Η Εθνική στα χρόνια της δραχμής

Η Εθνική στα χρόνια της δραχμής

Gazzetta team
Η Εθνική στα χρόνια της δραχμής

bet365

Το gazzetta.gr αναλύει τον κίνδυνο επιστροφής της Εθνικής στα «πέτρινα χρόνια» πριν από το 2004, όταν την Ελλάδα δεν την υπολόγιζε κανείς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε πολιτικό, κοινωνικό και βιωτικό επίπεδο, η επιστροφή μας στη δραχμή θα σημάνει αλλαγές στη ζωή μας (δεν εξετάζουμε αν αυτές οι αλλαγές είναι θετικές ή αρνητικές). Σε επίπεδο εθνικής, όμως, η σκέψη και μόνο ότι θα επιστρέψουμε στη... δραχμή μας τρομάζει.

Το 0-1 από τους Νήσους Φερόε... σόκαρε όλη την Ελλάδα. Όταν η Τζούλια έβγαζε το DVD δεν περιμέναμε ως έθνος να υπάρχει κάτι άλλο που να μας τραβήξει την προσοχή παραπάνω από μία ώρα, όσο δηλαδή διαρκεί και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 20:00.

Να που ο Γιώργος Σαρρής, ο Κλάουντιο Ρανιέρι και οι παίκτες της Εθνικής τα κατάφεραν.

Εδώ και μερικά 24ώρα προσπαθούμε να καταλάβουμε πως στο καλό ή στο... κακό συνέβη αυτό. Πως γίνεται η Εθνική της Πορτογαλίας, της Αυστρίας/Ελβετίας, της Πολωνίας/Ουκρανίας, της Νοτίου Αφρικής, της Βραζιλίας μπορεί να επιστρέψει στα χρόνια όπου βλέπαμε το ματς μόνο για τη... φανέλα. Τότε που παίζαμε μόνο για τη συμμετοχή.

Εχουν περάσει 12 χρόνια που ζούμε με το ευρώ. Πέρασαν κιόλας 12 χρόνια από τότε που ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης κουνούσε 120 ευρώ περιχαρής (δύο 50ευρα, ένα 20ευρω). Δύο χρόνια αργότερα ο Ζαγοράκης σήκωνε το... τιμημένο στην Πορτογαλία. Εικόνες εντελώς διαφορετικές που ενώνονται και αποτυπώνουν μία κοινωνία, έναν λαό, ένα έθνος.

Τότε που ως είχαμε ένα νόμισμα που μας πρόσφερε μια πιο άνετη ζωή το ποδόσφαιρό μας είχε να μας επιδείξει, σε εθνικό επίπεδο, επιτυχίες όπως την πρόκρισή μας στο Μουντιάλ της Αμερικής το 1994. Τα αποτελέσματα, λίγο πολύ όλοι τα ξέρουμε:

Ελλάδα - Αργεντινή 0-4 (Μπατιστούτα 2', 45', 90', Μαραντόνα 60')
Ελλάδα - Βουλγαρία 0-4 (Στόιτσκοφ 5' πέναλτι, 55' πέναλτι, Λέτσκοφ 66', Μποριμίροφ 90')
Ελλάδα - Νιγηρία 0-2 (Φίνιντι 45', Αμοκάτσι 90')

Αν, δε, θέλουμε να ανατρέξουμε μερικά χρόνια πιο πίσω θα πάμε στο 1980 και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ιταλίας. Περάσαμε από τον όμιλό μας πρώτοι, αφήνοντας εκτός την Ε.Σ.Σ.Δ. και την Ουγγαρία. Τι κάναμε στη φάση των ομίλων;
Ελλάδα - Ολλανδία 0-1 (Κιστ 65' πέναλτι)
Ελλάδα - Τσεχοσλοβακία 1-3 (Αναστόπουλος 14' - Πανένκα 6', Βίτσεκ 26', Νέχοντα 63')
Ελλάδα - Δυτική Γερμανία 0-0

"Με το ευρώ καλύτερα", ήταν το σλόγκαν που προσπαθούσαν να μας περάσουν τότε. Μόνο που δύο χρόνια αργότερα το σλόγκαν αυτό έγινε "με το Euro καλύτερα".

Και εξηγούμαστε:

Μετά τους πανηγυρισμούς στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τα γλέντια, τα ποτά και τα... ξενύχτια (όχι αυτά του Κυριαζή) η Εθνική μας απέδειξε μέσα στους αγωνιστικούς χώρου ότι έχει μεγαλώσει. 'Ότι έχει μπει μέσα στα μεγαθήρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Δεν είναι τυχαία εξάλλου η συμμετοχή της σε κάθε τελική φάση Euro και Μουντιάλ (μόνο το 2006 δεν πήγαμε). Καλομάθαμε ως λαός και είναι φυσικό και επόμενο να μας ξινίζουν, ξενίζουν, απογοητεύουν και... τρομάζουν αποτελέσματα όπως αυτά με τα Νησιά Φερόε. Μας φοβίζουν διότι ουδείς θέλει να περάσει και πάλι στην ανυποληψία. Κάτι που είναι πολύ κοντά να συμβεί αν στην Ουγγαρία στα τέλη Μαρτίου δεν πάρουμε το διπλό.

Σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και τις συνέπειες που θα έχει, σας έγραψε ο Μιχάλης Τσόχος, στο χθεσινό του άρθρο. Πλέον, το θέμα είναι ότι η επιστροφή μας στις μέρες πριν το 2004 θα ακυρώσει μια πολύ καλή περίοδο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, πάντα σε εθνικό επίπεδο. Προσοχή! Δεν θα την ακυρώσει - δεν γίνεται αυτό εξάλλου - σίγουρα όμως θα μας βάλει σε... ποδοσφαιρικό ΔΝΤ.

 

Τελευταία Νέα