Bundesliga… στη σέντρα!

Bundesliga… στη σέντρα!

bet365

Η Bundesliga ετοιμάζεται για σέντρα και το gazzetta.gr παρουσιάζει όλους τους φετινούς μονομάχους!

Το περσινό πρωτάθλημα κράτησε το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Σε όλα τα μέτωπα, πλην του σημαντικότερου. Της κορυφής. Φέτος, η ελπίδα ότι και εκεί όλα θα παιχτούν μέχρι το τέλος είναι μεγάλη. Η Ντόρτμουντ έρχεται πιο δυνατή να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Μπάγερν, όμως δύσκολα θα υπάρξει άλλη που να τους κοντράρει.

Η μεγαλύτερη παρακαταθήκη είναι ότι οι περισσότερες ομάδες έχουν στόχο το… θέαμα. Η μάχη της σωτηρίας θα είναι σκληρή και φέτος, ενώ το ίδιο αναμένεται να γίνει και για την 4άδα, από την οποία πέρυσι έμειναν εκτός οι Βόλφσμπουργκ και Γκλάντμπαχ και φέτος επιστρέφουν πιο δυνατές, με στόχο να βάλουν δύσκολα σε Σάλκε και Λεβερκούζεν.

Τα ταλέντα που θα μας εξιτάρουν και φέτος πάρα πολλά. Τα ερωτηματικά αρκετά. Η Μάιντς στην μετά-Τούχελ εποχή, η Άιντραχτ στην εποχή Σάαφ, η Βέρντερ του Ντουτ. Θα μπορέσει η Άουγκσμπουργκ να είναι η φετινή έκπληξη; Θα καταφέρει η Πάντερμπορν να κάνει το… θαύμα και να μείνει στην κατηγορία;

Το gazzetta.gr παρουσιάζει όλες τις ομάδες της Bundesliga, που ξεκινάει λίγες εβδομάδες μετά τον θρίαμβο της Γερμανίας στο Μουντιάλ, και εύχεται καλό θέαμα!

Δείτε ΕΔΩ όλο το μεταγραφικό πάρε-δώσε του καλοκαιριού στο transfer center του gazzetta.gr!

Μπάγερν: Αυτό που έλειπε
Η σεζόν των ρεκόρ τελείωσε και οι Βαυαροί ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα. Ποιο είναι αυτό; Η... συνήθεια στην εποχή Γκουαρδιόλα. Δεύτερη προετοιμασία για τον Καταλανό, που όσο και αν φαίνεται παράξενο έχει δύσκολο έργο, καθώς κάθε ήττα θα «μετράει». Με τον τελικό του Champions League να γίνεται στο Βερολίνο, καταλαβαίνετε όλοι ποιος είναι ο μεγάλος στόχος. Τα προβλήματα δεν λείπουν, με τον Γκουαρδιόλα να υπολογίζει ότι η ομάδα του θα είναι σε φουλ φόρμα στον δεύτερο γύρο. Αυτό που της έλειπε πέρυσι ήταν ο... Λεβαντόφσκι, από τον οποίο στο Μόναχο περιμένουν πολλά. Εννοείται ότι μιλάμε για το πρώτο φαβορί για τον τίτλο, όμως η Ντόρτμουντ θέλει να κάνει τη ζωή των Βαυαρών... λίγο πιο δύσκολη φέτος και όλα δείχνουν ότι θα τα καταφέρει. Ο σοβαρός τραυματισμός του Μαρτίνεθ φέρνει μεταγραφή της τελευταίας στιγμής, ενώ οι δοκιμές συστημάτων συνεχίζονται, μέχρι να βρεθεί το «ιδανικό» του Γκουαρδιόλα. Η μεγαλύτερη «παγίδα» είναι η σεζόν μετά το Μουντιάλ, όπου οι καλύτεροι και πιο έμπειροι παίκτες καταπονήθηκαν (Ρόμπεν, Λαμ, Σβάινσταϊγκερ) και οι τραυματισμοί, που από πέρυσι δεν λένε να τους αφήσουν ήσυχους (Μαρτίνεθ, Τιάγκο). Το μόνο σίγουρο είναι ότι και φέτος η Μπάγερν θα κρατήσει υψηλό το ενδιαφέρον, ίσως όχι σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα, αλλά σε ό,τι αφορά την ίδια.

Ντόρτμουντ: Με βάθος
Η περασμένη σεζόν είχε τόσα πάνω και κάτω για την Ντόρτμουντ, που κάποια στιγμή χάθηκε η... μπάλα. Παρόλα αυτά, οι Βεστφαλοί την τελείωσαν με το κεφάλι ψηλά, δείχνοντας ότι ακόμη και αν έλειπε σχεδόν ολόκληρη η ομάδα, παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο. Έτσι, ο στόχος για το φετινό καλοκαίρι ήταν προφανής. Η Μπορούσια θα πρέπει να έχει βάθος, προκειμένου να συνεχίσει να κερδίζει τίτλους. Οι μεταγραφές έγιναν με αυτό το σκεπτικό και λίγο πριν ξεκινήσει η σεζόν, το πρόσημο φαίνεται να είναι θετικό. Η απώλεια του Λεβαντόφσκι είναι, φυσικά, πολύ σημαντική και γι' αυτό ο Κλοπ δούλεψε πολύ στην προετοιμασία, ψάχνοντας να βρει το καλύτερο σύστημα για τα χαρακτηριστικά των παικτών του. Οι τραυματισμοί δεν λείπουν ούτε και φέτος, όμως τα καλά νέα ήρθαν από τον Ρόις, που θα είναι πανέτοιμος για την πρεμιέρα με την Λεβερκούζεν. Τα πράγματα δείχνουν να κινούνται στη σωστή κατεύθυνση στη Βεστφαλία και η Ντόρτμουντ φέτος θα είναι σε θέση να κάνει αυτό που δεν κατάφερε πέρυσι. Να κοντράρει την Μπάγερν για το πρωτάθλημα.


Σάλκε: Για το βήμα παραπάνω
Πέρυσι, ήταν μία παράξενη σεζόν για τη Σάλκε. Ο Κέλερ αμφισβητήθηκε έντονα, για να κάνει εξαιρετική δουλειά στη χειμερινή προετοιμασία και οι μπλε να εμφανίσουν εντελώς διαφορετικό πρόσωπο στον δεύτερο γύρο. Η 4άδα ήταν ο στόχος και επιτεύχθηκε και αυτός θα είναι και φέτος. Ο Χελντ έθεσε πιο ψηλά τον πήχη, όμως μάλλον οι μπλε έχουν πιο χαμηλό ταβάνι... Τα πιτσιρίκια του Κέλερ, λοιπόν, καλούνται να κάνουν την υπέρβαση. Ο Αϊχάν, ο Μάιερ και ο Ντράξλερ έμειναν και συνεχίζουν να έχουν σημαντικό ρόλο στην ομάδα. Όλοι περιμένουν περισσότερα από τον Μπόατενγκ, που μαζί με τον Χούντελαρ, είναι οι ηγέτες, όμως η πρώτη απογοήτευση δεν άργησε να έρθει, με τον αποκλεισμό στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου από την Διναμό Δρέσδης... Οι λύσεις μεσοεπιθετικά είναι περισσότερες από πέρυσι, με την προσθήκη των Σαμ και Τσούπο-Μότινγκ και αν διατηρηθεί η ηρεμία, κάτι που πέρυσι έγινε μόνο στον δεύτερο γύρο, τότε θα έρθουν και τα αποτελέσματα. Για την Σάλκε, όμως, αυτό μοιάζει κομματάκι δύσκολο...

