«Πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσμος στην Κύπρο!»

Θάνος Σαρρής
«Πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσμος στην Κύπρο!»

bet365

Ο Κύπριος παγκόσμιος πρωταθλητής του ύψους, Κυριάκος Ιωάννου, μιλάει στο gazzetta.gr για όσα δραματικά βιώνει η χώρα του και ζητά να αποδοθούν ευθύνες σε όσους έφεραν την Κύπρο σε αυτή τη θέση.

Ο Κυριάκος Ιωάννου είχε προγραμματισμένο το ταξίδι στην Κύπρο για προπονήσεις. Πήγε στη Μεγαλόνησο πριν από περίπου 10 μέρες και βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, βιώνοντας από κοντά τις τελευταίες εξελίξεις και την αγωνία των πολιτών. Ο 29χρονος άλτης μίλησε στο gazzetta.gr για τα όσα ζει, την οργή του κόσμου και την απάντηση των αθλητών, ενώ καλεί τους πολιτικούς να αποδείξουν ότι μπορούν να γίνουν καλοί πρεσβευτές της χώρας. Παράλληλα, ζητά επιτέλους να αποδοθούν ευθύνες.

Πώς βιώνεις τις τελευταίες, δραματικές εξελίξεις;
«Όλος ο κόσμος εδώ στην Κύπρο δεν έχει εμπιστοσύνη για τίποτα, δεν μπορεί να έχει την εμπιστοσύνη των πολιτικών ή της Ευρωζώνης γιατί τη μία είναι έτσι, την άλλη αλλιώς. Το χειρότερο είναι επειδή είμαι στην Κύπρο και τα βλέπω, είναι τρεις τελευταίες μέρες. Είναι δραματικές και ο κόσμος φοβάται να βγει από το σπίτι του. Έχουν μαζευτεί στα σπίτια τους και είναι μια άσχημη κατάσταση που δυστυχώς δεν αξίζει στον κάθε άνθρωπο να τη βιώνει. Πόσω μάλλον σε ένα νησί που έχει συνηθίσει σε άλλους ρυθμούς και αυτή τι στιγμή λόγω λαθών, σίγουρα από πολιτικούς, έχει καταντήσει ο κόσμος να παραμιλάει...»
Ο κόσμος πώς αντιδρά;
«Αυτό που ζητάει ο κόσμος και εγώ προσωπικά είναι τέλος πάντων να δούμε μια φορά να αποδοθούν ευθύνες στους κύριους αυτούς που κατάφεραν και έφεραν τη χώρα σε αυτή τη θέση. Γιατί σίγουρα έχουν παιχτεί πολλά παιχνίδια και την πληρώνει ο απλός ο κόσμος και αυτοί ζουν με τα λεφτά του κόσμου. Υπάρχει μια οργή στην Κύπρο από όλο τον κόσμο, αυτή η οργή υπάρχει και στην Ελλάδα και πιστεύω ότι ο κόσμος πρέπει να ξεσηκωθεί. Ήδη έχει ξεσηκωθεί για μένα, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα περισσότερο για να τελειώσουν τα όσα γίνονται και να γίνει κάτι καλό. Είναι κρίμα να έχει φτάσει ο κόσμος σε μια τέτοια κατάσταση».
Το πρώτο «όχι» από τους βουλευτές σας σε έκανε να πιστέψετε ότι η Κύπρος θα ορθώσει ανάστημα;
«Έχουμε ακούσει πολλά πράγματα τον τελευταίο καιρό. Πολλά λένε, "όχι κούρεμα", "κούρεμα 30%", "κούρεμα 50%". Έχουμε ακούσει και κάποια καλά, αλλά κανείς δεν τα πιστεύει πλέον. Θέλει να δει έργα. Το να βγαίνει ο κάθε υπουργός και να λέει αυτά που λέει είναι καλά. Το θέμα είναι να εφαρμόζονται. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου γιατί όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα και αν αυτοί οι κύριοι κριθούν από το αποτέλεσμα... έχει χαθεί η εμπιστοσύνη».
Μισθοί στον αέρα, αμφίβολες συντάξεις και επιδόματα, φοιτητές χωρίς λεφτά. Που μπορεί να φτάσει η κατάσταση;
«Επειδή εγώ προσωπικά το έχω βιώσει και στην Ελλάδα και επειδή ζω και στην Ελλάδα, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα είναι το τελευταίο μέτρο. Είτε λέγεται κούρεμα, είτε μείωση μισθών. Ο κόσμος είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει τα μέτρα, φτάνει να είναι για το καλό της χώρας, για να μην αρχίσουν μετά από λίγα χρόνια να κουρεύουν και να σκοτώνουν τα όνειρα του κόσμου. Αν είναι να γίνει μια αρχή για το καλό της χώρας, όλοι είναι διατεθειμένοι να την κάνουν. Το θέμα είναι ότι έχει χαθεί η εμπιστοσύνη και δεν ξέρει τι είναι σωστό κι αν αξίζει τον κόπο να μείνει ή να φύγει από τη χώρα. Εδώ στην Κύπρο έχουμε το παράδειγμα της Ελλάδας, ίσως δεν πίστευαν ποτέ ότι θα γίνει στην Κύπρο και ίσως αυτή τη στιγμή να είναι χειρότερα και όλοι φοβούνται».
Πώς επηρεάζει εσάς τους αθλητές το πρόβλημα; Και ποια είναι η απάντησή σας;
«Για εμάς είναι μεγάλο το πρόβλημα αυτή τη στιγμή, ήταν που ήταν κακή η κατάσταση για τον αθλητισμό και περισσότερο για την Ελλάδα, πλέον θα είναι πολύ χειρότερα τα πράγματα και στην Κύπρο. Αλλά επειδή πιστεύω ότι είναι υποχρέωση του κάθε αθλητή να αγωνίζεται για να ανεβάσει τη σημαία πιο ψηλά και εγώ προσωπικά αυτό που θα προσπαθήσω να κάνω τουλάχιστον είναι να υπάρχει και ένας κλάδος που να εκπροσωπεί επάξια την πατρίδα. Και ο αθλητισμός πιστεύω ότι μπορεί να το καταφέρει, είτε υπάρχει κρίση είτε όχι. Δεν θα είναι περισσότερο δύσκολα τα πράγματα. Τα μπάτζετ και η οικονομική βοήθεια θα είναι μικρότερα, αλλά παρόλα αυτά πιστεύω ότι εύκολα ή δύσκολα θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα καλό. Κατά καιρούς λένε οι διάφοροι ότι είμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές. Το ξέρουμε. Το θέμα είναι να γίνουν καλοί πρεσβευτές και οι πολιτικοί».
 

Τελευταία Νέα