Aπό τον Ρότζερς, στον Χάουαρντ...

Aπό τον Ρότζερς, στον Χάουαρντ...

Φάνης Παναγιώτου
Aπό τον Ρότζερς, στον Χάουαρντ...
Ο Ματ Λοτζέσκι βρίσκεται πολύ κοντά στον Ολυμπιακό και το gazzetta.gr «θυμάται» τους λευκούς Αμερικανούς που έχουν φορέσει την «ερυθρόλευκη» φανέλα.

Ο Ματ Λοτζέσκι αφήνει το Βέλγιο για να μετακομίσει στον Πειραιά και να αγωνιστεί με τον Ολυμπιακό. Ο Αμερικανός (με διαβατήριο από το Βέλγιο) θα αντικαταστήσει τον Κώστα Παπανικολάου στο ρόστερ των Πρωταθλητών Ευρώπης και με αφορμή τη μεταγραφή του Ματ Λοτζέσκι, το gazzetta.gr «θυμάται» τους 7 λευκούς Αμερικανούς που έχουν φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα. Η ιστορία ξεκινάει με τον Τζόνι Ρότζερς και φτάνει μέχρι τον Ματ Χάουαρντ.

Διαβάστε τους 7 λευκούς Αμερικανούς που έχουν φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού:

1)Τζόνι Ρότζερς (1997-1999)

Ο Τζόνι Ρότζερς έγινε ντραφτ το 1986 (Νο. 34) και τα δύο πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του καριέρας αγωνίστηκε στο NBA, με τους Κινγκς και τους Καβαλίερς. Στη συνέχεια ήρθε στην Ευρώπη και δεν αγωνίστηκε ξανά στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Έπαιξε κατά σειρά στις Ρεάλ Μαδρίτης, Βαλένθια, Μιλάνο, Βαρέζε, Φορλί, Μούρθια, Κάθερες και (ξανά) Βαλένθια, πριν πάρει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό. Στους «ερυθρόλευκους» ήρθε τη σεζόν 1997-1998, μια χρονιά δηλαδή ύστερα από το triple crown, για να μείνει μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου 19998-1999. Οι αριθμοί του με την ομάδα του Πειραιά ήταν αρκετά καλοί (13,5 πόντους μέσο όρο στην Ευρωλίγκα 1998 & 8,6 πόντοι ανά αγώνα στην Ευρωλίγκα 1999), με τη συνέχεια της καριέρας του να τον βρίσκει στον «αιώνιο» αντίπαλο. Με τον Παναθηναϊκό πανηγύρισε δύο Ευρωλίγκες (2000 & 2002) για να «κλείσει» την καριέρα του στην Ισπανία το 2004.

2)Τζος Γκραντ (1999-2000)

Ο Τζος Γκραντ έγινε ντραφτ το 1993 και αγωνίστηκε για μια χρονιά στο NBA με τη φανέλα των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Στον «μαγικό κόσμο» δεν έπαιξε ξανά και το υπόλοιπο της καριέρας του τον βρήκε στην Ευρώπη. Ο Τζός Γκραντ φόρεσε κατά σειρά τις φανέλες των Βαλένθια, Λεόν, Λε Μαν, Ορτέζ, Ολυμπιακού, Άρη και Σολέ για να ολοκληρώσει την καριέρα του στην Ιταλία με τη Ροσέτο.

3)Τζεφ Νόργκααρντ (2004-2005)

Ο Τζεφ Νόργκααρντ φοίτησε στο Green Bay και έγινε ντραφτ το 1996, όταν και επιλέχθηκε στο Νο. 53 από τους Μιλγουόκι Μπακς. Ο Αμερικανοπολωνός φόργουορντ την πρώτη του επαγγελματική σεζόν αγωνίστηκε στη Ντιζόν και τη Μπιλμπάο, για να κάνει το 1997 το άλμα για το NBA και να φορέσει τη φανέλα των Μπακς. Η συνέχεια της καριέρας του τον βρήκε στην Αμερική (όχι όμως στο NBA...), την Ιταλία, τη Γαλλία και την Πολωνία. Τη σεζόν 2004-2005 ξεκίνησε στη Ροσέτο, για να ακολουθήσει το πέρασμα του από τον Ολυμπιακό και να ολοκληρώσει τη χρονιά στην Πολωνία. Η επαγγελματική του καριέρα ολοκληρώθηκε το 2009.

4)Ματ Φρίτζι (2006)

Ο Ματ Φρίτζι ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα τη σεζόν 2004-2005, όταν και αγωνίστηκε στους Χόρνετς, αφού πρώτα είχε γίνει ντραφτ (Νο. 53) από τους Μαϊάμι Χιτ. Στον Ολυμπιακό ήρθε το 2006, για να ακολουθήσει μια καριέρα... γυρολόγου, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με τον 31χρονο πάουερ φόργουορντ να φοράει τη φανέλα της Amchit Club στον Λίβανο. Μεταξύ άλλων, ο Ματ Φρίτζι έχει παίξει στο Πουέρτο Ρίκο, τη Γερμανία, την Κίνα, τη Γεωργία και την Ουρουγουάη, ενώ έπαιξε και 19 ματς στο NBA, με τη φανέλα των Χοκς τη σεζόν 2006-2007.

5)Τζέρι ΜακΝαμάρα (2006)

Ο Τζέρι ΜακΝαμάρα φοίτησε στο Syracuse και τον Σεπτέμβριο του 2006 αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό, προκειμένου να δώσει λύσεις στα ματς της Ευρωλίγκας. Ο ΜακΝαμάρα πέρασε και δεν ακούμπησε, καθώς αγωνίστηκε ελάχιστα με την ερυθρόλευκη φανέλα. Στη συνέχεια της καριέρας του προσπάθησε να κάνει το... μεγάλο άλμα για το NBA, ωστόσο, αφού πρώτα «κόπηκε» από τους 76ers, επέστρεψε στην Ελλάδα για τον Πανιώνιο. Η κατάληξη ήταν... πάνω κάτω ίδια, με τον ΜακΝαμάρα να αποχωρεί ύστερα από τρεις συμμετοχές με την ομάδα της Νέας Σμύρνης. Ο Αμερικανός γκαρντ πήγε για λίγο στη Λετονία, για να επιστρέψει τελικά στην πατρίδα του (προσπάθησε ξανά για το NBA, αλλά δεν τα κατάφερε...) και να αποχωρήσει από την ενεργό δράση το 2009, σε ηλικία μόλις 26 ετών!

6)Ράιαν Στακ (2006-2007)

Ο Ράιαν Στακ φοίτησε στο South Carolina και έγινε ντραφτ το 1998 (Νο. 46). Η πρώτη του επαγγελματική χρονιά τον βρήκε στους Κλίβελαντ Καβαλίερς, ωστόσο, η συνέχεια της καριέρας του ήταν στην Ευρώπη. Αρχικά αγωνίστηκε στην Ισπανία και το Ισραήλ, για να μετακομίσει το 2002 στον Άρη και να μείνει στη Θεσσαλονίκη μέχρι το 2006. Στους «κίτρινους» έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της καριέρας του (κατέκτησε ακόμα και ευρωπαϊκό τίτλο) για να πάρει μεταγραφή στη συνέχεια στον Ολυμπιακό. Στην ομάδα του Πειραιά έμεινε μόλις μια σεζόν και δεν βοήθησε ιδιαίτερα. Ακολούθησαν δύο χρόνια στην Ουκρανία, με την καριέρα του Ράιαν Στακ να ολοκληρώνεται το 2009.

7)Ματ Χάουαρντ (2011-2012)

Ο Ματ Χάουαρντ ήταν ο τελευταίος (μέχρι τον Λοτζέσκι) λευκός Αμερικανός που φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν η πρώτη επαγγελματική ομάδα του 24χρονου φόργουορντ, ο οποίος δεν έπεισε τον Ίβκοβιτς και αποχώρησε από το ρόστερ στα μισά της σεζόν 2011-2012 (στη θέση του ήρθε ο Τζόι Ντόρσεϊ). Η συνέχεια για τον ίδιο δεν ήταν αρνητική, καθώς έκανε πολύ καλή σεζόν με τη Λούντβιγκσμπουργκ, για να μετακομίσει στη συνέχεια στη Γαλλία, όπου έπαιξε για τη Ροάν του Λούκα Παβίσεβιτς.΄Η νέα χρονιά θα βρει τον Ματ Χάουαρντ στη Γερμανία με την Ουλμ.

 

BASKET LEAGUE Τελευταία Νέα