10 στα 10! (vids)

10 στα 10! (vids)

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει τους παίκτες που έκαναν… double-double σε γκολ και ασίστ στα σημαντικότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Να σκοράρεις κατά… βούληση είναι ένα πράγμα, όμως το να έχεις τη δυνατότητα να μοιράζεις ασίστ με τη συχνότητα που βάζεις την μπάλα στα δίχτυα είναι σαφώς πιο δύσκολο. Στην εποχή των… υπερσκόρερ, εκείνοι που καταφέρνουν να έχουν διψήφιο νούμερο τόσο σε γκολ όσο και σε ασίστ κάνουν στις περισσότερες περιπτώσεις τη διαφορά και δίνουν άλλη διάσταση στο παιχνίδι των ομάδων τους. Το gazzetta.gr παρουσιάζει τους 19 παίκτες που έκαναν… double-double στα 12 σημαντικότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα, 46 γκολ, 12 ασίστ)
Τα πολλά λόγια για τον Αργεντινό υπερπαίκτη είναι φτώχεια. Το εντελώς αντίθετο δηλαδή με την προσφορά του στους Μπλαουγκράνα, για τους οποίους δούλεψε σε 58 από τα 115 γκολ που πέτυχαν στην Primera Division. Ο 26χρονος έβαλε 46 τεμάχια σκοράροντας σερί κόντρα σε κάθε αντίπαλο, ενώ δεν υστέρησε δημιουργικά, μοιράζοντας μία ντουζίνα τέρματα στον δρόμο για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Highlight για τον Λέο ήταν το καρέ γκολ κόντρα στην Οσασούνα και το χατ τρικ με αντίπαλο την Λα Κορούνια.

Κριστιάνο Ρονάλντο (Ρεάλ Μαδρίτης, 34 γκολ, 10 ασίστ)
Μηχανή γκολ για ακόμα μία χρονιά ο CR7, ο οποίος κατάφερε ξανά να έχει επιδόσεις που σε μερικά χρόνια θα φαντάζουν εξωγήινες. Ο 28χρονος μεσοεπιθετικός έβαλε 34 γκολ σε 34 αγώνες μόνο στο ισπανικό πρωτάθλημα σκοράροντας με όλους τους πιθανούς τρόπους, ενώ από τα δικά του πόδια προήλθαν άλλα 10 γκολ των συμπαικτών του. Μπορεί φέτος να έμεινε πίσω σε σχέση με τα 46 γκολ της περασμένης σεζόν, όμως δεν έκοψε την συνήθεια των χατ τρικ. Λα Κορούνια, Χετάφε και Σεβίλλη ένιωσαν την οργή του Κριστιάνο, αφού σε βάρος τους πέτυχε συνολικά 9 γκολ, σε μία ακόκα σούπερ παραγωγική αγωνιστική περίοδο.

Ντρίες Μέρτενς (Αϊντχόφεν, 16 γκολ, 16 ασίστ)
Ο Βέλγος... δαίμονας κάνει πράγματα και θαύματα κάθε σεζόν στην Ολλανδία με τη φανέλα της Αϊντχόφεν. Η PSV είναι μηχανή παραγωγής γκολ και ο Μέρτενς από τα μεγαλύτερα όπλα της. Ο 26χρονος άσος τελείωσε τη σεζόν με 16 γκολ και ισάριθμες ασίστ στην Ερεντιβίζιε και το μόνο που μένει να δούμε είναι πότε θα αποφασίσει να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Ταχύτατος, με χαμηλό κέντρο βάρους και εκπληκτική τεχνική κατάρτιση, ευχή όλων είναι να μην έχει την ίδια εξέλιξη με τον προκάτοχό του, Μπάλαζ Τζούτζακ... Η τιμή του, φυσικά, είναι... τσουχτερή, καθώς η Αϊντχόφεν τον αγόρασε το καλοκαίρι του 2011 για 14 εκατ. ευρώ (μαζί με τα μπόνους) από την Ουτρέχτη.

Πάμπλο Μπατάγια (Μπούρσασπορ, 15 γκολ, 14 ασίστ)
Τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει στην Τουρκία, κατακτώντας το πρωτάθλημα στην πρώτη του σεζόν (2009-10) με την Μπούρσασπορ. Φέτος, όμως, ήταν απλά εκπληκτικός. Ο 29χρονος Αργεντίνος μέσος τελείωσε με 15 γκολ και 14 ασίστ, όντας ο μοναδικός που είχε διψήφιο νούμερο και στις δύο κατηγορίες στην Σούπερ Λιγκ! Φυσικά, βρίσκεται στις λίστες όλων των μεγάλων ομάδων και με δεδομένο ότι το συμβόλαιό του φτάνει στο τέλος του το καλοκαίρι του 2014, ίσως είναι η μεγάλη ευκαιρία. Αυτά, μόνο σε περίπτωση που το αποφασίσει ο ίδιος, καθώς σεζόν με τη σεζόν είναι όλο και καλύτερος...

Κρίστιαν Έρικσεν (Άγιαξ, 10 γκολ, 17 ασίστ)
Από τα πιο... hot ονόματα στην αγορά, με τις Ντόρτμουντ και Λίβερπουλ να παρουσιάζονται – αυτή τη στιγμή πάντα – ως τα μεγάλα φαβορί για την απόκτησή του. Το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι του 2014 και η απόφαση να φύγει – αν έρθει η κατάλληλη πρόταση – έχει παρθεί, με τα 15 εκατ. ευρώ να είναι η τιμή εκκίνησης, που έθεσε ο Άγιαξ. Φέτος, ο 21χρονος Δανός έκανε την καλύτερη και πιο μεστή σεζόν στην καριέρα του και με 10 και 17 ασίστ στην Ερεντιβίζιε ήταν από τους μεγάλους πρωταγωνιστές στην πορεία του «Αίαντα» προς την κατάκτηση του 3ου σερί πρωταθλήματος.

Ντούσαν Τάντις (Τβέντε, 12 γκολ, 14 ασίστ)
Όταν η Τβέντε έβγαζε από τα ταμεία της περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, είναι άγνωστο αν θα περίμενε ο Τάντιτς με το... καλημέρα να κάνει τη σεζόν που έκανε. Ο 24χρονος Σέβρος είχε φτιάξει όνομα... πασέρ στην Ολλανδία με τη φανέλα της Χρόνινγκεν και αντεπεξήλθε και με το παραπάνω φέτος στο επόμενο επίπεδο. Η σεζόν μπορεί να μην ήταν η καλύτερη δυνατή για την Τβέντε, που αντιμετώπισε πολλά προβλήματα, όμως ο Τάντις – με τον Φερ – ήταν... όαση. Μόνιμος εκτελεστής στα στημένα, τελείωσε τη σεζόν με 12 γκολ και 14 ασίστ. Ο ίδιος δήλωσε ότι σκέφτεται να φύγει, καθώς το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο δυνατό, όμως είναι δεδομένο ότι η Τβέντε θα κάνει τα πάντα για τον κρατήσει...

Μάρεκ Χάμσικ (Νάπολι, 11 γκολ, 14 ασίστ)
Μπορεί ο πρώτος λόγος που κάποιος τον ξεχωρίζει να είναι το μαλλί του, το οποίο δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητο, όμως ο Σλοβάκος είναι παικταράς. Στη μετά-Λαβέτσι εποχή στο «Σαν Πάολο» τράβηξε όλο το κουπί μαζί με τον Εντινσον Καβάνι και βοήθησε όσο δεν πάει την Νάπολι να διεκδικήσει το πρωτάθλημα από την Γιουβέντους μέχρι τις τελευταίες αγωνιστικές. Ο 26χρονος έπαιξε σε όλους τους αγώνες και με 11 γκολ και 14 ασίστ στον λογαριασμό του, ήταν σαφώς ένας από τους κορυφαίους παίκτες της φετινής Serie A, στην οποία οι Παρτενοπέι αν και δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο «θαύμα» του Scudetto, έδειξαν πραγματικά σκληρό μέταλλο.

