Φίλιπ Λαμ: «Στρατιώτης» πολυτελείας! (pics & vids)

Δημήτρης Ρούσσος
Φίλιπ Λαμ: «Στρατιώτης» πολυτελείας! (pics & vids)

bet365

Συμπληρώνοντας 20 χρόνια στη Μπάγερν Μονάχου και κοιτώντας πίσω, δεν θα μπορούσε να φανταστεί την καριέρα του σε καλύτερη τροχιά και – ενδεχομένως – το παλμαρέ του πληρέστερο τίτλων και διακρίσεων. Για τον Φίλιπ Λαμ, που σήμερα γίνεται 32 ετών, ένας τίτλος έρχεται στο μυαλό: στρατιώτης πολυτελείας!

Αυτό γιατί ο χαρακτηρισμός «στρατιώτης» είθισται να αποδίδεται συχνότερα σε παίκτες χωρίς ιδιαίτερα σωματικά και τεχνικά προσόντα, αλλά με περίσσευμα αυταπάρνησης και θάρρους, που φτάνουν στην καθιέρωση μέσα από σκληρή δουλειά.

Καμία αμφιβολία δεν υπάρχει πως ο Λαμ χαρακτηρίζεται απ' αυτά τα στοιχεία. Η διαφορά όμως είναι πως πρόκειται πιθανότατα για τον ποιοτικότερο αμυντικό της Γερμανίας τις τελευταίες δυο δεκαετίες, πολυθεσίτη, τεχνίτη, έως και βιρτουόζο, αναλογικά βέβαια του τί του ζητείται και του πόσα έχει προσφέρει ως αμυντικός και αμυντικός μέσος στις ομάδες που αγωνίστηκε!

Μπάγερν μια ζωή

Γεννήθηκε στο Μόναχο στις 11 Νοεμβρίου 1983, θα έλεγε κανείς, μέσα στα «ερυθρόλευκα» των Βαυαρών! Δεν είναι άδικο να το ισχυριστεί κανείς, αφού απ' τα 11, εκτός από ball – boy στα παιχνίδια της Μπάγερν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, βρέθηκε στις ακαδημίες της. Ο Γιάν Πιέντα τον «ανακάλυψε» στην ομάδα της γειτονίας του, Γκερν, και τον έφερε στους πολυνίκεις Βαυαρούς, όπου εξαρχής έτυχε ξεχωριστής μεταχείρισης, αφού ο «θησαυρός» έλαμπε υπερβολικά για να μην κάνει εντύπωση. «Αν δεν καταφέρει ο Λαμ να παίξει στη Μπουντεσλίγκα, δεν μπορεί κανείς», είχε πει γι' αυτόν ο προπονητής του στην ομάδα Νέων, Χέρμαν Χούμελς για τον αρχηγό μιας ομάδας ακαδημιών που κατέκτησε δυο σερί τίτλους με τον εκκολαπτόμενο -τότε- δεξιό, κεντρικό οπισθοφύλακα και αμυντικό μέσο ως αρχηγό. Ο Χέρμαν Γκέρλαντ, άλλος «trainer» της ομάδας, είπε – και δεν έχει ανακαλέσει ως σήμερα- πως ήταν ο πιο ταλαντούχος παίκτης που είχε προπονήσει και η φιλοφρόνηση έφτασε μέχρι τα αυτιά του αφεντικού των «μεγάλων», Ότμαρ Χίτσφελντ.

Επαγγελματίας – όνομα και πράγμα

Σχεδόν με το «κλείσιμο» των 19 χρόνων της ζωής του, έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της Μπάγερν – και τι ντεμπούτο! Κόντρα στη Λανς, στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, μπαίνει στον αγώνα στο 92' λεπτό. Αυτή όμως ήταν και η μοναδική, σε μια ομάδα της Μπάγερν με ακραίους αμυντικούς όπως ο Βίλι Σανιόλ και ο Μπισάν Λιζαραζού. Έτσι, βρέθηκε στη Στουγγκάρδη ως δανεικός για τις σεζόν ('03 – '05) για να αποκτήσει εμπειρίες επιπέδου Μπουντεσλίγκα.

Αδιαμαρτύρητα ανηφόρισε στη Βάδη – Βυρτεμβέργη, παίζοντας 53 φορές στα δυο χρόνια, όπου καθιερώθηκε απ' τον Μάγκατ στα αριστερά της άμυνας, ελέω του Αντρέας Χίνκελ που είχε κάνει «κτήμα» του τη δεξιά πλευρά. Με τη Στουγγκάρδη αγωνίστηκε για πρώτη φορά βασικός στο Τσάμπιονς Λιγκ, κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (29/9/03), εκεί σκόραρε για πρώτη φορά στο γερμανικό πρωτάθλημα απέναντι στη Βόλφσμπουργκ, ενώ ντυμένος στα «ερυθρόλευκα» της αναδείχθηκε δεύτερος στην ψηφοφορία για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της σεζόν '03 – '04, πίσω απ' το «κανόνι» της Βέρντερ Βρέμης, Αίλτον! Παρά τον σοβαρό τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα την επόμενη σεζόν, έκανε όσα έπρεπε για να βρεθεί πίσω στο Μόναχο.

