Ιντερ - Μίλαν: Ωρα για ντέρμπι!

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Ιντερ - Μίλαν: Ωρα για ντέρμπι!

bet365

Η Serie A επιστρέφει με Ιντερ-Μίλαν και το gazzetta.gr γράφει για το κυριακάτικο derby della Madonnina.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός, Απρίλιος ήταν, όταν γράφαμε για την κρίση που ζει η πόλη των 10 κυπέλλων Πρωταθλητριών. Πέντε μήνες μετά, στο Μιλάνο το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό. Ο προβληματισμός έχει δώσει την θέση του στην αισιοδοξία, οι αποδοκιμασίες έχουν αντικατασταθεί από την στήριξη, τα σκυθρωπά πρόσωπα έγιναν χαμογελαστά και το Ιντερ-Μίλαν έχει μετατραπεί από ένα... ουσιαστικά αδιάφορο ντέρμπι, σε ένα ντέρμπι που το θέλουν πάρα πολύ και οι δύο. Ποιος θα το πάρει, θα το δούμε το βράδυ (21:45) της Κυριακής, σε ένα «Τζουζέπε Μεάτσα» που θα είναι και πάλι όπως πρέπει!

Το καλοκαίρι ήταν καλό και για τις δύο πλευρές της πόλης αφού αποφάσισαν να ξοδέψουν και πάλι. Και ξόδεψαν πολλά. Μετά την Γιουβέντους, τα... ξαδέρφια του Μιλάνο έδωσαν περισσότερα λεφτά από οποιονδήποτε άλλο και ελπίζουν ότι αυτά θα πιάσουν τόπο. Αν δεν πιάσουν, με βάση την οικονομική τους κατάσταση, θα έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα αλλά προς το παρόν κανείς τους δεν θέλει να σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο. Αντιθέτως, τόσο η Ιντερ όσο και η Μίλαν σκέφτονται ότι ήρθε η ώρα της επιστροφής τους στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

Οι Νερατζούρι βρίσκονται εκεί έστω κι αν έχουν γίνει μόλις δύο αγωνιστικές. Το 2x2 βοήθησε ώστε να εξαφανιστούν τα δημοσιεύματα για την προβληματική εικόνα της ομάδας στα φιλικά και ο Ρομπέρτο Μαντσίνι δουλεύει με μεγαλύτερη άνεση. Η τόσο έντονη κριτική για τα... φιλικά, βέβαια, ήταν υπερβολική, όπως υπερβολική μοιάζει και η τωρινή αποθέωση. Σε αυτό, πάντως, όσο βοηθάει το 2/2 της Ιντερ, άλλο τόσο βοηθάει και το 0/2 της Γιουβέντους. Οι Νερατζούρι παρουσιάζονται από τον Τύπο ως ένας από τους διεκδικητές του τίτλου και η αλήθεια είναι ότι προσπαθούν και οι ίδιοι να διατηρήσουν αυτές τις συζητήσεις. Πλην του Μαντσίνι, που το είπε από την έναρξη της προετοιμασίας ότι ο στόχος είναι το scudetto, σειρά πήραν ο νυν πρόεδρος Ερικ Τοχίρ, ο... επίτιμος πρόεδρος Μάσιμο Μοράτι και η σημαία Τζουζέπε Μπέργκομι.

Για να παραμείνει αυτό το κλίμα, ή μάλλον για να γίνει ακόμη πιο ωραίο, θα πρέπει η Ιντερ το βράδυ της Κυριακής να κάνει το 3x3. Και για να το κάνει θα περιμένει και πάλι γκολ από τον Γιόβετιτς (ο μόνος που έχει σκοράρει στα πρώτα δύο ματς), περισσότερη δουλειά από τον ακριβοπληρωμένο Κοντρογκμπιά στο κέντρο και κανένα λάθος στην άμυνα. Η απουσία του Μιράντα (αν και τα νεότερα λένε ότι υπάρχουν κάποιες λίγες ελπίδες) είναι σημαντικό πρόβλημα για τον Μαντσίνι αφού τον Ρανόκια δεν τον εμπιστεύεται κανείς ενώ ο Ζουάν Ζέσους την τελευταία μέρα των μεταγραφών «πηγαινοερχόταν» από Μιλάνο σε Ρώμη και ξανά πίσω ενώ υπολογίζεται περισσότερο σαν... αριστερό μπακ.

