Ράιαν Γκιγκς ο θρύλος (vids)

Γιώργος Καραμάνος
Ράιαν Γκιγκς ο θρύλος (vids)

bet365

Το gazzetta.gr αποθεώνει τον ρέκορντμαν του Τσάμπιονς Λιγκ (145 συμμ.) και καταγράφει τα «θύματα» του, με τους Ολυμπιακό, Γιουβέντους να είναι τα μεγαλύτερα.

«Αλήθεια; Δεν είχα ιδέα», είπε με το γνωστό χαμηλών τόνων ύφος του και άφησε άφωνους τους δημοσιογράφους που πρόσμεναν μία καλή ατάκα. Προφανώς κανείς δεν τον πίστεψε. Πως είναι άλλωστε δυνατόν να μην γνωρίζεις ότι μόλις έγινες ο ρέκορντμαν συμμετοχών στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου έχεις αγωνιστεί 145 φορές; Το έγραφαν όλες οι προαναγγελίες και ούτως ή άλλως πριν από 15 μέρες είχες ισοφαρίσει τον επίσης τιτανομεγιστοτεράστιο, Ραούλ. Το ήξερε ή όχι, μικρή σημασία έχει. Η ιστορία πλέον έχει τοποθετήσει το όνομα του Ράιαν Γκιγκς σε μία πολύ ξεχωριστή κορυφή που αποτυπώνει πλήρως την εκπληκτική καριέρα του.

«Ημουν πολύ λυπημένος τότε. Τόσο που ακόμα το θυμάμαι και στεναχωριέμαι», είχε δηλώσει κάποτε ο ίδιος για τον αποκλεισμό του από την αποστολή για τον νικηφόρο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων κόντρα στη Μπαρτσελόνα στις 4 Μαΐου του 1991. Δύο μήνες νωρίτερα είχε κάνει το ντεμπούτο του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετρώντας μόλις 17 χρόνια ζωής. Το μέλλον όμως του φύλαγε την απόλυτη ευρωπαϊκή αναγνώριση. Το μόνο που όφειλε να κάνει, ήταν λίγη υπομονή.

Και όταν λέμε λίγη, εννοούμε πως τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς πήρε το βάπτισμα του πυρός και στην Ευρώπη, σε αναμέτρηση για το Κυπελλούχων κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Για το ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ θα χρειαζόταν ακόμα μία διετία. Ηταν 15 Σεπτεμβρίου του 1993, όταν οι Κόκκινοι Διάβολοι παρατάσσονταν στο «Γιόζεφ Μπόζικ» για να αντιμετωπίσουν τη Χόνβεντ. Για την ιστορία εκείνη την 11άδα αποτέλεσαν οι Σμάιχελ, Μπρους, Πάλιστερ, Εργουιν, Πάρκερ, Ρόμπσον, Ινς, Κιν, Σαρπ, Γκιγκς, Κανοτνά, με τη Γιουνάιτεντ να επικρατεί 3-2 χάρη σε δύο γκολ του Ρόι Κιν και ένα του Καντονά.

Για να φτάσουμε στο λεπτό που ο Ουαλός αντικατέστησε τον Φελαϊνί στη «Ντόνμπας Αρένα» και έστησε ακόμα ένα ρεκόρ στην ζάμπλουτη -από αριθμούς και στατιστικές υπερβολές- καριέρα του. Τις 145 παρουσίες του στον θεσμό τις έχει απολαύσει, αντιμετωπίζοντας 50 ξεχωριστές αντιπάλους, κάτι που ουδείς έχει ξανακάνει. Σε αυτά τα παιχνίδια έχει ξεκινήσει 124 φορές και 31 έχει μπει αλλαγή, σημειώνοντας 29 γκολ (σ.σ.: συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις της UEFA έχει 152 παρουσίες).

Οι ομάδες που έχει βρει απέναντι του τις περισσότερες φορές είναι οι Γιουβέντους και Μπάγερν (από επτά), ενώ ο αγαπημένος του αντίπαλος που του αρέσει να συναντάει είναι ο Ολυμπιακός με τέσσερις νίκες και όλες, μα όλες Οκτώβρη μήνα και έχοντας σκοράρει στα δύο ματς.
10/10/2001 Ολυμπιακός-Γιουνάιτεντ 0-2
23/10/2001 Γιουνάιτεντ-Ολυμπιακός 3-0 (88’ Γκιγκς το 2-0)
01/10/2002 Γιουνάιτεντ-Ολυμπιακός 4-0 (19’ Γκιγκς το 1-0)
23/10/2002 Ολυμπιακός-Γιουνάιτεντ 2-3

Φυσικά από τις αγαπημένες του δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τη Γιούβε, στην οποία έχει βάλει τέσσερα γκολ, τα περισσότερα από όλους τους αντιπάλους του.

Σε περίπου δύο μήνες από τώρα ο Ράιαν Γκιγκς θα γίνει 40, μετρώντας 23 χρόνια στο κορυφαίο επίπεδο. Το σίγουρο είναι πως εάν δεν είχε χρόνια προβλήματα με τους προσαγωγούς του, τα νούμερα του θα ήταν ακόμα μεγαλύτερα και θα έμεναν αξεπέραστα…

Οι 10 κορυφαίοι σε συμμετοχές στον θεσμό
145-Ράιαν Γκιγκς
144-Ραούλ
140-Πάολο Μαλντίνι
137-Τσάβι
131-Κλάρενς Ζέεντορφ
130-Πολ Σκόουλς
130-Ικερ Κασίγιας
128-Ρομπέρτο Κάρλος
118-Κάρλες Πουγιόλ
116-Αντρέι Σεβτσένκο

Follow me: @jorgekaraman

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα