To προφίλ του Χέντβιγκες Μαντούρο (vids)

Θάνος Σαρρής
To προφίλ του Χέντβιγκες Μαντούρο (vids)

bet365

Ο ΠΑΟΚ στρέφεται στον Ολλανδό Χέντβιγκες Μαντούρο, ο οποίος παίζει με την ίδια ευκολία ως κεντρικός αμυντικός και ως αμυντικό χαφ και το gazzetta.gr παρουσιάζει τον Ολλανδό!

H φυσική του θέση είναι αμυντικό χαφ, ωστόσο έχει παίξει για καιρό ως κεντρικός αμυντικός και έχει προσφέρει λύσεις και ως δεξία μπακ! Δυναμικός, γρήγορος για το ύψος του (1.86, με εξαιρετικές τοποθετήσεις και δοκιμασμένος σε υψηλό επίπεδο, ο Μαντούρο δείχνει να καλύπτει τις ανάγκες του Στέφενς για τη θέση του αμυντικού χαφ στον ΠΑΟΚ. Το gazzetta.gr παρουσιάζει την πορεία του!

Ταλέντο της χρονιάς!

Ο Χέντβιγκες Μαντούρο γεννήθηκε στην Ολλανδία, ωστόσο έχει ρίζες από την Καραϊβική, αφού ο πατέρας του κατάγεται από την Αρούμπα και η μητέρα του από το Κουρακάο. Αποτελεί προϊόν της περίφημης ακαδημίας του Άγιαξ και μάλιστα θεωρούταν και ένα από τα top ταλέντα της! Τη σεζόν 2003/04 ψηφίστηκε ως το ταλέντο με τις μεγαλύτερες προοπτικές στον Άγιαξ και στις 23 Φεβρουαρίου του 2005 έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα σε ένα ματς για το Κύπελλο UEFA με την Οσέρ. Την επόμενη χρονιά έπαιξε για πρώτη φορά και με τη φανέλα της Εθνικής Ολλανδίας, στην αναμέτρηση των προκριματικών του Μουντιάλ με τη Ρουμανία.

Το 2006 ήταν στην αποστολή των οράνιε για το Μουντιάλ της Γερμανίας, αφού ο Μάρκο Φαν Μπάστεν τον γνώριζε καλά από τα τμήματα υποδομής του Άγιαξ! Την ίδια χρονιά βοήθησε τον Άγιαξ να κατακτήσει το Κύπελλο του 2006, ωστόσο έχασε το «θρίλερ» που κρίθηκε στα πέναλτι στον τελικό της επόμενης σεζόν με την Άλκμααρ λόγω τραυματισμού. Με τον Αίαντα αγωνίστηκε 70 φορές στην Eredivisie, σκοράρωντας και 9 φορές. Κατά καιρούς το όνομά του ακουγόταν στα μεταγραφικά ρεπορτάζ αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων.

Η Βαλένθια και ο τραυματισμός

Τον Ιανουάριο του 2008, ο Ρόναλντ Κούμαν δαπανά 3 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρει στη Βαλένθια και ο Μαντούρο υπογράφει συμβόλαιο για 4.5 χρόνια. Στην πρώτη του χρονιά έπαιξε 11 φορές, όλες ως βασικός, με τις «Νυχτερίδες» να τερματίζουν στη 10η θέση αλλά να παίρνουν το Κύπελλο. Στον τελικό με την Χετάφε, πάντως, ο Ολλανδός έμεινε στον πάγκο, αφού ο Κούμαν είχε ήδη αποτελέσει παρελθόν και είχε ανοίξει ο δρόμος για τον «Βόρο» Σαλβαδόρ Γκονσάλεθ. Στην πρώτη του ουσιαστικά γεμάτη χρονιά στη Βαλένθια, η καθυστερημένη επιστροφή του από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008 και ένας τραυματισμός είχαμ ως αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιείται στο ξεκίνημα της σεζόν. Παίζει για πρώτη φορά στο ματς με τη Σεβίλλη στις 22 Νοεμβρίου και ο Ουνάι Έμερι, που είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας, αρχίζει να τον εμπιστεύεται. Σταδιακά, με τον Ισπανό τεχνικό έχτισε έναν γερό δεσμό, ενώ έχει τονίσει ότι τον βοήθησε πολύ στην καριέρα του.

