Όταν η ΑΕΚ γίνεται... Highlander! (vids)

Δημήτρης Ρούσσος
Όταν η ΑΕΚ γίνεται... Highlander! (vids)

bet365

Η Ένωση κληρώθηκε με τον νικητή του ζευγαριού Σέλτικ-Ρόζενμποργκ και στο άκουσμα της πιθανότητας να επισκεφθεί τη Σκωτία της «ξυπνούν» ευχάριστες αναμνήσεις, αφού μετράει 2Χ2 προκρίσεις επί συλλόγων των highlands στο Champions League και ισάριθμες στο πάλαι ποτέ UEFA!

Σαν προορισμός είναι ιδιαίτερος και κάπως… ψαρωτικός! Για την ΑΕΚ πάντως δυο φορές ως τώρα στην ιστορία της, η επίσκεψη στα highlands έχει συνδυαστεί με επιτυχίες, μετρώντας στο Champions League 4 νίκες και δυο προκρίσεις εις βάρος σκωτσέζικων ομάδων!

Αν τελικά η Σέλτικ περάσει το εμπόδιο της Ρόζενμποργκ στον δεύτερο προκριματικό γύρο των «αστεριών», θα συναντήσει την Ένωση στον τρίτο. Η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη θα επισκεφθεί σε αυτή την περίπτωση τη Γλασκώβη, όπου ταξίδεψε και το 1994 για την αναμέτρηση με τη Ρέιντζερς, ενώ πιο πρόσφατα (2007) «άλωσε» και το Εδιμβούργο, παίρνοντας την πρόκριση επί της Χαρτς.

Αναλυτικά:

CHAMPIONS LEAGUE

1994/15 ΔΙΠΛΟ ΣΤΗ ΓΛΑΣΚΩΒΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΡΙΣΗ

10/8/94 ΑΕΚ - Ρέιντζερς 2-0

Οι «κιτρινόμαυροι» έπρεπε να προσπεράσει τη Ρέιντζερς για να βρεθεί στους ομίλους του Champions League των 16 (τότε) συλλόγων. Η Νέα Φιλαδέλφεια φόρεσε τα γιορτινά της και οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς πανηγύρισαν τα γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου και το μεγάλο «βήμα» για την πρόκριση.

24/8/94 Ρέιντζερς - ΑΕΚ 0-1

Στο Άιμπροξ Παρκ και μπροστά σε 45.000 αντίπαλους οπαδούς, η Ένωση έπρεπε να προστατεύσει το σοβαρό πλεονέκτημά της. Τελικά δεν αρκέστηκε σ’ αυτό, αλλά πανηγύρισε και το «διπλό» (0-1), χάρις στο τέρμα του Τόνι Σαβέβσκι στο 44’, που έστειλε χιλιάδες ΑΕΚτσήδες στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο να υποδεχθούν τους πρωταγωνιστές!

2006/07 ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΑΛΜΑ «ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ»

9/8/06 Χαρτς - ΑΕΚ 1-2

Μετά από τρία χρόνια «αποχής», ο Λορέντσο Σέρα Φερέρ είχε αναλάβει την αποστολή να ξαναβάλει την ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League. Η υπεροχή των 32 συνολικά προσπαθειών προς την εστία της Χαρτς δεν απέτρεψε το προβάδισμα των Σκωτσέζων με τον Μικολιούνας (62’), ωστόσο Καπετάνος (89’) και Λυμπερόπουλος (93’) «κάρφωσαν» την αντίπαλη άμυνα, ανέτρεψαν το σκορ (1-2) και διαμόρφωσαν μια εκτός έδρας νίκη-μισή πρόκριση.

23/8/06 ΑΕΚ - Χαρτς 3-0

Η Ένωση έπρεπε πλέον να «αυτοκτονήσει» για να μείνει εκτός της γιορτής των «αστεριών» και όπως αποδείχθηκε, στο ΟΑΚΑ, δεν είχε καμία διάθεση για κάτι τέτοιο. Μπορεί να άργησε να «πάρει μπρος», όμως με τον Ζούλιο Σέζαρ (80’ πεν. 86’) και τον Λυμπερόπουλο (82’) πανηγύρισε έναν θρίαμβο, που την έφερε ξανά στους «χρυσοφόρους» ομίλους, για τελευταία φορά ως και σήμερα, που θα προσπαθήσει ακριβώς το ίδιο.

UEFA

2001/01: ΗΤΤΑ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗ ΧΙΜΠΕΡΝΙΑΝ

20/9/01 ΑΕΚ - Χιμπέρνιαν 2-0, 27/9/01 Χιμπέρνιαν - ΑΕΚ 3-2

Για τον δεύτερο γύρο του τότε Κυπέλλου UEFA, η ΑΕΚ κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Χιμπέρνιαν και παρότι ζορίστηκε στους διπλούς αγώνες, τα κατάφερε. Τσιάρτας και Νικολαϊδης διαμόρφωσαν το 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια και έβαλαν την ομάδα του Φερνάντο Σάντος σε θέση «οδηγού» για την πρόκριση. Στη Σκωτία ο Λούνα με δυο γκολ (50', 82') έφερε «ψυχρολουσία» στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο, ωστόσο με δυο γκολ του Τσιάρτα στην παράταση (92', 105') η κατάσταση ισορρόπησε και η ΑΕΚ βρέθηκε προ της σίγουρης πρόκρισης. Το τελικό 3-2 δεν της την στέρησε.

2010/11: ΜΕ ΤΗ ΝΤΑΝΤΙ ΚΑΙ ΤΗ ΡΕΒΑΝΣ ΣΤΟ... «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»

19/8/10 Νταντί Γιουνάιτεντ - ΑΕΚ 0-1 , ΑΕΚ - Νταντί Γιουνάιτεντ 1-1

Στα playoff του UEFA, λίγο πριν τη μετάλλαξή του σε Europa League, η ΑΕΚ κληρώθηκε απέναντι στη Νταντί Γιουνάιτεντ. Το «διπλό» στη Σκωτία (0-1) με το γκολ του Τζιμπούρ έφερε την πρόκριση στους ομίλους ακόμα πιο κοντά για την ομάδα του Μπάγεβιτς, που κλήθηκε να παίξει στο «Γ. Καραϊσκάκης» τη ρεβάνς, σε μια μάλλον παράδοξη στιγμή της ιστορίας της. Το τελικό 1-1 πάντως την έβαλε στους ομίλους, οπότε... τέλος καλό, όλα καλά.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα