα πρόβλημα και συχνά, στον αγωνιστικό χώρο του «Ολίμπικο» ή του «Σαν Πάολο», ανέμιζαν σημαίες και των δύο ομάδων πριν την έναρξη.

Ολα πήγαιναν μια χαρά, λοιπόν, μέχρι που μπήκαν στη μέση οι φιλοδοξίες και των δύο για τίτλους. Οι Ρωμαίοι είχαν πανηγυρίσει το 1983, με την ομάδα των Φαλκάο-Κόντι-Αντσελότι-Προύτσο, οι Ναπολιτάνοι έζησαν αυτή την... ηδονή το 1987, με την ομάδα του Μαραντόνα. Κάτι μήνες μετά, στις 25 Οκτωβρίου 1987, η φιλία θα πάει περίπατο και θα αρχίσει μια κόντρα που παραμένει ανοιχτή... Η πρωταθλήτρια Νάπολι ανεβαίνει στη Ρώμη για να αντιμετωπίσει τους Τζαλορόσι, οι οποίοι προηγήθηκαν στο 46' με τον Προύτσο. Οι Παρτενοπέι έχουν μείνει με 9 παίκτες αλλά θα πάρουν τον βαθμό (1-1) με την κεφαλιά του Φρανκίνι στο 67', μετά το κόρνερ του Μαραντόνα.

Κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών, ο Σαλβατόρε Μπάνι έκανε την χειρονομία που δεν έπρεπε προς την Curva Sud και από εκείνο το σημείο άλλαξαν όλα... Και άλλαξαν γρήγορα και έντονα, όπως δηλαδή συνηθίζουν να ζουν σε Ρώμη και Νάπολη. Πόλεις, που δεν έχουν ζήσει μόνο καλές στιγμές σε αγώνες των δύο ομάδων. Εχουν ζήσει και καταστάσεις πανικού, με δύο περιπτώσεις να είναι οι πιο χαρακτηριστικές...

Η πρώτη αφορά τους τιφόζι της Ρόμα, οι οποίοι κατέβηκαν μαζικά στο «Σαν Πάολο» στην προτελευταία αγωνιστική της σεζόν 2000-01. Η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο είναι πρωτοπόρος και με νίκη κατακτά και μαθηματικά το πρωτάθλημα. Στο πλευρό της βρίσκονται περίπου 13.000 για να πανηγυρίσουν αλλά οι Παρτενοπέι θα ισοφαρίσουν λίγο πριν το φινάλε (2-2). Η Ρόμα δεν θα κατακτήσει, τελικά, εκείνη την ημέρα το scudetto (το έκανε μία εβδομάδα μετά βέβαια) αλλά οι οπαδοί της... κατέκτησαν τη Νάπολη με όσα έκαναν.

Επειδή όλο αυτό ήταν πολύ βαρύ για να μείνει αναπάντητο, με την πρώτη ευκαιρία οι Ναπολιτάνοι έκαναν μια... εκστρατεία στη Ρώμη και δεν τους ενδιέφερε καθόλου το γεγονός ότι δεν μπήκαν όλοι στο «Ολίμπικο». Πόσοι ανέβηκαν στην πρωτεύουσα; Κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά, όσες φορές κι αν δει το παρακάτω βίντεο από τον σιδηροδρομικό σταθμό της «αιώνιας πόλης»...

Την Κυριακή, όπως και πέρυσι, κίνδυνος επεισοδίων δεν υπάρχει, πολύ απλά επειδή δεν θα υπάρχουν τιφόζι των Τζαλορόσι. Είναι και αυτή μία από τις συνέπειες, σίγουρα η πιο ανώδυνη, αυτού που έκανε -χρησιμοποιώντας όπλο- ο Ρωμαίος Ντανιέλε Ντε Σάντις στον Ναπολιτάνο Τσίρο Εσπόζιτο στις 3 Μαΐου 2013, πριν τον τελικό του Coppa Italia ανάμεσα στους Παρτενοπέι και την Φιορεντίνα... Το γεγονός ότι θα υπάρχουν μόνο οπαδοί της Νάπολι, πάντως, δεν αφαιρεί κάτι από την κρισιμότητα της αναμέτρησης.

Για την Ρόμα, μπορεί να είναι και καλύτερα έτσι. Οι Τζαλορόσι ζουν μια εντελώς περίεργη κατάσταση καθώς είναι μέσα στη μάχη του τίτλου, προκρίθηκαν για πρώτη φορά μετά από χρόνια στα νοκ άουτ του Champions League και οι οπαδοί τους δεν θέλουν... ούτε να τους βλέπουν. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στον «τελικό» με την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ το «Ολίμπικο» ήταν μισοάδειο και δεν σταμάτησε να αποδοκιμάζει... «Εχουν κάθε δικαίωμα να μας αποδοκιμάζουν αν αυτό θέλουν αλλά θα προτιμούσα να μας αποδοκιμάζουν 70.000 οπαδοί μας και όχι 30.000», είπε μετά το ματς ο Φλορέντσι.

Με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους Τζαλορόσι, μπορεί να είναι και καλύτερο ότι αυτό το ματς πρέπει να το παίξουν σε ένα περιβάλλον που δεν γίνεται να είναι πιο εχθρικό. Δεν θα υπάρχει κανένας οπαδός τους, θα είναι μόνοι τους απέναντι σε 60.000 αφηνιασμένους Ναπολιτάνους. Σε τέτοιες συνθήκες, ειδικά από την στιγμή που η Ρόμα βαθμολογικά είναι μέσα στη μάχη (-3 από τη Νάπολι, -5 από την κορυφή), είναι πιο πιθανή η συσπείρωση και η αντίδραση της ομάδας. Το να βγάλει εγωισμό, όσο κι αν ο Ρούντι Γκαρσία δείχνει να έχει χάσει πλέον κάθε έλεγχο στα αποδυτήρια.

Αγωνιστικά, δεν έχει αλλάξει κάτι για τους Ρωμαίους σε σχέση με όσα γράφαμε πριν μία εβδομάδα ενόψει του ματς με την Τορίνο. Σίγουρα, όμως, θα αλλάξει κάτι από το αποτέλεσμα της Κυριακής. Σε περίπτωση νίκης, οι Τζαλορόσι μπορεί να φέρουν τούμπα το κλίμα και φυσικά μπαίνουν ακόμη πιο δυνατά στη μάχη του τίτλου. Σε περίπτωση ήττας, είναι αρκετά πιθανό να αλλάξει ο προπονητής καθώς θα είναι αδύνατο για την ομάδα να προχωρήσει για το υπόλοιπο της σεζόν μέσα σε ένα κλίμα πλήρους απαξίωσης από τον κόσμο της. Ο πρόεδρος Τζέιμς Παλότα, βέβαια, πριν λίγα 24ωρα στήριξε τον Γκαρσία και τα έβαλε με το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί από τα ρωμαϊκά ΜΜΕ και τους τιφόζι αλλά ξέρει κι ο ίδιος -κι αν δεν ξέρει αυτός, το ξέρει ο Βάλτερ Σαμπατίνι- ότι το περιβάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν έρθουν αποτελέσματα. Και σε ενδεχόμενο -8 την Κυριακή, κανείς στην πρωτεύουσα δεν θα πιστεύει ότι θα έρθουν. Ούτε καν ο Τότι, ο οποίος... ξεχάστηκε στις αποθεραπείες για την θλάση που έπαθε πριν μήνες και τώρα επιστρέφει στη δράση.

Αν η Ρόμα ψάχνει τον τρόπο για να συσπειρωθεί, η Νάπολι θέλει να αποτρέψει το αντίθετο. Να χαλάσει, δηλαδή, το κλίμα σε αυτή, τώρα που πιστεύει για πρώτη φορά μετά το 1990 ότι μπορεί να στεφθεί πρωταθλήτρια. Αυτό πιστεύει και η πλειοψηφία του ιταλικού Τύπου καθώς εξακολουθεί να θεωρεί φαβορί τους Παρτενοπέι παρά την ήττα (3-2) στην Μπολόνια πριν μία εβδομάδα. Μια ήττα που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως ένδειξη ότι η ομάδα δεν αντέχει στην πίεση του πρωταθλητισμού. Ειδικά ο Αρίγκο Σάκι, δεν είχε κανένα πρόβλημα να το πει ευθέως στην «Il Mattino» της Νάπολη: «Είναι πολύ δυνατή ομάδα και μου αρέσει πολύ ο Σάρι αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Εύκολα το λες, δύσκολα αντέχεις όμως αυτή την πίεση αν δεν είσαι συνηθισμένος. Και η Νάπολι, δυστυχώς, δεν είναι...».

Σίγουρα, πάντως, είναι σε καλή κατάσταση όπως έδειξε και στο 5-2 επί της Λέγκια Βαρσοβίας στο Europa League, με τον Σάρι να ξεκουράζει όποιους έκρινε ότι το χρειάζονταν. Ο allenatore γενικά έχει χειριστεί άψογα το rotation μέχρι στιγμής στα ματς της Ευρώπης και παίρνει συνεχώς τις απαντήσεις που θέλει από τους παίκτες του αφού δεν φαίνεται καμία διαφορά. Ενας από αυτούς τους ποδοσφαιριστές που εντυπωσιάζουν όταν παίζουν, αλλά παραμένουν αναπληρωματικοί στο πρωτάθλημα, είναι και ο Ντρις Μέρτενς, για τον οποίο πολλοί στο νότο, όπως και η ιστοσελίδα tuttonapoli.net, πιστεύουν ότι αξίζει περισσότερο χρόνο στο πρωτάθλημα.

Την Κυριακή, πάντως, δύσκολα θα τον πάρει καθώς τα τελευταία ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο Σάρι θα επιμείνει με την τριάδα Ινσίνιε-Ιγουαΐν-Καγιεχόν στο 4-3-3, περιμένοντας τη νίκη και μόνο. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Νάπολι θα έχει «αποκλείσει» από την μάχη του τίτλου έναν αντίπαλο και θα συνεχίσει απτόητη. Σε περίπτωση μη νίκης, όμως, οι αμφιβολίες που γεννήθηκαν μετά την ήττα στην Μπολόνια θα γίνουν πιο ισχυρές και τα λόγια του Σάκι θα ακουστούν περισσότερο. Ειδικά αν το αποτέλεσμα στο Γιουβέντους-Φιορεντίνα δεν είναι θετικό για τους Βιόλα...

 

SERIE A Τελευταία Νέα