Λεβερκούζεν: Τόπο στα νιάτα
Η Λεβερκούζεν κατάφερε να ολοκληρώσει μία από τις καλύτερες μεταγραφές στην Bundesliga, με την απόκτηση του Χακάν Τσαλχάνογλου από το Αμβούργο. Το πρότζεκτ συνεχίζεται και η Μπάγερ επενδύει συνεχώς στα νιάτα. Από φέτος στο τιμόνι θα κάθεται ο Ρότζερ Σμιντ, που οδήγησε την Ζάλτσμπουργκ στην κατάκτηση του τίτλου στην Αυστρία και τα όνειρα είναι πολλά. Φυσικά, πιθανότατα αυτά θα περιοριστούν με μία θέση στην 4άδα. Εξαιρετικές κινήσεις από τις «ασπιρίνες», που και μεγαλύτερο βάθος έχουν σε σχέση με πέρυσι και ποιοτικότερο ρόστερ. Η… εξάρτηση από τον Κίσλινγκ αναμένεται να παραμείνει μεγάλη και φέτος, όμως η παρουσία του Ντρμιτς θα βοηθήσει τη Λεβερκούζεν στις δύσκολες ημέρες της… ανομβρίας. Όσο υπάρχει η συμμετοχή στο Champions League, τόσο τα οικονομικά θα είναι τακτοποιημένα, με την Μπάγερ φέτος να έχει το μεγαλύτερο μπάτζετ εδώ και πολλά χρόνια. «Θέλουμε να ενθουσιάσουμε τους οπαδούς μας», είπε ο Ρούντι Φέλερ για τον στόχο της ομάδας και για αυτό ακριβώς επελέγη ο Σμιντ για τον πάγκο. Το ξεκίνημα της σεζόν απέδειξε του λόγου το αληθές και η Λεβερκούζεν αναμένεται να προσφέρει απλόχερα θέαμα.


Βόλφσμπουργκ: Λύκοι για... αστέρια
Την περασμένη σεζόν οι παίκτες του Χέκινγκ άργησαν να βρουν ρυθμό. Ήταν μία σεζόν που και ο ίδιος ο προπονητής προσπαθούσε να μετρήσει τις δυνάμεις του. Τελικά, οι Λύκοι έδειξαν ότι στο μέλλον, αρχής γενομένης από φέτος, θα είναι υπολογίσιμη δύναμη. Το χρήμα ρέει άφθονο, οι παίκτες πλέον έχουν «δέσει» και η Βόλφσμπουργκ έχει βάλει στόχο τη 4άδα. Εκείνη για την οποία πάλεψε μέχρι τέλους πέρυσι. Οι μεταγραφές μετρημένες, αλλά εκεί που χρειαζόταν ενίσχυση. Μόνο επιθετικό κλάσης δεν κατάφερε να κλείσει ο Άλοφς και ελπίζει ότι δε θα γίνει... περίγελος με την παρουσία του Μπέντνερ στο ρόστερ. Η εμπειρία συνδυάζεται αρμονικά με τα νιάτα, ενώ φέτος οι Λύκοι περιμένουν πολλά περισσότερα από τον Κέβιν Ντε Μπρούιν. Η ποιότητα ξεχειλίζει σε όλες τις γραμμές και αν βρεθεί η σταθερότητα, τότε η Βόλφσμπουργκ είναι για μεγάλα πράγματα.


Γκλάντμπαχ: Σταθερά βήματα
Η Γκλάντμπαχ κατάφερε ναεπιστρέψει στις πρώτες θέσεις τα τελευταία χρόνια, να έχει σταθερή παρουσία στην Ευρώπη και η δουλειά του Λουσιέν Φαβρ συνεχίζεται. Η Μπορούσια έχει χτίσει στις επιτυχίες των τελευταίων ετών και έστω και αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα των υπόλοιπων της 6άδας, προσπαθεί με έξυπνες κινήσεις να γεφυρώσει το χάσμα. Μεταγραφές όπως εκείνες των Τζόνσον, που αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Χόφενχαϊμ πριν εντυπωσιάσει στο Μουντιάλ, Χαν, Αζάρ (δανεικός από Τσέλσι) και Τραορέ δείχνουν ότι η ποιότητα δε θα χαθεί. Ο Τερ Στέγκεν αντικαταστάθηκε από τον πολύ καλό Ζόμερ, ενώ είναι άγνωστο το πόσο θα «πονέσει» η απώλεια του Αράνγκο, που συνεχίζει την καριέρα του στο Μεξικό. Η εγγύηση της επιτυχίας είναι ο Φαβρ και από τη στιγμή που έχει ανανεώσει, τότε τα «πουλάρια» μπορούν να συνεχίσουν να κοιτάνε ψηλά.


Μάιντς: Το σοκ... Τούχελ
Εκεί που όλα πήγαιναν μια χαρά στο Μάιντς, ήρθε η παραίτηση του Τούχελ στο τέλος της περασμένης σεζόν, για να τα χαλάσει όλα. Τελικά, η διοίκηση την έκανε αποδεκτή με βαριά καρδιά και στη θέση του προσέλαβε τον Κάσπερ Χιούλμαντ. Το ξεκίνημα στη σεζόν δεν ήταν και το καλύτερο δυνατό, μετά τον αποκλεισμό από τον Αστέρα Τρίπολης στο Europa League και όλα δείχνουν ότι η σεζόν θα είναι πολύ δύσκολη. Οι απώλειες ήταν σημαντικές, κυρίως των Μίλερ και Τσούπ-Μότινγκ και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού η Μάιντς συνεχίζει να ψάχνει για παίκτες. Όλοι ποντάρουν πολλά στους Ιάπωνες Οκαζάκι και Κου, που καλούνται να τραβήξουν το κουπί, όμως ο πήχης φέτος θα πρέπει να μείνει χαμηλά και να αφορά μόνο τη σωτηρία.

Άουγκσμπουργκ: Για το... θαύμα
Πέρυσι, έφτασε πολύ κοντά στο θαύμα που θα ήταν η έξοδος στην Ευρώπη. Φέτος, έχει όλα τα φόντα να το επαναλάβει. Η Άουγκσμπουργκ ήταν αναμενόμενο να χάσει τους καλύτερούς της παίκτες μετά την εξαιρετική περσινή σεζόν. Έτσι, Χαν και Οστρτσόλεκ μεταξύ άλλων την... έκαναν για άλλες πολιτείες. Οι Βαυαροί, όμως, έχουν την τύχη να έχουν στον πάγκο τους έναν από τους καλύτερους Γερμανούς τεχνικούς της νέας γενιάς και στη θέση του τεχνικού διευθυντή τον πανέξυπνο Ρίτερ. Ο τελευταίος μαζί με τον Βάιντσιρλ κατάφεραν να καλύψουν όλα τα κενά που δημιουργήθηκαν με εξαιρετικές κινήσεις για τα μέτρα της Άουγκσμπουργκ, που είναι έτοιμη να μας εντυπωσιάσει και φέτος. Φυσικά, αυταπάτες δεν έχουν στην Βαυαρία και πάντα πρώτος στόχος μετά την σεζόν που είχαμε ρεκόρ συγκομιδής βαθμών είναι η σωτηρία όσο γίνεται πιο γρήγορα. Από εκεί και μετά ό,τι προκύψει...

Χόφενχαϊμ: Γκολ και θέαμα
Όσο φάμε και όσα βάλουμε. Το δόγμα του Τόμας Γκίσντολ και της Χόφενχαϊμ φαίνεται ότι δε θα αλλάξει ούτε φέτος. Μεταγραφές ποιότητας έγιναν και φέτος, όμως εκεί που πονάει η ομάδα περισσότερο, στην άμυνα, πάμε όπως πέρυσι. Με τον σταυρό στο χέρι... Η Χόφενχαϊμ είναι ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Η εκπληκτική της επίθεση με παίκτες όπως ο Φιρμίνιο και ο Φόλαντ εντυπωσιάζει, όμως κυρίως είναι η αμυντική συμπεριφορά ολόκληρης της ομάδας, που προβληματίζει. Ο ρεαλιστικός στόχος την θέλει να τερματίζει κάπου στη μέση, όμως είναι δεδομένο ότι θα είναι η χαρά των οπαδών. Βλέπετε με 72 γκολ πέρυσι οι παίκτες του Γκίσντολ έκαναν νέο ρεκόρ συλλόγου, ενώ με 70 γκολ παθητικό έγιναν η πρώτη ομάδα μετά την Μάνχαϊμ τη σεζόν 1986-87, που κατάφεραν να αποφύγουν τον υποβιβασμό... Μέσος όρος γκολ ανά ματς 4,18, ο υψηλότερος εδώ και 30 χρόνια στην Bundesliga...

