Το μεγαλύτερο comeback (vids)

Γιώργος Κοντογεώργης
Το μεγαλύτερο comeback (vids)

bet365

Το 2013 έφυγε, όμως δεν θα φύγει ποτέ από μυαλό του Ράφα Ναδάλ. Ο Ισπανός έκανε ένα από τα μεγαλύτερα comeback στην ιστορία του αθλητισμού. Το Gazzetta παρουσιάζει.

Μία ιστορία σαν παραμύθι, ένα όνειρο στο οποίο πίστεψε και έζησε ο 27χρονος από την Μαγιόρκα. Μετά τον αποκλεισμό στον 2ο γύρο του Wimbledon το 2012 από τον Λούκας Ροσόλ, έχασε εξαιτίας τραυματισμού το υπόλοιπο της σεζόν, όπως και πρώτο major του 2013.

Το επίπονο στιλ παιχνιδιού και το πρόβλημα στο γόνατο, έκανε πολλούς να σπεύσουν να πουν ότι «δεν θα γυρίσει ποτέ» ενώ άλλοι «ειδικοί» δεν έχασαν την ευκαιρία να μιλήσουν για ντόπα. Ο Ναδάλ επέστρεψε φτάνοντας στον τελικό σχεδόν σε όλα τα τουρνουά που συμμετείχε και επικράτησε στα μεγάλα ματς του Τζόκοβιτς, ο οποίος ήταν ο κυρίαρχος τα τελευταία δύο χρόνια.

Οντας ο κορυφαίος μαχητής που ανέδειξε ποτέ το άθλημα, ο Ράφα έκανε αυτό που έχει κάνει εκατοντάδες φορές στα courts. Με τεράστια ψυχικά αποθέματα και πνευματική δύναμη κατέκτησε 2 Grand Slam τίτλους, βρέθηκε για 3η φορά στο Νο1 και έδειξε ότι κάποτε θα γίνει το Νο1 όλων των εποχών.

Στο πρώτο του τουρνουά μετά την επιστροφή στη δράση και όντας πλέον στο Νο5, ο Ράφα έφτασε στον τελικό του χωμάτινου, Vina del Mar, στην Χιλή, ηττήθηκε από τον Οράσιο Σεμπάγιος, όμως η συνέχεια ήταν πέρα από κάθε φαντασία. Για τον ίδιο, το team του, για τους οπαδούς του και φυσικά για το ίδιο το τένις.

Ακολούθησαν οι τίτλοι στο χώμα σε Σάο Πάολο και Ακαπούλκο σε βάρος των Ναλμπαντιάν και Φερέρ αντίστοιχα, με τη συνέχεια να είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή στη σκληρή επιφάνεια. Στο 1000άρι Masters του Indian Wells άφησε πίσω Γκούλμπις, Φέντερερ, Μπέρντιχ, νίκησε τον Ντελ Πότρο στον τελικό και αφού ξεκουράστηκε στο τουρνουά του Μαϊάμι επέστρεψε στη χωμάτινη περίοδο πριν το Roland Garros.

Μπορεί ο Τζόκοβιτς να του έσπασε την 8ετή κυριαρχία στο Μόντε Κάρλο όμως ο Ράφα κατέκτησε τα άλλα δύο Masters σε Μαδρίτη και Ρώμη. Μετά από αυτά, τον περίμενε η μεγαλύτερη πρόκληση από τη μέρα που επέστρεψε στα courts και ο Ράφα ήταν εκεί.

Αν και κόντρα στις συνήθειές του τα τελευταία 8 χρόνια, έχασε σετ στους πρώτους γύρους, ανέβασε ρυθμό και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά με νίκες 3-0 σετ κόντρα στους Φονίνι, Νισικόρι, Βαβρίνκα. Εκεί έδειξε ποιος θα είναι για πάντα το αφεντικό στο παριζιάνικο open.

Η κόντρα στη γαλλική πρωτεύουσα με τον Τζόκοβιτς ήταν μία συνέχεια των μαχών που γίνονται ανάμεσα στους δύο κορυφαίους των τελευταίων ετών. Σε ένα παιχνίδι που κράτησε σχεδόν 5 ώρες και ενώ βρέθηκε να χάνει στο τελευταίο και καθοριστικό σετ, ο Ράφα επιβλήθηκε του Νόλε και στον τελικό έκανε party κόντρα τον Φερέρ (3-0). Ο αριστερόχειρας από το Μανακόρ πανηγύρισε ξανά τον τίτλο στην πόλη του φωτός, έγινε ο πρώτος που παίρνει 8 Grand Slam τίτλους σε ένα τουρνουά και ο μοναδικός τενίστας όλων των εποχών που κατακτά τουλάχιστον έναν major τίτλο για 9 σερί χρόνια.

Παρά το τρομερό επίπεδο και το μέταλλο που έδειξε στο πρώτο Grand Slam μετά την επιστροφή του, η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο καλή για τον Ράφα. Ο εφιάλτης επέστρεψε για τον Ισπανό στα courts του Wimbledon και μετά τον περσινό αποκλεισμό στον 2ο γύρο από τον (Νο100) Ροσόλ, γνώρισε μία από τις πιο οδυνηρές ήττες από τον (Νο135) Στιβ Ντάρσις στον πρώτο αγώνα του αγγλικού Open.

Αφού έπεσε θύμα μίας από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία της διοργάνωσης, ο Ναδάλ επέστρεψε στις γρήγορες επιφάνειες για να προετοιμαστεί για το US Open.

Εκεί, σαν να μην είχε υπάρξει ποτέ η ήττα στο Wimbledon, ο Ράφα έδωσε συνέχεια στην εκπληκτική σεζόν στα hard courts και αφού πέτυχε νέες νίκες κόντρα σε Τζόκοβιτς, Φέντερερ κατέκτησε τα 1000άρια Masters σε Τορόντο και Σινσινάτι (Ράονιτς, Ισνερ αντίστοιχα). Οντας σε εξαιρετική κατάσταση και δεχόμενος μετρημένα στο ένα χέρι break, ο Ράφα ξεφορτώθηκε αρχικά Χάρισον, Σίλβα, Ντόντιγκ και όταν θεωρητικά τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα δεν είχε κανένα πρόβλημα κόντρα σε Κολσράιμπερ, Ρομπρέδο και Γκασκέ και έκλεισε ραντεβού στον τελικό του τελευταίου major της σεζόν με τον Νόλε.

Εκεί ο Ναδάλ έδειξε ξανά γιατί είναι ο κορυφαίος μαχητής στην ιστορία του αθλήματος. Ο Ναδάλ ανέτρεψε σε πολύ κρίσιμο σημείο το πλεονέκτημα του Τζόκοβιτς και με 3-1 σετ σήκωσε στον ουρανό της Νέας Υόρκης τον 13ο τίτλο Grand Slam της καρίερας του.

Παρότι δεν μπόρεσε να κατακτήσει το ATP World Tour Finals, η παρουσία του στον τελικό του έδωσε τη δυνατότητα να κλείσει τη σεζόν στο Νο1 της κατάταξης ολοκληρώνοντας μία πραγματικά παραμυθένια ιστορία...

Follow me: Giorgio_Oddo

 

Τελευταία Νέα