Σε ποιον... αρέσει η πίεση;

Σε ποιον... αρέσει η πίεση;

bet365

Το Ρόμα-Γιουβέντους έρχεται πολύ νωρίς, όπως πολύ νωρίς θα έρθει και η πίεση για όποιον χάσει. Το gazzetta.gr γράφει για το ντέρμπι της Κυριακής.

Αν οι Ιταλοί ήθελαν ακόμη μία αφορμή για να επιβεβαιώσουν τον ενθουσιασμό τους για τη φετινή σεζόν, η οποία αναμένεται πιο ισορροπημένη σε σχέση με τις προηγούμενες δύο, τον βρήκαν στην πρεμιέρα. Τα αποτελέσματα και ειδικά αυτά των δύο επικρατέστερων διεκδικητών του τίτλου ήταν ακριβώς αυτά που ήθελαν ώστε να αρχίσουν από νωρίς τις αγαπημένες τους υπερβολές. Ρόμα και Γιουβέντους, επομένως, προετοιμάζονται για την κυριακάτικη αναμέτρηση στο «Ολίμπικο» γνωρίζοντας ότι η ήττα δεν υπάρχει ως ενδεχόμενο για καμία από τις δύο. Ειδικά με την διακοπή του πρωταθλήματος (λόγω εθνικών ομάδων) που ακολουθεί καθώς αυτό είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να τύχει σε μια μεγάλη ομάδα μετά από άσχημο αποτέλεσμα...

Το περσινό καλοκαίρι στη Ρώμη πανηγύριζαν από νωρίς για το scudetto που θα ερχόταν, λόγω της αποχώρησης του Αντόνιο Κόντε από την Γιουβέντους και της αρπαγής του Χουάν Ιτούρμπε από τους Μπιανκονέρι. Το πώς εξελίχθηκε η περσινή σεζόν το γνωρίζουμε όλοι... Φέτος, για τον Ρούντι Γκαρσία τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα καθώς στην πρωτεύουσα δεν μπορούν να κάνουν άλλη υπομονή. Η ομάδα ενισχύθηκε επιθετικά, η Γιούβε έχασε τρεις βασικούς παίκτες, ο ίδιος είναι στην τρίτη του σεζόν στην Ιταλία, άρα δικαιολογίες δεν μπορούν να υπάρξουν. Λογικά το κατάλαβε και ο ίδιος από τον τρόπο με τον οποίο υποδέχθηκαν στη Ρώμη το 1-1 της πρεμιέρας στη Βερόνα.

«Με ανησυχεί πολύ όλο αυτό το κλίμα και η κριτική στον Γκαρσία μετά από μόλις ένα ματς. Αρκεί μια ισοπαλία για να γίνεται όλο αυτό; Αν υπάρχει αυτή η ατμόσφαιρα τώρα, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά κόντρα στη Γιουβέντους τι θα γίνει;», αναρωτήθηκε την Δευτέρα ο Κάρλο Τζάμπα, ο πιο φανατικός δημοσιογράφος-οπαδός των Τζαλορόσι. Το έχουμε αναφέρει αρκετές φορές ότι στην ιταλική πρωτεύουσα είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε να δουλέψει όπως θέλει καθώς η έλλειψη τίτλων έχει ως συνέπεια ο κόσμος όσο γρήγορα ενθουσιάζεται, άλλο τόσο γρήγορα να φέρνει την καταστροφή και την αμφισβήτηση για όλους... Αυτό το έχει καταλάβει πλέον ο Γκαρσία και φαίνεται και από το γεγονός ότι έσπευσε να καταδικάσει όλο αυτό το κλίμα η σύντροφος του, Φραντσέσκα Μπριέντσα, η οποία είναι και παρουσιάστρια του Roma TV.

«Την φετινή σεζόν θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ρόμα θα πρέπει επικοινωνιακά να κρατήσει low profile. Υπάρχει μεγάλος σεβασμός για την Γιουβέντους, μια ομάδα που κυριαρχεί επί τέσσερα χρόνια και πέρυσι έφτασε μια ανάσα από το treble. Την περσινή σεζόν αποδείχθηκε ότι το να λέμε από την αρχή την λέξη scudetto είναι μάλλον καταστροφικό. Ας αφήσουμε το γήπεδο να μιλήσει. Μπορεί ο καθένας να κάνει κριτική στον Γκαρσία αλλά δεν γίνεται να φταίει πάντα για όλα. Αγαπάμε τόσο πολύ την ομάδα μας ώστε να ξεχνάμε πως δεν έχουμε 100 πρωταθλήματα. Εχουμε μόνο τρία οπότε δεν μπορούν να ακυρώνονται όσα έγιναν την τελευταία διετία. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Ρώμης όμως, όπως ξέρουμε όλοι, είναι διαχρονικά από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ομάδα».

Τα όσα λέει για την πίεση που ασκούν οι Ρωμαίοι στην ομάδα είναι σωστά και αποδεδειγμένα στο πέρασμα των χρόνων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν δυσκολεύει και ο ίδιος ο Γκαρσία τον εαυτό του. Η επιλογή του να μην χρησιμοποιήσει καθόλου τον Φραντσέσκο Τότι στην πρεμιέρα θα μείνει στην ιστορία αφού ήταν η πρώτη φορά που έγινε κάτι τέτοιο, με τον αρχηγό να είναι διαθέσιμος και όχι τραυματίας ή τιμωρημένος. Σύμφωνα με την Gazzetta dello Sport, αυτή η απόφαση δεν βοήθησε καθόλου τον Γάλλο τεχνικό στις σχέσεις του με τα αποδυτήρια, ειδικά από την στιγμή που έδωσε θέση βασικού στον Ζερβίνιο, ο οποίος την αρχή του καλοκαιριού είχε ουσιαστικά πουληθεί -μέχρι που χάλασε το deal εξαιτίας του- στους Αραβες... Ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι όταν έγινε αλλαγή στο «Μπεντεγκόντι» δείχνει, επίσης, ότι στην Trigoria τα πράγματα δεν είναι τόσο ήρεμα και οικογενειακά όσο θα έπρεπε σε μια ομάδα που στοχεύει φέτος, στην τρίτη χρονιά με τον ίδιο προπονητή και μετά από δύο σερί δεύτερες θέσεις, στην κορυφή.

Η απαισιοδοξία που έκανε την εμφάνιση της σε χρόνο-ρεκόρ στη Ρώμη το περασμένο Σάββατο, μετριάστηκε κάπως μία μέρα μετά. Βοήθησε σε αυτό η ήττα της Γιουβέντους από την Ουντινέζε στο Τορίνο... Μια ήττα που θα περάσει κι αυτή -όπως και ο πάγκος του Τότι στη Βερόνα- στην ιστορία καθώς για πρώτη φορά, μετά από 33 νίκες και 7 ισοπαλίες, οι Μπιανκονέρι ηττήθηκαν εντός έδρας σε πρεμιέρα! Σε αντίθεση με την πρωτεύουσα, στον βορρά υποδέχθηκαν πιο ήρεμα αυτό το αποτέλεσμα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν και αναίσθητοι... «H Serie A δεν είναι μια κούρσα 100 μέτρων αλλά ένας μαραθώνιος. Δεν ανησυχώ καθόλου επειδή κάναμε μια ήττα σε ένα ματς στο οποίο, αν και δεν παίξαμε πολύ καλά, θα μπορούσαμε να έχουμε βάλει τρία γκολ», έλεγε ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι μετά την λήξη αλλά το ξέρει και ο ίδιος ότι δεύτερο σερί άσχημο αποτέλεσμα δεν θα περάσει -κι αυτό- στο ντούκου...

Ο προπονητής των Μπιανκονέρι δέχθηκε κριτική για κάποιες επιλογές του στην 11άδα, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι είχε και πάλι στον πάγκο -όπως και στο Σούπερ Καπ- τον Ντιμπάλα αφού προτίμησε τον Κομάν ενώ και η απόφαση να παίξει στη θέση του Πίρλο ο... Παντοΐν δεν άρεσε. Συμπαθητικός ο τελευταίος, φιλότιμος και τα δίνει όλα όπου χρειαστεί να καλύψει κάποια τρύπα αλλά όχι και να κάνει παιχνίδι... Ο Αλέγκρι, βέβαια, έχει την δικαιολογία των τραυματισμών στο κέντρο, οι οποίοι τον αναγκάζουν να επιλέγει το 3-5-2. Δικαιολογίες, όμως, οι οποίες δεν αρκούν για να σταματήσουν τα άρθρα Ιταλών δημοσιογράφων για την «κατάρα της δεύτερης σεζόν» που συνοδεύει τον allenatore λόγω των τραυματισμών στη Μίλαν το 2011-12.

Στο Τορίνο, πάντως, δεν ασχολούνται με αυτά και περιμένουν τόσο την αντίδραση της ομάδας στον αγώνα της Κυριακής όσο και την ολοκλήρωση των μεταγραφών για να ξέρει ο Αλέγκρι το ρόστερ με το οποίο θα πρέπει να δουλέψει. «Οι εκπλήξεις στην πρεμιέρα είναι σύνηθες φαινόμενο, μόνο στην Ιταλία προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα από ένα και μόνο ματς. Είναι πολύ νωρίς και γνωρίζοντας πολύ καλά την Γιουβέντους και το περιβάλλον της, είμαι σίγουρος ότι στην πορεία θα δείξει ποια είναι. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να βρει ρυθμό», είπε ο Τζιοβάνι Τραπατόνι στην Domenica Sportiva και αυτό, πάνω-κάτω, σκέφτονται όλοι στο Τορίνο.

Η Γιουβέντους που έκανε αλλαγές στην 11άδα της κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, έχει τραυματισμούς και δεν έχει ακόμη ολοκληρωμένο το ρόστερ της αφού το τελευταίο 10ήμερο αποκτήθηκαν δύο παίκτες (Αλεξ Σάντρο-Κουαδράδο) και θα αποκτηθεί κι άλλος (Ντράξλερ ή Βίτσελ). Οι Μπιανκονέρι, επομένως, χρειάζονται όντως χρόνο για να ρολάρουν αλλά αν την Κυριακή στραβώσει το ματς στο «Ολίμπικο», οι Ιταλοί θα προσπαθούν να θυμηθούν πότε ήταν η τελευταία φορά που ξεκίνησε με δύο ήττες... Οχι και οι καλύτερες συνθήκες για να δουλέψει ο προπονητής, σε μια σεζόν ανανέωσης. Σε μια σεζόν, βασικά, που η Γιουβέντους μπορεί να παρουσιαστεί πιο δυνατή από πέρυσι -με βάση τις μεταγραφές της- αν ο Αλέγκρι χειριστεί και φέτος σωστά την κατάσταση αλλά μπορεί και να χάσει σημαντικό έδαφος μέχρι να έρθει αυτό το δέσιμο... Και σε μια νέα ομάδα, από την οποία έχουν φύγει τρεις προσωπικότητες, αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο για την συνέχεια.

Γκαρσία και Αλέγκρι, επομένως, τα έχουν τα θέματα τους και ξέρουν ότι την Κυριακή το αποτέλεσμα είναι απαραίτητο, όχι τόσο βαθμολογικά όσο ψυχολογικά. Και το γεγονός ότι ετοιμάζουν αλλαγές στην 11άδα, φανερώνει ότι το έχουν καταλάβει και οι ίδιοι ότι στην πρεμιέρα έκαναν κάποια λάθη... Ο Τζαλορόσο ετοιμάζει για το αριστερό άκρο της άμυνας τον Ντιν, ο οποίος θα κάνει ντεμπούτο, ενώ δεξιά είναι ανάμεσα σε Φλορέντσι και Μαϊκόν. Πάνω από όλα, όμως, πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τον Τότι. Ο αρχηγός, εκτός των άλλων, θέλει ένα γκολ για να φτάσει τα 300 και μετά την Λάτσιο, η Γιουβέντους είναι ο καλύτερος αντίπαλος για να το πετύχει! Σε ποιο ρόλο θα είναι ο Capitano, όμως, παραμένει άγνωστο καθώς τις τελευταίες μέρες έπαιξαν σενάρια για 4-3-1-2 με τον Τότι πίσω από Τζέκο-Σαλάχ αλλά και για δίδυμο Τζέκο-Τότι μπροστά, χωρίς όμως να μπορούν να προβλέψουν οι ρεπόρτερ ποια θα είναι η υπόλοιπη διάταξη σε μια τέτοια περίπτωση.

Ο Μπιανκονέρο, από την άλλη, θα επιμείνει στο 3-5-2 λογικά καθώς οι απουσίες των Μαρκίζιο-Κεντίρα-Ασαμόα στο κέντρο, τον δυσκολεύουν. Ειδικά αυτή του Principino είναι ό,τι χειρότερο μπορούσε να τύχει στη Γιουβέντους στο ξεκίνημα της σεζόν. Ο Αλέγκρι θα επαναφέρει στην 11άδα τον Μοράτα, ο οποίος για δεύτερο σερί καλοκαίρι έχασε την προετοιμασία, προσανατολίζεται στο να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τον Αλεξ Σάντρο αριστερά και θα βάλει τον Στουράρο στο κέντρο δίπλα σε Πογκμπά-Περέιρα, με τον Γάλλο να αναλαμβάνει την οργάνωση του παιχνιδιού.

Οπως και να έχει, ό,τι κι αν επιλέξουν, στο τέλος αυτό που θα μετρήσει θα είναι το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον Φεντερίκο Μπαλτσαρέτι, αυτό είναι λάθος τόσο νωρίς αλλά έτσι είναι η Ιταλία... «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτές οι δύο ομάδες θα είναι στις πρώτες δύο θέσεις στη συνέχεια, ό,τι κι αν γίνει την Κυριακή. Αυτή την στιγμή η εμφάνιση πρέπει να μετράει περισσότερο από το αποτέλεσμα αφού οι ομάδες ακόμη προσπαθούν να δέσουν και να βρουν ρυθμό».

Αυτόν τον ρυθμό θα τον βρει πιο εύκολα όποιος πάρει την Κυριακή αυτό που θέλει. Θεωρητικά, στο Τορίνο μπορούν να διαχειριστούν πιο άνετα από ό,τι στη Ρώμη ένα δεύτερο σερί άσχημο αποτέλεσμα αφού ο κόσμος, μετά από τέσσερα σερί πρωταθλήματα, έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ομάδα. Αυτά, όμως, είναι θεωρίες. Στην πράξη θα φανούν όλα...

 

SERIE A Τελευταία Νέα