Made in Empoli

Made in Empoli

bet365

Υπάρχει μια μικρή ιταλική ομάδα που προσπαθεί να πετύχει με τις δικές της δυνάμεις και το gazzetta.gr γράφει για αυτή.

Η οικονομική κρίση έφερε ξανά στην επιφάνεια στην Ιταλία τις συζητήσεις για την αξιοποίηση των τμημάτων υποδομής. Από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Κάρλο Ταβέκιο, ή της Lega, Μαουρίτσιο Μπερέτα, μέχρι τον τελευταίο προπονητή, όλοι λένε πόσο απαραίτητο είναι οι ιταλικές ομάδες να ασχοληθούν περισσότερο με τους ποδοσφαιριστές που βγάζουν οι ίδιες. Αν θέλουν να δουν πώς γίνεται, δεν χρειάζεται να κοιτάξουν στον βορρά, στη Ρώμη ή στον νότο. Ας δουν, καλύτερα, την Εμπολι, η οποία προσπαθεί να εξασφαλίσει την παραμονή της έχοντας στο ρόστερ επτά παίκτες από τις ακαδημίες της. Αυτοί, μαζί με τους υπόλοιπους, έχουν φτιάξει μια ομάδα που ξέρει να παίζει ποδόσφαιρο και όχι μόνο ταμπούρι...

Η επιστροφή στη Serie A, με την 2η θέση πίσω από την Παλέρμο στην περσινή Serie B, πανηγυρίστηκε από όλους έξαλλα αλλά αυτοί οι πανηγυρισμοί δεν έμοιαζαν λογικοί στους υπόλοιπους. Η Εμπολι στην αρχή της σεζόν είχε τον τίτλο του... φαβορί για την άμεση επιστροφή στην παρακάτω κατηγορία και το ξεκίνημα της, έδειχνε ότι είναι έτοιμη να τις επιβεβαιώσει. Στη συνέχεια, όμως, όλα άλλαξαν προς το καλύτερο. Και άλλαξαν προς το καλύτερο επειδή ο Μαουρίτσιο Σάρι δεν πανικοβλήθηκε από τα άσχημα αποτελέσματα αλλά επέμεινε στην ίδια φιλοσοφία. Πίστη στα δικά τους παιδιά, πίστη και στη δική τους τακτική.

«Πώς θα αντιμετωπίσουμε την Γιουβέντους; Παίζοντας ποδόσφαιρο. Προτιμώ να χάσουμε, αν χάσουμε, δείχνοντας μέσα στο γήπεδο τι μπορούμε να κάνουμε, παρά να μείνουμε στην άμυνα και να περιμένουμε πότε θα το φάμε», έλεγε για παράδειγμα ο προπονητής πριν τον αγώνα με τους Μπιανκονέρι και έμεινε πιστός σε όσα είχε προαναγγείλει. Η Εμπολι έπαιξε ανοιχτά με τους Τορινέζους, έπαιξε ανοιχτά με την Ρόμα και στους τρεις αγώνες (πρωτάθλημα και κύπελλο), έπαιξε ανοιχτά και στα δύο ματς με την Μίλαν, έπαιξε ανοιχτά κόντρα στη Νάπολι στο «Σαν Πάολο», έπαιξε ανοιχτά κόντρα στην Ιντερ, έπαιξε κανονικό ποδόσφαιρο -με λίγα λόγια- σε όλους τους αγώνες της.

Τι έχει καταφέρει μέσα από αυτή την τακτική; Να είναι στο +8 από τη ζώνη του υποβιβασμού μετά από 25 αγωνιστικές, να έχει δεχθεί μόλις 27 γκολ (λιγότερα από όσα οι Νάπολι, Ιντερ, Μίλαν, Σαμπντόρια, Τζένοα, ίσα με την Φιορεντίνα και... 20 λιγότερα από ό,τι οι τρεις τελευταίοι) και να έχει κερδίσει την εκτίμηση όλης της ποδοσφαιρικής Ιταλίας.

Αυτή την εκτίμηση, όπως προαναφέραμε, η Εμπολι την έχει κερδίσει και για τον τρόπο με τον οποίο δούλεψε για να χτίσει αυτή την ομάδα. «Είμαστε μαζί, οι περισσότεροι, επί τρία χρόνια και έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε μια ταυτότητα ως ομάδα. Δεν παίζουμε μόνο άμυνα και ό,τι γίνει. Παίζουμε το δικό μας στυλ ποδοσφαίρου και... ό,τι γίνει», είπε ο Σάρι πριν μήνες, εστιάζοντας στο πόσο σημαντικό είναι για την Εμπολι το γεγονός ότι έχει στό ρόστερ της δικούς της παίκτες. Ποδοσφαιριστές που έμαθαν το ποδόσφαιρο στα τμήματα υποδομής της.