Ντιμίτρι Παγέ (Λιλ, 12 γκολ, 13 ασίστ)
Η Λιλ τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2011, βγάζοντας από τα ταμεία της περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ, για να αντικαταστήσει τον Εντέν Αζάρ. Η πρώτη σεζόν δίπλα στον Βέλγο ήταν. αναγνωριστική, όμως όταν εκείνος έφυγε για την Τσέλσι, οι προσδοκίες των «λιλουά» επιβεβαιώθηκαν και με το παραπάνω. Ο Παγέ έκανε εκπληκτική σεζόν στην Λιγκ 1, την τελείωσε με 12 γκολ - κάποια από τα οποία άκρως εντυπωσιακά - και 13 ασίστ, όμως το γεγονός ότι η Λιλ τελικά έμεινε εκτός Ευρώπης σημαίνει ότι ίσως η επόμενη σεζόν τον βρει μακριά από το «Γκραντ Σταντ». Το ενδιαφέρον για το καλύτερο. πλασέ - και με τα δύο πόδια μάλιστα - στην Ευρώπη είναι μεγάλο, με την Μαρσέιγ να βρίσκεται στην pole position. Η τιμή εκκίνησης θα είναι κάπου στα 15 εκατ. ευρώ, με τους «λιλουά» να έχουν ήδη βρει τον μακροπρόθεσμο αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του Φλοριάν Τοβάν.

Ζερμέν Λενς (Αϊντχόφεν, 15 γκολ, 10 ασίστ)
Ότι η Αϊντχόφεν είναι... μηχανή των γκολ το γράψαμε και στην περίπτωση του Μέρτενς. Πολλοί ξεχώρισαν επιθετικά για την PSV, που προς το τέλος της σεζόν έκανε κοιλιά και έχασε το πρωτάθλημα από τον Άγιαξ, με τον Λενς να είναι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές. Το περασμένο καλοκαίρι αποφάσισε να μην κάνει το βήμα για την Αγγλία και την Πρέμιερ Λιγκ θέλοντας να παίξει ακόμη μία – τελευταία – σεζόν στην Ερεντιβίζιε. Την τελείωσε με 15 γκολ και 10 ασίστ και οι προτάσεις από το Νησί... αναμένονται με ανυπομονησία από τον 25χρονο Ολλανδό επιθετικό, που έκανε επίσης την καλύτερη σεζόν του.

Φρανκ Ριμπερί (Μπάγερν, 10 γκολ, 14 ασίστ)
Ξεκίνησε τη σεζόν τραυματίας και στο... ρελαντί, όμως όταν βρήκε ρυθμό ήταν εκπληκτικός. Ο Φρανκ Ριμπερί μπορεί να μην έπιασε τα περσινά του νούμερα στην Μπουντεσλίγκα, όμως στην φανταστική σεζόν της Μπάγερν ήταν από τους κορυφαίους. Άνοιξε άμυνας, σκόραρε, μοίρασε ασίστ και το τέλος τον βρήκε με 10 γκολ και 14 τελικές πάσες σε 27 παιχνίδια. Ο Γάλλος έχει βρει την Ιθάκη του στο Μόναχο και το νέο του συμβόλαιο μέχρι το 2017 είναι η καλύτερη παρακαταθήκη τόσο για τον ίδιο όσο και για τους Βαυαρούς.

Τόμας Μίλερ (Μπάγερν, 13 γκολ, 11 ασίστ)
Στην Μπουντεσλίγκα δύο παίκτες κατάφεραν να πιάσουν διψήφιο αριθμό και στις δύο κατηγορίες και αμφότεροι ήταν της Μπάγερν. Εκτός από τον Ριμπερί, λοιπόν, ο Μίλερ έκανε την καλύτερη σεζόν στην καριέρα του στην Μπουντεσλίγκα. Ο Γερμανός βρήκε τελικά θέση στην ενδεκάδα παρά τις εκτιμήσεις στο ξεκίνημα ότι η τριάδα Ρόμπεν-Ριμπερί-Κρόος είναι... αμετακίνητη. Έκανε εκπληκτικό πρώτο γύρο και παρά το rotation του Χάινκες στον δεύτερο γύρο τελείωσε τη σεζόν με 13 γκολ (ισοφάρισε την καλύτερή του επίδοση από τη σεζόν 2009-10) και 11 ασίστ!

