Τα χρυσά μετάλλια των Εθνικών μπάσκετ (pics & vids)

Τα χρυσά μετάλλια των Εθνικών μπάσκετ (pics & vids)

Αντωνία Σπανού
Τα χρυσά μετάλλια των Εθνικών μπάσκετ (pics & vids)

bet365

Η Εθνική Εφήβων ανέβασε, για ακόμα μια φορά, την Ελλάδα στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Το gazzetta.gr θυμάται όλες τις φορές που η Ελλάδα έφτασε στην κορυφή.

Η Ελλάδα βρίσκεται πάλι στην κορυφή της Ευρώπης. Η Εθνική των Εφήβων νίκησε στον τελικό της διοργάνωσης του Βόλου την Τουρκία και σήκωσε στον ελληνικό ουρανό άλλο ένα τρόπαιο στο μπάσκετ. Οι ειδικοί το ψάχνουν... ο κόσμος αναρωτιέται, αλλά ακόμα δεν έχει βρεθεί το μυστικό που κάνει τους Έλληνες να βγάζουν τέτοια «διαμάντια» στο συγκεκριμένο άθλημα. Φυσικά και δεν ήταν η πρώτη φορά που το ελληνικό μπάσκετ όχι μόνο μας κάνει να νοιώθουμε υπερήφανοι αλλά στρέφει τα διεθνή φώτα να στην χώρα μας και στους παίκτες μας. Το gazzetta.gr κάνει μια «χρυσή» αναδρομή με μονοπάτι τις επιτυχίες και προορισμό τις φορές που η Ελλάδα έχει βγει πρώτη και καλύτερη.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών 1987

Αυτοί το έκαναν πρώτοι. Ίσως για αυτό να έχουν λάβει την πιο πολύ αγάπη και σεβασμό. Το βράδυ εκείνο του 1987 όλη η Ελλάδα είχε στηθεί μπροστά σε μια τηλεόραση και περίμενε να δει τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά να δίνουν άλλη μια «παράσταση» βαμμένη με γαλανόλευκο χρώμα. Αυτός ο αγώνας είναι η αφετηρία, για τον αγώνα που είδαμε χθες το βράδυ. Εκείνο το βράδυ έβαλε με έναν τρόπο στο dna μας, αυτή την μαγεία που νοιώθουν οι παίκτες από μικρά παιδάκια όταν φοράνε την φανέλα με την ελληνική σημαία. Το 25ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα διοργανώνεται στην Ελλάδα. Θεωρείται από τα πιο δύσκολα αφού έπαιρναν μέρος η Σοβιετική Ένωση, η Γιουγκοσλαβία, η Ισπανία του Σαν Επιφάνιο με τους Σοβιετικούς να μην αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Στον ημιτελικό περάσαμε την Γιουγκοσλαβία με σκορ 81-77 και στον τελικό η πρόκληση ήθελε να το κάνουμε με τον δύσκολο τρόπο και το κάναμε. Κόντρα στην Σοβιετική Ένωση και μετά από παράταση η Ελλάδα θα στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης και όλα τα υπόλοιπα είναι μέρος μιας πολύ λαμπρής ιστορίας. Ο Νίκος Γκάλης ήταν ο MVP της διοργάνωσης και αφίσα πολλών από τα παιδιά που χθες έφεραν ξανά την Ελλάδα στην κορυφή.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων 1995

Ο Ευθύμης Ρεντζιάς ήταν χθες το βράδυ στο γήπεδο. Ήταν 20 χρόνια πριν που είχε ζήσει ανάλογες στιγμές και μάλλον χάρηκε που στην Ελλάδα, τουλάχιστον στο μπάσκετ, έχει την ευκαιρία και τις ζει ακόμα, ας είναι και από την κερκίδα. Τα τρομερά «μωρά» του Γιώργου Προεστού ήταν τότε. Μια 20ετιά πριν, ήταν μια φουρνιά παικτών που είχαν την τύχη και το ταλέντο να τους λένε ίσως την πιο ελπιδοφόρα του Ελληνικού μπάσκετ. 20 χρόνια μετά λέμε πάλι ότι έχουμε μια πολύ ελπιδοφόρα φουρνιά. Κάτι γίνεται σωστά. Οι Ευθύμης Ρεντζιάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Μιχάλης Κακιούζης, Νίκος Χατζής, Γιώργος Καράγκουτης, Γιώργος Καλαϊτζής, Παναγιώτης Μπαρλάς, Βασίλης Σούλης, Θανάσης Καμαριώτης, Αλέξης Παπαδάτος, Δημήτρης Δέσπος θα είναι η ομάδα που θα περάσει στον ημιτελικό την Ισπανία με 80-57 και στον τελικό κόντρα στην Αυστραλία θα φέρει την Ελλάδα στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου. Ο Ρεντζιάς θα κάνει τα μαγικά του, θα πετύχει 33 πόντους και θα γράψει και αυτή η ομάδα άλλη μια χρυσή σελίδα στο βιβλίο μπασκετικής ιστορίας.

Ευρωμπάσκετ Νέων Ανδρών 2002

Κάνουν την εμφάνιση τους σιγά σιγά η νέοι ηγέτες. Και το κάνουν εντυπωσιακά. Το Ευρωμπάσκετ νέων ανδρών δίνει την ευκαιρία σε Γεωργαλή, Α. Γκιζόγιαννη, Ζήση, Καϊμακόγλου, Σπανούλη, Ταπούτο, Τσιάκο, Μισιακό, Χαριτόπουλο, Μπουρούση, Κουμπούρα, Τσιάρα να κάνουν την εμφάνιση τους στα γήπεδα της Λιθουανίας με την γαλανόλευκη φανέλα. Ο τελικός θα γίνει κόντρα στην Ισπανία και η Εθνική μας θα επικρατήσει με 77-73. Η Ελλάδα κατακτά το χρυσό μετάλλιο και οι πιτσιρικάδες μεγαλώνουν «μέσα» σε ακόμα μια χρυσή επιτυχία.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών 2005

Τα παιδιά μεγάλωσαν, τα θαύματα της Εθνική συνεχίζονται. Η ομάδα πάει με νεανικό ρόστερ και έναν «Δράκο» στο τιμόνι της. Ως δεύτεροι στον όμιλο περνάμε στα προημιτελικά όπου η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την Ρωσία και θα κερδίσει με 66-61. Ο ημιτελικός όμως είναι αυτός που είχε βγει από κάποιο όνειρο του 1987. Η Ελλάδα δεν θα κάνει καλό παιχνίδι και ένα λεπτό πριν την λήξη του αγώνα θα χάνει με 51-58. Άλλες ομάδες ίσως και να τα παρατούσαν, άλλες ομάδες... Η Εθνική κάνει τον χρόνο να φαντάζει αρκετός για να γυρίσεις ένα παιχνίδι. Το τελευταίο τρίποντο του Διαμαντίδη έχει φτιάξει καινούργιες αφίσες στα δωμάτια των παιδιών, καινούργια όνειρα. Η Ελλάδα κερδίζει τον ημιτελικό, ακολουθεί πανδαιμόνιο σε όλη την χώρα και ο τελικός γίνεται τυπική διαδικασία. Η Ελλάδα κερδίζει την Γερμανία με 78-62 και είναι ξανά Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων 2008

Έφηβοι πάλι έτοιμοι για όλα. Ειδικά όταν η εθνική παίζει στην Ελλάδα, οι πιθανότητες γέρνουν λίγο. Το Ευρωπαϊκό θα διοργανωθεί στον Πύργο και η Ελλάδα θα κατακτήσει το χρυσό αήττητη. Αγγελόπουλος, Καραθανάσης, Κατσιβέλης, Παπαντωνίου, Μάντζαρης, Παπανικολάου, Γεωργάκης, Σλούκας, Παππάς, Κασελάκης, Σαρικόπουλος, Γιάνκοβιτς αυτά τα παιδιά με προπονητή τον Γιώργο Βλασόπουλο θα κάνουν ένα καταπληκτικό τουρνουά και θα κερδίσουν στον τελικό την Λιθουανία με 57-50. Άλλο ένα Ευρωπαϊκό για την εθνική μας ομάδα.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών 2009

Οι έφηβοι μεγάλωσαν , έγιναν νέοι άνδρες αλλά σταματημό δεν είχαν. Πάλι εντός εδράς αφού το Ευρωπαϊκό διοργανώνεται στην Ρόδο, ο κόσμος πιστεύει στο πλούσιο ταλέντο των παιδιών και ο συνδυασμός της ομάδας με τον κόσμο τι άλλο θα έφερνε... άλλο ένα τρόπαιο. Ο τελικός θα γίνει κόντρα στην Γαλλία και οι Παππάς, Γιαννόπουλος, Παπανικολάου, Σλούκας, Γιάνκοβιτς, Μπόγρης, Κασελάκης, Σακελλαρίου, Σαρικόπουλος, Μάντζαρης, Μούρτος, Τσακαλέρης, με προπονητή τον Μίσσα θα κερδίσουν με 90-85 και θα στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2015

Τα «μωρά» του Ηλία Παπαθεοδώρου θα κερδίσουν το τουρνουά αλλά και την αγάπη που αξίζουν και έχουν πάρει τόσες εθνικές ομάδες μπάσκετ. Σε έναν συγκλονιστικό τελικό, κόντρα στην Τουρκία, θα κάνουν την ανατροπή και θα κερδίσουν στον τελικό με 64-61. Η φανέλα αυτή, στα τόσα χρόνια με διαφορετικούς πρωταγωνιστές, έχει αγαπηθεί όσο καμία. Τα παιδιά συνεχίζουν έναν μύθο και με την συμπεριφορά τους μόνο υπερήφανους κάνουν όλους τους Έλληνες.

 

Τελευταία Νέα