Ο πιο γνωστός από αυτούς είναι ο Ντανιέλε Ρουγκάνι. Ο 20χρονος κεντρικός αμυντικός ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής των Τοσκανών, η Γιουβέντους τον εντόπισε και τον απέκτησε με συνιδιοκτησία για να τον βάλει ένα χρόνο στην Primavera, στέλνοντας τον ξανά στην Εμπολι για να πάρει εμπειρία από Serie A. Ο Ρουγκάνι άρπαξε την ευκαιρία, έδειξε στους Τορινέζους ότι πρέπει να τον πιστέψουν και το έκαναν -ειδικά μετά το ενδιαφέρον του Αρσέν Βενγκέρ- ανακοινώνοντας την απόκτηση του 100% των δικαιωμάτων του και την άφιξη του στο Τορίνο στο τέλος της σεζόν.

Πλην του Ρουγκάνι, ο οποίος είναι ο καλύτερος παίκτης της ομάδας μέσα από την πέρίφημη βαθμολογια (pagelle) της Gazzetta dello Sport όχι μόνο για την άνεση του στην άμυνα αλλά και για τα 3 γκολ που έχει πετύχει ως τώρα, από τις ακαδημίες της Εμπολι προέρχεται και ο 21χρονος Αλβανός αμυντικός (που μεγάλωσε στην Ιταλία) Ελσέιντ Χισάι, ο 25χρονος αμυντικός Λορέντσο Τονέλι που έχει πετύχει και 4 γκολ, ο 24χρονος εξτρέμ Λέβαν Μικεντλίτζε, ο 23χρονος επιθετικός μέσος (και δεύτερος επιθετικός) Μανουέλ Πουτσαρέλι, όπως και οι τερματοφύλακες Ντάβιντε Μπάσι (29 ετών) και Ματέο Μπιγκέρι (18 ετών). Από αυτούς, ο Τονέλι ήδη ακούγεται για ομάδες... μεγαλύτερων κυβικών από την Εμπολι, ο Πουτσαρέλι έχει εντυπωσιάσει σε όλα τα ματς με τις μεγάλες ομάδες, ο Χισάι είναι μια χαρά σταθερός στην άμυνα...

Στους ποδοσφαιριστές που προέρχονται -είτε άμεσα είτε με ενδιάμεσους σταθμούς μέχρι να φτάσουν στην πρώτη ομάδα- από τα τμήματα υποδομής, μπορούν να προστεθούν και οι Φράνκο Σινιορέλι και Ρικάρντο Σαπονάρα. Ο πρώτος, 24 ετών και διεθνής με την Βενεζουέλα, ανήκει στην Εμπολι από το 2010 και πέρασε πρώτα από την Primavera της ενώ ο δεύτερος πέρασε από τις ακαδημίες των Τοσκανών στο παρελθόν, στη συνέχεια τον απέκτησε η Μίλαν και το περασμένο καλοκαίρι τον έστειλε ξανά στην Εμπολι με τη μορφή δανεισμού αφού οι Γκαλιάνι-Ιντσάγκι είναι σίγουροι ότι εκεί θα δουλέψει όπως πρέπει.

Γενικά, άλλωστε, η δουλειά αρέσει στην Εμπολι και τον προπονητή της. Λένε ότι μια ομάδα φαίνεται πόσο δουλεύει, από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται στις στημένες φάσεις και από τον τρόπο με τον οποίο θα βγει στην αντεπίθεση. Αυτές οι κατηγορίες και ειδικά οι στημένες φάσεις δίνουν ακόμη έναν πόντο στον Μαουρίτσιο Σάρι. Κι ας μην προσέλαβε το καλοκαίρι κάποιον... ειδικό στα στημένα, όπως για παράδειγμα έκανε -και διαφήμισε- η Μίλαν με τον Τζιοβάνι Βίο. Οι αριθμοί (για όλες τις ομάδες), μετά από 25 αγωνιστικές, δείχνουν ότι χωρίς τα γκολ από στημένες φάσεις, η Εμπολι θα ήταν προτελευταία... Μόνο με γκολ από στημένες φάσεις, η Εμπολι θα ήταν... 2η!

Αυτή την στιγμή, πάντως, είναι 13η και στο +8 από τον υποβιβασμό. Η διαφορά είναι καλή αλλά όχι τέτοια ώστε στην Τοσκάνη να είναι σίγουροι για την παραμονή. Θα ήταν, αν οι δύο πιο έμπειροι παίκτες της ομάδας, οι επιθετικοί Μάσιμο Μακαρόνε και Φραντσέσκο Ταβάνο, έκαναν καλά την δουλειά τους. Κι αν ο Μακαρόνε, είναι η αλήθεια, το παλεύει με τα 7 γκολ που έχει πετύχει, τα περισσότερα εκ των οποίων τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ταβάνο δεν τα... βάνει με τίποτα! Μακάρι αυτό να μην στοιχίσει στο τέλος γιατί σε μια Serie A που προσπαθεί να γίνει ξανά ελκυστική και να αρχίσει να λειτουργεί με πιο ορθόδοξο τρόπο, η Εμπολι είναι πολύ πιο απαραίτητη, για παράδειγμα, από την εκνευριστικά αμυντική Κιέβο...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SERIE A Τελευταία Νέα