Γιουβέντους-Ρόμα: Εχουμε πρωτάθλημα;

Παναγιώτης Παλλαντζάς
Γιουβέντους-Ρόμα: Εχουμε πρωτάθλημα;

bet365

Σαββατοβραδο με ντέρμπι κορυφής στη Serie A και το gazzetta.gr το περιμένει γράφοντας για αυτό.

Στο Ρόμα-Μίλαν η Ιταλία περίμενε να δει ποια θα είναι η αντι-Γιούβε. Η ομάδα, δηλαδή, που θα αναλάβει να κοντράρει φέτος την Κυρία στη μάχη του scudetto. Το χρίσμα, τελικά, πήγε στους Τζαλορόσι και αυτοί το παίρνουν και ανεβαίνουν άμεσα στο Τορίνο για να δείξουν τις προθέσεις τους. Μπορούν οι Ρωμαίοι να σπάσουν την παράδοση του Juventus Stadium και να βάλουν φωτιά στο πρωτάθλημα ή η Γιούβε θα τελειώσει τους πάντες; Οχι βαθμολογικά, αφού κανένα πρωτάθλημα δεν τελείωσε Δεκέμβριο μήνα παρά το (ενδεχόμενο) +7, αλλά σίγουρα ψυχολογικά...

Στις 27 Νοεμβρίου η Γιουβέντους πήγε στο Marassi και έρωγε τρία γκολ στο μισάωρο από την Τζένοα. Το +7 μειώθηκε σε +4, οι Λεονάρντο Μπονούτσι και Ντάνι Αλβες προστέθηκαν στη λίστα των τραυματιών και η ποδοσφαιρική Ιταλία αναθάρρησε, στη σκέψη ότι οι ελλιπείς Μπιανκονέρι είχαν μπροστά τους Αταλάντα, Τορίνο, Ρόμα. Σχεδόν 20 μέρες μετά, η ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι δείχνει ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης.

«Το να γίνεται κριτική είναι αποδεκτό αλλά φέτος έχει γίνει υπερβολική κριτική στη Γιουβέντους. Η ομάδα είναι στην 1η θέση με +4 και τερμάτισε στην 1η θέση και του ομίλου του Champions League. Τι παραπάνω θα μπορούσε να έχει κάνει; Το προπονητικό τιμ και οι ποδοσφαιριστές ανταποκρίνονται σε αυτά που τους ζητήσαμε και μάλιστα έχοντας να αντιμετωπίσουν τους συνεχείς τραυματισμούς από την αρχή της σεζόν», είπε ο Πάβελ Νέντβεντ πριν λίγες μέρες, στο περιθώριο της κλήρωσης του Champions League, εκφράζοντας έτσι την ικανοποίηση που υπάρχει στις τάξεις του κλαμπ για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα.

Αυτή η ικανοποίηση προήλθε κυρίως από την σωστή αντίδραση της ομάδας μετά την σφαλιάρα της Γένοβας. «Βλέπω καλά σημάδια τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όχι μόνο αγωνιστικά αλλά και στη νοοτροπία μας. Ζω καθημερινά τα αποδυτήρια και μπορώ να καταλάβω πότε πάμε καλά, έχουμε τη σωστή νοοτροπία και πότε όχι», πρόσθεσε από την πλευρά του ο Τζανλουίτζι Μπουφόν ενώ ο Αλέγκρι έχει επικεντρωθεί στο να κάνει η ομάδα του το 2/3 και να πάει την επόμενη Παρασκευή για το απόλυτο.

Τρεις στόχους είχε θέσει ο allenatore, μετά την ήττα από την Τζένοα, μέχρι τα Χριστούγεννα: Εξασφάλιση της 1ης θέσης στο Champions League, εξασφάλιση της 1ης θέσης στο πρωτάθλημα για τις διακοπές λόγω εορτών παρά το ένα ματς λιγότερο (αυτό με την Κροτόνε θα γίνει στις 8/2), κατάκτηση του Σούπερ Καπ κόντρα στη Μίλαν. Το πρώτο έγινε, το δεύτερο θα γίνει ακόμη και με ισοπαλία κόντρα στους Ρωμαίους, το τρίτο θα πρέπει να γίνει την επόμενη Παρασκευή στη Ντόχα.

Ο Λουτσιάνο Σπαλέτι, από την άλλη πλευρά, δεν είχε θέσει τρεις στόχους αλλά έναν: Να αλλάξει σιγά-σιγά νοοτροπία η Ρόμα, να καταλάβει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να νικάει ακόμη κι όταν δεν παίζει καλά. «Η Γιουβέντους είναι το φαβορί από το καλοκαίρι και το ξέρουμε όλοι αλλά εγώ πιστεύω ότι είμαστε κοντά της ή τουλάχιστον ότι θα την πλησιάσουμε αρκετά αν αρχίσουμε να κάνουμε και... άσχημες νίκες, όπως αυτή», είχε πει ο τεχνικός των Τζαλορόσι ενώ και ο Φραντσέσκο Τότι είχε έτοιμη την απάντηση στην ερώτηση για το πού χάνει η ομάδα του σε σχέση με τους Μπιανκονέρι: «Δεν έχουμε την κακία τους, πρέπει να την αποκτήσουμε αν θέλουμε να ελπίζουμε για τίτλο, να μάθουμε να νικάμε και χωρίς να παίζουμε καλά».

Μπορεί δύο ματς να μην είναι ποτέ ασφαλές κριτήτιο για οποιοδήποτε συμπέρασμα αλλά όταν είναι δύο ντέρμπι με Λάτσιο-Μίλαν και η Ρόμα τα παίρνει και τα δύο χωρίς να εντυπωσιάσει με το ποδόσφαιρο της, τότε τα χαμόγελα είναι δικαιολογημένα. Κόντρα στους Λατσιάλι και τους Ροσονέρι ο Σπαλέτι, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των αγώνων, παρουσίασε την ομάδα του ακόμη και με το... γιουβεντίνικο 3-5-2. Και ο τρόπος με τον οποίο ήρθαν οι νίκες, μπορεί σίγουρα να χαρακτηριστεί γιουβεντίνικος.

«Αρέσει ή όχι, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξέρεις να νικάς χωρίς να παίξεις καλά και ο Σπαλέτι που βλέπουμε σε αυτή τη δεύτερη θητεία του στη Ρόμα μπορεί να μην είναι ο πιο θεαματικός που είδαμε ποτέ, αλλά σίγουρα είναι ο πιο ευέλικτος τακτικά και αυτό κάνει τη διαφορά», έγραψε η La Repubblica, την ίδια ώρα που η Gazzetta dello Sport εστίαζε στους αριθμούς που... μειώθηκαν. Μπορεί οι Τζαλορόσι να έχουν κάνει λιγότερες φάσεις, σε σχέση με τον μέσο όρο τους, στις τελευταίες νίκες τους αλλά έχουν δεχθεί και πολύ λιγότερες. Και κάπως έτσι, έστω και με καθυστέρηση χρόνων, στην ιταλική πρωτεύουσα αντιλαμβάνοναι πόσο σημαντικό και... όμορφο είναι το να νικάς άσχημα. Ή αλλιώς, το να νικάς δίνοντας έμφαση και στην άμυνα.

Αυτό, η άμυνα δηλαδή, είναι ένα από τα ερωτήματα στα οποία δεν έχουν ακόμη απάντηση τα ιταλικά ΜΜΕ, σε ό,τι αφορά το πώς θα παραταχθεί η Γιουβέντους. Οι Μπιανκονέρι άρεσαν περισσότερο στα τελευταία ματς με άμυνα τεσσάρων (4-3-1-2 και 4-3-3) αλλά ο Αλέγκρι στη συνέντευξη Τύπου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει στο 3-5-2. Οπως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παίξει ή όχι ο Μπαρτσάλι, ο οποίος επέστρεψε στις προπονήσεις, ή το να παίξει ή όχι από την αρχή ο Ντιμπάλα δίπλα στον Ιγκουαΐν. Αυτός για τον οποίο είπε με σιγουριά ότι θα είναι βασικός, είναι ο Πιάνιτς.

Ερωτήματα υπάρχουν και από την πλευρά της Ρόμα, με τον Σπαλέτι επίσης να μην ανοίγει τα χαρτιά του σχετικά με το αν θα είναι ή όχι στην αρχική 11άδα ο Σαλάχ, ο οποίος -σε αντίθεση με τους Παρέδες και Τότι- μπήκε στην αποστολή, ξεπερνώντας τον τραυματισμό του. Ο προπονητής των Τζαλορόσι εξέφρασε την εμπιστοσύνη του και στον Ελ Σαράουι, ο οποίος ενδέχεται να πάρει τη θέση του Μπρούνο Πέρες, χωρίς όμως να πει αν θα είναι όντως βασικός ή αν ετοιμάζει κάποια έκπληξη στον Αλέγκρι. Στον φίλο του Αλέγκρι.

«Δεν θα ανακαλύψουμε τώρα πόσο καλός προπονητής είναι ο Λουτσιάνο, το έχει αποδείξει εδώ και χρόνια στην Ιταλία και στη Ρωσία. Είναι το ίδιο καλός και όταν κάνει τον... ηθοποιό μερικές φορές. Εχω πολύ καλή σχέση μαζί του», είπε ο Μασιμιλιάνο, για να απαντήσει λίγες ώρες μετά ο Λουτσιάνο: «Είπε ότι είμαι καλός ηθοποιός; Σκεφτείτε και ότι δεν με έχει ακούσει ακόμη να τραγουδάω! Ο Μαξ είναι από του πραγματικούς μου φίλους στο ποδόσφαιρο».

Η φιλία, πάντως, δεν ήταν το μόνο στο οποίο συμφώνησαν οι δύο προπονητές στις συνεντεύξεις Τύπου που παραχώρησαν την Παρασκευή. «Μας κάνει και η ισοπαλία για να παραμείνουμε πρώτοι στη διακοπή των γιορτών και με ένα ματς λιγότερο αλλά δεν θέλω την ισοπαλία, θέλω τη νίκη κι ας μην κρίνεται αύριο το πρωτάθλημα», είπε ο Αλέγκρι, «θα παίξουμε για τη νίκη γιατί αν μπούμε στο Juventus Stadium για την ισοπαλία θα χάσουμε σίγουρα», συμπλήρωσε ο Σπαλέτι.

Και μιας και αναφερθήκαμε στις φιλίες, το βράδυ του Σαββάτου θα τα πουν για πρώτη φορά ως αντίπαλοι οι Πιάνιτς και Ναϊνγκολάν. «Είναι ο κολλητός μου και του το έχω πει ότι αν πάει στη Γιούβε θα σταματήσουμε να μιλάμε», έλεγε το καλοκαίρι ο Βέλγος, με τον Ντιμπάλα να «αποκαλύπτει» πριν δύο μέρες μιλώντας στην Corriere dello Sport ότι «έχουμε ρωτήσει τον Μίραλεμ αν όντως σταμάτησε να του μιλάει ο Ναϊνγκολάν αλλά δεν απάντησε».

Αυτοί που σίγουρα δεν μιλάνε, ή για να το θέσουμε πιο σωστά μιλάνε αλλά λέγοντας τα δικά τους μέσω των συνθημάτων τους, είναι οι τιφόζι των δύο ομάδων. Αυτοί της Γιουβέντους, πέρασαν το μήνυμα στην ομάδα με το να απλώσουν ένα πανό έξω από το Vinovo στην προπόνηση της Παρασκευής, στο οποίο έγραφαν: «Τιμή στους Μπιανκονέρι πολεμιστές. Μετά τον ταύρο, τώρα η ρωμαϊκή λύκαινα». Αυτοί της Ρόμα, από την πλευρά τους, έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην ομάδα τους, με το να εξαντλήσουν τα 2.100 εισιτήρια μέσα σε μόλις 40 λεπτά.

Το Juventus Stadium, επομένως, θα είναι όπως πρέπει. Η ατμοσφαιρα θα είναι αυτή που είναι πάντα σε ένα ιταλικό ντέρμπι και από εκεί και πέρα θα μιλήσουν οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές. «Ανυπομονούμε για το ματς με την Ρόμα, είναι ο πρώτος εναντίον του δεύτερου, είναι το ομορφότερο παιχνίδι», είπε ο Σάμι Κεντίρα και στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ντιέγκο Περότι, λέγοντας πως «θα πάμε στο Τορίνο για να νικήσουμε, σίγουρα θα είναι δύσκολο αλλά είναι και ένα όμορφο ματς αφού είναι κόντρα κορυφής».

Νίκη θέλουν οι Μπιανκονέρι, νίκη και οι Τζαλορόσι. Αυτός που θέλει ισοπαλία, είναι ένας πρώην και των δύο. Ο Μίρκο Βούτσινιτς. «Ποιον υποστηρίζω; Την ισοπαλία, για να έχει ενδιαφέρον το πρωτάθλημα και σε ό,τι αφορά την μάχη του scudetto και όχι μόνο σε όλα τα υπόλοιπα»...

 

SERIE A Τελευταία Νέα