ΝΒΑ: Τα playoffs στο... πιάτο σας! (pics)

Νίκος Καρφής
ΝΒΑ: Τα playoffs στο... πιάτο σας! (pics)

bet365

Τα playoffs του ΝΒΑ ξεκινούν και το gazzetta.gr... εμβαθύνει στις μάχες του πρώτου γύρου, προσπαθώντας να προβλέψει το σκορ κάθε σειράς.

Η regular season έφτασε στο τέλος της και πλέον τα πράγματα γίνονται ζόρικα. Τα playoffs αποτελούν τη… μεγάλη σκηνή του ΝΒΑ, εκεί όπου κρίνονται όλα.

Ετοιμαστείτε για αμφίρροπες μάχες, για επικές κόντρες. Τα ματς θα είναι «αίμα και άμμος» και για ακόμη μια σεζόν θα αναδειχθούν νέοι πρωταγωνιστές, νέοι ήρωες.

Σήμερα ξεκινά η postseason και το gazzetta.gr… σκιαγραφεί τα ζευγάρια του πρώτου γύρου και προσπαθεί να κάνει τις προβλέψεις του, προσδοκώντας πως θα διαβάσει καλά τους αντιπάλους.

Ανατολή

Μπακς (1) – Πίστονς (8)

Οι Μπακς κάνουν εκπληκτική σεζόν, κάτι που φαίνεται και από το ρεκόρ τους. Το 60-22 είναι το καλύτερο στο ΝΒΑ και τους κάνει φαβορί όχι μόνο για τον πρώτο γύρο απέναντι στους Πίστονς, αλλά και για να φτάσουν στου τελικούς του ΝΒΑ. Τα… ελάφια παίζουν όμορφο μπάσκετ και ο κόουτς Μπουντενχόλζερ μοιάζει να κόλλησε όλα τα κομμάτια του παζλ. Τα ελάφια έχουν την καλύτερη επίθεση του ΝΒΑ με 118.1 πόντους μέσο όρο.

Ο Γιάννης κάνει… όργια και οδεύει προς το βραβείο του MVP, ενώ δίπλα του έχει αρκετούς αξιόπιστους σουτέρ (Μπρόγκντον, Μίντλετον Μίροτιτς, Λόπεζ), οι οποίοι του ανοίγουν το γήπεδο και αφήνουν τη ρακέτα ελεύθερη για να κάνει τις μπούκες του. Η παρουσία του Λόπεζ έχει ευεργετικά αποτελέσματα, αφού ο ψηλός του Μιλγουόκι κάνει… θραύση στο τρίποντο, ενώ βοηθά πολύ στον τομέα των μπλοκ. Εξαιρετική δουλειά κάνουν οι Μπλέντσο και Μίντλετον, ενώ σίγουρα θα λείψει πολύ ο Μπρόγκντον που ήταν εξαιρετικός (έχει το περίφημο 50-40-90, δηλαδή 50%+ εντός πεδιάς, 40+% τρίποντα και 90+% βολές).

Ο Greek Freak ψάχνει για πρώτη φορά στην καριέρα του πρόκριση σε δεύτερο γύρο της Ανατολής, αφού πρόπερσι ηττήθηκε από τους Ράπτορς και πέρυσι από τους Σέλτικς με 4-3.

Από την άλλη οι Πίστονς είναι το μεγάλο αουτσάιντερ της σειράς. Κλείδωσαν την πρόκριση στα playoffs στο τέλος και η μεγάλη δύναμη τους είναι η ρακέτα. Το δίδυμο Γκρίφιν-Ντράμοντ είναι ένα εκ των κορυφαίων της λίγκας. Μαζί σκοράρουν περίπου 42 πόντους ανά ματς και κατεβάζουν 23 ριμπάουντ (15.6 ο Ντράμοντ).

Η περιφέρεια τους στηρίζεται κατά κύριο λόγο στον κουμανταδόρο Ρέτζικ Τζάκσον, στον σουτέρ Ουέιν Έλινγκτον και ο Λάνγκστον Γκάλογουεϊ. Το Ντιτρόιτ είναι σκληρή ομάδα που μπορεί να κάνει ζημιές, ειδικά στην έδρα του, όμως το Μιλγουόκι είναι πιο ποιοτική ομάδα, πιο δουλεμένη και πιο γεμάτη στις περισσότερες θέσεις.

Ο Γιάννης στοχεύει πολύ ψηλά φέτος και σίγουρα όλες οι άμυνες θα είναι προσαρμοσμένες πάνω του στα playoffs. Στον πρώτο γύρο η στόχευση των Μπακς θα είναι ξεκάθαρα στο να φθείρουν τα δυο βαριά χαρτιά των Πίστονς. Τους κυρίους Γκρίφιν και Ντράμοντ

Οι φετινές μάχες

Το Μιλγουόκι σκούπισε φέτος το Ντιτρόιτ, αφού έκανε το 4/4. Δεν άφησε κανένα περιθώριο αμφισβήτησης στο ποιος κάνει κουμάντιο σε αυτό το ζευγάρι.

Πρόβλεψη gazzetta.gr: Mπακς – Πίστονς 4-1

Ράπτορς (2) – Μάτζικ (7)

Το Τορόντο είναι μία από τις ομάδες του ΝΒΑ που δεν έχουν παίξει ποτέ σε τελικούς και θέλει να… σπάσει την κατάρα φέτος, αφού δεν υπάρχει στην Ανατολή ο ΛεΜπρόν Τζέιμς που τους… σκότωνε τα όνειρα τις προηγούμενες σεζόν.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρυσι είναι πως ο ηγέτης άλλαξε και τη θέση του ΝτεΡόζαν πήρε ο εξαιρετικός two-way player και πρωταθλητής με τους Σπερς, Καουάι Λέοναρντ.

Οι Καναδοί έβαλαν ένα παίκτη στο ρόστερ τους που έχει μάθει στον πρωταθλητισμό με το σύνολο του Πόποβιτς, ενώ μαζί του ήρθε και ο εξαιρετικός τριποντέρ, Ντάνι Γκριν. Μέσα στη σεζόν οι Ράπτορς έδειξαν σταθερότητα και αποτέλεσαν τη μοναδική ομάδα που απείλησε τους Μπακς για να τους πάρει την πρώτη θέση της Ανατολής.

Ο Σιάκαμ κάνει σεζόν ικανή να του δώσει το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη, ενώ Λάουρι και Ιμπάκα ποτέ δεν σταμάτησαν να είναι καθοριστικοί για το Τορόντο. Οι Ράπτορς θα αποτύχουν φέτος αν δεν φτάσουν στους τελικούς της Ανατολής.

Aπό την άλλη οι Μάτζικ διψούν για playoffs. Το Ορλάντο έχει να παίξει στην postseason από το 2012, τότε που στην ομάδα έπαιζε ο Ντουάιτ Χάουαρντ. Θα προσπαθήσουν να κάνουν ζημιά στους Ράπτορς, παρόλο που οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ τους.

Έχουν την 5η καλύτερη άμυνα στο ΝΒΑ και σε αυτό τον τομέα ποντάρουν και στη σειρά με τους Ράπτορς. Ο ηγέτης τους, ο All Star πια Βούτσεβιτς θα πρέπει να κάνει μεγάλα ματς, αν θέλει η ομάδα του να έχει τύχη.

Σπουδαία δουλειά στην πετυχημένη σεζόν για το Ορλάντο κάνουν οι Γκόρντον, Ρος, Φουρνιέ και Όγκουστιν. Ομάδα που δεν τα παρατά και… βγάζει το λάδι στον αντίπαλο.

Οι φετινές μάχες

Η απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στις 2 ομάδες. Σε 2 περιπτώσεις έχουν πανηγυρίσει οι Καναδοί, ενώ 2 φορές έχει φύγει με ψηλά το κεφάλι το Ορλάντο.

Πρόβλεψη: Ράπτορς - Μάτζικ 4-1

Σίξερς (3) – Νετς (6)

Πριν 2 σεζόν Νετς και Σίξερς είχαν τα 2 χειρότερα ρεκόρ στην Ανατολή και πλέον είναι στο Νο.6 και το Νο.3 αντίστοιχα.

Για τη Φιλαδέλφεια, το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό. Ο Εμπίντ είναι 25, ο Σίμονς στα 22 και συνεχώς φτιάχνουν το παιχνίδι τους. Μαζί με τους Χάρις, Μπάτλερ και Ρέντικ, συνθέτουν μια εξαιρετική πεντάδα, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 2-3 κορυφαίες της λίγκας.

Στόχος είναι οι τελικοί του ΝΒΑ, αφού το ταλέντο περισσεύει στα βασικά στελέχη. Μεγάλο μειονέκτημα είναι ο πάγκος και αυτό ίσως παίξει ρόλο κατά τη διάρκεια των playoffs.

Πολλές φορές το uptempo μπάσκετ που παίζουν κερδίζει και τον πιο δύσπιστο φίλαθλο, όμως στα playoffs αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται και η εμπειρία, η ψυχραιμία, η ικανότητα να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις.

Στον αντίποδα του Μπρούκλιν διέψευσε τους πάντες και επιστρέφει μετά από καιρό στην postseason. Έξυπνες κινήσεις για να φτιάξουν το ρόστερ, αλλά και βελτίωση των παικτών που είχαν στο δυναμικό τους, τους έφερε στην postseason. Aπό το 20-62 της περσινής σεζόν στο φετινό 42-40. Άλμα το λες.

Ηγέτης δεν είναι άλλος από τον Ράσελ που έγινε και all star, ενώ το…λιθαράκι τους για να μπουν στα playoffs oι Νετς, έβαλαν ο Κάρολ, το παλικάρι ο ΛεΒέρτ που γύρισε πολύ πριν τις αρχικές προβλέψεις μετά τον σοκαριστικό τραυματισμό του, ο Ντινγουίντι και ο Άλεν.

Οι φετινές μάχες

Άλλη μια σειρά που είναι στο «χ». Μπορεί οι Σίξερς να είναι το Νο.3, αλλά έχουν καταφέρει να νικήσουν μόνο στα 2 εκ των 4 ματς που έχουν συναντηθεί φέτος.

Πρόβλεψη: Σίξερς - Νετς 4-1

Σέλτικς (4) – Πέισερς (5)

Ίσως το πιο αμφίρροπο ζευγάρι του πρώτου γύρου στην Ανατολή. Πριν αρχίσει η σεζόν οι Σέλτικς ήταν φαβορί για να τερματίσουν πρώτοι στην Ανατολή, όμως στην πορεία κάτι χάλασε.

Δεν είναι μυστικό. Αν δεν πάνε στους τελικούς, οι Κέλτες θα έχουν αποτύχει. Δεν βρίσκεις ομάδα στην Ανατολή με τέτοιο ταλέντο και τέτοιο βάθος στο ρόστερ. Την περσινή σεζόν είχαν τεράστιο πρόβλημα στα playoffs, αφού μέτρησαν 1 νίκη και 7 ήττες.

Το ρόστερ των Σέλτικς… τρομάζει. Ίρβινγκ, Τέιτουμ, Σμαρτ, Χόρφορντ, Μπράουν, Ροζίερ, Τάιτς, Μόρις, Μπέινς κλπ. Ο Μπραντ Στίβενς έχει πολλά όπλα στη φαρέτρα του.

Από την άλλη έχουμε τους Πέισερς. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, αφού έχασαν τον Ολαντίπο στα μέσα της σεζόν και άντεξαν, έδειξαν χαρακτήρα και τερμάτισαν στην 5η θέση. Δηλαδή βρίσκονται στην ίδια θέση με πέρυσι.

Από τη θέση «5» λίγο έλειψε να πετάξουν εκτός τον ΛεΜπρόν. Ήταν η μόνη ομάδα στην Ανατολή που τον δυσκόλεψε τόσο πολύ. Φέτος δεν έχουν τον Ολαντίπο, όμως οι κύριοι Μπογκντάνοβιτς, Γιανγκ, Σαμπόνις και Κόλισον είναι αποφασισμένοι να παίξουν και για αυτόν.

Η Ιντιάνα κάνει τρομερή δουλειά στην άμυνα, όντας κορυφαία σε αυτόν τομέα σε ολόκληρο το ΝΒΑ. Στην πρώτη πενταδα βρίσκεται στο ποσοστό στα τρίποντα, με τον Μπογκντάνοβιτς να βοηθά πολύ με 42%.

Οι φετινές μάχες

Στα 4 φετινά ραντεβού , οι Σέλτικς δείχνουν να έχουν βρει το… κουμπί των Πέισερς. Η ομάδα του Στίβενς μετρά 3 νίκες έναντι 1 των αντιπάλων τους.

Πρόβλεψη: Σέλτικς - Πέισερς 4-2

Δύση

Ουόριορς (1) - Κλίπερς (8)

Για τους περισσότερους οι Ουόριορς θα έχουν το ευκολότερο έργο από κάθε ομάδα του ΝΒΑ στον πρώτο γύρο. Μιλάμε για τους πρωταθλητές τις 2 τελευταίες σεζόν. Το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε αλλαγές στο ρόστερ των πολεμιστών, με τον Ντουράντ να φλερτάρει ήδη με τη Νέα Υόρκη. Σίγουρο η τρελοπαρέα των Κάρι, ντουράντ,Τόμπσον, Γκριν και Κάζινς είναι το απόλυτο φαβορί για three peat και θέλει να το δικαιολογήσει στο γήπεδο.

Μια ομάδα που μπορεί να σε σκοτώσει μόνο με τα τρίποντα της, αφού με τους Κάρι, Κλέι και KD, σου προκαλεί τρόμο. Η βασική πεντάδα των Ουόριορς δέχεται 95.1 πόντους ανά 100 κατοχές μετά το All Star Break.

Οτιδήποτε άλλο εκτός από... σκούπα θα είναι επιτυχία για τους Κλίπερς. Η ομάδα του Λος Άντζελες μέτρησε 48 νίκες και έδειξε πολύ σκληρή για να πεθάνει στη regular season. Αντάλλαξε τον κορυφαίο σκόρερ της, Τομπάιας Χάρις και πλέον στηρίζεται στην τριάδα Λου Ουίλιαμς, Μοντρέζλ Χάρελ και Ντανίλο Γκαλινάρι.

Ο πρώτος είναι το φαβορί για έκτος παίκτης της σεζόν, ο δεύτερος ανάμεσα στις υποψηφίους για πιο βελτιωμένος παίκτης (16.5 πόντους μέσο όρο), ενώ ο... Γκάλο κάνει την πιο μεστή σεζόν της καριέρας του, παίζοντας σκεπτόμενο μπάσκετ.

Η τελευταία φορά που οι Ουόριορς απέτυχαν να πάνε στους τελικούς ήταν το 2014. Τότε τους απέκλεισαν οι Κλίπερς.

Οι φετινές μάχες

Οι Ουόριορς μετράνε 3 νίκες φέτος κόντρα στους Κλίπερς, ενώ η ομάδα του Ντοκ Ρίβερς κατάφερε να χαμογελάσει μια φορά στην παράταση.

Πρόβλεψη: Ουόριορς - Κλίπερς 4-0

Νάγκετς (2) - Σπερς (7)

Οι Νάγκετς επέστρεψαν στα playoffs για πρώτη φορά μετά το 2013, ενώ από την άλλη οι Σπερς δεν έχουν χάσει το τρένο της postseason για παραπάνω από 2 δεκαετίες

Από το Ντένβερ μόνο ο Μίλσαπ έχει την απαραίτητη εμπειρία από playoffs, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την εκπληκτική σεζόν που κάνει η ομάδα του Μαλόουν. Ο Γιόκιτς είναι ο ηγέτης της ομάδας και ένας ψηλός που ξέρει πολλά κιλά μπάσκετ, ενώ το δίδυμο Χάρις-Μάρεϊ είναι ικανό να οδηγήσει ψηλά τους Νάγκετς. Ο Σέρβος πασάρει σαν playmaker και έχει φέρει την επανάσταση στη θέση του σέντερ. Η αντιμετώπιση του από τον μάστερ Γκρεγκ Πόποβιτς θα παίξει μεγάλο ρόλο στην έκβαση της σειράς.

Σημαντικό ρόλο μέσα στη σεζόν για το Ντένβερ παίζει και ο Μπάρτον. Σίγουρα οι Νάγκετς σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν κρύψει την μπάλα στην επίθεση, θυμίζοντας κυκλοφορία Σαν Αντόνιο. Είναι πολύ πιθανό να δούμε double teams πάνω στους Γιόκιτς και Μάρεϊ κατά τη διάρκεια της σειράς.

Για τα... σπιρούνια με μεγάλη ανυπομονησία περιμένουν όλοι να δουν τον τρόπο που θα συνεργαστεί το δίδυμο Όλντριτζ- ΝτεΡόζαν. Ο ΝτεΜάρ τα προηγούμενα χρόνια στο Τορόντο λύγιζε όταν έσφιγγαν τα γάλατα στα τελευταία στάδια της postseason. Σίγουρα το ρόστερ των Σπερς, δεν θύμιζε σε τίποτα την τεράστια ποιότητα της ομάδας τα προηγούμενα χρόνια.

Οι φετινές μάχες

Η σειρά φέτος είναι στην απόλυτη ισορροπία. Το 2-2 της regular season σίγουρα δείχνει κάτι, όμως τα playoffs είναι μια άλλη εντελώς κατάσταση. Εκεί τα πράγματα σοβαρεύουν.

Πρόβλεψη: Νάγκετς - Σπερς 4-2

Ρόκετς (3) - Τζαζ (6)

Οι Ρόκετς είναι εντυπωσιακοί τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας κοντά ακόμα και στην 2η θέση τη Δύσης πίσω από του Ουόριορς. Ακόμα και στη δύσκολη περίοδο που έλειπε ο Πολ με τον Καπέλα, ο Χάρντεν πήρε από το.. χεράκι την ομάδα του και την οδήγησε εκ του ασφαλούς.

Ο στόχος του συνόλου του Ντ'Αντόνι είναι αρχικά οι τελικοί Δύσης. Πέρυσι ήταν στο 3-3 με τους Ουόριορς, ενώ είχαν το Game 7 στο Χιούστον. Όμως δεν τα κατάφεραν, με τον CP3 να χάνει το καθοριστικό 7ο ματς λόγω τραυματισμού.

Oι... ρουκέτες είναι πρώτοι σε τρίποντα στη λίγκα με 16.1 ανά ματς και σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο, ο Τζέιμς Χάρντεν που τα... στάζει συχνά πυκνά, ενώ βρίσκονται στην 5η θέση στα κλεψίματα. Ποιοτικότατο ρόστερ με Γκόρντον, Καπέλα, Πολ, Φαρίντ και φυσικά τον καλύτερο επιθετικό της λίγκας, τον Μούσια.

Από την άλλη πλευρά οι Τζαζ μπαίνουν με φιλοδοξίες για άλλη μια σεζόν. Πέρυσι απέκλεισαν με μειονέκτημα έδρας του Θάντερ στον πρώτο γύρο. Οι Μορμόνοι δίνουν βάση στην άμυνα τους, όντας η 2η καλύτερη ομάδα της Δύσης πίσω από τους Γκρίζλις

Ο Μίτσελ στην 2η σεζόν του στο ΝΒΑ έχει πάρει τον ρόλο του ηγέτη και δείχνει να ανταποκρίνεται, ενώ τον πλαισιώνουν ικανότατοι παίκτες, οπως ο αμυντικός ογκόλιθος Γκομπέρ, ο πανέξυπνος Ίγκλες, ο πασέρ Ρούμπιο και οι πάντα πολύτιμοι Κράουντερ και Φέιβορς.

Οι φετινές μάχες

Οι νίκες μοιράστηκαν στη regular season στο 2-2 και αυτό θα επιδιώξουν να κάνουν ξανά οι Τζαζ για να αγχώσουν τους αντιπάλους τους.

Πρόβλεψη: Ρόκετς - Τζαζ 4-2

Mπλέιζερς (4) - Θάντερ (5)

Ίσως η πιο αμφίρροπη μάχη στον πρώτο γύρο των playoffs. O Ράσελ Ουέστμπρουκ θέλει να κλείσει πολλά στόματα, κάτι που θέλει να κάνει στον αντίποδα και ο Ντάμιαν Λίλαρντ. Η μάχη τους θα είναι απολαυστική, αφού πρόκειται για 2 εκ των κορυφαίων point guards στη λίγκα

Βέβαια ο κορυφαίος παίκτης των Θάντερ φέτος δεν είναι άλλος από τον Πολ Τζορτζ. O PG13 κάνει τη σεζόν της ζωής του και μέχρι πριν λίγο καιρό, κοιτούσε στα μάτια τους Αντετοκούνμπο και Χάρντεν, απειλώντας τους για το βραβείο του MVP.

Το παιχνίδι του σε άμυνα και επίθεση μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της Οκλαχόμα. Όμως υπάρχει και ο διόσκουρος του Dame, o πάντα απειλητικός ΜακΚόλουμ.

Ο Νούρκιτς θα λείψει πολύ από τους Μπλέιζερς, κάτι που κάνει τον Στίβεν Άνταμς να τρίβει τα χέρια του. Ο Νεοζηλανδός αν χρησιμοποιηθεί έξυπνα από τους συμπαίκτες του, μπορεί να είναι ο x-factor της σειράς.

Ο Τζορτζ έμεινε στην Οκλαχόμα γιατί πιστεύει πως μαζί με τον Russ, μπορούν να οδηγήσουν την ομάδα πολύ ψηλά. Σίγουρα δεν θέλουν να μείνουν εκτός για 2η σερί σεζόν από τον 1ο γύρο.

Οι Θάντερ δεν έχουν κερδίσει σειρά playoffs, από τότε που ο KD έφυγε από την ομάδα. Από την άλλη το Πόρτλαντ θέλει να αφήσει πίσω του την περσινή... σκούπα από τους Πέλικανς.

Οι φετινές μάχες

Η παρέα του Τζορτζ... έχει σκουπίσει φέτος τους Μπλέιζερς. Το 4/4 των Θάντερ δεν είναι τυχαίο και σίγουρα το Πόρτλαντ θα πρέπει να προσέξει, αφού η Οκλαχόμα δείχνει πως έχει βρει το... κουμπί του ανεξαρτήτου έδρας.

Πρόβλεψη: Μπλέιζερς - Θάντερ 3-4

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα