Οι... ισπανικές ασίστ του Τσιάρτα!

Γιώργος Κοντογεώργης
Οι... ισπανικές ασίστ του Τσιάρτα!

bet365

Μετά την ασίστ του Καράμπελα με την Ατλέτικο το Gazzetta.gr παρουσιάζει τους πρώτους Ελληνες passer της Primera Division. Guest ο Νο1, Βασίλης Τσιάρτας.

Ο Νίκος Καράμπελας πήρε φανέλα βασικού στον αγώνα της Λεβάντε κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης στο «Βιθέντε Καλδερόν» και έδωσε την πρώτη του φετινή ασίστ. Ο πρώην αριστερός μπακ της ΑΕΚ έφτασε τις 2 στην Primera Division, αφού είχε σερβίρει και πέρυσι με αντίπαλο την Μπέτις και έτσι βρήκαμε την αφορμή να ψάξουμε τους Ελληνες με τις περισσότερες τελικές πάσες στην κορυφαία κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος τα τελευταία 15 χρόνια.

Ο αμυντικός των Λεβαντίνων από πέρυσι είναι ο 6ος συμπατριώτης μας που έχει δώσει ασίστ στην La Liga, αφού μόλις 5 άλλοι Ελληνες έχουν κάτι κάτι ανάλογο σε αυτό το διάστημα.

Στην πρώτη θέση της λίστας, δεν θα μπορούσε να βρίσκεται άλλος από τον Βασίλη Τσιάρτα. Τον άνθρωπο που από τις αρχές του 1990 μέχρι το τέλος της καριέρας του μας έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε το καλύτερο δεκάρι ολων των εποχών στην Ελλάδα. Με αντίληψη και ακρίβεια στην εκτέλεση που λίγοι παίκτες στον κόσμο είχαν ποτέ, ο El Mago στα δύο του χρόνια στην Primera Division με τη φανέλα της Σεβίλλης έφτασε μέχρι την πόρτα της Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία είχε ενδιαφερθεί για να τον αποκτήσει.

Εκτός από τις 8 ασίστ που τον βάζουν στο Νο1 της ελληνικής λίστας στην ισπανική λίγκα, έχει στο βιογραφικό του κάτι που δεν έχει κάνει κανένας άλλος παίκτης. Ούτε ο Ζιντάν, ούτε ο Φίγκο, ούτε ο Μπέκαμ, ούτε ο Κριστιάνο, ούτε ο Οζίλ. Ο Τσιάρτας είναι ο μοναδικός από το 1998-99 μέχρι σήμερα που έχει δώσει 3 ασίστ σε έναν αγώνα με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα.

Ηταν εκείνη τη χρονιά σε αγώνα του «Σάντσεθ Πιχθουάν». Οι Ανδαλουσιάνοι προηγήθηκαν, βρέθηκαν να χάνουν, όμως χάρη στον Τσιάρτα πήραν τη νίκη με 3-2 και (όπως φαίνεται στο video) αν οι συμπαίκτες του ήταν πιο εύστοχοι θα είχε πιστωθεί ακόμα περισσότερες τελικές πάσες. Ο ίδιος θυμάται μέσα από το Gazzetta...

«Ηταν ένα ματς κόντρα σε μία Μπαρτσελόνα που εκείνη την εποχή είχε Ριβάλντο, Γκουαρδιόλα, Ντε Μπουρ. Ηταν γεμάτη παίκτες τεράστιας αξίας, Ρονάλντο, Φίγκο.

Πάντα κόντρα σε έναν μεγάλο αντίπαλο φτιάχνεσαι, δουλεύεις διαφορετικά. Το καλό για μένα σε εκείνο το ματς ήταν ότι είχα πολύ χώρο, δεν υπήρχε παίκτης κοντά μου, και επιθετικοί μας είχαν πολύ καλή κίνηση.

Ηταν ένα από τα καλύτερα ματς της καριέρας μου και με αντίπαλο μία ομάδα που δεν ήταν εύκολο να την τρυπήσεις ή να της κάνεις φάσεις. Το ότι έκανα 3 ασίστ σε ένα ματς είναι κάτι που παίρνει ακόμα μεγαλύτερη αξία αφού έγινε με την Μπαρτσελόνα. Αυτή ήταν όμως η δουλειά μου, ένα από τα καλά μου χαρακτηριστικά. Ολο μου το ταλέντο το έβγαζα στις πάσες.

Το ισπανικό πρωτάθλημα είναι πολύ ποιοτικό, πρέπει να έχεις κι εσύ ποιότητα για να παίξεις εκεί».

Οσον αφορά αυτούς που μέσα στα χρόνια του έχουν προσάψει ότι δεν ήταν καλός στο αμυντικό κομμάτι…

«Ο ρόλος μου ήταν δημιουργικός σε όλες τις ομάδες. Από αυτούς που έλεγαν ότι δεν μάρκαρα κανένας δεν έκατσε να δει τη συμμετοχή μου στο επιθετικό κομμάτι. Ο ρόλος μου ήταν μπροστά, στο να κάνω τελικές πάσες, καλά στημένα, να φτιάχνω γκολ. Σίγουρα και το γκολ ήταν κάτι που με εξιτάριζε, όμως το να δίνω πάσες μου άρεσε πο πολύ».

Μετά τον Τσιάρτα, επόμενος στη λίστα με 5 ασίστ είναι ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, ο οποίος αγωνίστηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης από το 2006 μέχρι το 2009, ενώ και ο αμέσως επόμενος έχει παίξει στους Ροχιμπλάνκος. Αυτός είναι ο Ντέμης Νικολαΐδης που όταν ήταν συμπαίκτης με τον Φερνάντο Τόρες (2003-04) σέρβιρε 3 φορές.

Μαζί με τον Νίκο Καράμπελα στις 2 τελικές πάσες είναι ο Αγγελος Μπασινάς που έπαιξε για δύο χρόνια στην Μαγιόρκα (2006-08) και την 6άδα κλείνει ο Φάνης Γκέκας, που to 2012 θήτευσε στην Λεβάντε πρόλαβε να κάνει μία ασίστ σε 4 εμφανίσεις στην Primera.

8 Βασίλης Τσιάρτας (Σεβίλλη)
5 Γιούρκας Σεϊταρίδης (Ατλέτικο Μαδρίτης)
3 Ντέμης Νικολαΐδης (Ατλέτικο Μαδρίτης)
2 Νίκος Καράμπελας (Λεβάντε)
2 Αγγελος Μπασινάς (Μαγιόρκα)
1 Φάνης Γκέκας (Λεβάντε)

*Ενα μεγάλο gracias στον Opta Jose, αφού χωρίς αυτόν δεν θα θα μπορούσε να γίνει το θέμα.
Follow me: Giorgio_Oddo

 

LA LIGA Τελευταία Νέα