Καλάθης Vs Πάνγκος: Οι... απόλυτοι point guards!

Γιώργος Κούβαρης
Καλάθης Vs Πάνγκος: Οι... απόλυτοι point guards!
Η EuroLeague Greece «σκιαγραφεί» τους Νικ Καλάθη και Κέβιν Πάνγκος εν όψει του αγώνα Παναθηναϊκός-Ζάλγκιρις Κάουνας στο ΟΑΚΑ, αφού από την απόδοσή τους θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και ο τελικός νικητής!

Για τον Νικ Καλάθη όλοι περίμεναν ότι θα αποτελέσει έναν από τους καλύτερους πλέι μέικερ στη φετινή EuroLeague. Και αν δεν το περίμεναν, σίγουρα το είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους. Λίγο το εξαιρετικό finish την περσινή σεζόν, λίγο οι εκπληκτικές του εμφανίσεις στο Eurobasket, λίγο το γεγονός ότι είναι ο ηγέτης του Παναθηναϊκού, έδιναν στον Καλάθη την επιπλέον σιγουριά εν όψει της EuroLeague.

Όμως για τον Κέβιν Πάνγκος, λίγοι ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι θα μπορεί να... κάνει την διαφορά στην Ζάλγκιρις και να πάρει στις πλάτες του την ιστορική ομάδα της Λιθουανίας. Όμως από τη στιγμή που... φοίτησε στην «μεγάλη του Σάρας σχολή» δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Αναμφίβολα, ο Γιασικεβίτσιους είναι ένας από τους καλύτερους point guards στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και έχει τον τρόπο για να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του και τα μυστικά του «άσου».

Φυσικά το ταλέντο δεν... μαθαίνεται, αλλά ο Πάνγκος αποδεικνύει ότι έχει όλα τα φόντα -σίγουρα απέχει παρασάγγας από το ταλέντο του προπονητή του ως παίκτης- για να ηγηθεί μίας ομάδας από τη νευραλγική -όσο και υπεύθυνη- θέση του πλέι μέικερ. Κάτι που έχει φανεί και με το παραπάνω στις 19 προηγούμενες αγωνιστικές, αφού αποτελεί τον «key factor» των Λιθουανών για το 12-7, ήτοι το ίδιο ρεκόρ με τον Παναθηναϊκό.

Με διαφορά ενός πόντου (236π.) είναι ο δεύτερος σκόρερ της Ζάλγκιρις πίσω από τον Γιανκούνας (237π.) όντας ο παίκτης που βρίσκεται την περισσότερη ώρα στο παρκέ απ' οποιονδήποτε άλλον συμπαίκτη του (525:29 ήτοι 27:39 ανά ματς). Και φυσικά είναι εκείνος που επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της επίθεσης της ομάδας του. Στη φετινή EuroLeague μετράει τέσσερα «double double» ενώ έχει και το ρεκόρ της βραδιάς στις ασίστ, όταν μοίρασε 15 τελικές πάσες την περασμένη εβδομάδα κόντρα στη Βαλένθια.

Μάλιστα το ένα από αυτά ήταν κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ματς του α' γύρου, όταν είχε 12 πόντους 11 ασίστ. Ουσιαστικά «εκτέλεσε» τους «πράσινους» τόσο με τα περιφερειακά σουτ (3/4τρ.), όσο και με την δημιουργία του οδηγώντας στην Ζάλγκιρις στη νίκη με 80-74.

Το πόσο επηρεάζει το παιχνίδι της ομάδας του φαίνεται και από τους συνολικούς αριθμούς, αφού σε σύνολο 12 παικτών μοιράζει το 31% των συνολικών ασίστ (116 από τις 366) ενώ έχει ευστοχήσει στο 30% των συνολικών τριπόντων (43 από τα 140). Μπορεί να υποπίπτει και σε 2,5 λάθη κατά μέσο όρο, αλλά αναλογικά με τον χρόνο συμμετοχής του, τη θέση του και τις πάσες του, ο συγκεκριμένος αριθμός είναι λογικός.

Αν μη τι άλλο θα αποτελέσει τον παίκτη-κλειδί για τον Παναθηναϊκό αφού ο περιορισμός του θα φέρει και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η σημαντική πρόοδος του Πάνγκος και το πόσο σημαντικός είναι φέτος στην Ζάλγκρις αποτυπώνεται και στην σύγκριση με την περσινή του χρονιά. Ο Καναδός γκαρντ έχει (σχεδόν) διπλασιάσει τους μέσους όρους του, αφού σημειώνει 3,7 πόντους περισσότερους (12,4π. ενώ σκόραρε 8,7π.) ενώ μοιράζει και επιπλέον 2,9 ασίστ (6,1ασ., αντί 3,2ασ.)

Το «ματς απ» με τον Καλάθη παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον, ειδικά αυτήν την περίοδο που και οι δύο παίκτες βρίσκονται σε φόρμα και ηγούνται των ομάδων τους. Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού μετράει από τη πλευρά του έξι «double double» φέτος με πόντους και ασίστ, ενώ μια φορά έφτασε μια ανάσα από «triple double» το οποίο και έχασε για ένα ριμπάουντ. Κι αν ο Πάνγκος αποτελεί τον παίκτη που κρίνει σε μεγάλο βαθμό (αν όχι στον μεγαλύτερο) το παιχνίδι της Ζάλγκιρις, ο Καλάθης έχει μετατραπεί σε... πυρηνικό όπλο του Παναθηναϊκού, όντας -ίσως και- ο καλύτερος point guard στην EuroLeague.

Σε αντιστοιχία με τον Καναδό, ο Καλάθης είναι ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού με 13,9 πόντους σε κάθε ματς, πρώτος πασέρ με 8,4 ασίστ, πρώτος στα κλεψίματα με 1,8 κλεψίματα, τρίτος ριμπάουντερ με 3,6 «σκουπίδια» ενώ έχει και το καλύτερο PIR με 18,8 βαθμούς! Από τις 307 ασίστ του Παναθηναϊκού στην EuroLeague, τo 43,6% ανήκει σε εκείνον, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στα δύο από τα τρία ματς που είχε τέσσερις ή λιγότερες τελικές πάσες, οι «πράσινοι» γνώρισαν την ήττα. Όσο για την δική του σύγκριση με πέρυσι; Διαφορά υπάρχει και είναι μεγάλη αφού σημειώνει 4,1 πόντους περισσότερους, ενώ μοιράζει και 2,9 ασίστ παραπάνω.

Νικ Καλάθης ή Κέβιν Πάνγκος; Το σίγουρο είναι το μεταξύ τους «ματς απ» θα κρίνει πολλά για τον νικητή του αγώνα της 20ης αγωνιστικής στην EuroLeague...