Φραντσέσκο Τότι (Ρόμα, 12 γκολ 12 ασίστ)
Η Ρόμα για ακόμα μία σεζόν απογοήτευσε τους τιφόζι που περίμεναν να σηκώσει επιτέλους κεφάλι, όμως ο capitano παραμένει πάντα νέος και κάνει μέσα στο γήπεδο πράγματα που οι νεότεροι θα ονειρεύονται. Ο 36χρονος legend των Τζαλορόσι δεν κατάφερε να βγάλει την ομάδα του στην Ευρώπη, όμως έκανε το χρέος του, αγωνιζόμενος σε 34 ματς της Serie A. Ο Τότι πέτυχε μία ντουζίνα γκολ και έδωσε μία ντουζίνα ασίστ, γράφοντας ιστορία στο calcio. Τον Μάρτιο σκόραρε στο Ρόμα-Τζένοα (3-1), έπιασε στη 2η θέση των σκόρερ όλων των εποχών τον Γκούναρ Νόρνταλ (225) και με γκολ με την Πάρμα πέρασε μόνος δεύτερος φτάνοντας τα 226. Πλέον έχει μπροστά του μόνο τον Σίλβιο Πιόλα που έχει 274.

Χουάν Μάτα (Τσέλσι, 12 γκολ, 12 ασίστ)
Πολύ ανεβασμένος φέτος ο Ισπανός playmaker, ήταν ο καλύτερος παίκτης των Μπλε. Απλός και ουσιαστικός στο παιχνίδι του, ξεκλείδωσε πολλές άμυνες με ένα άγγιγμα και ήταν μέσα σε ό,τι καλό έκανε η ομάδα των Ντι Ματέο και Μπενίτεθ, σε μία πολύ μέτρια σεζόν. Σκόραρε στα δύο ματς με την Αρσεναλ αλλά και κόντρα σε Γιουνάιτεντ, Τότεναμ (2) και Εβερτον, αποδεικνύοντας ότι πλέον μπορεί να κάνει τη διαφορά και στα μεγάλα παιχνίδια.

Θίο Γουόλκοτ (Άρσεναλ, 14 γκολ, 10 ασίστ)
Έχει ακούσει πάρα πολλά κατά καιρούς και όχι άδικα, καθώς οι προσδοκίες είναι πολύ μεγαλύτερες. Η φετινή του σεζόν ήταν μακράν η καλύτερή του με την Άρσεναλ. Για πρώτη φορά ξεπέρασε τα 10 γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ, τελειώνοντας με 14, ενώ μοίρασε και 10 ασίστ. Από τους καλύτερους της φετινής Άρσεναλ, με το παιχνίδι στο Νιούκαστλ να είναι με διαφορά το... χάιλαϊτ του στη σεζόν. Ο Γουόλκοτ έκανε «όργια» στο «Σεντ Τζέιμσις Παρκ» με 3 γκολ και 2 ασίστ στην εκπληκτική εμφάνιση νίκη 7-3 των «κανονιέρηδων»! Η επιβράβευση, φυσικά, ήταν το νέο του συμβόλαιο.

Σάντι Καθόρλα (Αρσεναλ 12 γκολ, 11 ασίστ)
Μία από τις καλύτερες μεταγραφές φέτος στην Premier League, ο διεθνής άσος ήρθε σε συσκευασία δώρου από την Μάλαγα και από τις πρώτες αγωνιστικές έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει τον Αρσεν Βενγκέρ σε πολλές θέσεις. Με ταχύτητα, εξαιρετική τεχνική, δύο ίδια πόδια σε εκτέλεση και πάσα γνήσιου δημιουργού ο Καθόρλα έδειξε αμέσως ότι όταν είσαι παικταράς δεν χρειάζεσαι χρόνο προσαρμογής σε νέο περιβάλλον. Καλύτερη στιγμή του Σάντι το χατ τρικ με την Ρέντινγκ και τα δύο γκολ με την Αστον Βίλα.

