Oι Νετς δεν είναι πια το «ανέκδοτο» του ΝΒΑ! (pics & vids)

Oι Νετς δεν είναι πια το «ανέκδοτο» του ΝΒΑ! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Oι Νετς δεν είναι πια το «ανέκδοτο» του ΝΒΑ! (pics & vids)

bet365

Οι Νετς θυμίζουν ομάδα playoffs μετά από τα δύσκολα χρόνια που πέρασαν και το gazzetta.gr γράφει για την πορεία του Μπρούκλιν, το οποίο δεν προκαλεί πλέον γέλιο στην... πιάτσα του ΝΒΑ.

Πολλοί αναλυτές του ΝΒΑ, αλλά και λάτρεις της κορυφαίας λίγκας του πλανήτη, είχαν ξεγραμμένο το Μπρούκλιν στην αρχή της σεζόν.

Άποψη των περισσοτέρων ήταν πως για ακόμη μια σεζόν θα αποτελεί μία από τις πιο βαρετές ομάδες του ΝΒΑ που χαροπάλευε στις τελευταίες θέσεις της Ανατολής.

Το front office των Νετς έχει πάρει κακές αποφάσεις την τελευταία πενταετία, κάνοντας σε πολλές περιπτώσεις την ομάδα να θυμίζει ανέκδοτο.

100% Επιστροφή* χρημάτων στον αγώνα Θέλτα - Σεβίλλη (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Αυτά ίσχυαν μέχρι πέρυσι. Πλέον το Μπρούκλιν σοβαρεύτηκε, έμαθε από τα λάθη και έχοντας βρει ένα υλικό, όπου κανείς δεν βάζει τον εαυτό του πάνω από την ομάδα, κάνει όνειρα playoffs.

Το gazzetta.gr γράφει για την... μεταμόρφωση της ομάδας που κάποτε... βολόδερνε στις τελευταίες θέσεις του ΝΒΑ με τραγικά ρεκόρ και πλέον ετοιμάζεται να επιστρέψει στην μεγάλη σκηνή του, τα playoffs.

Το trade που υποθήκευσε το μέλλον τους

Το 2013 οι Νετς πήραν μια απόφαση, η οποία έδειχνε ξεκάθαρα πως τους ενδιέφερε το παρόν για εκείνη την εποχή και όχι το μέλλον. Ρίσκαραν, αλλά τελικά δεν δικαιώθηκε και η εξέλιξη των πραγμάτων, φανέρωσε πως έκαναν ένα trade που υποθήκευσε το μέλλον.

Το Μπρούκλιν είχε πάρει τους Κέβιν Γκαρνέτ, Πολ Πιρς, Τζέισον Ουάιτ από τους Σέλτικς, δίνοντας στη Βoστώνη τους Τζέραλντ Ουάλας, Κρις Χάμφρις, Μαρσόν Μπρουκς, Κρις Τζόζεφ, Κιθ Μπόγκανς, 3 πικ πρώτου γύρου του 2014, 2016 και 2018, αλλά και το δικαίωμα να ανταλλάξουν τα picks του πρώτου γύρου του 2017.

Τεράστιοι παiκτες ο Truth ο KG και o Jet, αλλά ο πρώτος ήταν 37, ενώ οι άλλοι 2 είχαν πατήσει τα 35. Τι κατάφεραν οι Νετς με αυτή την ανταλλαγή; Έφτασαν στους ημιτελικούς περιφέρειας το 2014 και αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο των playoffs το 2015. Και μετά το... χάος. Τι ήθελαν να πετύχουν; Επιδίωξαν να φτάσουν μια ομάδα που θα διεκδικούσε την είσοδο της στους τελικούς της Ανατολής. Mην ξεχνάμε πως τότε στο ρόστερ βρισκόντουσαν οι Τζο Τζόνσον, Ντερόν Ουίλιαμς, Σον Λίβινγκστον και Άλαν Άντερσον. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να... φτιάξουν τους Σέλτικς.

Έκαναν... μάγκες τους Σέλτικς

Εκεί που θα πρέπει να σταθούμε όμως είναι το τι πήραν στο draft oι Σέλτικς, από εκείνα τα pick που προήλθαν από την περίφημη ανταλλαγή με τους Νετς. Το 2014 επέλεξαν να φέρουν στη Βοστώνη τον Μάρκους Σμαρτ, ενώ την επόμενη χρονιά πήραν τον Τέρι Ροζίερ. Για να φτάσουμε στο 2016 και το 2017, εκεί όπου διάλεξαν τους Τζέιλεν Μπράουν και Τζέισον Τέιτουμ αντίστοιχα. Τι καταλαβαίνει κάποιος; Ότι από το trade του 2013, οι Σέλτικς δημιούργησαν μια ομάδα που διεκδικεί τα τελευταία χρόνια θέση στους τελικούς της Ανατολής. Οι 4 κύριοι που προαναφέραμε αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια στην... σκακιέρα του Μπραντ Στίβενς.

Από την άλλη η κατάσταση στους Νετς από τη σεζόν 2015-16 ως και την περσινή αγωνιστική περίοδο, ήταν μια τραγωδία. Το 2016 είχαν ρεκόρ 21-61, ενώ το 2017 μέτρησαν 20 νίκες και 62 ήττες. Πέρυσι ανέβηκαν λίγο, αλλά και πάλι τo 28-54, είναι μια κακή επίδοση.

Εν κατακλείδι μπορεί να έχασε δύο θρύλους σαν τον Πιρς και τον Γκαρνετ το 2013, αλλά στόχευσε με γνώμονα το μέλλον με σκοπό να φτιάξει μια ομάδα που θα μπορέσει να ξαναπαίξει σε τελικούς. Από την οι Νετς έπαιξαν τα ρέστα τους στους Γκαρνετ και Πιρς, δημιουργώντας μια ομάδα μίας χρήσης. Έφτιαξε ένα σύνολο με ημερομηνία λήξης και το πλήρωσε. Σε πολλά ματς της τελευταίας τριετίας, το θέαμα που παρουσίαζαν οι Νετς ήταν αποκαρδιωτικό. Σίγουρα από το 2016 ως και το τέλος της σεζόν 2017-18, οι Νετς διεκδικούσε με πολλές πιθανότητες τον τίτλο της χειρότερης ομάδας.

Μετά την... μπόρα έρχεται το ουράνιο τόξο

Οι Νετς την φετινή χρονιά δείχνει πως έχει μάθει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Ανταπεξήλθε στον σοβαρό τραυματισμό του Κάρις ΛεΒέρτ, ο οποίος έκανε τη σεζόν της ζωής του, αλλά θα μείνει στα πιτς μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Η ατυχία χτύπησε την πόρτα και του πολύτιμου Σπένσερ Ντινγουίντι, αλλά και πάλι το Μπρούκλιν έδειξε δυνατό να ξεπεράσει και αυτό.

Mέχρι στιγμής είναι στην 6η θέση της Ανατολής με ρεκόρ 28-25 και κάνουν όνειρα playoffs. Δεν θυμίζουν σε τίποτα το περσινό.. σκορποχώρι, φτιάχνοντας μια ομάδα με αρχή μέση και τέλος.

Τώρα πια είναι ηγέτης

Το 2017 όταν οι Λέικερς αποφάσισαν να ανταλλάξουν τον Ράσελ, ο σπουδαίος Μάτζικ Τζόνσον είχε πει πως ο Ντ'Άντζελο δεν είναι ηγέτης.

Πλέον ο χαρισματικός γκαρντ θα παίξει στο πρώτο του All Star Game, αφού ο Σίλβερ τον επέλεξε να πάρει τη θέση του τραυματία Βίκτορ Ολαντίπο.

Φέτος κάνει την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, όντας ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην πορεία των Νετς.

Ο αναγεννημένος Ράσελ μετρά career high σε πόντους (19.5) και ασίστ (6.4), ενώ κατεβάζει και 3.8 ριμπάουντ ανά ματς. Μιλάμε για τον 2ο νεότερο παίκτη των Νετς που θα εμφανιστεί σε All Star Game.

Σημείο αναφοράς στην ρακέτα είναι ο Τζάρετ Άλεν, ο οποίος έχει ταπώσει τα κορυφαία ονόματα της λίγκας όπως ο ΛεΜπρόν, ο Αντετοκούνμπο και ο Γκρίφιν. Έχει 11.2 πόντους, 8.7 ριμπάουντ, ενώ έχει και 1.5 μπλοκ ανά ματς.

Από το Μπρούκλιν λείπουν πολύ οι 18.4 πόντοι του ΛεΒέρτ και οι 17.2 του Ντινγουίντι. Σημαντική βοήθεια προσφέρει ο Τζο Χάρις με 13.3 πόντους και 3.8 ριμπάουντ, ενώ σουτάρει με 45% τρίποντα, όπως και ο Κάρολ με 11.2 πόντους μέσο όρο.

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως οι Νετς έχουν καταφέρει να πάρουν μεγάλα διπλά φέτος, κάτι που τους επιτρέπει να βρίσκονται και στην 6η θέση. Στα 26 φετινά τους ταξίδια, έχουν 12 νίκες και 14 ήττες, δείχνοντας την σκληρότητα τους ως ομάδα. Ακόμα και τα στα ματς που χάνουν,βγάζουν το λάδι στους αντιπάλους τους, όπως έγινε στην τελευταία περίπτωση με τους Σπερς.

Σίγουρα θα ήθελαν να τα πηγαίνουν καλύτερα μέσα στο Μπρούκλιν, εκεί όπου έχουν 16 θετικά αποτελέσματα και 11 φορές έφυγαν με σκυμμένο το κεφάλι.

Γύρισε η ελπίδα στο Μπρούκλιν

Όσον αφορά τον προπονητή τους, τον Κένι Άτκινσον άντεξε στα δύσκολα τότε που η ομάδα βρισκόταν στον πάτο της κατάταξης, τις 2 τελευταίες σεζόν και πλέον η δουλειά του αποδίδει. Αν ρωτούσε κάποιος στην αρχή της σεζόν για τα φαβορί της Ανατολής για playoffs, σίγουρα ελάχιστοι θα έβαζαν στην εξίσωση τους Νετς.

Σίγουρα δεν είναι μία από τις εμπορικές ομάδες του ΝΒΑ, ούτε φημίζεται για τις επιλογές της τα τελευταία χρόνια, Ωστόσο για αυτό που κάνει φέτος, της αξίζει ένα μεγάλο χειροκρότημα.

Πέρασε δύσκολα τις προηγούμενες σεζόν, αλλά πλέον στο Μπρούκλιν υπάρχει ελπίδα. Τα ψέματα τελείωσαν. Οι Νετς δεν είναι πια το... ανέκδοτο του ΝΒΑ. Τώρα κανείς δεν μπορεί να τους χλευάσει.

 

NBA Τελευταία Νέα