Τορίνο-Ρώμη: Ενα scudetto δρόμος

Τορίνο-Ρώμη: Ενα scudetto δρόμος

bet365

Λάτσιο-Γιουβέντους την Παρασκευή, Τορίνο-Ρόμα το Σάββατο και το gazzetta.gr «ταξιδεύει» από το Πιεμόντε στην πρωτεύουσα και ξανά πίσω.

Κάποτε, τέλη δεκαετίας '80, το πρόγραμμα τα είχε φέρει έτσι ώστε οι οπαδοί των Γιουβέντους, Ρόμα, Λάτσιο και Τορίνο να ξέρουν ότι θα συναντηθούν σε κάποια autostrada. Και αφού το ήξεραν, είπαν να το... χαρούν χωρισμένοι σε ζευγάρια. Το ξύλο όντως έπεσε αλλά -σύμφωνα με τον θρύλο- όχι ακριβώς όπως το είχαν σχεδιάσει οι τιφόζι. Αυτό, όμως, είναι μια άλλη ιστορία. Τώρα, το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο, οι δύο από το Πιεμόντε και οι δύο από την Ρώμη θα τα ξαναπούν και πάλι από κοντά και είναι σίγουρο ότι θα... πέσει ξύλο. Οχι στον δρόμο ή στις εξέδρες όμως αλλά στον αγωνιστικό χώρο καθώς η νίκη, για διαφορετικούς λόγους, είναι απαραίτητη και για τους τέσσερις.

Η αρχή θα γίνει το βράδυ (21:45) της Παρασκευής στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, η εικόνα του οποίου μπορεί να είναι διαφορετική από ό,τι θα περίμενε κανείς. «Μέχρι στιγμής έχουν φύγει 22.000 εισιτήρια αλλά περισσότερα από τα μισά έχουν πάει στα χέρια των Γιουβεντίνων. Καλούμε τους οπαδούς της Λάτσιο να καταλάβουν ότι πρέπει να έρθουν μαζικά σε αυτό το ματς», δήλωνε στο επίσημο ραδιόφωνο της Λάτσιο ο υπεύθυνος εισιτηρίων, Αντζελο Κρανιότι. Με δεδομένο ότι το κριτήριο του κόσμου είναι αλάνθαστο, ο ρυθμός της προπώλησης των εισιτηρίων περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα στις δύο πλευρές.

Εχοντας κάνει τέσσερις σερί νίκες στο πρωτάθλημα (συν αυτή με την Μάντσεστερ Σίτι στην Ευρώπη) η Γιουβέντους μοιάζει να βρίσκει τα πατήματα της. Για να συμβεί αυτό, βοήθησε η απόφαση του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι να επιστρέψει το 3-5-2, το οποίο τελικά οι Μπιανκονέρι ξέρουν να παίζουν με... δεμένα μάτια. «Επιλέγω τακτική ανάλογα με τους παίκτες που έχω στη διάθεση μου και αυτή την στιγμή το 3-5-2 είναι πιο κατάλληλο», είπε σχετικά ο προπονητής, ο οποίος όμως θα πρέπει να βρει την απάντηση σε μια ερώτηση που τίθεται για πρώτη φορά φέτος: Πώς είναι η Γιούβε χωρίς τον Πογκμπά;

Ο Γάλλος, που τις τελευταίες εβδομάδες βελτίωσε την απόδοση του, είναι ο μόνος από το ξεκίνημα της σεζόν που δεν έχει χάσει -σε Ιταλία και Ευρώπη- ούτε λεπτό! Τώρα θα χάσει 90λεπτο καθώς συμπλήρωσε κάρτες και το ποιος θα τον αντικαταστήσει είναι ένα θέμα καθώς λείπει και ο τραυματίας Κεντίρα. Το καλό για τον Αλέγκρι είναι ότι βρίσκει ρυθμό ο Μαρκίζιο, η επιστροφή του οποίου στην 11άδα κάνει, όπως αναμενόταν, διαφορά. Χωρίς αυτόν, η Γιουβέντους έχανε πολύ. Με αυτόν στο αρχικό σχήμα οι Τορινέζοι έχουν επτά νίκες και τέσσερις ισοπαλίες σε 11 ματς, έχοντας δεχθεί μόνο τρία γκολ.