Γουέιν Ρούνεϊ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 12 γκολ, 10 ασίστ)
Οι Κόκκινοι Διάβολοι κατέκτησαν φέτος «αέρα» τον τίτλο στην Premier League, όμως ο Ρούνεϊ βρέθηκε στην σκιά του Ρόμπιν Φαν Πέρσι που ήταν ο απόλυτος σταρ. Ο Αγγλος δεν παρουσιάστηκε και στην καλύτερη κατάσταση, έμεινε στον πάγκο από τον Φέργκιουσον και πλέον ακούγεται για αποχώρηση. Παρόλα αυτά, σε μία πολύ μέτρια σεζόν στην οποία έπαιξε σε 27 αγώνες, ο 27χρονος βρήκε τρόπο να δείξει την τεράστια ποιότητα που διαθέται και έκανε finish με 12 γκολ και 10 ασίστ.

Σεσκ Φάμπρεγας (Μπαρτσελόνα, 11 γκολ, 11 ασίστ)
Αν και ούτε φέτος κατάφερε να κερδίσει φανέλα βασικού ο Καταλανός τα πήγε πολύ καλύτερα από την πρώτη του σεζόν ως Μπλαουγκράνα. Ο διεθνής άσος βοήθησε από διαφορετικές θέσεις την ομάδα του Τίτο Βιλανόβα, αγωνιζόμενος εκτός από χαφ σαν false9 και σκοράροντας περισσότερο. Σε 32 αγώνες στην Primera Division βρήκε δίχτυα 11 φορές και άλλες τόσες σέρβιρε στους συμπαίκτες του, ολοκληρώνοντας με καλό βαθμό μία χρονιά που τον βρήκε πρωταθλητή. Κόντρα στην Μαγιόρκα στο «Καμπ Νόου» αγωνίστηκε σε θέση επιθετικού και πέτυχε το πρώτο χατ τρικ της καριέρας του, ενώ στην μεγάλη νίκη επί της Σεβίλλης στην Ανδαλουσία πέτυχε δύο γκολ.

Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης, 11 γκολ, 11 ασίστ)
Οπως ο Σεσκ, έτσι και ο Μπενζεμά έκλεισε το 2012-13 κατεβάζοντας... 11άδες σε γκολ και ασίστ. Η φετινή χρονιά του δεν είχε καμία σχέση με την περσινή, όμως ο επιθετικός με αλγερινές ρίζες κρατήθηκε σε τουλάχιστον αξιοπρεπές επίπεδο βοηθώντας εκτός από την εκτέλεση και στη δημιουργία. Η σεζόν στην Primera χάθηκε νωρίς φέτος για την Ρεάλ Μαδρίτης και ο 25χρονος Γάλλος δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να βγάλει στο γήπεδο το κάτι παραπάνω. Παρά το γεγονός αυτό, με τη συγκομιδή του δείχνει ότι μετά το πέρασμα του Μουρίνιο έχει γίνει πολύ πιο πλήρης παίκτης. Καλύτερη επίδοσή του, τα δύο γκολ κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο σε ένα 5-1 στο «Μπερναμπέου».

Γιακούμπ Μπλαζικόφσκι (Ντόρτμουντ, 11 γκολ, 10 ασίστ)
Στην Μπουντεσλίγκα η Ντόρτμουντ μπορεί να μην τα πήγε καθόλου καλά σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, όμως κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Πολωνό ότι δεν προσπάθησε. Ο Κούμπα έκανε την καλύτερη σεζόν του στην Γερμανία, ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 10 γκολ σε μία σεζόν στην Μπουντεσλίγκα και με 11 ασίστ σε 27 ματς ήταν ο μοναδικός της Μπορούσια που κατάφερε να μπει στη λίστα.

*Τα στατιστικά προέρχονται από την Opta Sports, που από την επόμενη σεζόν θα είναι ο επίσημος πάροχος στατιστικών για τις Πρέμιερ Λιγκ, Μπουντεσλίγκα και Ερεντιβίζιε.

*Από τα πρωταθλήματα της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν υπάρχει κάποιος που να τελείωσε τη σεζόν με διψήφιο νούμερο σε γκολ και ασίστ.

Follow Λευτέρης Ντανοβασίλης @entanovasilis
Follow Γιώργος Κοντογεώργης @Giorgio_Oddo

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα