Φάκελος Ζαλγκίρις: Μπορεί ο Σάρας να την φτάσει πιο ψηλά; (pics & vids)

Φάκελος Ζαλγκίρις: Μπορεί ο Σάρας να την φτάσει πιο ψηλά; (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Φάκελος Ζαλγκίρις: Μπορεί ο Σάρας να την φτάσει πιο ψηλά; (pics & vids)
Η Ζαλγκίρις κάνει πρεμιέρα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης και η Euroleague Greece αναρωτιέται αν ο Σάρας μας επιφυλάσσει άλλη μια ευχάριστη έκπληξη για τη φετινή σεζόν.

Εκπληκτικά πράγματα έκανε η Ζαλγκίρις την περσινή σεζόν, αφού η πορεία της έμοιαζε βγαλμένη από… όνειρο. Αν ρωτούσες κάποιον στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου 2017-18 τα φαβορί για να πάνε στο Final 4, ελάχιστοι θα απαντούσαν την ομάδα από το Κάουνας. Και δεν θα τους αδικούσαμε.

Κι όμως με την καθοδήγηση του… αναμορφωτή της, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κατάφερε να φτάσει μέχρι το Final 4 τoυ Βελιγραδίου, παίζοντας μπάσκετ που συναρπάζει το… μάτι. Ο Σάρας έβαλε τη… σφραγίδα του σε αυτή την ομάδα και παρόλο που το καλοκαίρι είχε μπει στα μπλοκάκια πολλών συλλόγων της Euroleague για την άκρη του πάγκου τους (ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα, Μακάμπι), αυτός επέλεξε να συνεχίσει το έργο του στους Λιθουανούς.

H Euroleague Greece βάζει κάτω τα δεδομένα για τη Ζαλγκίρις που πέρυσι κατά πολλούς άγγιξε το ταβάνι της και προσπαθεί να καταλάβει αν ο Σάρας μπορεί να… τρελάνει κόσμο για άλλη μια σεζόν με αυτό που θα παρουσιάσει η ομάδα του στο παρκέ, το οποίο θα αντικατοπτρίζεται και στα αποτελέσματα.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως ο Γιασικεβίτσιους λατρεύεται σαν Θεός στη χώρα του, ενώ τον τιμά ακόμα και η πρωθυπουργός της Λιθουανίας, για τα όσα προσφέρει στον αθλητισμό και στο μπάσκετ. «Βασιλιάς» για τη Ζαλγκίρις που απολαμβάνει τον σεβασμό των παικτών του και κάνει τους περισσότερους να βγάζουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Από το 2-12 του 2016 στο Final 4 του 2018

Τα προηγούμενα χρόνια η είσοδος στα playoffs για τη Ζαλγκίρις έμοιαζε με… όνειρο απατηλό, αφού αν κοίταζε κανείς το ρεκόρ της καταλάβαινε πόσο δύσκολη ήταν η κατάσταση. Στο TOP 16 του 2016, η ομάδα από το Κάουνας τερμάτισε με 2 νίκες και 12 ήττες, προβληματίζοντας με την απόδοση της

Ο Σάρας λίγο έλειψε να την βάλει στα playoffs της αγωνιστικής περιόδου 2016-17, συμμαζεύοντας τα λάθη των προηγούμενων σεζόν, τερματίζοντας στη 10η θέση με ρεκόρ 14-16, την ώρα που η Νταρουσάφακα που πήρε την 8η θέση είχε 16 νίκες και 14 ήττες.

Η κυριαρχία σε 4 βασικές κατηγορίες

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Η Ζαλγκίρις έγινε fun to watch ομάδα, αφού δούλεψε πολύ στην επιθετική λειτουργία της, κάτι που φάνηκε από τους αριθμούς σε μέσο όρο πόντων, ασίστ, αλλά και τριπόντων.

Πέρυσι οι Λιθουανοί σκόραραν 81 πόντους μέσο όρο (4οι στη λίστα), μοίραζαν 19.2 ασίστ ανά ματς (μόνο Ρεάλ και Φενέρ την περνούσαν), ενώ έκαναν… θραύση στα τρίποντα, εκεί όπου πάτησαν κορυφή ανάμεσα στις 16 ομάδες της διοργάνωσης, σουτάροντας με 42%. Δεν το λες κι άσχημα.

Εξαιρετικά τα πήγαινε και στον τομέα των ριμπάουντ, καθώς η σεζόν την βρήκε στην 3η θέση της λίστας με 33.5 ανά ματς.

Το πάρε-δώσε και η μεγάλη απώλεια… Πάνγκος

Η αποχώρηση του Κέβιν Πάνγκος το καλοκαίρι… πλήγωσε τη Ζαλγκίρις. Ο Kαναδός γκαρντ ήταν μαζί με τον Γιανκούνας, ο πιο πολύτιμος παίκτης της… αρμάδας του Σάρας στην πορεία μέχρι το Final 4. Θα μπορέσει να αναπληρώσει η Ζαλγκίρις τους 12.7 πόντους και τις 5.9 ασίστ ανά ματς, μα πολύ περισσότερο θα βρει τον ιδανικό αντικαταστάτη που θα ανεβάζει επίπεδο την επίθεση της ομάδας, όπως ακριβώς έκανε ο Πάνγκος; Ο 25χρονος είχε… κολλήσει απόλυτα στον οργανισμό της Ζαλγκίρις και τα αποτελέσματα τα θαυμάζαμε στο γήπεδο.

Στις θέσεις των γκαρντ αποκτήθηκαν οι Νέιτ Ουόλτερς (έχει παίξει στους Μπακς στο παρελθόν μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο), αλλά και ο Λέο Βέστερμαν που επιστρέφει στη Λιθουανία μετά από ένα χρόνο στην ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη. Το… στοίχημα του Σάρας θα είναι να καταφέρει να… κρύψει την απώλεια που ακούει στο όνομα του Πάνγκος, δείχνοντας πως η ομάδα είναι πάνω από ονόματα. Σημαντική… τρύπα στα γκαρντ δημιουργεί και η μετακόμιση του Μίσιτς (7.7 πόντοι και 4.2 ασίστ) στην Εφές.

Άλλος ένας παίκτης που θα λείψει στη Ζαλγκίρις είναι ο Αξέλ Τουπάν που επέλεξε να έρθει στα μέρη μας για χάρη του Ολυμπιακού. Ο Γάλλος έδινε πολύτιμες λύσεις στους Λιθουανούς, καθώς πέρυσι είχε 6.9 πόντους μέσο όρο και σούταρε με το 37.5% στα τρίποντα

Η Ζαλγκίρις πρόσθεσε στο δυναμικό της τον Τζέιμς Ουόκαπ που πέρυσι έκανε μερικές εντυπωσιακές εμφανίσεις με τη φανέλα της Λούντβιγκσμπουργκ και κέρδισε την… προαγωγή για την Euroleague. Μια ψαγμένη κίνηση για τους Λιθουανούς.

Fantastic… 5

Στο ρόστερ παρέμειναν οι… παίκτες-κλειδιά, Γιανκούνας, Ουλανόβας, Μιλάκνις, Ουάιτ και Ντέιβις. Ο πρώτος έχει… κάβα από πέρυσι τους 11.7 πόντους μέσο όρο, ο δεύτερος μας έδειξε σε κάποια ματς πως αν πάρει μπρος δεν σταματιέται με το εντυπωσιακό 45.7% τρίποντα, ενώ ο τρίτος αποτελεί τον μεγαλύτερη απειλή για τον αντίπαλο πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, καθώς σουτάρει από παντού (44.9% πέρυσι). Τους ξέρει και τους εμπιστεύεται ο Σάρας.

Οι πιο σημαντικοί ψηλοί (Ντέιβις και Ουάιτ) μαζί με τον Γιανκούνας έμειναν στο πλευρό του Σάρας με σκοπό να τον βοηθήσουν να φτάσει την ομάδα στα όρια της και να διαπιστώσουν όλοι μαζί, αν μπορούν να πάνε ακόμα ψηλότερα. Δηλαδή στον τελικό της διοργάνωσης.

Το μεγάλο στοίχημα του Σάρας

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι ο αναμορφωτής της Ζαλγκίρις. Ο άνθρωπος που την πήρε από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας της Euroleague και την έβαλε στα playoffs. Παρόλο που σε κάποια άλλη ομάδα θα έχει περισσότερους οικονομικούς πόρους για να βελτιώσει την κατάσταση στον σύλλογο, αυτός θέλησε να παραμείνει στο Κάουνας για να εξελίξει κι άλλο τη Ζαλγκίρις. Τον εξιτάρει αυτή η... περιπέτεια.

Να την πιέσει όσο περισσότερο γίνεται να την φτάσει στα… όρια της, να κάνει και πάλι την Ευρώπη να παραμιλά. Στόχος του είναι να μπει… σφήνα πάλι ανάμεσα στους μεγάλους της Ευρώπης και να πάρει την πολυπόθητη θέση που οδηγεί στο Final 4.

Ο Πάνγκος αφήνει κενό που πρέπει να καλυφθεί από τους νέους γκαρντ και αν ο Σάρας βρει τρόπο να… επουλώσει τη πληγή που αφήνει η φυγή του Καναδού, κρατώντας παράλληλα σε υψηλό επίπεδο τους Γιανκούνας, Ουλανόβας, Μιλάκνις, Ντέιβις και Ουάιτ, τότε οι Λιθουανοί θα μπορούν να αισιοδοξούν.

Τρώγοντας ανοίγει η ορεξη και στην περίπτωση της Ζαλγκίρις υπάρχουν μεγάλα όνειρα. Ο «μαέστρος» Σάρας έχει φέρει στην ομάδα του χαρακτήρα νικητή και ελπίζει πως οι… μαγικές ικανότητες με τις οποίες καθοδηγεί από τον πάγκο, θα είναι αρκετές για να παίζει στην Euroleague και τον Μάη ο σύλλογος του Κάουνας.

Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φτάσει τελικό η Ζαλγκίρις, αλλά όσο στον πάγκο της βρίσκεται ο… μπασκετάνθρωπος Σάρας κανείς δεν μπορεί να την ξεγράψει. Το μπάσκετ που έπαιξε πέρυσι ήταν συναρπαστικό και περιμένουμε να δούμε πως και πως τη νέα Ζαλγκίρις, η οποία θα παίζει σε μία από τις καλύτερες έδρες της διοργάνωσης.

Για άλλη μια φορά πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως θα φέρει την… σφραγίδα του δουλευταρά Σάρας που έχει συνηθίσει στις νίκες στην καριέρα του τόσο ως παίκτης, αλλά και ως προπονητής. Ο Γιασικεβίτσιους στοχεύει να κάνει τους αντιπάλους του να… υποφέρουν ξανά.

H... μάχη αρχίζει κόντρα στην Μπασκόνια (20:00) για την Ζαλγκίρις μέσα στο Κάουνας. Στόχος του Γιασικεβίτσιους θα είναι να βρεθεί η ομάδα του στην έδρα των Βάσκων στα τέλη της Άνοιξης για να παίξει ξανά στο Final 4. Η Fernando Buesa Arena... τριγυρνά στο μυαλό του Σαρούνας, όπως και το βαρύτιμο τρόπαιο.