Από εκεί, την άμυνα δηλαδή, θα επιχειρήσουν οι Μπιανκονέρι να πάρουν και το ματς στη Ρώμη, στρώνοντας αρκετά τα πράγματα για τη συνέχεια. Η κατάσταση έχει ήδη γίνει καλύτερη με τις τέσσερις σερί νίκες καθώς σε αυτό το διάστημα η Γιουβέντους έχει μειώσει τη διαφορά σε σχέση με όλους. Η ομάδα του Αλέγκρι έχει κερδίσει δύο βαθμούς σε σχέση με τη Νάπολι, τρεις από την Ιντερ, τέσσερις από την Φιορεντίνα και... οκτώ από την Ρόμα! Με δεδομένο ότι ακολουθεί το ματς με τους Βιόλα στο Juventus Stadium και αυτό με την Κάρπι εκτός, πριν τη διακοπή των Χριστουγέννων, η αναμέτρηση με την Λάτσιο γίνεται... τελικός για τους Μπιανκονέρι.

Οι λέξεις «τελικός» και «Μπιανκονέρι», πάντως, δεν είναι από αυτές που θέλει να ακούει ο Στέφανο Πιόλι. «Η Γιουβέντους του στέρησε την χαρά της κατάκτησης ενός τίτλου στον τελικό του Coppa Italia τον Μάιο, τον πλήγωσε ξανά στο Supercoppa Italiana τον Αύγουστο και τώρα τον απειλεί με απόλυση», έγραψε πριν τρεις μέρες η Gazzetta dello Sport, δίνοντας το κλίμα που επικρατεί στην πρωτεύουσα. Οι Λατσιάλι ήξεραν ότι θα ήταν δύσκολο να επαναλάβουν την περσινή εντυπωσιακή πορεία τους αλλά δεν ήξεραν ότι θα γίνονταν τα πράγματα τόσο δύσκολα όσο έχουν γίνει... Ετσι, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν και σενάρια για αλλαγή προπονητή, με τα ονόματα των Φραντσέσκο Γκουιντολίν, Κριστιάν Μπρόκι, Σιμόνε Ιντσάγκι και... Μαρτσέλο Λίπι (περισσότερο σαν σύμβουλος των Μπρόκι ή Ιντσάγκι) να έχουν γραφτεί.

Για να σταματήσουν όλα αυτά και να επανέλθει η ηρεμία, θα πρέπει και η ομάδα να σταματήσει τα άσχημα αποτελέσματα και να επιστρέψει στις νίες. Εύκολο; Αν υπολογίσουμε ότι οι Λατσιάλι έχουν μόνο ένα βαθμό στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές και πέντε ήττες στις τελευταίες επτά, η απάντηση προφανώς είναι αρνητική. Από την άλλη, σε τέτοιες περιπτώσεις, λένε πώς ένας δύσκολος αντίπαλος είναι ό,τι καλύτερο οπότε η ανεβασμένη Γιουβέντους προσφέρεται... «Η εμπειρία μου, μου λέει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος αντίπαλος αυτή την στιγμή. Η Λάτσιο έχει περισσότερα να κερδίσει παρά να χάσει σε αυτό το ματς. Μια νίκη, σε αυτή την δύσκολη στιγμή, θα δώσει μεγάλη ώθηση για τη συνέχεια και θα βάλει τέλος στην κρίση», είπε για το θέμα ο -πρώην Λατσιάλε- Μπεράρντο Κοράντι.

