Καλά... Χριστούγεννα!

Καλά... Χριστούγεννα!

bet365

Η Serie A είναι... τρέλα μέχρι τις γιορτές και το gazzetta.gr μπαίνει στο κλίμα με Νάπολι-Ιντερ, Γιουβέντους-Αταλάντα και φυσικά Λάτσιο-Ρόμα!

«Από ένα πρωτάθλημα χωρίς σενάριο, σε τόσα σενάρια για το πρωτάθλημα. Ευχαριστούμε Κυρία», έγραψε η Il Giornale σχολιάζοντας την ήττα της Γιουβέντους από την Τζένοα. Η διαφορά μειώθηκε στο +4, οι τραυματισμοί αυξήθηκαν, η απόδοση της ομάδας παραμένει στα ίδια επίπεδα και όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι Ιταλοί να περιμένουν πώς και πώς τη συνέχεια.

Μια συνέχεια που θα είναι... όπως πρέπει μέχρι τη διακοπή των Χριστουγέννων αφού κατά σειρά έχουμε Τορίνο-Γιουβέντους και Ρόμα-Μίλαν την 16η αγωνιστική, Μίλαν-Αταλάντα, Γιουβέντους-Ρόμα, Λάτσιο-Φιορεντίνα και Νάπολι-Τορίνο την 17η, Ιντερ-Λάτσιο και Φιορεντίνα-Νάπολι την 18η, πριν το Σούπερ Καπ ανάμεσα σε Μπιανκονέρι και Ροσονέρι, για τις... ευχές, στις 23/12.

Και η είσοδος σε όλα αυτά είναι τέλεια, με ένα τριήμερο-φωτιά σε Νάπολη, Τορίνο και Ρώμη...

Οι αγώνες Νάπολι-Σασουόλο και Ιντερ Φιορεντίνα, πριν λίγα 24ωρα, απέδωσαν στο 100% την κατάσταση στην οποία βρίσκονται Παρτενοπέι και Νερατζούρι πριν την κόντρα τους στο San Paolo το βράδυ της Παρασκευής. Η ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι δεν παίρνει όσα δικαιούται βάσει ευκαιριών γιατί έχει πρόβλημα ή γκαντεμιά στο γκολ, αυτή του Στέφανο Πιόλι φοβάται να πάρει αυτά που αξίζει γιατί δεν έχει αυτοπεποίθηση και έτσι αμύνεται για να κρατήσει το 3-2 απέναντι στη Φιορεντίνα των 10 παικτών και με το σκορ 3-0 στο 20λεπτο.

«Μας λείπει η κακία, δεν καθαρίζουμε τα παιχνίδια και μετά μας στραβώνει με την πρώτη φάση. Αν μας λείπει ένας γκολτζής; Ας πούμε ότι είμαστε μια ομάδα εφήβων, μας λείπει η ωριμότητα», είπε ο Σάρι μετά το 1-1 με την Σασουόλο. Αποτέλεσμα που δεν επέτρεψε στους Ναπολιτάνους να πλησιάσουν στην 3άδα ή ακόμη και τη Γιούβε. Ευκαιρίες, βέβαια, θα υπάρξουν κι άλλες αλλά το θέμα να αρχίσουν να τις αξιοποιούν οι Παρτενοπέι, οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους και τον «τελικό» της Τρίτης με την Μπενφίκα. Ενα ματς που θα καθορίσει, σε ένα ποσοστό, τη συνέχεια της σεζόν για τους Ατζούρι.

Προς το παρόν, το πώς θα πάνε στην Πορτογαλία θα το καθορίσει, επίσης σε ένα ποσοστό, το τι θα κάνουν κόντρα στους Νερατζούρι. Με τον Μέρτενς να συμπληρώνει κάρτες, ο Σάρι χάνει ακόμη μία λύση μπροστά και απλά εύχεται να μπει στο πνεύμα ο Γκαμπιαντίνι ή να συνεχίσει την ανοδική του πορεία ο Ινσίνιε. «Ο Λορέντσο έχει ανέβει αλλά γενικά όλη η ομάδα έχει ανέβει στα τελευταία ματς, ασχέτως αν αυτό δεν φαίνεται πάντα στο αποτέλεσμα», λέει ο προπονητής, ο οποίος προορίζει τον Αλμπιόλ για τη θέση του Κίρικες, τους Ντιαβαρά-Ζιελίνσκι για αυτές των Ζορζίνιο-Αλαν και μάλλον τους Μάτζιο-Στρίνιτς για τα δύο άκρα της άμυνας.

Η Ιντερ, από την άλλη πλευρά, κατεβαίνει στο νότο για να αρχίσει να πιστεύει. Οι τέσσερις βαθμοί κόντρα σε Μίλαν και Φιορεντίνα συνιστούν θετικό ξεκίνημα για τον Πιόλι και θα γίνει τέλειο αν αυξηθούν σε επτά στο San Paolo. Οχι εύκολο αλλά όχι και αδύνατο για τους Νερατζούρι, οι οποίοι είναι... τρελοί και θα συνεχίσουν να είναι μέχρι να βρουν μια σταθερότητα: Η ομάδα κάνει εύκολα το 0-2 με την Χάποελ Μπερ Σεβά και τελικά χάνει, κάνει ακόμη πιο εύκολα το 3-0 με την Φιορεντίνα, παίζει με παίκτη περισσότερο και στο τέλος αγχώνεται.

«Υπάρχει φόβος αυτή την στιγμή και πρέπει να σταματήσουμε να νιώθουμε έτσι. Η ομάδα έχει ποιότητα και πιστεύω ότι έχει και προσωπικότητα, αυτό που δεν έχει είναι αυτοπεποίθηση. Αυτή θα έρθει μέσα από τα αποτελέσματα και θα φέρει και την ισορροπία μας στους αγώνες», τονίζει ο allenatore, ο οποίος έκανε σαφές ότι «θα μπούμε στο San Paolo για να νικήσουμε αλλά δεν είναι το... τελευταίο τρένο προς το Champions League, υπάρχει χρόνος».

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι θα συνεχίσει να υπάρχει χρόνος, αν υπάρξει και μια βελτίωση στην άμυνα. Ο Μιράντε δεν είναι τόσο σταθερός όσο πέρυσι ενώ το γεγονός ότι ο χαφ Μεδέλ, αν δεν τραυματιζόταν, θα ήταν η πρώτη επιλογή για παρτενέρ, μάλλον τα λέει όλα για την κατάσταση των Ρανόκια-Μουρίγιο. Ο πρώτος, πάντως, είναι το φαβορί για την 11άδα ενόψει της αναμέτρησης στον νότο ενώ ο Ζοάο Μάριο θα ξαναπάρει θέση βασικού και ο Μπρόζοβιτς, λογικά, θα κρατήσει τη δική του.

Μία μέρα μετά, βράδυ Σαββάτου, η προσοχή θα στραφεί στο Τορίνο, όπου η λαβωμένη Γιουβέντους θα υποδεχθεί την ιπτάμενη Αταλάντα. Ενα ματς που δεν θα έχει μόνο βαθμολογικό ενδιαφέρον αλλά και μεταγραφικό, αφού οι Μπιανκονέρι φέρονται να θέλουν να κλείσουν από τώρα για το καλοκαίρι τον Κεσί ενώ έχουν ξεχωρίσει -από την υπόλοιπη πιτσιρικαρία- και τον στόπερ Καλντάρα, για να μπει δίπλα στον Ρουγκάνι σε ό,τι αφορά την ιταλική άμυνα των επόμενων χρόνων.

«Εχουμε απόλυτο σεβασμό σε Αταλάντα, Τορίνο, Ρόμα και Μίλαν αλλά τα αποτελέσματα σε αυτούς τους αγώνες εξαρτώνται κυρίως από εμάς», είπε πριν δύο μέρες ο Κιελίνι και τα λόγια του εστιάζουν στο πραγματικό ερώτημα για τη Γιουβέντους αυτή την στιγμή: Πώς θα αντιδράσει; Η ιστορία έχει δείξει ότι οι Μπιανκονέρι τα παίρνουν τα μαθήματα τους όταν τρώνε σφαλιάρα και αυτή στη Γένοβα ήταν πολύ δυνατή. Το θέμα είναι ότι φέτος πέφτουν δυνατές σφαλιάρες και με τους... τραυματισμούς, με συνέπεια η Γιούβε να παρουσιάζεται αυτή την στιγμή σαν πιο ευάλωτη από ό,τι θα περίμενε κανείς.

Αν είναι όντως έτσι, θα το δούμε από τι θα γράφει ο πίνακας σε τρεις εβδομάδες. Προς το παρόν ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι ψάχνει λύσεις για το Σάββατο, με τα ρεπορτάζ να τον θέλουν να επιστρέφει σε άμυνα τεσσάρων με Κιελίνι-Ρουγκάνι ενώ δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα επιστρέψει στην αποστολή ο Ντιμπάλα ή αν θα παραμείνει εκτός για να γυρίσει σίγουρα στο ντέρμπι με την Τορίνο. Οπως και να έχει, μέσα στο κλίμα που έχει διαμορωθεί λόγω και των τραυματισμών, υπάρχει ένα θετικό για τη Γιουβέντους: Μέχρι να βγει αυτός ο κύκλος αγώνων ως τη διακοπή, κανείς δεν θα της ζητήσει να παίξει μπαλάρα. Αρκούν τα αποτελέσματα τώρα.

Η Αταλάντα, πάντως, έχει δείξει ότι ξέρει να τα συνδυάζει ως τώρα. Οκτώ νίκες και μία ισοπαλία είναι ο απολογισμός των τελευταίων εννιά αγωνιστικών, έξι νίκες στις τελευταίες έξι είναι το δεύτερο στατιστικό. Κάπως έτσι, δικαιολογείται το να ξεσηκώνονται ξανά οι οπαδοί της για όλα τα εκτός έδρας ματς, το να προσφέρουν αποθεωτική υποδοχή στην ομάδα μετά από κάθε παιχνίδι, το να ονειρεύεται ο δήμαρχος της πόλης, Τζόρτζιο Γκόρι, την πρώτη νίκη στο Τορίνο έπειτα από 27 χρόνια.

Ο Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι, από την πλευρά του, δεν ονειρεύεται τίποτα. Ο προπονητής απολαμβάνει το να ακούει και να διαβάζει για την «Λέστερ της Ιταλίας» αλλά δεν παρασύρεται και περιμένει να δει πώς θα συμπεριφερθεί η ομάδα του το Σάββατο. «Το να παίζεις στο Juventus Stadium, ειδικά κόντρα σε μια θυμωμένη Γιούβε, είναι το απόλυτο τεστ. Αντιμετωπίσαμε ήδη Νάπολι, Ιντερ, Ρόμα και τις νικήσαμε αλλά τώρα έχουμε μπροστά μας την μεγαλύτερη πρόκληση, θα μετρήσουμε τις δυνάμεις μας κόντρα στους πιο δυνατούς», είπε ο «Γκασπ» μετά το 3-0 επί της Πεσκάρα στο Coppa Italia, όπου ξεκούρασε πολλούς. Και θα τους έχει όλους, πλην του τιμωρημένου Γκαλιαρντίνι, έτοιμους για 90λεπτο τρέξιμο.

Αφού θα περάσει κι αυτό, το τριήμερο θα κλείσει μαγικά: Λάτσιο-Ρόμα το μεσημέρι της Κυριακής. Παραξενιά, ανωμαλία ή νοσταλγία, όπως θέλει το βλέπει κανείς, μερικοί προτιμάμε τέτοιες ώρες τα ντέρμπι. Ισως επειδή θυμίζουν τα καλά χρόνια, τότε που το Olimpico είχε... οπαδική υπερπαραγωγή σε κάθε ραντεβού τους. Η Curva Nord των Λατσιάλι έτσι θα είναι και τώρα, αφού αποφάσισαν να επιστρέψουν για αυτό το ματς και εξάντλησαν τα εισιτήρια. Η Curva Sud των Ρομανίστι δυστυχώς δεν θα είναι έτσι, αφού αποφάσισαν να συνεχίσουν την αποχή...

Η νίκη στο Παλέρμο έδωσε συνέχεια στα πολύ καλά αποτελέσματα της Λάτσιο, η οποία εντυπωσιάζει με την σταθερότητα της. Εξι νίκες και τρεις ισοπαλίες έχει στους τελευταίους εννιά αγώνες, με τον Σιμόνε Ιντσάγκι να αποθεώνει τους παίκτες του. «Νομίζω πως η ομάδα είναι έτοιμη για το ντέρμπι, ερχόμαστε από καλές εμφανίσεις με χαρακτήρα. Τιμή σε αυτά τα παιδιά που δουλεύουν πολύ και κάνουν πάντα καλές εμφανίσεις», τόνισε μετά το τρίποντο στη Σικελία, το οποίο διατήρησε τους Λατσιάλι στο -1 από την 3άδα. Και το γεγονός ότι μπορεί να μπει σε αυτή με νίκη επί της συμπολίτισσας, την οποία προσπερνάει σε μια τέτοια περίπτωση, δίνει έξτρα κίνητρο. Και η επιστροφή των Ντε Φράι-Μαρκέτι στις προπονήσεις προκαλεί έξτρα χαμόγελα.

Κίνητρο βέβαια, πέρα από τα παραδοσιακά σε τέτοιες αναμετρήσεις, έχει και η Ρόμα, η οποία ένιωσε καλύτερα μετά την ήττα της Γιουβέντους στη Γένοβα. «Το πιστεύω ότι μπορούμε να την πιάσουμε», είπε σε συνέντευξη του στην Corriere dello Sport ο Σέζνι και για να γίνει αυτό, καταρχάς, θα πρέπει οι Τζαλορόσι να μην χάσουν βαθμό μέχρι να ανηφορίσουν στο Τορίνο σε δύο εβδομάδες. Το κλίμα είναι καλό αλλά τα προβλήματα δεν λείπουν, με τον Λουτσιάνο Σπαλέτι να βρει λύση για την απουσία του Σαλάχ. Αν ο Ελ Σαραουί είναι ΟΚ, παίζει αυτός. Αν όχι, υπάρχει και το σενάριο του 3-5-2, με τους Τζέκο-Περότι μπροστά. Τουλάχιστον, όπως όλα δείχνουν, επιστρέφει στην 11άδα ο Μανωλάς.

Γενικά η τριάδα που ακολουθεί, Λάτσιο-Μίλαν-Γιουβέντους, θα δείξει πολλά για τον χαρακτήρα των Τζαλορόσι, για τους οποίους το είπε ξεκάθαρα πριν μία εβδομάδα ο Φραντσέσκο Τότι: «Σε σχέση με την Γιούβε μας λείπει η κακία...». Αν τη βρουν, μπορεί όντως, το πιστεύουμε ή όχι, να έχει τόσα σενάρια το φετινό πρωτάθλημα...

 

SERIE A Τελευταία Νέα