Derby d' Italia... κυριολεκτικά!

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Derby d' Italia... κυριολεκτικά!

bet365

Γιουβέντους-Ιντερ το βράδυ της Κυριακής στο Τορίνο και το gazzetta.gr ανυπομονεί!

Βασικά δεν ανυπομονεί μόνο το gazzetta.gr αλλά όλη η Ιταλία και όχι μόνο. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αργεντινής για παράδειγμα, Εντγκάρδο Μπάουσα, ταξίδεψε από το Μπουένος Άιρες στην πρωτεύουσα του Πιεμόντε για να παρακολουθήσει από κοντά τη μονομαχία των Ιγκουαΐν-Ντιμπάλα με τον Ικάρντι. Μια μικρότερη μάχη, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης. Αυτής των Μπιανκονέρι της οικογένειας Ανιέλι με τους Νερατζούρι των Κινέζων της Suning. «Δύο παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί που θα μας διασκεδάσουν τα επόμενα χρόνια», έγραψε η Corriere dello Sport, «το Derby d' Italia θα είναι η ναυαρχίδα της Serie A στην πορεία της προς την επιστροφή στην κορυφή τα προσεχή χρόνια», πρόσθεσε η Gazzetta dello Sport. Επειδή, όμως, δεν είμαστε προφήτες για να γράψουμε για τα μελλούμενα, θα εστιάσουμε στο παρόν. Το οποίο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον...

Στο Τορίνο τα χαμόγελα έχουν επιστρέψει και είναι περισσότερα από ποτέ τη φετινή σεζόν. Ο λόγος για αυτό, είναι ότι δεν υπάρχουν μόνο τα αποτελέσματα στα τελευταία παιχνίδια αλλά και το ωραίο ποδόσφαιρο. Η αλλαγή του συστήματος σε 4-2-3-1 δείχνει να έχει απελευθερώσει τους Μπιανκονέρι, οι οποίοι κόντρα σε Λάτσιο-Μίλαν-Σασουόλο έδειξαν ότι μπορούν να κάνουν αυτό που όλοι πίστευαν το καλοκαίρι. Οχι μόνο να νικήσουν, δηλαδή, αλλά να το κάνουν προσφέροντας και θέαμα.

Ο Τζανλούκα Βιάλι, ο οποίος μπορεί να μην έγινε καλός προπονητής αλλά σχεδόν πάντα πέφτει μέσα στις εκτιμήσεις του, θεωρεί ότι η Γιούβε παραμένει ένα μυστήριο... «Πιστεύω ότι κανείς δεν ξέρει ποιες είναι οι πραγματικές δυνατότητες της φετινής Γιουβέντους και δεν ξέρω και αν θα το μάθουμε. Οι Μπιανκονέρι είναι σε μια περίεργη κατάσταση. Εχουν ένα εκπληκτικό ρόστερ, το οποίο τους επιτρέπει να παίξουν οποιοδήποτε σύστημα. Μπορείτε να βρείτε ένα σύστημα που δεν έχει τους παίκτες για να το παίξει η Γιούβε; Εγώ όχι και δεν πιστεύω ότι υπάρχει και άλλη ομάδα στην Ευρώπη με τέτοιο πλουραλισμό. Αυτό, όμως, είναι και μεγάλη παγίδα γιατί δεν είναι καθόλου δύσκολο ο προπονητής να μπερδευτεί στο τέλος. Οταν έχεις τόσες επιλογές, είναι μεγάλη πρόκληση να καταφέρεις να διατηρήσεις καθαρό μυαλό. Αν ο Αλέγκρι βρει την λύση, η Γιουβέντους είναι ικανή για όλα ως το τέλος της σεζόν», είπε σε μια από τις συζητήσεις του με τους Φάμπιο Καρέσα, Μπέπε Μπέργκομι και Μάσιμο Μάουρο στο Sky Italia, μετά την ήττα στη Φλωρεντία.

Αυτή η ήττα, σύμφωνα με τον τεχνικό των Τορινέζων, μπορεί να αλλάξει τα πάντα. «Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα υπάρξει ο αγώνας που μπορεί να σου αλλάξει την σεζόν. Πέρυσι ήταν αυτός με την Σασουόλο, φέτος μπορεί να είναι η ήττα από την Φιορεντίνα», είπε ο Αλέγκρι, ο οποίος, για να γυρίσουμε σε αυτό που είπε ο Βιάλι, έχει δοκιμάσει αρκετά σχήματα φέτος. Επτά, συγκεκριμένα: 3-5-2, 4-4-2, 4-3-3, 4-3-1-2, 3-4-1-2, 4-3-2-1 και τώρα 4-2-3-1. Η ιδέα για αυτή την τελευταία αλλαγή υπήρχε εδώ και καιρό και μπήκε σε εφαρμογή μετά την ήττα στη Φλωρεντία, με τα ιταλικά ΜΜΕ να αποδίδουν, εντελώς ελεύθερα, πώς πάρθηκε η οριστική απόφαση: Ο Αλέγκρι το είπε στους παίκτες, αυτοί έδειξαν ενθουσιασμένοι και ο προπονητής τους προκάλεσε να αποδείξουν ότι μπορούν να παίξουν, να νικήσουν και να διασκεδάσουν με αυτό.

«Είναι ένα σύστημα που απαιτεί να κουραστούμε περισσότερο από ό,τι συνήθως, αν θέλουμε να έχουμε ισορροπία ανάμεσα σε επίθεση και άμυνα», λέει ο Μαξ, ο οποίος αισιοδοξεί ότι έρχεται η ώρα που θα αναγκάσει τους Ιταλούς δημοσιογράφους που έκαναν κριτική από την αρχή της σεζόν, να αναθεωρήσουν. Αν δεχθούμε ότι ο πιο αξιόπιστος τρόπος για να διαβάσεις μια κατάσταση είναι να πας στο... δεδικασμένο, τότε στη Γιούβε μπορούν να αισιοδοξούν. Κι αυτό, επειδή στην προηγούμενη διετία, με τον Αλέγκρι στον πάγκο, η ομάδα ανέβασε στροφές τέλη Ιανουαρίου και... απογειώθηκε ακριβώς πριν τη ρεβάνς των «16» του Champions League, πηγαίνοντας τρένο ως το τέλος της σεζόν. Τα μηνύματα, επομένως, είναι ενθαρρυντικά. Αν αποδειχθεί ότι όντως έτσι είναι, τότε το υπόλοιπο της σεζόν θα έχει... πολλή πλάκα στο Τορίνο.

Καλά περνάνε και στο Μιλάνο πάντως. Η Ιντερ που έδειχνε να χάνει ακόμη μία σεζόν, είναι τελικά εδώ, ζωντανή και αποφασισμένη να διεκδικήσει μέχρι τέλους τον βασικό της στόχο για φέτος. Την έξοδο στο Champions League. Αυτό... απαίτησαν από το καλοκαίρι οι Κινέζοι, γιατί ξέρουν ότι με αυτό θα είναι πιο εύκολο να προσελκύσουν μεγάλα ονόματα αλλά και να ξοδέψουν μεγάλα ποσά, χωρίς να σκέφτονται τον βραχνά -και οι Νερατζούρι έχουν ήδη μία τιμωρία της UEFA- του Financial Fair Play. Μέχρι και τέλη Οκτωβρίου, φαινόταν απίθανο οι Μιλανέζοι να τα καταφέρουν. Τώρα, μετά τις επτά σερί νίκες, κανείς δεν παίρνει όρκο για τίποτα.

Το ματς στο Juventus Stadium, πάντως, είναι πραγματικά το καλύτερο τεστ που θα μπορούσε να τύχει στην Ιντερ αυτή την στιγμή. Οχι μόνο λόγω της δύναμης του αντιπάλου αλλά και επειδή είναι το πρώτο μετά τον αποκλεισμό στο Coppa Italia και θα έχουμε όλοι τη δυνατότητα να δούμε πώς θα αντιδράσει. «Μία ήττα μπορεί να γίνει, αποδεκτό είναι και το να κάνεις σε ένα ματς πολλά λάθη, αλλά το σημαντικό είναι πώς θα αντιδράσεις. Οι μεγάλες ομάδες, όπως αυτή που θα έχουμε απέναντι μας την Κυριακή, σηκώνονται αμέσως και συνεχίζουν. Και είμαι πεπεισμένος ότι προπονώ μια μεγάλη ομάδα», είπε ο Στέφανο Πιόλι μετά την ήττα από την Λάτσιο, δίνοντας αμέσως σύνθημα ανασύνταξης.

Ενα σύνθημα, το οποίο έχει πέράσει στους παίκτες του. Είχε περάσει και πριν το ματς με την Λάτσιο, όταν ο Μεδέλ δήλωνε ότι «η Γιουβέντους είναι το φαβορί αλλά δεν μας φοβίζει όσο άλλες φορές» μετά το 3-0 επί της Πεσκάρα, αλλά πέρασε και τώρα, στα λεγόμενα των Νερατζούρι μετά τον αποκλεισμό στο κύπελλο. «Η Γιούβε είναι η πιο δυνατή, το ξέρουμε αυτό, όπως ξέρουμε και ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερο από το 100% της ποιότητας μας και του χαρακτήρα μας. Είμαστε σε καλή κατάσταση και θα το παίξουμε το ματς», είναι για παράδειγμα η άποψη του Καντρέβα, ενώ ο Γκαλιαρντίνι πρόσθεσε: «Δεν έπαιξα ποτέ κόντρα στους Μπιανκονέρι. Είναι η πιο δυνατή ομάδα του πρωταθλήματος αλλά θα πάμε εκεί για να πάρουμε αποτέλεσμα. Εχουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε στο Τορίνο αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε τη σωστή νοοτροπία και να προσέξουμε πάρα πολύ τα πρώτα λεπτά, τα οποία θα είναι πάρα πολύ σημαντικά».

Ο νεαρός χαφ, ο οποίος αποκτήθηκε πριν λίγες εβδομάδες από την Αταλάντα, εξελίσσεται ήδη σε παίκτη-κλειδί για την Ιντερ. Οχι μόνο επειδή οι εμφανίσεις του είναι καλύτερες από ό,τι θα περίμενε και ο ίδιος, δείχνοντας προσωπικότητα από την πρώτη του συμμετοχή, αλλά και επειδή επιτρέπει στον Πιόλι να υπολογίζει μόνο για την άμυνα τον Μεδέλ. Ο Ιταλός προπονητής δεν εμπιστεύεται σε απόλυτο βαθμό κανέναν πλην Μιράντα για το κέντρο της άμυνας και ο Χιλιανός μοιάζει η πιο αξιόπιστη επιλογή. Με τον Γκαλιαρντίνι να παίζει σαν έμπειρος στο κέντρο, ο Μεδέλ μπορεί πιο εύκολα να γυρίσει πίσω για να δώσει έξτρα λύσεις. Και στο ματς της Κυριακής, αν οι Νερατζούρι θέλουν να βάλουν τέλος στο σερί 27 νικών των Τορινέζων στην έδρα τους, θα πρέπει να λειτουργήσουν όλα στην εντέλεια σε κέντρο και άμυνα.

Σε αυτές τις γραμμές είναι οι μοναδικές σκέψεις και του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, σε ό,τι αφορά την 11άδα. Η Γιουβέντους θα παραταχθεί ξανά με 4-2-3-1 και ο προπονητής της θα πρέπει να περιμένει το Σάββατο για να δει αν ο Μπαρτσάλι, ο οποίος ανέβασε πυρετό και δεν προπονήθηκε την Παρασκευή, θα είναι στη διάθεση του. Οπως θα περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να αποφασίσει αν θα βάλει ή όχι από το ξεκίνημα τον Μαρκίζιο, βλέποντας τους Πιάνιτς και Κεντίρα να αποδίδουν μια χαρά στο νέο σύστημα. Ο Γερμανός, ειδικά, αισθάνεται πιο άνετα από ποτέ αφού αυτό παίζει μια ζωή στην εθνική ομάδα της χώρας του. Οπως και να έχει, οι Ιταλοί προβλέπουν ότι οι Μπιανκονέρι -αν δεν συμβεί κάποιο απρόοπτο- θα κατέβουν με Μπουφόν, Λιχτστάινερ, Μπονούτσι, Κιελίνι, Αλεξ Σάντρο, Πιάνιτς, Κεντίρα, Κουαδράδο, Ντιμπάλα, Μάντζουκιτς, Ιγουαΐν.

Η Ιντερ, από την άλλη πλευρά, δεν έχει κάποιο πρόβλημα και ο Πιόλι φέρεται να προβληματίζεται κυρίως για το αριστερό άκρο της άμυνας: Ο Ανσάλντι που δεν άρεσε κόντρα στη Λάτσιο πριν λίγες μέρες ή ένας εκ των Σαντόν ή Ναγκατόμο; Το άλλο δίλημμα αφορά τους δύο του κέντρου, αφού οι Νερατζούρι παίζουν επίσης με 4-2-3-1, με τον allenatore να είναι ανάμεσα σε Μπρόζοβιτς ή Κοντογκμπιά. Γενικά, τα τελευταία ρεπορτάζ θέλουν τους Μιλανέζους -αν και σε αυτούς δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο την τελευταία στιγμή- να παρατάσσονται με Χαντάνοβιτς, Ντ' Αμπρόζιο, Μιράντα, Μεδέλ (Μουρίγιο), Σαντόν, Μπρόζοβιτς, Γκαλιαρντίνι, Καντρέβα, Ζοάο Μάριο, Πέρισιτς, Ικάρντι.

Με αυτούς ο Πιόλι θα προσπαθήσει να γράψει ιστορία πανηγυρίζοντας την πρώτη του νίκη ως προπονητής απέναντι στη Γιουβέντους. «Δεν τη νίκησα ποτέ; Ναι, επειδή ποτέ δεν είχα προπονήσει την Ιντερ», ήταν η ατάκα του στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, με τους Νερατζούρι να ετοιμάζονται για Τορίνο έχοντας για πρώτη φορά μετά το 1998 και εκπρόσωπο της ιδιοκτησίας εκεί, αφού ο Στίβεν Ζιανγκ, γιος του Ζιανγκ Τζιντόνγκ, θα είναι επικεφαλής της αποστολής.

Την ίδια ώρα, οι Μπιανκονέρι περιμένουν δείχνοντας τον απόλυτο σεβασμό. «Η Ιντερ αυτή την στιγμή είναι σε καλύτερη κατάσταση από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηχός Μπουφόν ενώ ο Αλέγκρι θυμήθηκε τον πρώτο γύρο: «Σας το είχα πει εδώ και καιρό ότι οι Νερατζούρι θα συνέλθουν και θα δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Εχουν μεγάλες δυνατότητες και το καταλάβαμε στην ήττα μας στο Μιλάνο. Τώρα, πρέπει να απαντήσουμε»...

 

SERIE A Τελευταία Νέα