Καθιέρωση και ανανέωση

Πλέον ήταν έτοιμος να κοντράρει τους έμπειρους ανταγωνιστές του, παίζοντας 23 φορές άμα τη επιστροφή του στη Μπάγερν το 2005 και αγκαλιάζοντας για πρώτη φορά τη «σαλατιέρα» του πρωταθλητή, ενώ την επόμενη «έσπασε» τα ταμεία (48 συμμετοχές), μη χάνοντας αγώνα σε Τσάμπιονς Λιγκ και Μπουντεσλίγκα, σε μια απ' τις χειρότερες όμως «εκδόσεις» της Μπάγερν όλων των εποχών. Τότε σκόραρε για πρώτη φορά με την ομάδα του, απέναντι στη Μπόχουμ (20/8/06), δείχνοντας πως μπορεί να αποτελέσει «υλικό» για την επόμενη εποχή.

Με 40 συμμετοχές και το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα να ενισχύεται, το καλοκαίρι του 2008, ο Λαμ ανανέωσε το συμβόλαιο του με τους Βαυαρούς μέχρι το 2012, περνώντας απ΄την καθιέρωση στην «εκτόξευση», μετά από μια σύντομη «στάση»...

«Που πάμε»;

Δεν είχε γίνει ακόμα τυπικά αρχηγός, όμως όταν το τέλος της σεζόν '08- '09 βρήκε πάλι την ομάδα του Μονάχου δίχως τίτλο, βγήκε «μπροστά», με τρόπο αμφιλεγόμενο. Δίνοντας συνέντευξη στη «Süddeutsche Zeitung», δίχως πρώτα να πάρει έγκριση απ' τους ανθρώπους του συλλόγου, ο Λαμ αναρωτήθηκε δημόσια για την μεταγραφική πολιτική της ομάδας, καθώς και την τακτική του Γιούργκεν Κλίνσμαν και του προπονητικού τιμ, που εκείνο το καλοκαίρι είχε αποτελέσει παρελθόν. Η Μπάγερν του επέβαλε το υψηλότερο πρόστιμο στην ιστορία της (25.000 ευρώ), όμως τον άκουσε.

Ο πρόεδρος Ούλι Χένες απέρριψε προτάσεις της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Μπαρτσελόνα για τον Φίλιπ και υποσχέθηκε πως θα δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ ομάδα. Η πρόσληψη του Λουίς Φαν Χάαλ, το ντάμπλ του 2010 και ο (χαμένος) τελικός απέναντι στην Ίντερ επιβεβαίωσαν τα λόγια του στον Λαμ, που μέτρησε 52 συμμετοχές, ένα γκολ και 12 ασίστ, συνθέτοντας δίδυμο - «οδοστρωτήρα» με τον Άριεν Ρόμπεν στα πλάγια, πότε δεξιά, πότε αριστερά!

Περιβραχιόνιο!

Η αποχώρηση του Μαρκ Φαν Μπόμελ του «επέφερε» τη θέση του πρώτου αρχηγού των Βαυαρών το 2011, ενώ είχε ολοκληρωθεί μια σεζόν που βρήκε τον Λαμ στα γνωστά του στάνταρ (48 συμμετοχές, 3 γκολ), όμως τον τίτλο στη Ντόρτμουντ του Κλοπ. Την επόμενη σεζόν συνέβη μια απ' τα ίδια, όμως η ομάδα του έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί υπέστη δραματική ήττα απ' την Τσέλσι στα πέναλτι, με τον Λαμ να φτάνει για πρώτη φορά τόσο κοντά στον τίτλο που του έλειπε για να φτάσει στο «Έβερεστ» του: να σηκώσει ως αρχηγός της αγαπημένης του ομάδας το τρόπαιο με τα μεγάλα «αυτιά»!

Το μόνο που του έλειπε...

Ευτυχώς γι' αυτόν και για τη Μπάγερν, δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ: στο Γουέμπλεϊ η ομάδα του Γιουπ Χάινκες πήρε «εκδίκηση» για τα δυο συνεχόμενα χαμένα πρωταθλήματα απ' την Ντόρτμουντ, νικώντας την στον τελικό του 2013. «Είναι απίστευτη η χαρά, δεν μπορεί να περιγραφεί! Κανείς δεν φαντάζεται πόσο ανακουφιστικό είναι να κερδίζεις το Τσάμπιονς Λιγκ μετά από δυο συνεχόμενες αποτυχίες»!