Στα χέρια του χρησιμοποιείται σε αρκετές θέσεις, ακόμα και ως δεξί μπακ! Το πρώτο του γκολ με τη Βαλένθια το πέτυχε στις 25 Απριλίου του 2009 απέναντι στην Μπαρτσελόνα, ενώ παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό για τη θέση του κεντρικού αμυντικού, για την οποία και υπολογιζόταν, παίζει 34 φορές σε όλες τις διοργανώσεις. Την επόμενη σεζόν αγωνίζεται 32 φορές, εκ των οποίων οι 18 στο Πρωτάθλημα, παρότι έχασε σημαντικό έδαφος τον Ιανουάριο λόγω ενός μυϊκού τραυματισμού. Έχασε κάποια ματς λόγω προβλημάτων και στην επόμενη σεζόν, ωστόσο ο σοβαρός τραυματισμός του ήρθε τον Οκτώβριο του 2011. Ο Μαντούρο γύρισε τον αστράγαλό του σε μια προπόνηση της Εθνικής Ολλανδίας και έπαθε ζημιά στους συνδέσμους, με αποτέλεσμα να χρειαστεί επέμβαση για την αποκατάστασή τους και σχεδόν τέσσερις μήνες αποθεραπεία. Έπαιξε μόλις τέσσερις φορές στην Πριμέρα Ντιβισιόν, στην τελευταία του σεζόν στην ομάδα.

Η συμβολή του Μίτσελ!

Τον Ιούνιο του 2012, η Σεβίλλη τον απέκτησε ως ελεύθερο με τριετές συμβόλαιο. Παρότι είχε σε μεγάλη εκτίμηση τον Ουνάι Έμερι, ο οποίος ήταν αυτός που τον πίστεψε στη Βαλένθια και του ζήτησε να τον ακολουθήσει στη Ρωσία και τη Σπάρτακ Μόσχας, ο Μαντούρο αποφάσισε να επιλέξει τελικά τη Σεβίλλη. Ο Μίτσελ ταξίδεψε μέχρι το Άμστερνταμ για να του μιλήσει προσωπικά και να του αναλύσει το πρότζεκτ του, γεγονός που κέρδισε τον Ολλανδό, ο οποίος είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον νυν προπονητή του Ολυμπιακού «Ο Μίτσελ ήταν ένας εντυπωσιακός παίκτης και επίσης είναι ένας εντυπωσιακός τεχνικός. Τον εμπιστεύομαι πολύ και για αυτό είμαι εδώ», τόνιζε.

Το πρόβλημα στην καρδιά

Σκόραρε στο ανεπίσημο ντεμπούτο του, ωστόσο ένα μήνα μετά την μεταγραφή του η Σεβίλλη ανακοινώνει ότι ο ποδοσφαιριστής έχει ένα πρόβλημα στην καρδιά του εκ γενετής. Το πρόβλημα δεν εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων ιατρικών εξετάσεων που γίνονται πριν τη μεταγραφή ενός ποδοσφαιριστή, αλλά έπειτα από έξτρα έλεγχο. «Στον Χέντβινγκες Μαντούρο διαγνώστηκε ανωμαλία εκ γενετής στις στεφανιαίες αρτηρίες. Αυτές οι ανωμαλίες είναι σπάνιες και κάποιες φορές συνδέονται με ξαφνικούς θανάτους, οπότε είναι ζωτικής σημασίας το να διαγνώσουμε τον τύπο της ανωμαλίας και το ρίσκο της», ανέφερε η ανακοίνωση ενώ ενημέρωνε ότι του τοποθετήθηκε εμφύτευμα για να παρακολουθείται η καρδιακή του λειτουργία.

Ο ίδιος ξεκαθάριζε: «Το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν απειλεί τη ζωή μου. Είναι μια εκ γενετής ανωμαλία και όχι καρδιακή αρρυθμία. Ελπίζω να ξέρουμε περισσότερα σε λίγο καιρό». Τα ρεπορτάζ έγραφαν ότι το πρόβλημα είναι ικανό να βάλει πρόωρο τέλος στην καριέρα του. Υποβλήθηκε σε λεπτομερείς εξετάσεις στο Ινστιτούτο Καρδιολογικών Παθήσεων στο Τέξας, για να του ανάψουν οι γιατροί το «πράσινο φως» ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο. Επικεφαλής των εξετάσεων ήταν ο καρδιολόγος Πάολο Ανγκελίνι, μία από τις κορυφαίες μορφές στον κόσμο στον τομέα του!