Αν για τον Μαντσίνι τα πράγματα μοιάζουν μια χαρά αυτή την στιγμή και έχει την ηρεμία και την εμπιστοσύνη όλων, που είναι απαραίτητη, για τον Σίνισα Μιχαΐλοβιτς τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η ήττα με κάτω τα χέρια από την Φιορεντίνα στην πρεμιέρα και η νίκη με κακή εμφάνιση κόντρα στην Εμπολι στη συνέχεια, δεν ήταν ακριβώς το ξεκίνημα που ήθελε. Βασικά -και αυτό είναι το χειρότερο για την Μίλαν- δεν ήταν το ξεκίνημα που ήθελε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Τα 91 εκατ. ευρώ που έδωσαν οι Ροσονέρι στις μεταγραφές, δεν είναι απλά πολλά λεφτά. Είναι τα περισσότερα που έχει δώσει μέσα σε ένα καλοκαίρι ο «Καβαλιέρε» στα 29 του χρόνια ως αφεντικό και αυτό σημαίνει ότι έχει απαιτήσεις.

Μετά το 2-1 επί της Εμπολι, η Gazzetta dello Sport έγραφε για το τηλεφώνημα του Μπερλουσκόνι στον Αντριάνο Γκαλιάνι για να εκφράσει τον προβληματισμό του για την απόδοση της ομάδας. Ο καθένας, βέβαια, μπορεί να καταλάβει ότι δεν υπάρχει καμία λογική στο να κρίνει κάποιος έναν προπονητή μετά από 2-3 ματς αλλά «λογική» και «Μπερλουσκόνι» είναι κάτι χρόνια τώρα που δεν συναντώνται πουθενά... Το καλό για τον Σέρβο τεχνικό είναι ότι έχει την απόλυτη στήριξη των τιφόζι, οι οποίοι φροντίζουν να το δείχνουν συνεχώς. Αντιθέτως, η κόντρα με τον Γκαλιάνι συνεχίζεται αφού πριν δύο εβδομάδες υπήρξε νέα ανακοίνωση από την Curva Sud, με την οποία ζητούσαν την παραίτηση του ή την απόλυση του...

Το Νο2 της Μίλαν, πάντως, δεν πτοείται και απλά φρόντισε να κάνει σαφές ότι το μόνο που σκέφτεται και θέλει είναι η νίκη στο ντέρμπι. Αν έρθει, οι Ροσονέρι θα κόψουν τον ενθουσιασμό της συμπολίτισσας και παράλληλα θα τονώσουν την δική τους αυτοπεποίθηση. Αν δεν έρθει, ο Μιχαΐλοβιτς θα έχει ένα βουνό μπροστά του αφού σε ποδοσφαιριστές, διοίκηση και οπαδούς θα επανέλθει ο εφιάλτης της τελευταίας τριετίας... Είναι αυτονόητο ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη αλλά είναι επίσης αυτονόητο ότι μια ομάδα που θέλει να κάνει νέο ξεκίνημα, δεν αντέχει ψυχολογικά να βρεθεί από την αρχή σε τόσο ευάλωτη θέση απέναντι στην κριτική που θα υπάρξει εντός και εκτός συλλόγου.

Οπως και να έχει, το κυριακάτικο ντέρμπι έχει αρκετά ερωτήματα, τα οποία θα απαντηθούν αρχικά από τους δύο προπονητές και στη συνέχεια από τους ποδοσφαιριστές. Ο Μαντσίνι, για παράδειγμα, φέρεται να μην έχει αποφασίσει ακόμη ποιος εκ των Γκουαρίν ή Μεδέλ θα είναι δίπλα στον Κοντογκμπιά, θα πρέπει να επιλέξει έναν εκ των Πέρισιτς ή Λιάγιτς και από εκεί και πέρα μάλλον θα προτιμήσει τον Ικάρντι, παρά το γεγονός ότι προέρχεται από τραυματισμό, για την κορυφή και όχι τον Παλάσιο.

Ο Μιχαΐλοβιτς, από την άλλη, έχει κλειδώσει το 4-3-1-2 και από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, έχει αποφασίσει ότι στην άμυνα θα είναι οι Αμπάτε, Ζαπάτα, Ρομανιόλι, Ντε Σίλιο και προβληματίζεται για το κέντρο. Οι Ντε Γιονγκ και Κούτσκα είναι σίγουροι αλλά η τρίτη θέση παίζεται ανάμεσα σε Πόλι-Μοντολίβο-Μποναβεντούρα. Φαβορί ο πρώτος, ακολουθεί ο δεύτερος αλλά αν επιλεγεί ο τρίτος, που προορίζεται για 10άρι, τότε τη θέση πίσω από τους δύο επιθετικούς θα πάρει ο Χόντα.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, η ώρα για το πρώτο derby della Madonnina της σεζόν έφτασε και στο Μιλάνο το ζουν με μεγαλύτερη ένταση και ενθουσιασμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι το ζει φυσικά και ο Τύπος, που προσπαθεί να επικεντρωθεί όλες αυτές τις ημέρες στα πρόσωπα του ντέρμπι. Στην Ιντερ ο πρωταγωνιστής ως τώρα είναι ο Γιόβετιτς, ο οποίος θέλει να δώσει συνέχεια σκοράροντας και κόντρα στη Μίλαν. Στους Ροσονέρι, από την άλλη, περιμένουν να κάνουν την διαφορά οι Κάρλος Μπάκα και Λουίζ Αντριάνο, οι οποίοι έδωσαν τη νίκη την προηγούμενη αγωνιστική. Ο Μαντσίνι θέλει να παραμείνει στην κορυφή και παράλληλα να δώσει ένα μάθημα στον φίλο και πρώην βοηθό (στους Νερατζούρι) Μιχαΐλοβιτς, ο οποίος θα ακούσει πολλά από τους τιφόζι της Ιντερ.

«Με ξέρω ως άνθρωπο, όπως με ξέρετε κι εσείς. Ετσι όπως είμαι φτιαγμένος, ξέρω ότι δεν πρόκειται ποτέ να προπονήσω την Μίλαν ή την Ρόμα», δήλωνε στις 19/11/10. Πέντε χρόνια μετά, τρεις μέρες πριν το ντέρμπι, ως... προπονητής της Μίλαν χοροπηδούσε μαζί με τους τιφόζι, στην παρουσίαση της ομάδας μπροστά από τα γραφεία του κλαμπ, στον ρυθμό του «chi non salta nerazzurro è»...

Και ασφαλώς μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει ο Μάριο Μπαλοτέλι. Για έναν ουδέτερο, αφού ο Μίνο Ραϊόλα με κάποιο μαγικό τρόπο καταφέρνει να τον διατηρεί στο προσκήνιο, ο 25χρονος επιθετικός πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής στο ντέρμπι. Είτε δίνοντας τη νίκη στην ομάδα του, είτε καταστρέφοντας την με μια από τις συνηθισμένες ενέργειες του. Σύμφωνα με τον Μιχαΐλοβιτς, πάντως, έχει παραπάνω κιλά και γι' αυτό δεν έπαιξε στα πρώτα δύο ματς. Με αυτό ως δεδομένο, θα είναι παράλογο αν παίξει την Κυριακή αλλά αν δεν είναι τα ντέρμπι αυτά τα ματς στα οποία τα παράλογα μπορούν να γίνουν λογικά, ποια είναι;

 

SERIE A Τελευταία Νέα