Την επόμενη χρονιά τα ηνία της Μπαγερν ανέλαβε ο Πεπ Γουαρδιόλα, που εξαρχής δήλωσε: «Είναι πιθανότατα ο πιο έξυπνος παίκτης απ' όσους έχω προπονήσει στην καριέρα μου. Είναι σε άλλο επίπεδο». Με τον Καταλανό μαθαίνει πλέον άλλα «κόλπα», αφού βγαίνει πιο πολύ στην επίθεση, αγωνίζεται περισσότερο στο κέντρο, αλλά και όχι μόνο: βλέπει τη Μπάγερν να αποδίδει καλύτερα σε σχέση με όλα τα χρόνια που ήταν εκεί και να κατακτά τον τίτλο – ρεκόρ Νο.24 συντομότερα από κάθε άλλον στην ιστορία (σ.σ 7 αγωνιστικές πριν το τέλος)! Πριν την έναρξη της σεζόν '14-'15 υπογράφει νέο συμβόλαιο μέχρι το 2018, που θα τον κρατήσει πια στο Μόναχο σίγουρα μέχρι τα 35 του...

Στην κορυφαία Εθνική!

Κι αν με τη Μπάγερν ήταν δεδομένο πως θα είχε τις ευκαιρίες που χρειαζόταν για να κατακτήσει τίτλους, κάτι τέτοιο δεν ήταν καθόλου βέβαιο με τη «νασιονάλμανσαφτ». Αφού έκανε ντεμπούτο το Φεβρουάριο του 2004 με την Κροατία, βρέθηκε στην αποστολή για το EURO 2004, όπου αγωνίστηκε σε όλα τα ματς της απογοητευτικής Γερμανίας, που αποκλείστηκε στους ομίλους.

Το 2006, αφού σκόραρε ένα εντυπωσιακό γκολ στην πρεμιέρα κόντρα στην Κόστα Ρίκα, ήταν ο μόνος Γερμανός που συμπλήρωσε 690 λεπτά στο Μουντιάλ της Γερμανίας, όμως και πάλι από ουσία ουδέν, αφού η Γερμανία έφτασε στα ημιτελικά και αποκλείστηκε απ' τους Ιταλούς. Το 2008 έχασε άλλον έναν τελικό, κάτι που συνήθιζε τότε, απ' την Ισπανία, ενώ στο Μουντιάλ του 2010 έφτασε ξανά με τη Γερμανία ως τα ημιτελικά, όπου η ομάδα του Ντελ Μπόσκε του στέρησε τη χαρά.

Χρυσάφι και «αντίο»!

Έκτοτε η Εθνική... έμοιασε στη Μπάγερν και ο Λαμ γεύτηκε το «νέκταρ» που είχε συνηθίσει ως τότε με το σύλλογο του! Ως αρχηγός πια των «πάντσερ», δεν βοήθησε την ομάδα του να πετύχει στο Ευρωπαϊκό του 2012, όπου η Γερμανία αποκλείστηκε απ' τους Ιταλούς με 2-1, όμως το 2014 έδωσε μαζί με την ομάδα του μια μοναδική παράσταση! Νικώντας με 1-7 τους διοργανωτές Βραζιλιάνους και επικρατώντας στον τελικό των Αργεντίνων με 1-0, ο Λαμ σήκωσε ως αρχηγός το βαρύτιμο τρόπαιο του Ζιλ Ριμέ. Μετα απ' αυτό και με 113 συμμετοχές στην «πλάτη» αποσύρθηκε απ' την Εθνική Ομάδα.

Με κοινωνικές ευαισθησίες

Η συμμετοχή του σε καμπάνια για την ομοφοβία στο ποδόσφαιρο «φούντωσε» τις φήμες πως ο ίδιος είναι ομοφιλόφυλος, παρά το γεγονός πως είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού. Ο ίδιος τις απέρριψε, ενώ παρότι δήλωσε πως δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους ομοφιλόφυλους, δεν θα σύστηνε σε κανέναν να το παραδεχτεί δημόσια, αφού η κατάσταση στον αθλητισμό είναι αρκετά άγρια για να το «ανεχθεί»...

Αρχηγός στο «σπίτι» του

Πλέον, μετά από τόσα χρόνια εκεί, κι έχοντας περάσει από σχεδόν όλες τις... βαθμίδες, απ' αυτή του ball boy μέχρι αυτή του παίκτη και αρχηγού, ο Λαμ δεδομένα αποθεώνεται πια. Με τη δυναμική της Μπάγερν μάλιστα, το πιθανότερο είναι πως το φινάλε της καριέρας του θα τον βρει εκεί που έχει πια συνηθίσει: την κορυφή.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα