Οι... διαφορετικοί αριθμοί του ΝΒΑ!

Γιώργος Κούβαρης
Οι... διαφορετικοί αριθμοί του ΝΒΑ!

bet365

Το gazzetta.gr παρουσιάζει μερικούς... διαφορετικούς αριθμούς από το φετινό ΝΒΑ οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το φύλλο της στατιστικής! Ποιος είναι ο πιο κοντός και ο πιο ψηλός παίκτης; Ποια νούμερα είναι περισσότερα δημοφιλή και ποια όχι; Έχετε την απορία;

Μπάγερν - Ντόρτμουντ με σούπερ προσφορά* & Live Streaming* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξει κάποιος όσον αφορά τα νούμερα και τους αριθμούς σε ένα πρωτάθλημα μπάσκετ, έχουν να κάνουν με τις ατομικές επιδόσεις των παικτών. Πόντοι, ριμπάουντ, κλεψίματα, ασίστ, τάπες, λάθη, δίποντα, τρίποντα, βολές κ.ο.κ.

Αν μη τι άλλο, οτιδήποτε αποτυπώνεται στη στατιστική αποτελεί την κορωνίδα της πορτοκαλί μπάλας κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Εκεί μπορεί να δει κάποιος, ποιος ξεχώρισε περισσότερο, ποιος λιγότερο, ποιος έπαιξε καλά και ποιος άσχημα, αν και εδώ που τα λέμε, ισχύει και ο άγραφος κανόνας ότι «οι αριθμοί είναι ο καλύτερος αριθμός για να πεις ψέμματα». Ναι, σε μερικές περιπτώσεις ισχύει. Όχι όμως σε ό,τι αφορά το pregame και στα όσα ισχύουν πριν ξεκινήσει κάποιος αγώνας.

Το gazzetta.gr έβαλε κάτω τις 30 ομάδες του ΝΒΑ, «ψαχούλεψε» τους 489 παίκτες και παρουσιάζει μερικές... διαφορετικά στοιχεία της φετινής σεζόν. Για παράδειγμα, έχετε την περιέργεια να μάθετε ποια ομάδα είναι η πιο «ψηλή» στο πρωτάθλημα και ποια η πιο «κοντή;» Ποια ομάδα έχει τον μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας και ποια τον χαμηλότερο; Ποιοι παίκτες είναι οι πιο... ευτραφείς και ποιοι οι πιο ελαφριοί; Ποιοι αριθμοί στις φανέλες είναι οι πιο δημοφιλείς από τους παίκτες του ΝΒΑ και ποιοι καθόλου; Για πάμε να δούμε λοιπόν...

ΟΙ... ΗΛΙΚΙΕΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Βάσει αριθμών, η πιο... μπαρουτοκαπνισμένη ομάδα του ΝΒΑ δεν είναι άλλη από τους Χιούστον Ρόκετς! Για την ακρίβεια είναι η μοναδική του πρωταθλήματος που ο μέσος όρος ηλικίας ξεπερνάει τα 30 χρόνια και φτάνει το 30,24! Ακολουθούν οι Λος Άντζελες Λέικερς με 29,07 ενώ από τις «έμπειρες» ομάδες είναι και οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ε, σε αυτό έπαιξε τον ρόλο του και ο... Κάιλ Κόρβερ που φόρεσε φέτος τη φανέλα με τα «Ελάφια». Η άλλη όψη του νομίσματος θέλει τους Φοίνιξ Σανς να είναι η πιο... νεαρή ομάδα του ΝΒΑ με τον μέσο όρο της ηλικίας να μην ξεπερνάει τα 24,49 έτη. Οι Μπουλς είναι στην 2η θέση της λίστας με 24,83 έτη και ακολουθούν οι Ουόριορς, οι Τίμπεργουλβς και οι Νικς.

ΟΙ ΗΛΙΚΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

Μετά και την απόσυρση του Ντιρκ Νοβίτσκι, το μεγαλύτερο respect ανήκει στον έναν και μοναδικό, Βινς Κάρτερ! Τον ερχόμενο Ιανουάριο θα συμπληρώσει 43 χρόνια ζωής (!) και είναι μακράν του δεύτερου ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης του ΝΒΑ. Επιπλέον είναι και ο μοναδικός που βρίσκεται στο πρωτάθλημα από την δεκαετία του '90! Ακριβώ πίσω του με διαφορά τριών χρόνων είναι ο Γιουντόνις Χάσλεμ που βρίσκεται στο Μαϊάμι από το 2003 (!) ενώ από τους «μαθουσάλες» του ΝΒΑ είναι επίσης οι Πάου Γκασόλ, Κάιλ Κόρβερ και Νενέ. Εκείνος που ξεκίνησε τη σεζόν όντας ο μικρότερος σε ηλικία όλων, είναι ο γεννημένος στις 23 Δεκεμβρίου 2000, Σεκού Ντουμπουγιά, ο οποίος επιλέχθηκε στο νούμερο «15» από τους Ντιτρόιτ Πίστονς. O Tέιλεν Χόρτον Τάκερ των Λέικερς είναι έναν μήνα μεγαλύτερος του Ντουμπουγιά ενω στην 3η θέση της λίστας βρίσκεται ο Σέρβος Άλεν Σμαΐλαγκιτς, ο οποίος έχει κλείσει ήδη το 19ο έτος της ηλικίας του.

ΤΑ ΥΨΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Οι διαφορές στα ύψη των 30 ομάδων του ΝΒΑ είναι από μικρές έως και οριακές. Δεν υπάρχει τεράστια απόκλιση στους μέσους όρους και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι επικρατεί ισορροπία σε όλα τα ρόστερ. Παρόλα αυτά, τέσσερις ομάδες διαθέτουν μεγαλύτερο μέσο όρο όσον αφορά το ύψος, με τους Ατλάντα Χοκς, τους Ντένβερ Νάγκετς, τους Σακραμέντο Κινγκς, τους Πόρτλαντ Τρέιλμπλέιζερς να βρίσκονται στα 2.05μ. Η 5η ομάδα είναι οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο με 204 εκατοστά κατά μέσο όρο. Αντίθετα οι... πιο κοντές ομάδες της λίγκας είναι οι Μπόστον Σέλτικς και οι Κλίβελαντ Καβαλίερς έχοντας χαμηλότερο μέσο όρο από τα δύο μέτρα και τα 199 εκατοστά. Αντίστοιχα, στα δύο μέτρα βρίσκονται η Γιούτα Τζαζ, οι Κλίπερς και οι Ντιτρόιτ Πίστονς.

ΤΑ ΥΨΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

Μπόμπαν Μαριάνοβιτς κυρίες και κύριοι. Ο Σέρβος «γίγαντας» είναι ο πιο ψηλός παίκτης του ΝΒΑ αυτή τη στιγμή ενώ μόλις ένας ακόμα ξεπερνάει τα 220 εκατοστά και μάλιστα είναι και συμπαίκτης του. Ο Μαριάνοβιτς βλέπει τον κόσμο από τα 2.24 μέτρα ενώ ο Κρίσταπς Πορζίνγκις είναι 2.21 μέτρα και αποτελεί τον δεύτερο πιο ψηλό παίκτη στο ΝΒΑ. Στην 3η θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται ο σέντερ των Σικάγο Μπουλς Λιουκ Κόρνετ, ο οποίος έχει ύψος 2.19 μέτρα, ενώ στα 2.16 μέτρα βρίσκονται οι Πάου Γκασόλ και Ρούντι Γκομπέρ. Όσον αφορά τους πιο κοντούς παίκτες, δεν υπάρχει κανένας... συναγωνισμός. Ο μοναδικός κάτω από 180 εκατοστά είναι ο Αζάια Τόμας (1.77μ.) ενώ μόλις ένας (Τζέι Τζέι Μπαρέα) βρίσκεται μεταξύ του 1.80μ. και του 1.81μ. Βέβαια με τον νέο τρόπο μέτρησης, τα εν λόγω ύψη ίσως να έχουν μια μικρή απόκλιση. Στο 1.82μ. είναι οι Ντι Τζέι Όγκουστιν και Κάρσεν Έντουαρντς, ενώ στο 1.83μ. συναντάμε πολλούς παίκτες.

ΤΟ... ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

Ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς όχι μόνο είναι ο πιο ψηλός παίκτης του ΝΒΑ, αλλά και ο πιο βαρύς! Ο Σέρβος σέντερ ζυγίζει 131 κιλά και βρίσκεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, ενώ το ίδιο ακριβώς βάρος έχει και ο (τραυματίας αυτή τη στιγμή) Γιουσούφ Νούρκιτς. Λίγο πιο κάτω στα 129 κιλά βρίσκεται ο rookie Ζάιον Ουίλιαμσον, ο οποίος ωστόσο είναι και 25 εκατοστά πιο κοντός από τον «Bobinator». Ο... ευτραφής Νίκολα Γιόκιτς ζυγίζει 128 κιλά και βρίσκεται στην 4η θέση της λίστας, ενώ λίγο πιο πίσω ο Μπρουκ Λόπεζ των Μιλγουόκι Μπακε με βάρος 127 κιλά. Όσον αφορά εκείνους που ζυγίζουν τα λιγότερα κιλά; Πάει αναλογικά με το ύψος τους. Βάσει των επίσημων αριθμών του ΝΒΑ, ο πιο αδύνατος παίκτης είναι ο Τόμας Φρέιζερ των Ντιτρόιτ Πίστονς με βάρος 77 κιλά, ενώ στα 78 κιλά βρίσκεται ο Γερμανός γκαρντ της Οκλαχόμα, Ντένις Σρέντερ.

ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιος αριθμός «φοριέται» περισσότερο στο ΝΒΑ; Ποιον προτιμούν οι παίκτες να έχουν στη φανέλα τους; Το «0» και το «5» είναι τα δημοφιλέστερα νούμερα τη φετινή σεζόν στο ΝΒΑ αφού τα έχουν επιλέξει από 20 παίκτες το καθένα. Συγκεκριμένα το «0» έχει κλέψει το ενδιαφέρον των Ουέστμπρουκ, Αλεξάντερ-Ουόκερ, Αρίζα, Μπρίτζες, Τέρενς Ντέιβις, ΝτιΒιτσέντζο, Ντράμοντ, Κούζμα, Λεκί, Μέιερς Λέοναρντ, Λίλαρντ, Λοβ, Μέλτον Νουάμπα, Τζος Ρίτσαρτσον, Ράσελ, Τέιτουμ, Τιγκ, Κόμπι Ουάιτ, αλλά και του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Ουίλιαμς-Γκος. Άντίστοιχα, το νούμερο «5» έχουν επιλέξει οι Μπάμπα, Μπαρέα, Μπάρτον, Μπατούμ, Καμπόκλο, Ντιένγκ, Φοξ, Χάρελ, Χουντ, Χόρτον-Τάκερ, Στάνλεϊ Τζόνσον, Τζόουνς Τζούνιορ, Λέναρντ, Λούνεϊ, Μάρεϊ, Τζαμπάρι Πάρκερ, Τζάστιν Ρόμπινσον, Σμιθ Τζούνιορ, Σάμερ, Ουίλσον. Αντίθετα τα νούμερα που «φοριούνται» λιγότερο φέτος είναι το «35» (Μπάγκλεϊ, Φρέιζερ, Γουντ), το «41» (Ερνανγκόμεθ, Λάιλς, Ζίζιτς), το «77» (Ντόντσιτς, Πουαριέ, Κάρολ), «00» (Γκόρντον, Κούρουκς), το «26» (Κόρβερ, Λαμπ), το «28» (Μαϊνμί, ΜακΚίνι), το «51» (Αρτσιντιάκονο, Μαριάνοβιτς), το «88» (Μπιτάτζε, Μπιέλιτσα) ενώ 10 παίκτες έχουν... αποκλειστικότητα στους αριθμούς τους.

ΤΑ... ΔΙΑΣΗΜΑ ΚΟΛΕΓΙΑ ΣΤΟ ΝΒΑ

Δύο είναι τα πιο διάσημα κολέγια όσον αφορά τους παίκτες που έχει...προμηθεύσει το καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη. Πρώτο και καλύτερο το Κεντάκι, το οποίο θα έχει φέτος 28 εκπροσώπους του στο ΝΒΑ μεταξύ των οποίων All Star παίκτες όπως ο Άντονι Ντέιβις, ο ΝτεΜάρκους Κάζινς, ο Ραζόν Ρόντο, ο Καρλ Άντονι-Τάουνς, ο Τζον Ουόλ, ο Ντ'Αρον Φοξ, ο Ντέβιν Μπούκερ, ο Ουίλι Κόλεϊ-Στάιν, ο Έρικ Μπλέντσο, ο Τζούλιους Ραντλ με πιο πρόσφατο τον Τάιλερ Χίροου φέτος. Στην δεύτερη θέση με 23 εκπροσώπους βρίσκεται το Ντιουκ και με παίκτες όπως ο Κάιρι Ίρβινγκ, ο Μπράντον Ίνγκραμ, ο Σεθ Κάρι, ο Μάρβιν Μπάγκλεϊ, ο Τζαλίλ Όκαφορ, ο Τζαμπάρι Πάρκερ, ο Τζέι Τζέι Ρέντικ, ενώ φέτος οι Ζάιον Ουίλιαμσον και Αρι Τζέι Μπάρετ.

 

NBA Τελευταία Νέα