«Μπορώ να παίξω ξανά ποδόσφαιρο και είμαι πολύ ανακουφισμένος. Έχω διαφορετική καρδιά από τους υπόλοιπους επειδή μια αρτηρία ακολούθησε διαφορετικό δρόμο. Αλλά δουλεύει καλά», τόνιζε ο Ολλανδός. Φέτος τον Φεβρουάριο, εκμεταλλεύτηκε την αποβολή του στην ήττα με 4-0 από την Ρεάλ Μαδρίτης για να αφαιρέσει το αχρείαστο, πλέον, εμφύτευμα.

Στη Σεβίλλη έπαιξε την πρώτη χρονιά 30 φορές, κατά κύριο λόγο ως αμυντικός μέσος. Φέτος δεν έχει βρεθεί ούτε... σε αποστολή στο Πρωτάθλημα, ενώ η μοναδική του συμμετοχή ήταν στο 1-6 με την Μλάντοστ Ποντγκόριτσα στα προκριματικά του Europa League! Ο άνθρωπος που τον ανέδειξε στη Βαλένθια, ο Ουνάι Έμερι, είναι ο νυν προπονητής της Σεβίλλης που δεν τον υπολογίζει και ήδη από το καλοκαίρι του είχε δείξει την πόρτα της εξόδου, τονίζοντας ότι απέκτησε τον Σεμπαστιάν Κριστόφορο για να καλύψει το κενό του!

Φευγάτος!

Από το καλοκαίρι όμως και ο ίδιος ο Μαντούρο ξεκαθάριζε ότι «δεν σκοπεύω να κάτσω στον πάγκο φέτος». Στόχος του φυσικά είναι να παίξει όσο το δυνατόν περισσότερο και σε υψηλό επίπεδο για να διεκδικήσει τη θέση του στην αποστολή των οράνιε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Το όνομά του έχει ακουστεί για αρκετές ομάδες στην Ευρώπη, ενώ τον Σεπτέμβριο, ο Μάρτιν Γιολ έδειχνε διατεθειμένος να κάνει κίνηση για την απόκτηση του στη Φούλαμ τον Ιανουάριο. Τον πρόλαβαν όμως οι εξελίξεις, καθώς αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο των «Κότατζερς»! Την περίοδο εκείνη ο Μαντούρο ζήτησε μέχρι και τη βοήθεια της Ένωσης Επαγγελματιών Παικτών της Ισπανίας, προκειμένου να τον βοηθήσουν να «δραπετεύσει» από την κατάσταση στη Σεβίλλη, με την οποία δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι το 2015.

«Ιδανικά, θα ήθελα να πάω σε μια χώρα όπου ο ανταγωνισμός είναι σε υψηλό επίπεδο. Στη Γερμανία ή την Αγγλία, αλλά είμαι ανοιχτός και για τον Ολλανδία. Δεν θα πω προκαταβολικά όχι σε κάποιο σύλλογο από την Ολλανδία. Φυσικά και δεν είμαι υπερβολικά μεγάλο όνομα για το ολλανδικό πρωτάθλημα. Όλοι ξέρουν τα συναισθήματα μου για τον Άγιαξ και θα ήταν σίγουρα μια προοπτική, αν μου καταθέσει πρόταση», είχε πει πριν από λίγο καιρό Από την Ολλανδία πάντως τα σενάρια τον συνέδεαν και με την Αϊντχόφεν και την Άλκμααρ. Σίγουρα, στα 28 του, παραμένει μια πολύ ελκυστική περίπτωση για αρκετές ομάδες!

Στην Εθνική...

Το 2005 ήταν αρχηγός στην ομάδα Κ20 της Ολλανδίας στο Μουντιάλ των Νέων που φιλοξένησε, ενώ δύο χρόνια αργότερα έγινε πρωταθλητής Ευρώπης με Εθνική U-21, σκοράροντας μάλιστα και τέσσερα γκολ στη διοργάνωση! Ήταν από τους πιο έμπειρους παίκτες, καθώς είχε ήδη 12 συμμετοχές με την ομάδα των ανδρών. Στο Μουντιάλ της Γερμανίας έπαιξε για τέσσερα λεπτά, ενώ στα προκριματικά για το Euro 2012 έπαιξε στο ματς με το Σαν Μαρίνο, στην πρώτη του επίσημη συμμετοχή ως βασικός μετά από σχεδόν πέντε χρόνια. Συνολικά, έχει φορέσει τη φανέλα της Ολλανδίας 22 φορές.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα