Οι Καβαλίερς τότε και… τώρα! (pics & vids)

Οι Καβαλίερς τότε και… τώρα! (pics & vids)

Οι Καβαλίερς τότε και… τώρα! (pics & vids)

bet365

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς επέστρεψε κι οι Κλίβελαντ Καβαλίερς ετοιμάζονται για την επανεμφάνιση τους σε Τελικούς ΝΒΑ. Αλήθεια, πώς ήταν οι Καβαλίερς το 2007; Εκτός από τον “Βασιλιά” υπάρχει άλλος από εκείνη την ομάδα;

Στην πρόσφατη ιστορία του ΝΒΑ οι Καβαλίερς δεν ήταν στο προσκήνιο. Τα πάντα, όμως, άλλαξαν το 2003, όταν επέλεξαν τον ΛεΜπρον Τζέιμς στο Νο.1… Το δικό τους παιδί, από το Akron του Ohio, που ήρθε στον μπασκετικό κόσμο με στόχο να οδηγήσει το Κλίβελαντ στην κορυφή. Δεν τα κατάφερε στην πρώτη του θητεία κι άπαντες ευελπιστούν να τα καταφέρει στη δεύτερη.

Μέχρι ν’ αποχωρήσει με τον προορισμό τους Μαϊάμι Χιτ, ο ΛεΜπρον Τζέιμς είχε προλάβει να παίξει μία φορά σε Τελικούς ΝΒΑ. Φέτος, οι Κλίβελαντ Καβαλίερς επιστρέφουν και λίγο πριν τις… μάχες με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, το gazzetta.gr γυρίζει τον χρόνο στους Τελικούς του 2007.

Αλήθεια, πόσο άλλαξαν οι Καβαλίερς;

Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Ας δούμε αρχικά τι είχε γίνει το 2007, επισημαίνοντας πως αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία των Κλίβελαντ Καβαλίερς που έφτασαν να διεκδικούν τον τίτλο. Δεν είχαν φτάσει ποτέ στο παρελθόν σε Τελικούς ΝΒΑ και τα κατάφεραν με οδηγό τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Βέβαια, η εμπειρία τους ήταν τραυματική, αφού οι Σαν Αντόνιο Σπερς δεν τους επέτρεψαν να πάρουν καμία νίκη! Η ομάδα του Γκρεκ Πόποβιτς επικράτησαν των Καβαλίερς με 4-0- στις νίκες, με τον Τόνι Πάρκερ να είναι ο MVP της σειράς των Τελικών. Όλα αυτά με το Κλίβελαντ να έχει το πλεονέκτημα έδρας και μάλιστα να μετράει δύο νίκες επί των Σπερς στη regular season!

Ο ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ
Υπάρχουν δύο παίκτες που συνδέουν τους Καβαλίερς του 2007, μ’ εκείνους που ετοιμάζονται ν’ αντιμετωπίσουν τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, στους Τελικούς του 2015. Ναι, ο ένας είναι ο ΛεΜπρον Τζέιμς, που ήταν -φυσικά- η πρώτη σκέψη όλων. Λογικό, από τη στιγμή που μιλάμε για τη ζωντανή ιστορία του Κλίβελαντ. Υπάρχει, όμως κι ο Άντερσον Βαρεζάο. Ο πολύ καλός φίλος του King James, που βρίσκεται στους Καβαλίερς από το 2004!

Ο Βραζιλιάνος σέντερ άφησε τη χώρα του το 2002, έπαιξε μία διετία στη Μπαρτσελόνα, φτάνοντας μάλιστα στην κορυφή της Ευρώπης το 2003 κι από το 2004 μέχρι σήμερα είναι κάτοικος Ohio! Ο Βαρεζάο ήταν εκεί σε όλες τις δύσκολες στιγμές των Καβαλίερς. Ήταν εκεί και στις χαρές, αλλά το σημαντικό είναι πως δεν πήδηξε από το καράβι, όταν αυτό άρχισε να βουλιάζει στο… αντίο του ΛεΜπρον. Ο Βαρεζάο ξεκίνησε και φέτος ως βασικός, αλλά ήταν ένας από τους μεγάλους άτυχος της σεζόν. Βρίσκεται στα πιτς αρκετό καιρό κι εκεί θα μείνει μέχρι το τέλος. Είναι, όμως, πάντα στον πάγκο και πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του και περισσότερο με τον κολλητό του, ΛεΜπρον. Μαζί έζησαν την απογοήτευση του 2007, μαζί θέλουν να ζήσουν την απόλυτη ευτυχία το 2015. Έστω κι αν ο Βραζιλιάνος δεν μπορεί να βοηθήσει με την άμυνα και τα ριμπάουντ του…

ΣΕΝΤΕΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Τι άλλο ενώνει τους Καβαλίερς του τότε, μ’ εκείνους του τώρα; Και τις δύο φορές υπήρχε Ευρωπαίος σέντερ. Τότε ήταν ο Ζιντρούνας Ιλγκάουσκας. Ο Λιθουανός… γίγαντας, που έδινε πολλές λύσεις τόσο στην άμυνα -εκεί όπου ήταν φόβητρο για τους αντιπάλους- όσο και στην επίθεση, έχοντας την ικανότητα να τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι. Βλέπετε, έχει ύψος 2 μέτρα και 21 εκατοστά, συνεπώς ήταν δύσκολο να τον σταματήσεις.Φέτος υπάρχει ο Τιμοφέι Μοζγκόφ. Δεν ήταν από την αρχή στους Καβαλίερς, ωστόσο όταν υπήρξε κενό στη ρακέτα κλήθηκε από τον Ντέιβιντ Μπλατ να βοηθήσει. Και το έκανε με μεγάλη χαρά, αφήνοντας τους Καβαλίερς για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, στο πλευρό ενός προπονητή που γνωρίζει από την κοινή τους θητεία στην Εθνική Ρωσίας.

ΤΑ ΔΥΟ ΡΟΣΤΕΡ

Καβαλίερς 2007: Σάνον Μπράουν (PG/SG), Ντάνιελ Γκίμπσον (PG/SG), Ντρου Γκούντεν (PF), Λάρι Χιούζ (SG), Ζιντρούνας Ιλγκάουσκας (C), ΛεΜπρον Τζέιμς (SF), Ντέιμον Τζόουνς (PG), Ντουέιν Τζόουνς (PF/C), Ντονιέλ Μάρσαλ (SF/PF), Άιρα Νιούμπλ (SF), Σάσα Πάβλοβιτς (SF/SG), Σκοτ Πόλαρντ (PF/C), Έρικ Σνόου (PG), Άντερσον Βαρεζάο (PF/C), Ντέιβιντ Γουέσλεϊ (SG/PG).

Καβαλίερς 2015: Μάθιου Ντελαβεντόβα (PG/SG), Τζο Χάρις (SG), Μπρένταν Χέιγουντ (C), Κάιρι Έρβινγκ (PG), ΛεΜπρον Τζέιμς (SF), Τζέιμς Τζόουνς (SF), Κέβιν Λαβ (PF), Σον Μάριον (SF), Μάικ Μίλερ (SG), Τιμοφέι Μοζγκόφ (C), Κέντρικ Πέρκινς (C), Ίμαν Σάμπερτ (SG), JR Σμιθ (SG), Τρίσταν Τόμπσον (PF/C), Άντερσον Βαρεζάο (PF/C).

Ο ΠΑΓΚΟΣ
“Οδηγός” των Κλίβελαντ Καβαλίερς το 2007 ήταν ο Μάικ Μπράουν. Ο 45χρονος προπονητής από το Ohio κάθισε στον πάγκο της ομάδας από το 2005 έως το 2010 και προσπάθησε να οδηγήσει μαζί με τον ΛεΜπρον το Κλίβελαντ στην κορυφή. Δεν τα κατάφερε, ωστόσο είχε φτιάξει το όνομα του (σ.σ. πριν τους Καβαλίερς ήταν assistant) κι οι Λος Άντζελες Λέικερς τον εμπιστεύτηκαν. Το αποτέλεσμα απογοητευτικό. Οι Λέικερς απέκτησαν τον Ντουάιτ Χάουαρντ, ωστόσο μετά από 5 ματς το ρεκόρ τους ήταν 1-4 και πάρθηκε η απόφαση ν’ απολυθεί ο Μπράουν (σ.σ. είχε αποκτηθεί ως αντικαταστάτης του Φιλ Τζάκσον), στην τρίτη πιο γρήγορη απομάκρυνση προπονητή στην ιστορία του ΝΒΑ!

Εν συνεχεία ο Μπράουν επέστρεψε στους Καβαλίερς, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να πετύχει κάτι. Πλέον, την τύχη της ομάδας έχει αναλάβει ο Ντέιβιντ Μπλατ. Μετά την κατάκτηση της Ευρωλίγκας το 2014, ο Μπλατ αποφάσισε να κάνει το άλμα για το ΝΒΑ και παρά το γεγονός ότι αρχικά συμφώνησε με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, τελικά ανέλαβε το Κλίβελαντ. Προτίμησε να δουλέψει ως head coach κι όχι ως βοηθός του Στιβ Κερ, με τη… μπασκετική μοίρα να φέρνει τις δύο ομάδες αντίπαλες στους Τελικούς του ΝΒΑ! Ο Μπλατ έχει την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος προπονητής που φτάνει στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας και του τίτλου στο ΝΒΑ, χωρίς μάλιστα να κάνει… διάλειμμα, αφού μόλις 1 χρόνο μετά την κορυφή της Ευρώπης, διεκδικεί κι εκείνη του κόσμου!

 

NBA Τελευταία Νέα