Ομπράντοβιτς: Έχει πληγωθεί από τον Παναθηναϊκό και τον έχει πληγώσει! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Ομπράντοβιτς: Έχει πληγωθεί από τον Παναθηναϊκό και τον έχει πληγώσει! (vids)
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα τεθεί για 20η φορά αντίπαλος του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και η EuroLeague Greece θυμάται όλες τις 19 προηγούμενες αναμετρήσεις, παραθέτοντας μεταξύ άλλων, ανέκδοτες και όχι μόνο ιστορίες...

Μέχρι τον Απρίλιο του 2017 και τη σειρά των playoffs κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, ο Παναθηναϊκός ΟΑΠ ήταν ο «κυρίαρχος» του παιχνιδιού κάθε φορά που φιλοξενούσε τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς ως αντίπαλο.

Είτε τα τελευταία χρόνια στο ΟΑΚΑ, είτε στο κλειστό της Γλυφάδας τη δεκαετία του '90 και πριν αναλάβει την τεχνική ηγεσία των «πρασίνων». Συγκεκριμένα μετρούσε επτά νίκες σε ισάριθμες εντός έδρας αναμετρήσεις με αντίπαλο τον Σέρβο προπονητή ενώ το συνολικό σκορ ήταν 9-5 στις προηγούμενες 14 αναμετρήσεις εντός και εκτός των συνόρων.

Όμως η ύστερα από εκείνη τη σειρά τα πάντα άλλαξαν. Ο Ομπράντοβιτς είχε πληγωθεί αρκετά ως φιλοξενούμενος και φρόντισε να... πληγώσει με τη σειρά του την ομάδα που υπηρέτησε επί 13 συναπτά έτη, στερώντας της γι' άλλη μια χρονιά την τελική φάση της EuroLeague. Βέβαια αυτές οι δύο νίκες στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων ήταν και οι τελευταίες της Φενέρ, αφού και πέρυσι στο ματς της κανονικής περιόδου, γνώρισε την ήττα από τον Παναθηναϊκό με 70-68.

Εν όψει του αγώνα για την 11η αγωνιστική στο ΟΑΚΑ, η EuroLeague Greece θυμάται μία προς μία και τις 17 προηγούμενες αναμετρήσεις μεταξύ Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και Ομπράντοβιτς με το σκορ να είναι πια... οριακό υπέρ της ελληνικής ομάδας με 10 νίκες έναντι 9 του Σέρβου τεχνικού.

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 1993: Παναθηναϊκός – Μπανταλόνα 85-61

Για την 4η αγωνιστική του κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης, ο Παναθηναϊκός φιλοξενούσε την Χοβεντούτ Μπανταλόνα του... νεαρού -τότε- τεχνικού, Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Οι «πράσινοι» έκαναν επίδειξη δύναμης και επικράτησαν εύκολα των Ισπανών με 85-61, στο... ντεμπούτο του Κώστα Πολίτη στον πάγκο της ομάδας, ο οποιος είχε αντικαταστήσει τον Ζέλικο Παβλίσεβιτς μετά την εντός έδρας ήττα από την Εφές Πίλσεν. Ο Νικος Γκάλης ήταν ασταμάτητος με 30 πόντους και 9 ασίστ, ο Στόγιαν Βράνκοβιτς είχε 14 πόντους και 12 ριμπάουντ, ενώ ο Φραγκίσκος Αλβέρτης ήταν απόλυτα εύστοχος με 12 πόντους (4/4 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 1/1 βολή).

Οι... ομορφιές έγιναν μετά το τέλος του αγώνα! Ο Ομπράντοβιτς δεν ήθελε να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου, ωστόσο έλυσε την παρεξήγηση με τον Κώστα Πολίτη: «Εμείς στην πατρίδα μας δεν έχουμε τέτοια. Είτε με νίκη, είτε με ήττα καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι» του είχε πει χαρακτηριστικά, για να ακολουθήσει η μνημειώδης ατάκα στα «πηγαδάκια» με τους δημοσιογράφους: «Επειδή δούλεψε έναν χρόνο δεν σημαίνει ότι έγινε και προπονητής...»

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πολίτης): Αλβέρτης 12 (1), Γκάλης 30 (1), Παταβούκας 10 (2), Οικονόμου, Γκέκος, Βολκόφ 13 (1), Βράνκοβιτς 14, Παπαγιάννης Γεωργικόπουλος 2, Μυριούνης 4.

ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ (Ομπράντοβιτς): Πέρεζ 2, Ρ.Γιοφρέσα 10 (2), Βιγιακάμπα 11 (1), Τόμπσον 19, Γκαρσία-Γκουτιέρεζ, Μοράλες, Μαρτίνεθ 11 (1), Σμιθ 8.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 1994: Μπανταλόνα – Παναθηναϊκός 81-86

Για την 11η αγωνιστική του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός είχε ταξιδέψει στην Βαρκελώνη για την αναμέτρηση του β' γύρου με την Χοβεντούτ Μπανταλόνα. 'Ενα ματς που έμελλε να «σπάσει» καρδιές αφού χρειάστηκαν δύο παρατάσεις μέχρι να αποδράσει με τη νίκη με 86-81! Ο Νίκος Γκάλης έδωσε πραγματικό show στο «Παβιγιόν Ολίμπικο» αφού τελείωσε το ματς με 33 πόντους (!) έχοντας 12/17 δίποντα, 9/13 βολές, 3 ασίστ, 1 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 5 λάθη σε 48 λεπτά συμμετοχής!! Οι Μυριούνης και Βολκόφ τον είχαν ακολουθήσει σε απόδραση με 13 και 12 πόντους αντίστοιχα, ενώ για την Μπανταλόνα καλύτεροι ήταν οι Βιγιακάμπα (23π.) και Σμιθ (22π.)

«Δεν μετράει η ηλικία αλλά οι πόντοι και η σταθερή απόδοση» είχε πει ο Κώστας Πολίτης μετά το τέλος του αγώνα, ενώ ο Παύλος Γιαννακόπουλος δήλωνε από την Αθήνα: «Συγχαρητήρια σε παίκτες και προπονητή για την πανάξια νίκη. Παρακολούθησα το ματς καθηλωμένος για 50 λεπτά και λίγο έλειψε να γίνω καρδιακός». Όσο για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς που έκανε το... 0/2 με τον Παναθηναϊκό; «Απαράδεκτο να μην σημειώσουμε καλάθι εντός παιδιάς στην δεύτερη παράταση».

ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ (Ομπράντοβιτς): Πέρεζ 3 (1), Ρ. Γιοφρέσα 8 (2), Τ. Γιοφρέσα 9 (3), Βιγιακάμπα 23 (4), Τόμπσον, Γκαρθία 3 (1), Μοράλες 5, Μαρτίνεθ 8, Α.Γκαρθία, Σμιθ 22 (2).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πολίτης): Αλβέρτης 3 (1), Γκάλης 33, Παταβούκας 8, Βολκόφ 12, Βράνκοβιτς 6, Παπαγιάννης 1, Γεωργικόπουλος, Μυριούνης 13 (1).

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 1995: Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μαδρίτης 77-64

Οι «πράσινοι» υποδέχονταν στο κλειστό της Γλυφάδας την Ρεάλ Μαδρίτης για την 6η αγωνιστική του κυπέλλου Πρωταθλητριών και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων έκαναν... νέα επίδειξη δύναμης απέναντι στην ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Ζάρκο Πάσπαλι έδωσε το δικό του... ρεσιτάλ με 26 πόντους 7 ριμπάουντ, 6 κλεψίματα και 2 ασίστ, ενώ ο Φραγκίσκος Αλβέρτης «πυροβολούσε» από την περιφέρεια με 16 πόντους και 3/5 τρίποντα. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η κόντρα Βράνκοβιτς-Σαμπόνις με τον Δαλματό να έχει 12 πόντους και 16 ριμπάουντ και το... θαύμα της φύσης να είναι ο καλύτερος για τους Μαδριλένους με 21 πόντους και 13 ριμπάουντ!

Μετά το τέλος του αγώνα, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό του για την ήττα και... κλοτσούσε τα καλοριφέρ έξω από τα αποδυτήρια! «Όλη τη ζημιά την έκανε ο Πάσπαλι. Δεν μπορέσαμε να τον σταματήσουμε. Του αφήσαμε χώρο να κάνει διεισδύσεις με αποτέλεσμα να σημειώσει πολλά εύκολα καλάθια. Δεν περίμενα ότι θα χάναμε και μάλιστα με τόσο μεγάλη διαφορά» έλεγε στη συνέντευξη Τύπου.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Κιουμουρτζόγλου): Αλβέρτης 16 (3), Παταβούκας 3 (1), Οικονόμου 2, Πάσπαλι 26 (1), Γιαννάκης 11 (1), Βράνκοβιτς 12, Πετσάρσκι 7.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ομπράντοβιτς): Σάντος 4, Γκαρθία Κολ 4, Μπιριούκοφ 2, Αρλάουκας 10, Αντούνεθ 9, Σαμπόνις 21 (2), Καργκόλ 11 (1), Μαρτίν 3.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 1995: Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός 66-68

Την Τσικνοπέμπτη του 1995, ο Παναθηναϊκός έκανε το 4/4 απέναντι στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ταυτόχρονα «τσίκνιζε» για τη πρώτη του νίκη επί της Ρεάλ μέσα στην Μαδρίτη! Μάλιστα σε αυτό το ματς και μόλις ένα λεπτό πριν από το τέλος είχε τεθεί στο time out του Κιουμουρτζόγλου το εξής ερώτημα: «Κερδίζουμε ή δεν κερδίζουμε;» Απλούστατα ήταν η τελευταία αγωνιστική του ομίλου και σε περίπτωση νίκης θα αντιμετώπιζε την ισχυρή Μπάκλερ Μπολόνια στα προημιτελικά. Σε περίπτωση ήττας θα έπεφτε πάνω στην Τσιμπόνα:

«Πείτε εσείς με ποιον θέλετε να παίξετε...» φέρεται να είπε ο Κιουμουρτζόγλου στο time out, με τους Γιαννάκη και Παταβούκα να βγαίνουν μπροστά: «Πάμε να το πάρουμε! Δεν έχουμε κάθε μέρα την ευκαιρία να κερδίσουμε τη Ρεάλ στη Μαδρίτη...!» Όπερ και εγένετο! Ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 68-66 και τέθηκε αντίπαλος των Ιταλών στα προημιτελικά τους οποίους και απέκλεισε παίρνοντας το εισιτήριο για το Final 4 της Σαραγόσα.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ομπράντοβιτς): Λάσα 3 (1), Σάντος 7 (1), Μπιριούκοφ 5 (1), Αρλάουκας 23, Αντούνεθ 1, Σαμπόνις 14, Φερέρ, Καργκόλ 13 (1).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Κιουμουρτζόγλου): Αλβέρτης 10 (2), Παταβούκας 3 (1), Οικονόμου 4, Πάσπαλι 23, Γιαννάκης 16 (1), Βράνκοβιτς 9, Πετσάρσκι 3, Μυριούνης .

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 1995: Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μαδρίτης 54-52

Η πρεμιέρα των ομίλων για τη σεζόν 1995-96 έφερε την υπογραφή του... άστοχου αλλά λυτρωτή Ντομινίκ Ουίλκινς απέναντι στην κάτοχο του τίτλου! Ο «human highlight film» με καλάθι στα 21'' πριν από το τέλος του αγώνα διαμόρφωσε το 54-52 το οποίο έμελλε να είναι και το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα. Οι Βράνκοβιτς και Οικονόμου ήταν οι καλύτεροι για τους «πράσινους» ενώ για την ομάδα το Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Ζόραν Σάβιτς προσπαθούσε να κάνει τη ζημιά.

Αυτή ήταν και η... πρώτη συνέντευξη Τύπου του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο ΟΑΚΑ σε παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Μόνο που ήταν στην πλευρά του φιλοξενούμενου. Και σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, απλά είχε παραδεχτεί την ήττα της ομάδας του: «Ήταν ένα τυπικό ματς για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Λόγω του ότι ήταν το πρώτο ήταν και πάρα πολύ δύσκολο...» αρκέστηκε να πει.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 7 (1), Παταβούκας 6 (2), Οικονόμου 14, Κόρφας, Γιαννάκης, Βράνκοβιτς 15, Ουίλκινς 12 (2), Σταυρακόπουλος, Πετσάρσκι, Μυριούνης.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ομπράντοβιτς): Ρομέρο 2, Αμπαντ, Γκαρθία Κολ, Λάσο, Αρλάουκας 10, Αντούνεθ 6, Σάντος 3 (1), Μοράλες, Σάβιτς 24 (2), Σμιθ 7 (1).

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 1996: Ρεάλ Μαδρίτης – Παναθηναϊκός 80-73

Το πρώτο ματς του Παναθηναϊκού για το 1996 έμελλε να ήταν και εκείνο που ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς θα σημείωνε την πρώτη του νίκη απέναντι στην... μετέπειτα ομάδα του. Ύστερα από πέντε σερί ήττες, ο Σέρβος προπονητής άνοιγε τον λογαριασμό του απέναντι στους «πράσινους» ως προπονητής της Ρεάλ κερδίζοντας με 80-73. Βέβαια σε αυτό το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός είχε παίξει χωρίς τον Ντομινίκ Ουίλκινς, ενώ στο 6' είχε αποχωρήσει ο Κώστας Παταβούκας ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στον αχίλλειο.

Ο Αμερικανός σταρ είχε μεταβεί στις ΗΠΑ για προσωπικό πρόβλημα, ωστόσο είχε επιστρέψει απευθείας στην Μαδρίτη χωρίς όμως να αγωνιστεί. Παρά την ήττα, οι «πράσινοι» είχαν παραμείνει στην πρώτη θέση του ομίλου τους έχοντας 6-2 ρεκόρ μέχρι εκείνο το σημείο. Ο Αρλάουκας ήταν εκείνος που είχε κάνει τη διαφορά σημειώνοντας 27 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, ενώ από τον Παναθηναϊκό καλύτεροι ήταν οι Οικονόμου και Αλβέρτης. Το στατιστικό του αγώνα; Οι 33/50 βολές του Παναθηναϊκού: «Ματώσαμε για τη νίκη, αν και δεν φοβήθηκα σε κανένα σημείο του αγώνα» είχε πει ο Ομπράντοβιτς.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Ομπράντοβιτς): Φερέρ 4, Άμπαντ 2, Γκαρθία Κολ, Λάσο 8 (1), Αρλάουκας 31, Αντούνθε 12 (3), Σάντος 2, Μοράλες 6, Σάβιτς 19.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μάλκοβιτς): Αλβέρτης 20 (1), Βουρτζούμης, Παταβούκας, Οικονόμου 23 (1), Κόρφας 3, Γιαννάκης 9, Βράνκοβιτς 12, Σταυρακόπουλος, Πετσάρσκι 6.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014: Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός 77-72

Ύστερα από 13 συνεχόμενα χρόνια στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά την ομάδα που είχε μεγαλουργήσει. Η πρώτη «συνάντηση» του «Ζοτς» με τους «πράσινους» ήταν προγραμματισμένη για την 4η αγωνιστική του ΤΟΡ-16 στην «Ulker Sports Arena». Αν μη τι άλλο όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον Σέρβο τεχνικό, ο οποίος έβαλε στην άκρη τους συναισθηματισμούς και οδηγούσε τη Φενέρ στη νίκη απέναντι στην ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη με 77-72.

«Ο Διαμαντίδης με τον Φώτση ήταν και είναι για πάντα στην καρδιά μου. Ηταν μια ενδιαφέρουσα αναμέτρηση μαζί τους. Ήταν δύσκολο για μένα να αντιμετωπίσω τον Παναθηναϊκό με τον οποίο εδώ και 13 χρόνια έζησα μεγάλες στιγμές, όμως με βοήθησαν οι παίκτες να το ξεπεράσω» είχε πει ο Ομπράντοβιτς μετά το τέλος του αγώνα.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): ΜακΚάλεμπ 10, Ονάν 7 (2), Μπιέλιτσα 13 (1), Κλέιζα 13 (1), Βίντμαρ 2, Ζόριτς 3, Σιπάχι 2, Μπογκντάνοβιτς 15, Πρέλτζιτς 12 (2).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 9 (3), Κάρι 14(2), Μπατίστ 4, Φώτσης 3 (1), Ούκιτς 4, Λάσμε 5, Μαυροκεφαλίδης 11, Διαμαντίδης 9 (3), Γκιστ 6, Ματσιούλις 7 (1).

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014: Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε 76-67

Ένα από τα βράδια που θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και των φίλων του Παναθηναϊκού. Ένα βράδυ που θα μνημονεύεται για πάντα από όλη την μπασκετική (και μη) Ευρώπη. Ήταν η μεγάλη επιστροφή του «Ζοτς» στο ΟΑΚΑ ως αντίπαλος του Παναθηναϊκού. Φυσικά δεν είχε καν το μυαλό του στο ματς, η συγκινησιακή φόρτιση ήταν τεράστια για εκείνον και ο... προπονητής Φραγκίσκος Αλβέρτης οδηγούσε τον Παναθηναϊκό στη νίκη με 76-67 για το ΤΟΡ-16 της EuroLeague.

«Ήταν πολύ σκληρό να έρχομαι ως προπονητής αντίπαλης ομάδας του Παναθηναϊκού. Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού για αυτή την ιδιαίτερη βραδιά και όσα ετοίμασαν, ξεκινώντας από την οικογένεια Γιαννακόπουλου που απέδειξαν για μια ακόμη φορά πόσο με αγαπάνε. Φυσικά και στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Τους αγαπώ και θα τους αγαπώ πάντα» είχε πει στη συνέντευξη Τύπου, ενώ για πρώτη φορά είχε πάρει το μικρόφωνο και είχε εκφράσει την αγάπη του στον κόσμο των «πρασίνων» μιλώντας ελληνικά.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αλβέρτης): Μπράμος 23 (7), Μπατίστ 2, Φώτσης 10 (2), Ούκιτς 8 (1), Λάσμε 1, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 15 (1), Ματσιούλις 5 (1), Ράιτ 10.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): ΜακΚάλεμπ 6, Τζάκσον 7, Ονάν 7 (1), Μπιέλιτσα 9 (3), Μαχμούτογλου, Κλέιζα 9 (1), Σέκουλιτς 2, Ζόριτς 4, Μπογκντάνοβιτς 10, Πρέλντζιτς 13 (1).

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014: Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε 91-73

Εξίσου θερμή ήταν και η υποδοχή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην δεύτερη επίσκεψή του στο ΟΑΚΑ επτά μήνες αργότερα. Αυτή τη φορά για την 3η αγωνιστική της EuroLeague όπου και πάλι την... πάτησε από έναν παίκτη. Τη προηγούμενη σεζόν ήταν τα επτά τρίποντα του Μάικ Μπράμος, τότε ήταν τα... επτά τρίποντα του Έι Τζέι Σλότερ! Ο Παναθηναϊκός έφτασε σε μια εύκολη επικράτηση με 91-73 με τον Αμερικανό να σταματάει στους 23 πόντους και τον Εστεμπάν Μπατίστα να προσθέτει άλλους 14 πόντους.

« Η ευθύνη είναι δική μου γιατί εγώ έχω επιλέξει τους παίκτες. Σε μένα πέφτει η δουλειά για να αλλάξω κάποια πράγματα. Για το αν είναι δυνατό ή όχι θα το δείξει το μέλλον. Για άλλη μία φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού για τον τρόπο που μου φέρθηκαν. Όλοι το ξέρουν αλλά είναι κάτι ξεχωριστό. Νιώθω μεγάλη ντροπή για τον τρόπο που έπαιξε η ομάδα μου μπροστά σε αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό το θέαμα που παρουσιάσαμε. Όλοι γνωρίζουν ότι οι ομάδες μου είναι μαχητικές. Δεν έχει σημασία πόσους πόντους θα βάλεις, αλλά το θέμα είναι να παλέψεις» ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος, Σλότερ 23 (7), Μποχωρίδης 3 (1), Γιάνκοβιτς 7 (1), Φώτσης 13 (4), Παππάς 9 (1), Διαμαντίδης 5 (1), Γκιστ 8, Μπατίστα 14, Μπλουμς 9 (3), Ράιτ.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ/ΟΥΛΚΕΡ (Ομπράντοβιτς): Γκάουντλοκ 9 (1), Χίκμαν 5, Μπιέλιτσα 16, Ερντέν, Τουρκγιλμάζ, Μπογκντάνοβιτς 10 (2), Αλτιντιγκ, Σαβάς 2, Ζόριτς 9, Βέσελι 13, Σιπάχι 4, Πρέλντζιτς 5 (1).

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014: Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός 84-62

Στην αναμέτρηση του β' γύρου στην Πόλη, το σκηνικό ήταν τελείως διαφορετικό. O Παναθηναϊκός είχε ταξιδέψει στην Τουρκία χωρίς τους Εστεμπάν Μπατίστα και Λουκά Μαυροκεφαλίδη, με αποτέλεσμα να είναι πολύ ευάλωτος μέσα στο καλάθι. Παράλληλα ο Διαμαντίδης τραυματίστηκε στο ξεκίνημα του αγώνα και το έργο έγινε ακόμα πιο εύκολο για την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο Ερντέν εκμεταλλεύτηκε την... αφύλακτη διάβαση στην «πράσινη» ρακέτα, ενώ ο Γκάουντλοκ δεν είχε το αμυντικό δέος του «3D» με αποτέλεσμα να επιβληθεί εύκολα η Φενέρ με 84-62.

Μάλιστα με αυτό το αποτέλεσμα είχε απομακρυνθεί τελείως το ενδεχόμενα του «εμφύλιου» των «αιωνίων» στο ΤΟΡ-16 της EuroLeague. Ο Έι Τζέι Σλότερ ήταν εκείνος που διασώθηκε από τον Παναθηναϊκό με 20 πόντους, με τον Σέρβο προπονητή να στέκεται στον Δημήτρη Διαμαντίδη μετά το τέλος του αγώνα: «Ο Διαμαντίδης έπαιξε μόλις πέντε λεπτά και ο Παναθηναϊκός είναι διαφορετικός με εκείνον μέσα στο παρκέ»

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Γκάουντλοκ 18 (4), Χίκμαν 10 (2), Μπιέλιτσα 6, Ερντέν 14, Μελίχ 6 (2), Μπογκντάνοβιτς 5 (1), Σαβάς 4, Ζόριτς 6, Ουγκουρλού, Βέσελι 12, Σιπάχι, Πρέλτζιτς 3 (1).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος 7 (1), Σλότερ 20 (4), Μποχωρίδης 5 (1), Γιάνκοβιτς 3 (1), Φώτσης 6, Παππάς 4, Διαμαντίδης 2, Γκιστ 9 (1), Διαμαντάκος, Μπλουμς, Ράιτ 6.

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015: Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός 82-75

Την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2016, η αναμέτρηση της Φενέρ με τον Παναθηναϊκό στην «Ulker Sports Arena» άνοιγε την αυλαία του ΤΟΡ-16. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πήρε τελικά τη νίκη με 82-75 χάρη στους Γιούντο και Ντατόμε, οι οποίοι έκαναν και τη μεγαλύτερη διαφορά για λογαριασμό της ομάδας τους.

Οι Γκιστ και Ραντούλιτσα ήταν σε εκείνο το ματς οι σταθερές αξίες στην «πράσινη» επίθεση ωστόσο η Φενέρ βρήκε περισσότερες λύσεις μέχρι να φτάσει στην τελική επικράτηση. Ο Σέρβος τεχνικός έλεγε για μια ακόμα φορά ότι «Δεν είναι εύκολο και δεν μου αρέσει αυτό. Αλλά έτσι είναι η ζωή» ενώ για την παρουσία του στη Φενέρ; «Από τη στιγμή που είμαι εδώ, σημαίνει ότι αυτή είναι η ομάδα που θέλω να βρίσκομαι.»

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Χίκμαν 2, Γιούντο 16, Άντιτς 12 (3), Μπογκντάντοβιτς 12 (2), Σλούκας 4, Βέσελι 12, Κάλινιτς, Ντίξον 9 (1), Ντατόμε 15 (2).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 10, Γιάνκοβιτς 8 (2), Φώτσης 6 (2), Ραντούλιτσα 14, Παππάς 6, Φελντέιν, Διαμαντίδης 5 (1), Γκιστ 14 (3), Καλάθης 9 (1), Κούζμιτς 3.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016: Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε 76-71

Αυτή τη φορά η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς παρουσιάστηκε πιο... ανταγωνιστική στο ΟΑΚΑ και φρόντισε να βάλει δύσκολα στον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του ΤΟΡ-16. Παρόλα αυτά οι «πράσινοι» κατάφεραν να φτάσουν στην τελική επικράτηση με 76-71, με τους Έλιοτ Ουίλιαμς και Μίροσλαβ Ραντούλιτσα να κάνουν την περισσότερη δουλειά και τον Φώτση να σημειώνει στο τέλος το τρίποντο... μαχαιριά στη Φενέρ.

« Για μία ακόμα φορά θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο του Παναθηναϊκού και τους ανθρώπους της ομάδας. Τους εύχομαι τα καλύτερα για το μέλλον» αρκέστηκε να πει στην 3η του επίσκεψη ως αντίπαλος την πρώην ομάδας του.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τζόρτζεβιτς): Χέινς 6, Γιάνκοβιτς, Φώτσης 6 (2), Ραντούλιτσα 13, Φελντέιν 8 (2), Διαμαντίδης 6 (2), Γκιστ 8, Καλάθης 9, Κούζμιτς 6, Ουίλιαμς 14

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Χίκμαν, Χερσέκ, Γιούντο 19, Μαχμούτογλου 6 (2), Μπογκντάνοβιτς 9 (3), Βέσελι 12, Κάλινιτς 2, Ντίξον 16 (2), Ντατόμε 7 (1)

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016: Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε 81-70

Σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες επισκέψεις του στο ΟΑΚΑ, το συναίσθημα είχε αρχίσει να ξεθωριάζει, με αποτέλεσμα, τόσο εκείνος, όσο και οι φίλοι της ομάδας να έχουν το μυαλό τους μόνο στο ματς και όχι στα όσα... είχαν περάσει τα περασμένα χρόνια. Στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της EuroLeague, ο Παναθηναϊκός έκανε το... 7/7 απέναντι στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς κερδίζοντας σχετικά εύκολα με 81-70.

Ο Νικ Καλάθης πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες εμφανίσεις του (16 πόντοι, 11 ασίστ, 8 ριμπάουντ), ενώ το κλειδί της νίκης για τον Τσάβι Πασκουάλ ήταν η παρουσία του Ντιμίτρις Νίκολς, ο οποίος είχε 14 πόντους. «Οι τίτλοι είναι τίτλοι, όλοι θυμούνται πόσους τελικούς παίξαμε, πόσους τίτλους πήραμε, όμως αυτό που πιστεύω βαθιά μέσα μου είναι ότι αυτά τα 13 χρόνια δημιουργήσαμε καινούριους φιλάθλους για τον Παναθηναϊκό. Αυτό είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που είχαμε! Οι τίτλοι φυσικά είναι σημαντικοί, κάθε φορά που έρχομαι στο ΟΑΚΑ κοιτάω ψηλά και είναι εντυπωσιακό, είναι πολύ εντυπωσιακό. Και είμαι πολύ περήφανος που είμαι μέρος αυτού. Όμως ξέρω ότι δημιουργήσαμε, δεν ξέρω πόσους χιλιάδες καινούριους φιλάθλους του Παναθηναϊκού.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 9 (1), Νίκολς 14 (1), Ρίβερς 10 (2), Τζέιμς 4, Μποχωρίδης 1, Φώτσης, Φελντέιν 10 (2), Χαραλαμπόπουλος, Γκάμπριελ 8, Μπουρούσης 9 (1), Καλάθης 16 (1)

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Γιούντο 10, Άντιτς 3, Σλούκας 13 (2), Νάναλι 21 (2), Βέσελι 8, Κάλινιτς 7, Ντίξον 2, Ντατόμε 6 (2)

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017: Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός 84-63

Υπήρχε ματς μεταξύ Ομπράντοβιτς-Παναθηναϊκού και να μην έκλεβε την παράσταση ο Σέρβος προπονητής; Κι όμως! Στο παιχνίδι για την 18η αγωνιστική της νέας EuroLeague όλο το ενδιαφέρον είχε πέσει πάνω στο νούμερο «1» του draft του ΝΒΑ το 2013 ο οποίος έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην 12άδα της Φενέρ! Ο λόγος για τον Άντονι Μπένετ, ο οποίος ωστόσο δεν χρησιμοποιήθηκε καθόλου από τον Ομπράντοβιτς.

Αντ' αυτού ο Σέρβος προπονητής τράβηξε «άσο» από το μανίκι του! Για την ακρίβεια «πεντάρι» αφού ήρωας του αγώνα ήταν ο νεαρός σέντερ, Αχμέτ Ντουβερίογλου, ο οποίος αντικατέστησε επάξια τον Έκπε Γιούντο ο οποίος απουσίαζε. Η τουρκική ομάδα έφτασε σε μια εύκολη επικράτηση με 84-63, με τον Μάικ Τζέιμς να ήταν ο μοναδικός που διασώθηκε από την γενική μετριότητα του Παναθηναϊκού σε εκείνο το ματς.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Άντιτς 2, Μπογκντάνοβιτς 7, Σλούκας 12 (2), Νάναλι 10 (2), Βέσελι 13, Ντίξον 5 (1), Κάλινιτς 6, Ντουβερίογλου 13, Ντατόμε 16 (4).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 13 (2), Νίκολς, Ρίβερς 11 (3), Τζέιμς 25 (2), Φώτσης 1, Φελντέιν 4, Γκέιμπριελ 3, Τζεντίλε 2, Μπουρούσης 2, Καλάθης 2.

Τρίτη 18 Απριλίου 2017: Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε 58-71

Μέχρι το βράδυ της 18ης Απριλίου 2017 ο Παναθηναϊκός είχε την παράδοση με το μέρος του στα εντός έδρας ματς με αντίπαλο τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Συγκεκριμένα μετρούσε επτά νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις ως γηπεδούχος και είχε κάθε λόγο να αισιοδοξεί για την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων στο πλαίσιο των προημιτελικών.

Η ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ είχε πανηγυρικό χαρακτήρα ωστόσο οι «πράσινοι» υπολόγιζαν χωρίς τον... διαστημικό Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς και το απίστευτο μπλακ άουτ του δευτέρου ημιχρόνου. Στο πρώτο ημίχρονο τα πάντα ήταν βγαλμένα από παραμύθι για τον Παναθηναϊκό αφού είχε προηγηθεί και με 16 πόντους διαφορά στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου! Όμως η συνέχεια ανήκε ολοκληρωτικά στη Φενέρ, η οποία πραγματοποίησε ένα επιμέρους 43-16 στο δεύτερο μισό του αγώνα και έκανε το το «μπρέικ» της έδρας στα playoffs της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 3, Νίκολς, Ρίβερς 16 (3), Τζέιμς 14 (2), Παππάς 5, Φελντέιν 3 (1), Γκιστ 1, Γκέιμπριελ 4 (1), Μπουρούσης 3, Καλάθης 9.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Γιούντο 8, Μαχμούτογλου, Άντιτς, Μπογκντάνοβιτς 23 (5), Σλούκας, Νάναλι, Βέσελι 8, Κάλινιτς 16 (4), Ντίξον 13 (3), Ντατόμε 3 (1).

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017: Παναθηναϊκός – Φενέρμπαχτσε 75-80

Μετά την ήττα το πρώτο παιχνίδι για τα playoffs της σεζόν 2016-17, ο Παναθηναϊκός ήθελε να «πατήσει» και πάλι στα πόδια του ώστε να φέρει τη σειρά στα ίσια και από εκεί και πέρα να διεκδικήσει ό,τι περισσότερο μπορούσε στην Κωνσταντινούπολη. Φευ... Η Φενέρ ήταν και πάλι άριστα διαβασμένη, με τον Ομπράντοβιτς να έχει «απαντήσεις» σε όλα τα τρικ και τα τεχνάσματα του Πασκουάλ. Να σημειωθεί ότι τα χειροκροτήματα για τον «Ζοτς» είχαν γίνει πιο χλιαρά σε σχέση με όλες τις προηγούμενες επισκέψεις του στο ΟΑΚΑ και εκείνος έφευγε μέσα σε ένα 48ωρο με τη δεύτερη νίκη και το ενάμιση πόδι στο Final 4 της Κωνσταντινούπολης.

«Πριν από αυτό το παιχνίδι δεν σκεφτόμασταν το 2-0. Σκεφτόμασταν ένα παιχνίδι τη φορά. Ημασταν συγκεντρωμένοι και σήμερα και αυτός ήταν ο τρόπος. Όλα οφείλονται στη δουλειά των παικτών μου. Ηταν συγκεντρωμένοι και έπαιξαν δυνατά και σκληρά και γι’ αυτό το αποτέλεσμα ήταν αυτό που είδαμε. Ολη η δόξα ανήκει στους παίκτες» είχε πει ο Ομπράντοβιτς μετά το τέλος του αγώνα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 14 (1), Νίκολς, Ρίβερς 8 (2), Τζέιμς 22 (3), Φώτσης 3 (1), Παππάς 5 (1), Φελντέιν, Γκιστ 6, Μπουρούσης 13 (1), Καλάθης 4.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Γιούντο 22, Άντιτς 3 (1), Μπογκντάνοβιτς 25 (5), Σλούκας 5 (1), Βέσελι 2, Κάλινιτς 7 (1), Ντίξον 14 (3), Ντατόμε 2.

Τρίτη 25 Απριλίου 2017: Φενέρμπαχτσε – Παναθηναϊκός 79-61

Η τελευταία συνάντηση του Ζέλικο Ομπράντοβιτς (μέχρι την... επόμενη) με τον Παναθηναϊκό συνδυάστηκε και με την πρόκριση της ομάδας του στο Final 4 της EuroLeague. Άλλωστε οι «πράσινοι» έψαχναν ένα θαύμα στην Ulker Sports Arena προκειμένου να επιστρέψουν από το 0-2 και να διεκδικήσουν το εισιτήριο για την τελική φάση της διοργάνωσης. Απλούστατα στο 3ο παιχνίδι της σειράς ήρθε η... κατάρρευση για τον Παναθηναϊκό με αποτέλεσμα να γνωρίσει την ήττα με 79-61.

Μια ήττα που έφερε ραγδαίες εξελίξεις στις τάξεις της ομάδας, αφού -όπως είναι γνωστό- την αμέσως επόμενη μέρα δόθηκε η εντολή από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να επιστρέψει η ομάδα από την Πόλη με... πούλμαν: «Παίξαμε πολύ καλά και πολύ σκληρά στην Αθήνα. Ηρθαμε να παίξουμε στην έδρα μας. Ημουν σίγουρος ότι ο Παναθηναϊκός θα έπαιζε πολύ καλύτερα και το έκαναν στο πρώτο ημίχρονο. Ευχαριστώ τους παίκτες μου για μια εξαιρετική δουλειά και ασφαλώς εύχομαι καλή τύχη στον Παναθηναϊκό στο ελληνικό πρωτάθλημα» είχε πει ο Ομπράντοβιτς.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Γιούντο 10,, Μαχμούτογλου, Άντιτς, Μπογκντάνοβιτς 10 (2), Μπένετ, Σλούκας 6 (1), Νάναλι 12 (3), Βέσελι 6, Κάλινιτς 10 (1), Ντίξον 13 (4), Ντουβερίογλου 2, Ντατόμε 10 (2).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 12, Νίκολς, Ρίβερς 16 (3), Τζέιμς 8, Φώτσης 4, Παππάς 1, Φελντέιν 6 (1), Γκιστ 7, Γκέιμπριελ 2, Μπουρούσης, Καλάθης 5 (1).

Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017: Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε 70-68

Η αναμέτρηση της 4ης αγωνιστικής στο κλειστό του ΟΑΚΑ είχε... ονοματεπώνυμο. Νίκος Παππάς! Αν και η Φενέρμπαχτσε έφτασε πολύ κοντά στην 3η σερί της νίκη μέσα στην Αθήνα, ήρθε ο διεθνής γκαρντ για να της πάρει τη μπουκιά από το στόμα. Δεν ήταν μόνο η συνολική του παρουσία στο παρκέ όπου είχε 24 πόντους με 7/12 δίποντα, 2/3 τρίποντα, 4/5 βολές, 2 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα αλλά ήταν εκείνος που έβαλε το κερασάκι στην «πράσινη» τούρτα με το buzzer beater τρίποντο με το οποίο χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

Μετά το παιχνίδι ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε σοβαρά παράπονα από την διαιτησία και πιο συγκεκριμένα από την τελευταία κατοχή όπου όπως υποστήριξε δεν σφυρίχτηκαν τρία φάουλ: «Είμαι σίγουρος ότι στην τελευταία κατοχή έγιναν δύο φάουλ που δεν σφυρίχτηκαν. Όταν είδα το βίντεο είδα ότι έγιναν τρία. Δεν θεωρώ ότι είναι ένας καλός τρόπος να αποφασίζουν οι διαιτητές για ένα παιχνίδι. Δεν θεωρώ ότι κρίθηκε εκεί το παιχνίδι, αλλά πρέπει να αναφερθεί» ενώ για την εμφάνιση του Παππά; «Το παιχνίδι κρίθηκε στο σπουδαίο σουτ του Παππά. Συγχαρητήρια για το σουτ και την εμφάνισή του».

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 6 (1), Ρίβερς 5, Παππάς 24 (2), Ντένμον 3 (1), Γκιστ 5, Βουγιούκας, Λεκαβίτσιους 3 (1), Γκέιμπριελ 3 (1), Όγκουστ, Λοτζέσκι 3 (1), Καλάθης 12, Αντετοκούνμπο 6.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Τόμπσον 4, Μέλι 14 (2), Μαχμούτογλου, Ουοναμεϊκερ 14 (2), Σλούκας 6, Νάναλι, Γκούντουριτς 2, Βέσελι 15, Ντουβερίογλου, Ντατόμε 13 (3).

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2018: Φενέρμπαχτσε - Παναθηναϊκός 67-62

Ο Παναθηναϊκός πάλεψε πολύ το παιχνίδι της 18ης αγωνιστικής στο πλαίσιο της περσινής σεζόν ωστόσο προδόθηκε από κάποια λάθη στην άμυνα, κυρίως όσον αφορά τα ριμπάουντ, και δεν μπόρεσε να φτάσει στην τελική επικράτηση. Η Φενέρ επικράτησε με 67-62 χάρη στους Τόμπσον, Βέσελι και Σλούκα οι οποίοι πέτυχαν από 14, 12 και 11 πόντους αντίστοιχα. Παράλληλα οι «πράσινοι» είχαν σημειώσει μόλις έναν πόντο σε διάστημα πέντε λεπτών και μάταια γνώρισαν την ήττα.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αναγνώρισε την προσπάθεια που είχε κάνει ο Παναθηναϊκός λέγοντας ότι «το παιχνίδι ήταν πολύ δύσκολο και ο Παναθηναϊκός είχε ευκαιρίες να πάρει τη νίκη. Στο τέλος, οι παίκτες μου ήταν συγκεντρωμένοι από τη γραμμή των βολών».

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ομπράντοβιτς): Τόμπσον 14, Μέλι 7 (1), Μαχμούτογλου 3 (1), Ουοναμεϊκερ 2, Σλούκας 11 (1), Γκούντουριτς 9 (1), Βέσελι 12, Ντίξον 5 (1), Ντατόμε 4.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 14 (4), Ρίβερς 8 (1), Παππάς 8 (1), Ντένμον 7 (1), Γκιστ 2, Βουγιούκας 4, Λεκαβίτσιους 3 (1), Γκέιμπριελ, Καλάθης 13 (1), Αντετοκούνμπο 3.