Η αλήθεια είναι πως, όντως, αν η Λάτσιο νικήσει, θα πάρει μεγάλη ψυχολογική ντόπα. Και αυτό γιατί θα έχει καταφέρει ένα σπουδαίο αποτέλεσμα έχοντας του κόσμου τα προβλήματα... Η ομάδα του Πιόλι έχει δεχθεί σοβαρά χτυπήματα από τους τραυματισμούς, με αυτόν του Ντε Φράι να έχει αποδιοργανώσει την άμυνα, ενώ ο Φελίπε Αντερσον δεν θυμίζει σε τίποτα τον ποδοσφαιριστή που άφησε όλη την Ιταλία (και όχι μόνο) με ανοιχτό το στόμα πέρυσι. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι οι Κλόζε-Τζόρτζεβιτς-Μάτρι δέχονται κριτική για το γεγονός ότι δεν σκοράρουν με συνέπεια, την ίδια ώρα που τα στατιστικά δείχνουν ότι η Λάτσιο τρέχει όλο και λιγότερο, πληρώνοντας έτσι το πόσο νωρίς άρχισε η προετοιμασία της (όπως και τα ταξίδια στην Κίνα για το Σούπερ Καπ) λόγω των προκριματικών του Champions League. Σαν... κερασάκι στην τούρτα, ήρθε και ο απίστευτος τραυματισμός του Λούλιτς για να αποδειχθεί ότι αυτή την περίοδο όλα πάνε στραβά για τον Πιόλι...

Αν υπάρχει κάτι παρήγορο για την Λάτσιο, είναι η κατάσταση της Ρόμα... Στην πρωτεύουσα τα νέα του ενός ενδιαφέρουν πάντα τον άλλο και οι Τζαλορόσι δεν είναι πολύ καλύτερα, παρά το γεγονός ότι βαθμολογικά είναι πιο πάνω. Οι Τζαλορόσι ένιωθαν ότι όλα είχαν μπει σε ένα δρόμο αλλά η περασμένη εβδομάδα έφερε ξανά τον περσινό εφιάλτη... Τότε, ήταν το 1-7 από την Μπάγερν Μονάχου που έβαλε την ομάδα του Ρούντι Γκαρσία σε ένα τούνελ, από το οποίο δεν κατάφερε να βγει. Τώρα, είναι το 6-1 από την Μπαρτσελόνα που απελεί να κάνει το ίδιο, όπως έδειξε και το 0-2 από την Αταλάντα.

Η διαφορά είναι ότι σε αντίθεση με τους Λατσιάλι που δεν παίρνουν εισιτήρια για να δουν από κοντά την ομάδα, οι Ρομανίστι αποφάσισαν να την δουν. Εστω στο προπονητικό κέντρο, όπου άφησαν επτά κούτες με καρότα για τα «κουνέλια», δηλαδή τον Γκαρσία και τους παίκτες του... «Σε κάτι τέτοιες περιόδους πρέπει να δείχουμε ότι είμαστε άντρες και ότι είμαστε μια ομάδα με ποιότητα. Γι' αυτό περιμένω μια άμεση αντίδραση, από το ματς του Σαββάτου με την Τορίνο κιόλας», ήταν το μήνυμα της ομιλίας του Γάλλου προπονητή προς την ομάδα σύμφωνα με την Corriere dello Sport, την ίδια ώρα που ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι δήλωσε ότι η ευθύνη είναι όλων και όχι ενός.

Ακόμη κι έτσι να είναι, τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Η Ρόμα μέσα σε τέσσερις αγωνιστικές έχει χάσει οκτώ βαθμούς σε σχέση με την Γιουβέντους (το +11 έγινε +3) και παράλληλα βλέπει την Νάπολι από το -4. Τη Νάπολι, την οποία θα αντιμετωπίσει την επόμενη εβδομάδα σε ένα μεγάλο ματς στο «Σαν Πάολο». Και το γεγονός ότι κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι οι Τζαλορόσι θα κατέβουν στο νότο με τον Γκαρσία στον πάγκο τους, τα λέει όλα. Ο Βάλτερ Σαμπατίνι στήριξε δημοσίως τον προπονητή αυτές τις ημέρες αλλά τα ρεπορτάζ λένε πως ο Τζέιμς Παλότα, από την Βοστώνη όπου βρίσκεται, έστειλε το μήνυμα του: Ο allenatore κρίνεται στους αγώνες με Τορίνο-ΜΠΑΤΕ-Νάπολι και ενδεχόμενος αποκλεισμός στο Champions League θα σημάνει και την απόλυση του.

Ετσι, όπως στην περίπτωση της Λάτσιο, έτσι και στη Ρόμα, έχουμε τα σχετικά σενάρια για τους διαδόχους. Γράφτηκε το «όνειρο Αντσελότι», γράφτηκε για τους... κάποιας ηλικίας Λίπι και Καπέλο (τον Τότι τον ρώτησαν;), γράφτηκε και για τους πιο προσιτούς -από κάθε άποψη- Βάλτερ Ματσάρι και Λουτσιάνο Σπαλέτι. Για να σταματήσουν όλα αυτά τα σενάρια, θα πρέπει ο Γκαρσία να βρει τον τρόπο για να σταματήσει να δέχεται σε κάθε ματς γκολ η άμυνα, να μάθει η ομάδα να παίζει χωρίς τους Ζερβίνιο και Σαλάχ, να καταφέρει να αξιοποιήσει τον Τζέκο και να κάνει τρεις νίκες κόντρα σε Τορίνο, ΜΠΑΤΕ και Νάπολι. Ή έστω δύο νίκες και μία ισοπαλία στο «Σαν Πάολο».

Αυτό θέλει η Ρόμα αλλά δεν ενδιαφέρει τον Τζιαμπιέρο Βεντούρα, ο οποίος δείχνει να βάζει ξανά στον ίσιο δρόμο την Τορίνο. Η εκτός έδρας νίκη επί της Αταλάντα είχε συνέχεια με την επικράτηση επί της Μπολόνια και το 4-1 στο κύπελλο απέναντι στην Τσεζένα έφερε... χριστουγεννιάτικο δώρο: Ενα νοκ άουτ ματς στο Juventus Stadium για το Coppa Italia. Μέχρι τις 16 του μήνα, όμως, έχουμε χρόνο... Προέχει η αναμέτρηση με την Ρόμα, για την οποία ο προπονητής προειδοποίησε ότι «είναι πληγωμένη και αυτό την κάνει ακόμη πιο επικίνδυνη. Οι Τζαλορόσι θέλουν οπωσδήποτε βαθμούς και θα πρέπει να δείξουμε στο γήπεδο ότι το ίδιο ή και περισσότερο τους θέλουμε κι εμείς».

Η Γκρανάτα φάνηκε να χάνεται κάποια στιγμή αλλά τα δύο τελευταία τρίποντα την έφεραν ξανά -και σε αυτό βοηθάει και το φετινό αμφίρροπο πρωτάθλημα- στο -3 από την 5η θέση που δίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Για να διατηρήσουν, όμως, τις ελπίδες τους για κάτι τέτοιο, οι Τορινέζοι θα πρέπει να βρουν γκολ από τους επιθετικούς. Κάτι που μόνο εύκολο δεν αποδεικνύεται μέχρι στιγμής καθώς ο Μπελότι δεν έχει καταφέρει ακόμη να προσαρμοστεί, ο Μάξι Λόπες δεν ήταν ποτέ ο τρελός γκολτζής ενώ ο Κουαλιαρέλα σκόραρε για τελευταία φορά στο 2-0 επί της Σαμπντόρια στις... 20 Σεπτεμβρίου. Από τότε το ψάχνει αλλά πάντα κάτι στραβώνει, όπως στο δοκάρι με την Μπολόνια πριν μία εβδομάδα...

Οπως και να έχει, είτε σκοράρουν οι επιθετικοί είτε οι αμυντικοί, είτε παίξουν καλά είτε όχι, στο «Ολίμπικο» της Ρώμης και αυτό του «Τορίνο» οι τέσσερις ομάδες που θα μπουν να παίξουν, θα παίξουν μόνο για τη νίκη. Γιατί μπορεί από την 15η αγωνιστική να μην κρίθηκε ποτέ κανένα πρωτάθλημα αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό το να πάνε στη διακοπή του πρωταθλήματος με ηρεμία και αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια. Οπως, για παράδειγμα, είναι αυτή τη στιγμή η Νάπολι, η οποία θα παρακολουθήσει τους δύο αγώνες με ενδιαφέρον και γνωρίζοντας ότι την Κυριακή στο «Ρενάτο Νταλ' Αρα» της Μπολόνια θα έχει την υποστήριξη τουλάχιστον 10.000 οπαδών της...!

 

SERIE A Τελευταία Νέα