ΗΠΑ: Δεν είναι Dream Team, έχει αδυναμίες! (pics & vid)

Νίκος Καρφής
ΗΠΑ: Δεν είναι Dream Team, έχει αδυναμίες! (pics & vid)
Η Εθνική μας κοντράρεται με την Team USA (15:30, EΡΤ SPORTS) σε ματς-φωτιά στο Παγκόσμιο και το gazzetta.gr στέκεται στα μειονεκτήματα της ομάδας του Πόποβιτς που πρέπει να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα.

Λίγες ώρες έμειναν (15:30) από την ματσάρα της Εθνικής μας με την Team USA. Μια μάχη που μας ξυπνά υπέροχες αναμνήσεις, αφού στο Παγκόσμιο του 2006 η Ελλάδα έριξε στο καναβάτσο την ομάδα του Καρμέλο, του ΛεΜπρόν, του Ουέιντ, του Πολ. Μπορεί πλέον να μην διαθέτουμε Διαμαντίδη, Σπανούλη, Παπαλουκά, όμως η Ελλάδα έχει την ποιότητα να κοιτάξει στα… μάτια τις ΗΠΑ. Γιάννης Αντετοκούνμπο, Σλούκας, Καλάθης, Πρίντεζης, Μπουρούσης, Παπαπέτρου, Παπανικολάου, Λαρεντζάκης, Παπαγιάννης, Θανάσης, Βασιλόπουλος και Μάντζαρης πρέπει να καταθέσουν την ψυχή τους, να μπουν σαν... καμικάζι στο γήπεδο. Να παλέψουν για την κάθε μπάλα. Να... θυσιαστούν για την ομάδα, για τον συμπαίκτη τους. Ο Greek Freak το έχει δει στα όνειρα του αυτό το ματς. Τους πήρε το βραβείο του MVP, θέλει να τους… καθαρίσει και στο γήπεδο.

Οι ΗΠΑ είναι το μεγάλο φαβορί για το ματς, αλλά και για την κατάκτηση του Παγκοσμίου. Από πλευράς ταλέντου είναι πολύ μπροστά από όλες τις ομάδες. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως είναι αχτύπητη. Δεν φοβίζει, δεν είναι dream team. Είναι γήινη ομάδα και έχεις τις αδυναμίες, οι οποίες φάνηκαν με την Τουρκία. Η Εθνική μας είναι μια ομάδα που μπορεί να τις… χτυπήσει και να βάλει δύσκολα στην αρμάδα του Πόποβιτς. Το ματς μπορεί να γίνει και do or die για την Ελλάδα, αν νωρίτερα οι Βραζιλιάνοι νικήσουν τους Τσέχους (σενάριο που δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε).

Η αδυναμία στους ψηλούς… βγάζει μάτι

Ο Γκρεγκ Πόποβιτς δεν χρησιμοποιεί πολύ τους εφεδρικούς ψηλούς του, δίνοντας περίπου 11 λεπτά στον Λοπεζ και 10 στον Πλάμλι. Ο βασικός σέντερ, Μάιλς Τέρνερ παίζει 22 λεπτά μέσο όρο και πετυχαίνει 6 πόντους. Ο Pop ξέρει πως οι παίκτες που διαθέτει σε αυτές τις θέσεις έχουν αρκετά μειονεκτήματα και θέλει να τα… κρύψει, στοχεύοντας στο να πάρει περισσότερα από τα γκαρντ και τους φόργουορντ που έχει. Η επίθεση του δεν έχει στόχευση στο να πηγαίνει η μπάλα στη θέση «5» και προτιμά τις υπόλοιπες λύσεις που είναι πολύ ποιοτικότερες.

Ο Τέιτουμ είναι μεγάλη απώλεια

Η Team USA δεν θα τα βάψει… μαύρα από την απουσία του Τέιτουμ, όμως η αλήθεια είναι πως θα πρέπει να προσπαθήσει πάρα πολύ για να καλύψει το κενό του. Η Ελλάδα δεν θα έχει να αντιμετωπίσει τον άνθρωπο που… έσωσε τους Αμερικανούς στο ματς με τους Τούρκους. Βολές σε προσπάθεια για τρίποντο για να στείλει το ματς στην παράταση και ασίστ στον Μίντλετον, ο οποίος πήγε στην γραμμή των βολών και υπέγραψε τη νίκη. Ο φόργουορντ των Σέλτικς βάζει 10.5 πόντους ανά ματς στο τουρνουά, όντας ο 5ος σκόρερ της ομάδας. Θα λείψουν πολύ από την ομάδα του και τα 7.5 ριμπάουντ που κατεβάζει.

Βέβαια δεν είναι μόνο ο Τέιτουμ. Υπάρχει ακόμα ένας παίκτης των Σέλτικς που δεν είναι σίγουρο πως θα παίξει με την Ελλάδα. Ο Μάρκους Σμαρτ είναι αμφίβολος, αλλά σύμφωνα με το ESPN όλα δείχνουν ότι θα αγωνιστεί κανονικά. Ο γκαρντ των Σέλτικς είναι ένα… σκυλί του πολέμου. Θεωρείται ο κορυφαίος περιφερειακός αμυντικός στο ρόστερ, αλλά και γενικότερα ένας από τους καλύτερους στο ΝΒΑ. Θα σου βγάλει το λάδι, ενώ θα βουτήξει να σώσει κάθε μπάλα. Ακόμα και αυτές που δεν… σώζονται. Δίνει μεγάλη ενέργεια με την παρουσία του.

Το 1vs1 και το zone press των Τούρκων που τους εξέθεσε

Σε όλα τα παιχνίδια τους μέχρι στιγμής βασίζονται πολύ στο ατομικό ταλέντο των παικτών τους και λιγότερο στην ομαδική δουλειά. Πολλές φορές θα πάνε στο 1vs1 για να τελειώσουν τη φάση με την ποιότητα τους στην επίθεση. Μπορούν εύκολα να βγουν από τα… νερά τους όπως φάνηκε στο ματς με την Τουρκία. Οι Τούρκοι έπρεπε να πάρουν αυτό το ματς. Αυτοκτόνησαν όμως τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στην παράταση. Το zone press τους δημιούργησε τεράστια προβλήματα και αν οι Τούρκοι ήταν πιο ψύχραιμοι, τώρα οι Αμερικάνοι θα είχαν ρεκόρ 2-1 και όχι 3-0. Το ματς εκείνο θα πρέπει να είναι οδηγός για την Εθνική. Οι ΗΠΑ σούταραν με το τραγικό 35.7 εντός πεδιάς και 33% στα δίποντα, δείγμα πόσο τους επηρέασε η άμυνα των Τούρκων. Παίκτες-κλειδιά όπως ο Τέιτουμ, ο Μιτσελ, ο Κέμπα, ο Τέιτουμ και ο Μπαρνς ήταν εντελώς άστοχοι.

Η Ελλάδα σίγουρα θα πρέπει να πιέσει τους Αμερικανούς με την άμυνα της, η οποία όμως θα πρέπει να είναι πολύ βελτιωμένη σε σχέση με αυτά που είδαμε με τη Νεά Ζηλανδία (δεχθήκαμε 97 πόντους). Χρειάζεται συλλογική δουλειά, σωστή καθοδήγηση από τον πάγκο και 100% προσήλωση από τους παίκτες. Απαιτείται σωστό διάβασμα από τον πάγκο, αλλά και από τους παίκτες που θα βρίσκονται στο παρκέ. Οι Αμερικανοί θα πάνε πολλές φορές στο 1 εναντίον ενός, θέλοντας να τελειώσουν την προσπάθεια μόνοι τους. Εκεί η Ελλάδα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να τους αντιμετωπίσει, φέρνοντας τις κατάλληλες βοήθειες αν χρειαστεί. Επιπλέον δεν είναι σοφό να τους αφήσεις να… τρέξουν. Στο ανοιχτό γήπεδο μπορούν να σε… σκοτώσουν, αφού διαθέτουν εξαιρετικές περιπτώσεις για αυτό το στυλ παιχνιδιού.

Η απουσία μεγάλων προσωπικοτήτων στο παρκέ

Η Team USA πήγε στο Παγκόσμιο με τεράστιες απουσίες. Αν οι καλύτεροι παίκτες του ΝΒΑ, αποφάσιζαν να κατεβούν, τότε κανείς από τα παιδιά που πήγαν στην Κίνα δεν θα βρισκόταν στην 12άδα. Οι παίκτες αυτοί διαθέτουν μεγάλη ποιότητα, όμως όταν έρθουν τα δύσκολα, θα χρειαστείς και τεράστιες προσωπικότητες που θα πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις όταν η μπάλα… καίει. Στην πρώτη δύσκολη δοκιμασία που αντιμετώπισαν με τους Τούρκους, φάνηκε το πρόβλημα αυτό στο ρόστερ. Αυτοί που έπαιρναν την ευθύνη ήταν μόνο οι Κέμπα Ουόκερ και Τζέισον Τέιτουμ. Ο πρώτος με μεγάλα καλάθια στην παράταση, έβαλε την ομάδα του στη θέση οδηγού και ο δεύτερος έσωσε 2 φορές την Team USA όπως είπαμε και παραπάνω. Ήταν πρώτοι σκόρερ με 20 και 16 πόντους αντίστοιχα.

Ο Κέμπα έχει μάθει τόσα χρόνια πως να είναι ηγέτης, καθώς ήταν το Νο.1 των Χόρνετς, ο άνθρωπος που θα πάρει τη μπάλα και θα αποφασίσει στις κρίσιμες καταστάσεις. Ο Τέιτουμ αν και είναι μικρός, έχει το θράσος και την ποιότητα να κάνει σημαντικά πράγματα για την ομάδα του στα τελευταία κρίσιμα λεπτά. Όμως με την Ελλάδα, θα είναι εκτός.

Στο ματς με τις ΗΠΑ όλοι κατάλαβαν πως οι υπόλοιποι παίκτες που βρισκόντουσαν στο παρκέ, έψαχναν αυτούς τους 2 στο τέλος του ματς. Και η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν άλλο. Ίσως οι επόμενες λύσεις σε ειδικές καταστάσεις να είναι οι Μίτσελ και Μίντλετον, αλλά κόντρα στην Τουρκία δεν το έδειξαν.

Η πεντάδα που θα ξεκινήσει με Ελλάδα

Στα 2 πρώτα ματς η Team USA ξεκίνησε τα ματς της με Κέμπα, Μίτσελ, Τέιτουμ, Μπαρνς και Τέρνερ. Όμως ο τραυματισμός του Τέιτουμ κόντρα στην Τουρκία, έφερε αλλαγές στην αναμέτρηση με την Ιαπωνία.

Τη θέση του παίκτη των Σέλτικς πήρε ο Τζο Χάρις. Ο παίκτης των Νετς αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων σουτέρ στο ΝΒΑ, όντας και ο παίκτης που κέρδισε τον φετινό διαγωνισμό τριπόντων. Με αυτόν κερδίζουν πολλά στην περιφέρεια. Υπάρχει όμως ακόμα ένας που αν και ήρθε από τον πάγκο με την Ιαπωνία, ήταν ο καλύτερος παίκτης των Αμερικανών. Ο λόγος για τον Τζέιλεν Μπράουν που είναι καλύτερος αμυντικός από τον Χάρις, ενώ παίρνει καλύτερο βαθμό από τον σουτέρ των Νετς στο παιχνίδι κοντά στη ρακέτα. Πιο αλτικός, πιο δυνατός.

Η απόφαση ανήκει στον Πόποβιτς. Η λογική λέει πως θα πάει σε ένα σχήμα για αρχή με Τζο Χάρις βασικό. Βέβαια με τον Μπράουν στο παρκέ, θα έχει ακόμα έναν παίκτη που θα προσπαθήσει να φθείρει και να κουράσει το ατού της Ελλάδας, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.