Ο Σφαιρόπουλος «μεταμορφώνει» την Μακάμπι! (pics & vids)

Ο Σφαιρόπουλος «μεταμορφώνει» την Μακάμπι! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Ο Σφαιρόπουλος «μεταμορφώνει» την Μακάμπι! (pics & vids)
Η Μακάμπι εντυπωσιάζει στα… χέρια του Γιάννη Σφαιρόπουλου και η Euroleague Greece γράφει για την τεράστια αλλαγή στο παιχνίδι μιας ομάδας που όλοι θεωρούσαν «ξεγραμμένη» στο ξεκίνημα της σεζόν.

Η αλήθεια είναι πως η Μακάμπι έψαχνε την ταυτότητα της, τα πατήματα της στο ξεκίνημα της σεζόν. Η μία ήττα διαδεχόταν την άλλη στη Euroleague, με τους Ισραηλινούς να ξεκινούν με 7 ήττες στα πρώτα 8 παιχνίδια τους στη διοργάνωση. Η χρονιά έδειχνε χαμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την «ομάδα του λαού» μέχρι που έφτασε η στιγμή να δοθούν τα… κλειδιά στον Γιάννη Σφαιρόπουλο.

Ο Έλληνας προπονητής ανέλαβε το δύσκολο έργο να… αναγεννήσει την Μακάμπι. Την «σουλούπωσε», την έκανε πιο ωραία στο μάτι, τη «μεταμόρφωσε» και σου δίνει την αίσθηση πως θα «παλέψει» μέχρι τέλους για τις τελευταίες θέσεις που οδηγούν στα playoffs. Μια συζήτηση που ήταν απαγορευτική για τους Ισραηλινούς στην προ Σφαιρόπουλου εποχή.

Η Euroleague Greece γράφει την Μακάμπι που δεν θυμίζει σε τίποτα την τραγική εικόνα των πρώτων αγωνιστικών και πλέον δείχνει ένα σύνολο που ξέρει τι ζητάει μέσα στο γήπεδο και μπορεί να μπει στα playoffs . Όλα αυτά δεν θα είχαν γίνει χωρίς την δουλειά του Σφαιρόπουλου σε μικρό χρονικό διάστημα που έχει αναλάβει την ομάδα.

Από το 1-7 στο 4-3

Το ρεκόρ των Ισραηλινών πριν αναλάβει τα ηνία της ομάδας ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, δεν άφηνε περιθώρια για όνειρα στον οργανισμό και τους φιλάθλους της Μακάμπι. Η ομάδα παρέπεε, μετρώντας 7 νίκες σε 8 παιχνίδια και βρισκόταν στον πάτο της βαθμολογίας της Euroleague.

Xρειαζόταν ένα ηλεκτροσόκ, κάτι που έγινε με την αλλαγή προπονητή. Ο Σπάχια έφυγε και στη θέση του ήρθε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος που είχε την πείρα από το πέρασμα του από μια ομάδα που είχε ως στόχο την είσοδο στο Final 4, τον Ολυμπιακό.

Από την αρχή η Μακάμπι έδειξε αλλαγμένη στα… χέρια του. Ξεκίνημα με πολύ δύσκολη ήττα (74-70) από τη Φενέρ, κάτι που γέμισε με προσμονή για το επόμενο ματς τους φιλάθλους των Ισραηλινών. Mάλιστα ο κόσμος της Μακάμπι αποθέωσε τον Σφαιρόπουλο στο συγκεκριμένο ματς, το οποίο ήταν το πρώτο του μπροστά στο κοινό της νέας του ομάδας. Η κάτοχος 6 τίτλων Euroleague άρχισε να ρολάρει και πήρε το… σκαλπ των Μπάγερν και Νταρουσάφακα για να έρθει η ήττα με 81-79 από τη Μπασκόνια. Η επιρροή του Σφαιρόπουλου άρχισε να φαίνεται, με τον Έλληνα προπονητή να οδηγεί στην ομάδα του σε 2 νίκες στα τρία επόμενα ματς.

Με τον Σφαιρόπουλο στο… τιμόνι, η Μακάμπι κάνει πορεία playoffs, αφού έχει ρεκόρ 4-3. Τεράστια βελτίωση από το 1-7 που είχε πριν την αλλαγή προπονητή.

Οι 4 στατιστικές κατηγορίες που δείχνουν την «μεταμόρφωση».

Η Μακάμπι έχει βελτιωθεί κατά πολύ με την έλευση Σφαιρόπουλου σε επίθεση, άμυνα, ριμπάουντ και ποσοστό στα τρίποντα. Από το 75.8 έχει πάει στο 80.4 στους πόντους που σημειώνει με τον Σφαιρόπουλο στον πάγκο. Τρομερή δουλειά γίνεται στην άμυνα, εκεί όπου από τους 83.6 πόντους που δεχόταν, έχει κατεβεί στο 76. Κάτι που είναι ακόμα ένα «παράσημο» για τον Έλληνα προπονητή.

Άνοδος έχουμε και στα ριμπάουντ εκεί που από τα 31.8 σκουπίδια των πρώτων 8 αγώνων, έχουμε πάει στο 36.2 των 7 τελευταίων (με Σφαιρόπουλο). Άλλος ένας παράγοντας που φανερώνει την «μεταμόρφωση» της Μακάμπι είναι η κυκλοφορία μπάλας με σκοπό να βρεθεί ο παίκτης που θα έχει το ελεύθερο σουτ ή το σουτ με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Πριν καταφτάσει στο Τελ Αβίν ο Σφαιρόπουλος, οι Ισραηλινοί σούταραν με 34.5%. Από τη στιγμή που τους ανέλαβε όμως το ποσοστό έχει εκτοηξευτεί στο 41.8%.Στο παιχνίδι με την Αρμάνι είχε το εντυπωσιακό 60% και σε εκείνο με την Χίμκι του Μπαρτζώκα σούταρε με 50%.

Χωρίς ΣφαιρόπουλοΜε Σφαιρόπουλο
Πόντοι75.880.4
Παθητικό83.676
Ριμπάουντ31.836.2
Ποσοστό τρίποντα34.541.8

Το πρώτο μισό της Euroleague έχει ολοκληρωθεί και η Μακάμπι είναι κοντά στην 8η θέση που οδηγεί στα playoffs. Αυτή τη στιγμή η 8η Ζαλγκίρις έχει 7-8, ενώ η 13η Μακάμπι βρίσκεται στο 5-10, βάζοντας συνεχώς νίκες στο σακούλι της. Έχουμε δρόμο ακόμα μέχρι το τέλος της regular season, όμως η δουλειά που κάνει ο Σφαιρόπουλος στο Τελ Αβίβ σου βγάζει μια σιγουριά, πως η «ομάδα του λαού» θα είναι στο κάδρο των playoffs μέχρι και τις τελευταίες αγωνιστικές. «Μεταμόρφωση» για ένα σύνολο που έδειχνε ανήμπορο να πανηγυρίσει νίκη στις πρώτες αγωνιστικές της Euroleague. Σκότι Ουίλμπεκιν, Ταρίκ Μπλακ, Μάικλ Ρολ, ΝτεΆντρε Κέιν και φυσικά ο Τζόνι Ο'Μπράιαντ που κάνει... παπάδες τον τελευταίο καιρό, αποτελούν μια πεντάδα παικτών που στηρίζει πολλά ο Έλληνας προπονητής.

Οι Ισραηλινοί παίζουν ένα άλλου είδους μπάσκετ σε σχέση με το απογοητευτικό θέαμα που βλέπαμε στις πρώτες 8 αγωνιστικές και το κοουτσάρισμα του Σφαιρόπουλου φέρνει αποτελέσματα. Όλα έχουν αλλάξει στη Μακάμπι και κύριος υπεύθυνος για αυτό είναι ο «μαέστρος» που κάθεται στην άκρη του πάγκου και έχει κάνει χαρούμενο και πάλι τόσο τον Μιζράχι, όσο και τον κόσμο της «ομάδας του λαού». Επόμενη πρόκληση για τον Έλληνα προπονητή η αποψινή μάχη στη Μαδρίτη με την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρεάλ (3/1, 21:45)