Στο… δρόμο οι Ομοσπονδίες

Δήμος Μπουλούκος
Στο… δρόμο οι Ομοσπονδίες

bet365

Καζάνι που βράζουν είναι οι αθλητικές ομοσπονδίες με τις νέες αιματηρές περικοπές που θέτει ο προϋπολογισμός του 2013 και είναι έτοιμες για δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και ακραίων μορφών!

Ευρύτατη συζήτηση έγινε για το θέμα, στην Ολομέλεια της Ελληνικής Επιτροπής με αφορμή τα νέα οικονομικά δεδομένα που δημιουργεί ο νέος υπό ψήφιση προυπολογισμός, ο οποίος βάζει νέο μαχαίρι στα οικονομικά του αθλητισμού σε σημείο… στραγγαλισμού.

Την κατάσταση παρουσίασε στην Ολομέλεια, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας Σάκης Βασιλειάδης που μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Όπως πληροφορούμαστε, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2013 (κωδ. 760), προβλέπει άγριες περικοπές στις δαπάνες για τον αθλητισμό: Ο συνολικός προϋπολογισμός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού θα μειωθεί από τα 99,662 εκατ. ευρώ στα 66,667 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα πέσει στα 2/3 σε σχέση με το 2012.

Και μάλιστα τα 33 εκατομμύρια ευρώ που θα περικοπούν, θα αφαιρεθούν εξολοκλήρου από τις λεγόμενες μεταβατικές πληρωμές, δηλαδή από τα χρήματα που προορίζονται για τις αθλητικές Ομοσπονδίες, τα εθνικά στάδια, το Ο.Α.Κ.Α., το Σ.Ε.Φ. και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή!

Συγκεκριμένα, από τα 79,922 εκατ. ευρώ του 2012 (χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνεται στο παραπάνω ποσό η επιχορήγηση προς την Ε.Ο.Ε.), οι μεταβατικές πληρωμές θα περιοριστούν το 2013 στα 47,878 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το κονδύλι για τις αθλητικές Ομοσπονδίες θα «ψαλιδιστεί» κατά 50%, αν όχι ακόμα περισσότερο, σε σχέση με φέτος.

Από τα περίπου 35 εκατομμύρια ευρώ που συνολικά έχουμε λαμβάνειν για το 2012, θα περιοριστούμε στην καλύτερη περίπτωση σε επιχορήγηση 15-17 εκατομμυρίων ευρώ για όλες τις Ομοσπονδίες μαζί!

Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε ότι οι επιχορηγήσεις είχαν ήδη μειωθεί κατά 50% - 55% την τελευταία τριετία, τότε συνειδητοποιούμε ότι οι Ομοσπονδίες θα φτάσουν να υποστούν περικοπές που θα ξεπερνούν το 75% συγκριτικά με όσα είχαν λάβει το 2009.»

Στη συνέχεια ακούστηκαν πολλές απόψεις για αντίδραση ακόμα και με ακραίες μορφές, όπως το κλείσιμο των Αθλητικών Ομοσπονδιών και «πάγωμα» όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων. Οι δράσεις αυτές θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου στην έδρα της ΕΟΕ, με παρουσία αθλητικών παραγόντων και Ολυμπιονικών !

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής συζήτησε σήμερα εκτενώς τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον ελληνικό αθλητισμό, με τις τεράστιες περικοπές που προβλέπονται στον υπό ψήφιση κρατικό προϋπολογισμό του 2013.

Με την βαθύτατη πίστη ότι ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό, ανάγκη και όχι πολυτέλεια, ειδικά για τη νεολαία της χώρας, οι εκπρόσωποι των Αθλητικών Ομοσπονδιών αποφάσισαν ομόφωνα να αναλάβουν συντονισμένες δράσεις.

Το πλάνο των ενεργειών θα ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου με θέμα:

«Η εξόντωση του ελληνικού αθλητισμού και οι βαρύτατες συνέπειες στο μέλλον της ελληνικής νεολαίας».

Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, στις 12:00, στην έδρα της Ελληνικής Ολυμπιακής, Δημητρίου Βικέλα 52, Χαλάνδρι.

 

Τελευταία Νέα