Ανόβερο: Με φιλοδοξίες
Ο πρόεδρος Μάρτιν Κιντ αποφάσισε φέτος να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να δώσει – κάποιες τουλάχιστον – αξιόπιστες λύσεις στον Κορκούτ. Η περσινή σεζόν ξεκίνησε επίσης με όνειρα και παραλίγο να εξελιχθεί σε εφιάλτη, με τον Τούρκο να αντικαθιστά τον Σλόμκα στον πάγκο. Οι αλλαγές έδειξαν να είναι στη σωστή κατεύθυνση και στην πρώτη του σεζόν από το ξεκίνημα ο Κορκούτ καλείται να οδηγήσει το Ανόβερο στο πρώτο μισό της βαθμολογίας. Χούζτι και Ντιούφ είναι σημαντικές απώλειες, όμως οι αντικαταστάτες τους ήταν οι καλύτεροι δυνατοί (Χοσέλου, Κιοτάκε). Μοναδική παραφωνία πριν το ξεκίνημα της σεζόν η κόντρα της διοίκησης με τους οργανωμένους οπαδούς, που αποφάσισαν να πηγαίνουν στα παιχνίδια της δεύτερης και όχι της πρώτης ομάδας… Στα θετικά η διατήρηση του κορμού και η ανανέωση του συμβολαίου του τερματοφύλακα Τσίλερ.


Χέρτα: Να αποφύγει το… σύνδρομο
Τα τελευταία χρόνια η Χέρτα έχει υποβιβαστεί περισσότερες φορές από όσο θα έπρεπε. Έτσι, ο Λουχουκάι ξέρει ότι το έργο του εκτός από δύσκολο είναι και κάπως… μυστήριο. Αυτό που συμβαίνει με τους Βερολινέζους είναι ανεξήγητο, όμως με τον Ολλανδό στον πάγκο έχουν το δικαίωμα να κοιτάζουν και ψηλότερα. Στόχος; Η σταθερότητα. «Ψάχνουμε τη σταθερότητα. Θα προσπαθήσουμε να τερματίσουμε μία θέση ψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν», σχολίασε ο Λουχουκάι, που έχασε τον Ράμος, από τον οποίο η εξάρτηση επιθετικά ήταν τεράστια. Η Χέρτα δεν κατάφερε τελικά να κρατήσει ούτε τον Λασόγκα και όλο το βάρος θα πέσει πλέον στον Σίμπερ, ο οποίος είναι και το μεγάλο στοίχημα των πρωτευουσιάνων. Οι υπόλοιπες μεταγραφές ήταν πολύ καλές για τα δεδομένα της Χέρτα και αναμένεται να βοηθήσουν πολύ τους Βερολινέζους να αντιμετωπίσουν το… κόμπλεξ του υποβιβασμού.

Βέρντερ Βρέμης: Εύκολη παραμονή


Από ομάδα που διεκδικούσε τα πρωταθλήματα, η Βέρντερ τα τελευταία χρόνια έχει μπλέξει για τα καλά με τον υποβιβασμό. Στη μετά-Σάαφ εποχή, ο Ντουτ θα ξεκινήσει για δεύτερη σερί σεζόν, όμως δύσκολα θα αλλάξει κάτι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Η κάνουλα έχει στερέψει μετά τις αποτυχίες και την μη παρουσία στο Champions League. Ο Γερμανός τεχνικός μέχρι τώρα δεν έχει κάνει κάτι, προκειμένου να εμπνέει σιγουριά για το αύριο και αποχωρήσεις όπως αυτή του Χαντ μόνο πιο δύσκολα κάνουν τα πράγματα. «Στόχος μας είναι να κάνουμε το επόμενο βήμα», σχολίασε ο Ντουτ, όμως είναι άγνωστο ποιο ακριβώς είναι αυτό. Το ρεαλιστικό σενάριο θέλει την πιο όσο πιο γρήγορη γίνεται παραμονή. Με ηρεμία ίσως έρθουν καλύτερες ημέρες στην Βρέμη, όμως εκείνες της δόξας θα παραμείνουν στο... ντουλάπι.

Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Εποχή Σάαφ
Ο Άρμιν Φε οδήγησε την Άιντραχτ στην επιστροφή στην Bundesliga, έθεσε τις βάσεις με την έξοδο στην Ευρώπη και ο Τόμας Σάαφ καλείται στην πρώτη του δουλειά μακριά από την Βρέμη και «πατήσει» στην επιτυχία του προκατόχου του. Οι Αετοί είναι και φέτος πολύ φιλόδοξοι, έχοντας αποδείξει ότι έχουν όλα τα φόντα για να φτάσουν ψηλά. Φυσικά, ο Σάαφ αναμένεται να βάλει τη δική του σφραγίδα, με την ομάδα του να προσφέρει γκολ και θέαμα. «Θα πρέπει να κοιτάξουμε να μαζέψουμε όσους περισσότερους πόντους γίνεται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να βρεθούμε σε ασφαλή θέση», σχολίασε ο 53χρονος τεχνικός για τον φετινό στόχο. Ό,τι παραπάνω έρθει από τη σωτηρία θα είναι ευπρόσδεκτο. Θα πρέπει, όμως, να γίνει με την Άιντραχτ και παίζει ωραίο και επιθετικό ποδόσφαιρο. Άλλωστε, και οι μεταγραφές έγιναν με αυτό το σκεπτικό.

Φράιμπουργκ: Σε αναζήτηση της σταθερότητας
Η Ευρώπη της έκανε κακό. Η Φράιμπουργκ μετά από μία πολύ δύσκολη σεζόν, στην οποία για μεγάλο μέρος ήταν στη ζώνη του υποβιβασμού, ψάχνει τη σταθερότητα, που θα της επιτρέψει να ξανακάνει τη διαφορά. Αυτή τη φορά δεν είχαμε... κύμα φυγής το καλοκαίρι, όπως σε εκείνο του 2014, όμως και πάλι μεγάλα αστέρια, όπως ο Γκίντερ, την έκαναν για άλλες πολιτείες. Η παρουσία του Κρίστιαν Στράιχ έχει γίνει σήμα κατατεθέν στον Μέλανα Δρυμό και αποτελεί το μεγαλύτερο εχέγγυο της... επιβίωσης. Με το δεύτερο μικρότερο μπάτζετ (μετά από της Πάντερμπορν) η Φράιμπουργκ θα έχει και πάλι δύσκολο έργο. Η απόφαση του Μεχμέντι να παραμείνει εξασφαλίζει πολύτιμα γκολ, ο Σμιντ αναμένεται να είναι πιο φρέσκος φέτος, ενώ η δουλειά από τις ακαδημίες συνεχίζεται, όπως και ο σωστός προγραμματισμός (για παράδειγμα στη θέση του Γκίντερ αποκτήθηκε ο Κεμφ). Στόχος, φυσικά, είναι η παραμονή, όμως η Φράιμπουργκ έχει αποδείξει ότι μπορεί πάντα να είναι η ευχάριστη έκπληξη.

Στουτγκάρδη: Η επιστροφή του Φε
Η Άρμιν Φε επέστρεψε στην ομάδα, με την οποία το 2007 κατέκτησε το πρωτάθλημα, προκειμένου να την οδηγήσει ξανά στις επιτυχίες. Τα τελευταία χρόνια η Στουτγκάρδη είχε πτωτική πορεία, με αποκορύφωμα την περσινή σεζόν, όταν μέχρι το τέλος πάλεψε για τη σωτηρία. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι μία θέση στο πάνω μισό της βαθμολογίας, όμως από την προετοιμασία φαίνεται ότι τα πράγματα δε θα είναι τόσο εύκολα όσο θα περίμενε ο Φε και ο τεχνικός διευθυντής, Φρέντι Μπόμπιτς. Οι Σουηβοί ενισχύθηκαν στο μέτρο του δυνατού, όμως θα στηριχθούν στις σταθερές τους αξίες. Ο Ιμπίσεβιτς καλείται να αναλάβει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ οι απαιτήσεις όλο και αυξάνονται από τον εκπληκτικό πιτσιρικά, Τίμο Βέρνερ. Ο δρόμος προς την «εξυγίανση» σε θα είναι εύκολος, όμως ο Φε είναι δεδομένο ότι ξέρει πως να τα καταφέρει.

Αμβούργο: Από το χάος στην ελπίδα

Από πού να ξεκινήσει και που να τελειώσει κανείς. Μετά από μία καταστροφική σεζόν, πολλά δείχνουν να αλλάζουν στο Αμβούργο. Η ομάδα ετοιμάζεται για νέους επενδυτές, ο κύριος επενδυτής άρχισε να βοηθάει αρκετά νωρίτερα, μπας και δεν έχουμε τα περσινά και οι αλλαγές συνεχίζονται. Νέος τεχνικός διευθυντής, καλές και ουσιαστικές μεταγραφές, όμως ο πήχης μάλλον θα πρέπει να μείνει χαμηλά. Ο Σλόμκα κράτησε τη θέση του στον πάγκο, μόνο και μόνο επειδή ο Τούχελ δεν μπορεί να υπογράψει πουθενά μέχρι το καλοκαίρι του 2015 (το Αμβούργο τον προσέγγισε) και καλείται να θυμίσει στους παίκτες του σε ποια ομάδα παίζουν. Η απουσία του Τσαλχάνογλου είναι δεδομένο ότι θα στοιχίσει, αν ο Φαν Ντερ Φάαρτ δε θυμηθεί τον παλιό καλό του εαυτό, όμως τουλάχιστον η πώληση του Τούρκου, έφερε την αγορά του Λασόγκα, που θα κληθεί να πάρει επιθετικά το Αμβούργο στις πλάτες του. Η πίεση θα είναι τεράστια και κάθε ήττα θα φέρνει την… καταστροφή. Τυχόν καλό ξεκίνημα θα δώσει πολύτιμο χρόνο στον Σλόμκα, όμως ο τελευταίος είναι το πρώτο φαβορί για απόλυση… Να βαρεθούμε με το Αμβούργο δεν υπάρχει καμία περίπτωση, όμως κάποια στιγμή ο Δεινόσαυρος θα πρέπει να ξυπνήσει…


Κολωνία: Για την καθιέρωση
Μετά από δύο χρόνια απουσίας, η Κολωνία επέστρεψε εκεί που ανήκει. Οι μεταγραφές ήταν λίγες, όμως θα βοηθήσουν, ενώ επιτέλους οι τράγοι δείχνουν ότι με τον Πέτερ Στέγκερ στον πάγκο είναι ικανοί να κάνουν το επόμενο βήμα. Αυτό δεν είναι άλλο από την καθιέρωση στην Bundesliga. «Ο στόχος μας είναι να μείνουμε στην κατηγορία. Αυτό σημαίνει να κατακτήσουμε τουλάχιστον την 15η θέση», σχολίασε ο τεχνικός διευθυντής, Γιεργκ Σμάντκε. Οι οπαδοί μπορεί να ονειρεύονται ακόμη και την Ευρώπη (η τελευταία εμφάνιση ήταν πριν από 22 ολόκληρα χρόνια), όμως όλοι στην Κολωνία ξέρουν ότι όλα πρέπει να γίνουν βήμα-βήμα. Οι παθογένειες του παρελθόντος δείχνουν αυτή τη φορά να λείπουν και η Κολωνία είναι από τα φαβορί για… παραμονή.

Πάντερμπορν: Για πρώτη φορά
Η Πάντερμπορν έγινε η 53η ομάδα στην ιστορία της Bundesliga. Κέρδισε για πρώτη φορά την άνοδο και καλείται να… παλέψει με τα θηρία, προκειμένου να πετύχει τον στόχο της, που δεν είναι άλλος από την παραμονή. Με το μικρότερο μπάτζετ στην κατηγορία και το μικρότερο γήπεδο (15.000 θεατές), τα πράγματα δε θα είναι καθόλου εύκολα και δεν είναι τυχαία το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό. «Είμαστε το μεγαλύτερο αουτσάιντερ στην ιστορία της Bundsliga», είπε ο ίδιος ο τεχνικός, Αντρέ Μπράιτενραϊτερ. Οι μεταγραφές ήταν αντανάκλαση των οικονομικών δυνατοτήτων της Πάντερμπορν, που δεν έκανε κανένα άνοιγμα. Πέρυσι, κατάφερε να κερδίσει όλες τις πιθανότητες και με εκπληκτικό δεύτερο γύρο να κατακτήσει την 2η θέση. Φέτος, θα χρειαστεί ανάλογο… θαύμα τη σωτηρία. Η Μπράουνσβαϊγκ, πάντως, έδειξε ότι ακόμη και αν έχεις ρόστερ για την 2η κατηγορία, έχεις δικαίωμα στο όνειρο.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα